![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#11 | |
|
Can Bizden Biri |
Sevgili Karan,
Alinti:
sufilerin yaşamları ile, Köy alevileri dediğmiz, Mürşitlerin yaşam biçimleri farklılıklar gösterir, Bunun için, düşünce, öğreti bazında birliktelik olsada, Yaşam için aynı şeyleri söylemek ne derece doğru olur, kastım odur, diğer noktalarda sana katılıyorum.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: yok
Yas: 27
Üye No: 311
Thanked 493 Times in 143 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 222
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Yetmiş iki millete bir göz ile bakamayan, Şer’in evliyasıyla hakikatte asidir” Yunus Emre Seninde beyan ettigin gibi Alevi ogretisi ve dusuncesi sufi ogreti ve dusuncesiyle birliktelik içindedir. Bu konu uzerinde içsellesirsek birbirleriyle o kadar çok ortakliklar çikaririz ki bu bizi "Aleviligin en fazla etkilendigi alanin sufilik" oldugu sonucuna goturur. Alevilik inanci "72 millete" bir bakar. 72 millette Alevi felsefesinin nazarinda birdir. Hepsine saygi duyar, hiçbirini kotulemez. Bu durum birebir tipki "enel hak yada vahdeti vucut" olgularinda oldugu gibi Sufi felsefesinde Alevilik ile ayni paralellikte islenilmistir. Aleviligin bir nazarda baktigi butun inançlar içine Inege tapanlarda, Atese tapanlarda, Puta tapanlarda girer. Dunyadaki canli yada cansiz herseyde Hakkin bir parçasi oldugu için "Inekte Hak, Ateste Hak, Putta Hak" vardir çunku.Bu nedenle Inege tapanlar Hakka, Atese tapanlar Hakka, Puta tapanlar Hakka tapmislardir aslinda. Butun dinler birlikte çokluktur. Sufi felsefeden bazi ornekler; ‘’Zatı itibariyle yüce olan Hak’kın açığa çıktığı her varlığa tapmak gerekir. O, alemin zerrelerinde açığa çıkmıştır.’’ Allah herşeydir ve neye ibadet edilirse, Allah’a ibadet edilmiş olur… Her şey Allah olduğu için kulların Allah’tan başka taptıkları bütün şeyler de aslında Allah’tır. Bu ayrımı kullar uydurmuştur.’ Hangi şeye işaret ederseniz, gerçekte Allah’a işaret etmiş olursunuz. Çünkü Allah, işaret edilen o şeyin aynıdır (kendisi) Varlığımız O’nun varlığıdır. Varlığımız açısından biz O’na muhtaç, nefsinde zuhuru için O bize muhtaçtır….Senin özelliğin ne ise O’nun özelliği de odur…O bana hamd eder, ben O’na hamd ederim. O bana ibadet eder, ben O’na ibadet ederim Aslında yüce veliler, Hak Teala’nın tam ve kamil mahzarlarıdır. Ol ayinede görünen Hakk’ tır. Esasen nasıl Tur vadisinde bir ağaçtan yüce Mevla, Kelimullah’a ‘inni enellah’ demişse, El Bazul Eşheb (Abdulkadir Geylani) mahzarında da görünen O’dur. Yani Hu’dur. ...Hallac şöyle diyor: ‘Lahutiliğinin delici ışığının sırrı tarafından beşeriyeti açığa çıkarılan yüce olsun! Sonra yaratıkları arasında yiyen ve içen suretinde açıkça göründü. Hatta yaratıkları O’nu kapıcıların birbirlerini fark etmeleri gibi fark etti…Sana bir şey olursa bana olur, zira her durumda sen benim. Sevdiğim kişi benim ben de oyum. Biz bir bedene girmiş (hulul etmiş) iki ruhuz. Beni görürsen onu görürsün. Onu görürsen bizi görmüş olursun’ Yukaridaki orneklerdede goruldugu gibi Alevilikte herseyin içinde gorunen Hak, oze sadik kalan sufi felsefenindede aynidir. Sufiliktede herseyde Hak gorulur. Simdide bu konunun Alevilik ile Sufilik arasindaki birligini yine bir Sufi olan "İbni'l-Farıd"'in anlatimiyla hem siirsel hemde ogretici bir kaynakla sunalim. Zikir meclislerinde işiten kulak Tipki Aleviliginde 72 millete ve butun dinlere bir bakmasi gibi sufiliginde hiçbir dini yermemesi anlasilmayacak bir durum degil. "Abdulkerim el-Cilli" Sufiligin yukaridaki bu temelden çikmis tum yorumuna su açiklamayi getirmekte. Alem kar gibidir.Karan Konu karan tarafindan (06-04-2010 Saat 19:29 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8353 Times in 3929 Posts REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Araştırmalarının sonucunu merak ve ilgi ile bekliyorum-z-
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | karan (05-27-2011) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
ankara nakliyat palyaço ankara balon ankara tabela ankara balon süsleme ankara palyaço ankara doğum günü ankara |
|||||||||