![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Serrâc (ö.378/988) Hz. Ali’ye göre imanın dört mertebesinin olduğunu ve her birinin on makamla izahı bulunduğunu naklettikten sonra
“Eğer bu rivayet doğruysa ahval ve makâmattan ilk söz eden Hz. Ali’dir” der. Serrâc, el-Luma’, s. 180. Alevi Bektaşiliğin temel unsurlarından biri olan 4 kapı 40 makam öğretisinden ilk söz eden kişi Hz Pir İmam ALİ'dir. Böylelikle ALİ'nin Alevi Tasavvufunun da serçeşmesi olduğunu anlıyoruz. Başlangıç(Evvel) ve Son(Ahir) Ben'im...İMAM ALİ
Sırrımızı ifşa eden ile bize ihanet eden eşittir. Hazret-i ALİ Allah gözlerini açtığında ALİ OLDU ! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3343 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sünnilikte (ya da Sünni tasavvufunda) 4 kapı 40 makam var mıdır?
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | Baba İlyas (12-26-2011) |
|
|
#3 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Dört Kapı Kırk Makam Aleviliğin Şartı Gibi Sunulabilir Mi?
"Ey Evladım…TASAVVUF'TA 4 KAPI VARDIR… 1- Şeriat Kapısı. 2- Tarikat Kapısı. 3- Marifet Kapısı. 4- Hakikat Kapısı. Bu yüce kapılar sırasıyla geçilerek Hakikate ulaşılır. Aşağıdaki misalde Mevlana Hazretlerinden anlatılmış ve rahlede derste olduğu söyleniyor. Başka bir misalde ise bir cami avlusunda, abdest alanlara tokat atılma şeklindedir…Hikaye şekli farklı olsa da, maksat manayı vermektir. Hakikaten, ermişliğe doğru giden yolcunun makamı, işte böyle imtihanlarla ortaya çıkarılır…Söze bakılmaz… Talebelerinden biri Mevlana hazretlerine sormuş; "Efendim, bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum. Bana anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız?" "Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş. Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gel sana anlatayım." demiş. Talebe gitmiş, birincinin ensesine bir tokat akşetmiş. Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla vuran talebeyi yere yıkmış. Geri dönecek lakin, hocasına itaat var. Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat akşetmiş. O da derhal ayağa kalkıp elini kaldırmış. Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş. talebe devam etmiş. Üçüncüye de bir tokat atmış. Üçüncü şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş. Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan işine devam etmiş. Talebe Mevlana Hazretlerine dönmüş, olanları anlatmış. Mevlana hazretleri; "İşte sana istediğin misaller.... - Birinci, şeriat kapısını geçememiş biri idi. Şeriatta kısasa kısas olduğu için, tokadı yiyince kalktı, aynısını sana iade etti. - İkinci, tarikat kapısındadır. Tokadı yiyince o da kalktı, tam tokadı iade edecekti ki, tarikat bilgisinde verdiği söz aklına geldi."Sana kötülük yapana bile iyilik yap". Onun için döndü, oturdu. - Üçüncü, marifet kapısına kadar gelmiştir. İyinin ve kötünün tek Yaradandan geldiğini bilir, inanır. Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye merakından şöyle bir dönüp baktı. - Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir. ünün tek sahibi olduğunu ve aynı olduğunu bilir. Onun için dönüp bakmadı bile..." Konu Hamza Aksüt tarafindan (08-02-2011 Saat 15:49 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | esonto58 (08-03-2011) |
|
|
#4 | ||
|
Bizden Biri
Üye No: 3478
Thanked 1137 Times in 591 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 59
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Sunniliğin Tasavvuf ile,Tasavvufun da Sunnilik ile HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR. Sunnilik Peygamberin Sünnetine yani Şeriat'ına ve (ALİ düşmanı olsun olmasın) Sahabelerine bağlı olmak demektir. Ehli Sünnet'in en önemli özelliği Şeriattan başka Hakikat tanımamasıdır. Dolayısıyla Ehli Sünnette 4 kapı değil tek kapı vardır.O da Şeriat kapısıdır. Lakin her Mutasavvıfın mutlaka Şeriata aykırı olarak ifşa ettiği İslamcışı bir görüşü yada inancı mevcuttur.Bunlarda Sunniliğe aykırıdır. Alevi olmayan Mutasavvıf olabilir ama Sunni olan Mutasavvıf olamaz.Bu imkansızdır. Hangi Mutasavvıf olursa olsun ALİ'yi diğer sahabelerden daha fazla yüceltir.Ve ona bir SIR yükler.Yukarı da misal sunduğunuz Mevlana da ALİ'ye ilahlık isnad eder. Alinti:
|
||
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Baba İlyas For This Useful Post: | Hamza Aksüt (08-02-2011) |
|
|
#5 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sayın b. ilyas
Konuyu gerçekten ben de ayrıntılarıyla incelemedim. Mevlana gibi başka kişilikler de, tabii ki Sünniler, dört kapı ögesini işliyor mu? Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | Baba İlyas (08-02-2011), esonto58 (08-03-2011) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||