Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Soru ve Yanıtlarınız

Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan.

Reklam Alanı
Anketimiz: (Lütfen yazıyı okuduktan sonra yanıtlayın) Alevîlik İslama göre mi defin işi yapar?
Evet (İslami kurala göre yapar) 2 11,76%
Hayır (İslami kurala göre yapmaz) 14 82,35%
Kararsızım 1 5,88%
Katilimci sayisi: 17. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 07-17-2008, 07:00   #1
Kul Seyyid
Can
Qızılbaş
Kullanıcı Profili

Kul Seyyid - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 17
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi : Kul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of light
İletişim
Arrow Alevî Erkânına Göre Hakka Yürümek İstiyoruz

İslama göre değil, Alevîliğe göre gömülmek istiyoruz!

Dünyanın lezzeti tadı insandır
Ene’l Hakk çağırır adı insandır
Hakikat yoluna hâdi insandır
Canını o yola verenlere ne mutlu
Melulî Baba (Latife)

Mezarların sırlanması gülbangı (uzun olduğu için kısa yazacağım):

Yönümüz, kıblemiz, kabemiz CAN CANA/ serimiz meydana uyduk divana…/ esirgeyen bağışlayan, besleyip büyüten, koruyup kollayan/ hakk kapısı, NACİYE HAKKI için bağışla bizi/ Hürrem Ana bağından kerem aldık/ Seyit Nesimî, Pir Sultan’ı BEDREDDİN’DE gördük. Pir Hünkâr Bektaşa yüz sürdük/ sevgimiz DİNDİR, sevdiğimiz İMAN/ yedi alem noktada oldu pinhan/ noktanın sırrına eren/ çark edip pervaza durdu cem-i devran/ Yolu aydınlık mekânı nur olsun! Dil bizden ŞEFAAT HIZIRDAN OLSUN gerçeğe hü!

Bir Gülbang daha:

Ateşten, havadan, sudan ve topraktan var oldum. Doğdum 7 alem, 3 atadan. Hü dedim gerçekler aşkına! Anam yer, babam yağmurdur kal-u beli. Ateşten Ateşe, Havadan Havaya, sudan suya Topraktan toprağa! Can cana doğru, nur ile geldim sır ile giderim! Hakk kapısından geldim dünya evine, geldiğim kapıya dönerim. Durdum divana, uydum meydana. Can cana. Can didara. Bismişah Halla Halla!

>>>Tende ve canda kendini var eden Hakkın adıyla Bismişah! Ateşten, havadan, sudan ve topraktan var oldum! …
Yolun açık mekânın nur ola, NACİYE ANA YOLUNU AYDINLATA. Güruh-u Naci katarın ola. Her hizmetin görüldü. Bizden yana helal hoş ola… Seyit Nesimî şahidin, Mansur darın, Pir Sultan Abdal didarın ola! Hürrem Ana gülistanın ola! Dil bizden şefaat Hakk’tan ola!
Gerçeğe hü!..

Yıkanmanın sırlanmasından sonra eller kement edilip BİR’LENİR. İSLAMİYETTE BU YASAKTIR. Sonra ayaklar başparmaklardan BİRLENİR. Sonra kefenleme başlar. <<< (*)

(*) Haşim Kutlu, Yol Erkân Meydan (Yurt Yayın)

Bir gülbang bile ne sırlarla dolu.
Harabi diyorya: Bu sırrı arifan anlar, çünkü cahillerden pinhan eyledik…
Aynen öyle. Mezar başında gülbang duymamış, köyüne zorla cami yapmışlar hoca ayet okuyup beynini yıkamış gelip biz mümin, İslamız diyor.

ALEVÎLER CENAZELERİNİ BUGÜN KALDIRAMIYOR. İSLAM, MÜMİN, MÜSLÜMAN SAYDIKLARI İÇİN CAMİYE GÖTÜRÜP AZAP EDİYORLAR. Bunu her Alevî biliyor. Hakka yürüyünce kendi kurallarımıza, gerekliliklerimize göre gömülmüyoruz. AZAP, İŞKENCE…

Ben öldükten sonra yukarıdaki gülbangları duymak istiyorum. Ölünün başında RA’D suresi okumak sünnettir diyor İslam, Yasin Suresi okunur diyor. Yukarıdaki gülbangların bu ayetlerle, surelerle ne alakası var. Bana, bize bu sureleri okuyup işkence ediyorlar.

Mezarda kıbleye çevrilmediğimizi, BAŞIMIZIN güneşin doğduğu yere (Doğu), ayaklarımızın güneşin battığı yere (Batı) çevrildiğini BİLİYOR MUSUNUZ?

Yol Cümleden Uludur (Alevîlik bizden; kadın erkekten uludur)

Ene'l Hakk

Kul Seyyid- - - - - - - Sultan Sinemil

ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!

DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ
(Seyit Rıza)

Kul Seyyid isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 11 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post:
aydo_62 (08-01-2008), Çopur (07-17-2008), Devrim06 (07-17-2008), gerçeğe az kaldı (07-26-2008), ikrar (07-27-2008), kızıl_can (07-27-2008), mamican (07-27-2008), moycan (07-26-2008), Renas (07-17-2008), Ruzgar (07-17-2008), tweety (07-30-2008)

Alt 07-17-2008, 07:50   #2
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Çopur - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

Umarım bu şekilde bir sırlanma bizlerede nasip olur. Ben islami bir defin işlemini kendim için istemiyorum. Öyle yapılacaksa hiçbirşey yapmadan kaldırıp bir dağ başına ya da denize atsınlar o daha hayırlı olur...

Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif

Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir
Melih PEKDEMİR
Anne Bak Kral Çıplak
Çopur isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Çopur For This Useful Post:
Kul Seyyid (07-17-2008), moycan (07-26-2008), Renas (07-17-2008), Ruzgar (07-17-2008)
Alt 07-17-2008, 07:55   #3
Ruzgar
Can
PiKoPat
Kullanıcı Profili

Ruzgar - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 29
Üye No: 36
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 26
REP Puanı : 737
REP Seviyesi : Ruzgar is a splendid one to beholdRuzgar is a splendid one to beholdRuzgar is a splendid one to beholdRuzgar is a splendid one to beholdRuzgar is a splendid one to beholdRuzgar is a splendid one to beholdRuzgar is a splendid one to behold
İletişim

konuyla pek alakalı degil ama birde bildigim kadarıyla dedelerimizin kıldıgı nikahlar var
onlarda farklımı
konu açıkcakdım sormak için ama burdan sorayım

o kadar asimile olmuşuzki bunları bile bilmiyorum yani gene islami kurallara göre ama kendi dedelerimiz tarafından defin işleminin yapıldıgını biliyordum
öylede gördüm

emeklerinize saglık

Ne olursa olsun hayat gerçektir.ne uyandığında hayra yorabileceğin bır rüya,ne de çocukken bir uçurtma kadar renkli sandığın hayallere benzer.Bazen gelir deli bir fırtına gibi tutar kolundan savurur,bazen kışın ortsında baharı yaşatır gönlüne.Çıkmazlara girersin,yokuşlar tırmanırsın.Birgün bakmıssın düzyola çıkmışsın.Kocaman bir kutu gibidir hayat, içi süprizlerle dolu.Tahmin etme ,hep yanılırsın"...
Ruzgar isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Ruzgar For This Useful Post:
Çopur (07-17-2008), Kul Seyyid (07-17-2008), tweety (07-30-2008)
Alt 07-17-2008, 08:00   #4
Kul Seyyid
Can
Qızılbaş
Kullanıcı Profili

Kul Seyyid - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 17
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi : Kul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of light
İletişim

Alinti:
Çopur Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Umarım bu şekilde bir sırlanma bizlerede nasip olur. Ben islami bir defin işlemini kendim için istemiyorum. Öyle yapılacaksa hiçbirşey yapmadan kaldırıp bir dağ başına ya da denize atsınlar o daha hayırlı olur...
Bende asla istemiyorum. Zaten yazıda ifade ettim: İŞKENCE diye.

Geçen yıl aileme bunu söyledim. Asla camiye götürmeyin diye.

Babam:

" zaten bu güne kadar bu köyden, köylerden (taja naz'ın köyü dahil) kimse camiye götürülmedi. Bu nerden çıktı" dedi.

Olsun dedim bende belli olmaz dedim. Sözümü aldım. Rahat mefta olacağım. Pir başımda mezar sırlama gülbangı okusun, ellerim göğsümde bir'lensin, tövbe ve tövbe kıbleye çevrilmeyip, başım güneşe, ayağım batıya çevrilsin mezarda başka da şey istemem.

Zaten günlük hayatımda mükemmel Alevîlik öğretisinin kurallarına göre yaşıyorum. Hakka yürüyünce içim rahat gideceğim.

Sevgilerimle...

Kul Seyyid isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post:
Çopur (07-17-2008), kızıldere (07-26-2008), kızıl_can (07-27-2008), Renas (07-17-2008), tweety (07-30-2008)
Alt 07-17-2008, 10:22   #5
Renas
Can
A-luvi
Kullanıcı Profili

Renas - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 51
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 12
REP Puanı : 352
REP Seviyesi : Renas is just really niceRenas is just really niceRenas is just really niceRenas is just really nice
İletişim

bende islami kurallara göre defin olmak istemem. çünkü müslüman değilim neden öldüğümde mensup olmadığım dine göre defin olayım ki? alevi usülüne göre defin olmak isterirm.
Renas isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Renas For This Useful Post:
Çopur (07-17-2008), kızıldere (07-26-2008), tweety (07-30-2008)
Alt 07-17-2008, 11:05   #6
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Kul Seyyid Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Bende asla istemiyorum. Zaten yazıda ifade ettim: İŞKENCE diye.

Geçen yıl aileme bunu söyledim. Asla camiye götürmeyin diye.

Babam:

" zaten bu güne kadar bu köyden, köylerden (taja naz'ın köyü dahil) kimse camiye götürülmedi. Bu nerden çıktı" dedi.

Olsun dedim bende belli olmaz dedim. Sözümü aldım. Rahat mefta olacağım. Pir başımda mezar sırlama gülbangı okusun, ellerim göğsümde bir'lensin, tövbe ve tövbe kıbleye çevrilmeyip, başım güneşe, ayağım batıya çevrilsin mezarda başka da şey istemem.

Zaten günlük hayatımda mükemmel Alevîlik öğretisinin kurallarına göre yaşıyorum. Hakka yürüyünce içim rahat gideceğim.

Sevgilerimle...

Benim köyüm ( Çorum - Kuşsaray ) diğer alevi köylerinden farklılıklar göstermektedir. Kent merkezine oldukça yakın ve şehirlerarası yol kenarında olmasının da etkisiyle etkileşim ve baskıların yoğun yapılabildiği bir noktada. 1930'lu yıllarda ilk cami yapılmış. Cemevi'nin geçmişi bir - iki yıllık bir süreç Yıllar boyunca cem'de yapılmamış. Pekçok ritüel islami motiflerle süslü. Ancak sanırım bu konuda ilk kalıbı yıkan ben olacağım. Hakka yürüyecek tüm birinci derece yakınlarım için cami/imam süreci yaşanmayacak.
The Following 3 Users Say Thank You to Çopur For This Useful Post:
Renas (07-17-2008), tweety (07-30-2008), İşcanbaba (07-17-2008)
Alt 07-17-2008, 11:11   #7
HasaN DAYI
Can
L^O^T^U^S
Kullanıcı Profili

HasaN DAYI - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 350
REP Seviyesi : HasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really nice
İletişim

valla ben öldükten sonra cesedimin bir anlamı yok. işe yarayan kısımlarımı bağışlasın kalanlarıda yaksınlar.küllerimide götürüp arguvanda köyümde bir ziyaretin oraya döksünler

NESİMİYEM
YÜZÜN BENİ
DERİM MEYDANDA
MEYDANDA

HasaN DAYI

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

ELİNE, BELİNE,
DİLİNE SAHİP OL.
HasaN DAYI isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 07-17-2008, 11:15   #8
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
HasaN DAYI Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
valla ben öldükten sonra cesedimin bir anlamı yok. işe yarayan kısımlarımı bağışlasın kalanlarıda yaksınlar.küllerimide götürüp arguvanda köyümde bir ziyaretin oraya döksünler
Dayı öyle bir şansın yok.

Mevcut yasalara göre " Ölüye eziyet edilemez " . Bu yasadan yola çıkarak yakılmak vb. yöntemlerin uygulanması olanaklı olmuyor. Nasıl bir yasa anlayışıdır ama; senin yaşam ve inancına uygun olarak defin edilme hakkın yok. Bu eziyet ve saygısızlık sayılmıyor ama yakılmak eziyet sayılıyor ve suç.
The Following User Says Thank You to Çopur For This Useful Post:
HasaN DAYI (07-17-2008)
Alt 07-17-2008, 11:17   #9
nihal84
Can
Şeker Kız
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 27
Üye No: 61
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 29
REP Puanı : 874
REP Seviyesi : nihal84 is a splendid one to beholdnihal84 is a splendid one to beholdnihal84 is a splendid one to beholdnihal84 is a splendid one to beholdnihal84 is a splendid one to beholdnihal84 is a splendid one to beholdnihal84 is a splendid one to behold
İletişim

ya rica etsem bana anlayabileceğim şekilde özet geçermisiniz kafam karıştı..
nihal84 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 07-17-2008, 11:17   #10
HasaN DAYI
Can
L^O^T^U^S
Kullanıcı Profili

HasaN DAYI - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 350
REP Seviyesi : HasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really nice
İletişim

çok haklısın sevgili çopur. birde vasiyet yerine getirilmeli deniyor benimde vasiyetim bu. beni gizlice yakın abi.
HasaN DAYI isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil