Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Rıza Aydın

Rıza Aydın Yazarımız Rıza Aydın'a ait makalelerin paylaşıldıgı, soru ve görüşlerin paylaşıldıgı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 08-23-2010, 14:55   #1
Rıza Aydın
GençALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1700
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : Rıza Aydın is on a distinguished road
İletişim
Standart 1925 teTekkeler kapatılınca buralardaki kitaplar nereye gitti‏

Merhaba.

1925 te, 677 saylı yasayla Alevi tekkeleri kapatılınca burdaki kitapların ne olacağı sorunuyla yüz yüze gelinir. Bu İçişleri Bakanlığına sorulur bakanlık koltuğunda o zamanlar meşhur Şükrü KAYA oturmaktadır. Konuyla ilgili bir genelge çıkarılır. Bu genelge Resmi Gazetenin 248 nolu sayısında yayınlanır.

Bu bilgiye ben Johon Kıngley BİRJE'nin "BEKTAŞİLİK TARİHİ" adlı kitabında bir dip notda rasladım. Merak edip Resmi Gazetenin bu sayısını bir kopyesini TBMM kutuphanesininden edindim. Ekte bu gazetenin fotoğrafları yer almaktadır.

Görüldüğü gibi Resmi Gazete o zaman tedavülde olan (kullanılan) eski alfabeyle yazılmış. Bu günün kuşağının bunu okuması mümkün değil. Bu alfabeyi okuya bilen iki ayrı kişiye bunu okuttum.

Bu kitapları araştıracak arştırmacılar buraladan iz sürerek bunlara ulaşabilirler. Bunun buanlamda işe yarayacak gerekli bir bilgi olduğuna inanıyorum.

Bunlar internet sitelerinde yayınlana bilirlerse iyi olur diye düşünerek hepsini birlikte gönderiyorum.

Not: Bilindiği gibi 1925 te Konyadaki Mevlana tekkesi kapatılmaz. Bu yüzden Alevi tekkeleri kapatılınca dedim.

Selamlar.

Ali Rıza Aydın

TEKKE VE ZAVİYELERLE TÜRBELERİN SEDDİNE VE TÜRBEDARLAR İLE BİR TAKIM ÜNVANLARIN MEN VE İLGASINA DAİR YASA

Kanun Numarası: 677
Kabul Tarihi 30/11/1925
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi : 13/12/1925
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı:243

Madde : 1- Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gerek vakıf suretiyle, gerek mülk olarak şeyhinin tahtı tasarrufunda gerek suveri aharla tesis edilmiş bulunan bilumum tekkke ve zaviyeler sahiplerinin diğer şekilde hakkı temmellük ve tasarrufları baki kalmak üzere kamilen seddedilmiştir. Bunlardan usulu mevzuası dairesinde filhal cami veya mescit olarak istimal edilenler ipka edilir.
Alelumum tarikatlerle şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak maksadıyla nüshacılık gibi unvan ve sıfatların istimali ile bu unvan ve sıfatlara ait hizmet ifa ve kisve iktisası memnudur. Türkiye Cumhuriyeti dahilinde salatine ait veya bir tarika veyahut cerri menfaata müstenit olanlarla bilumum sair türbeler mesdut ve türbedarlıklar mülgadır. Seddedilmiş olan tekke veya zaviyeleri veya türbeleri açanlar veyahut bunları yeniden ihdas edenler veya aynı tarikat icrasına mahsus olarak velev muvakkaten olsa bile yer verenler ve yukarıdaki unvanları taşıyanlar veya bunlara mahsus hidamatı ifa veya kıyafet iktasa eyleyen kimseler üç aydan eksik olmamak üzere hapis ve elli liradan aşağı olamamak üzere cezayı nakdi ile cezalandırılır.

(Ek fıkra: 10/06/1949 – 5438/1md.) Şeyhlik, Babalık ve Halifelik gibi mensupları arasında baş mevkiinde bulunanlar altı aydan az olmamak üzere hapis ve 500 liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasından başka bir yıldan aşağı olmamak üzere sürgün cezası ile cezalandırılırlar
(Ek fıkra: 01/03/1950 – 5566/1 md.; 07/02/1990 –3612/5md.) Türbelerden Türk Büyüklerine ait olanlarla büyük sanat değeri bulunanlar Kültür Bakanlığınca umuma açılabilir. Bunlara bakım için gerekli memur ve hizmetliler tayin edilir.

RESMİ GAZETE

Yıl: 3. Sayı: 248 Sayfa : 765
19 Kanuni evvel 1341 (Rumi)
2 Cemaziye’l-âhir 1344 (Hicri)

GENELGE

Türbe, tekke ve zaviyelerdeki eşyanın kakında;
Türbe, tekke ve zaviyelerdeki eşyanın tafriki ve tasnifi hususunda vilayetlerdeki bazı mahalli komisyonlarca tereddüt hasıl olduğu anlaşılmakla, aksamî âtî hususâtı izah olunur:
tarih ve san’at nokta-i haîz kıymet-i eşya ile birlikte Etnoğrafya’ya müte’allik eşyada müzelere konmak üzere tatkik olunacaktır. Her nevi âlet-i musikîye ney, kadum, saz, tel vs. keşkül âsâ, kürsü, rahle, tesbih, kan taşları, teslim taşları, kavuk, miğfer, irakiye, büst, şamdan, kandil, Bektaşi nefeslerinden birkaç beyti veya resimleri ihtiva eden levhalar, topuz, kılınç, kalkan gibi eşya tereddütsüz Etnografya müzesi için ayrılabilir.
Acem kârı ve Anadolu mamulatından olan nebati boya ile tezyin edilmiş eski kilim ve halılar bunların parçaları asârî İslamiyye ve sanayi-i nefîse konusu için mühimdir.
Dar’ül-fünün teklifi üzerine yakında tesisi tasfir edilen inkılap müzesinde mâziye karışan Bektaşî, Kadiri, Nakşibendi, Mevlevi vs. tarikatlarına ait olmak üzere bütün teferruatıyla birer tekiyye olacağından eşyaların güzel bir şekilde korunması ve iki adet dahili fotoğraflarının vekalete gönderilmesi icap eder.
Tekke ve Türbelerde bulunan kitaplar İstanbul’da komisyonun ve kütüphaneler genel müfettiş nezareti altında Süleymaniye’ye, Bursa’dakiler müze kütüphanesine, Kastomonu’dakiler Dar’ul-kira’iye, Konya’dakiler Yusuf Ağa Kütüphane’sinde toplanacak. Diğer vilayetlerdeki eserlerin de mahalli kütüphanelerde muhafazası temin olunacak. Farklı eserler doğruca Ankara’daki genel kütüphaneye gönderilecektir.
Tekke ve türbelerde bulunan kitapların iki nüsha olarak ayrıntılı fihristi vücûda getirilecek ve bir nüshası en son on beş gün zarfında merkeze gönderilecektir.
Korunması icap eden diğer müzelik eşyanın, müzesi olan vilayetlere, müzeleri (mektep müzeleri hariç) olmayan yerlerde, Milli Eğitim giderlerinin uygun gördüğü münasip bir yere nakil edip korunması, temini talep edilir.
tekke ve türbeler hakkındaki genelgenin altıncı maddesine dayanarak özel komisyon tarafından korunması lâzım gelen türbelerin, bunlara kaç bekçiye ihtiyaç olduğu acilen vekalete bildirilecektir.
Rıza Aydın isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
1925, buralardaki, gittiand#8207, kapatılınca, kitaplar, nereye, tetekkeler

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil