Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevi Edebiyatı

Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 10-22-2010, 18:47   #1
huseyn esedi
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2856
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : huseyn esedi is on a distinguished road
İletişim
Standart Alevi Devletleri Kitap Tanıtım

KONUŞAN KUR'AN(İMAM ALİ'NİN KİTAPLARI) 'NIN YAZARLARI MUHARREM UÇAN VE ÜMİT ATLI'DAN TÜRKİYEDE BİR İLK DAHA 868 YILINDAN BAŞLAYARAK 1950 YILLARA KADAR KURULAN 23 TANE ALEVİ DEVLETİNİ ANLATAN KİTABIMIZI OKUYUCULARIMIZA SUNUYORUZ ......KİTABIMIZ 29. İSTANBUL TÜYAP KİTAP FUARINDA SATIŞA SUNULACAKTIR.....Canyayıları
huseyn esedi isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Alt 10-22-2010, 22:17   #2
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

Alinti:
huseyn esedi Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
KONUŞAN KUR'AN(İMAM ALİ'NİN KİTAPLARI) 'NIN YAZARLARI MUHARREM UÇAN VE ÜMİT ATLI'DAN TÜRKİYEDE BİR İLK DAHA 868 YILINDAN BAŞLAYARAK 1950 YILLARA KADAR KURULAN 23 TANE ALEVİ DEVLETİNİ ANLATAN KİTABIMIZI OKUYUCULARIMIZA SUNUYORUZ ......KİTABIMIZ 29. İSTANBUL TÜYAP KİTAP FUARINDA SATIŞA SUNULACAKTIR.....Canyayıları
reklamın içeriğindende fikir sahibi etseydin bizi huseyin can.
merak ettim 23 alevi devleti hangileri, malum duymadığımız ,bilmediğimiz bir durum

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
kral çıplak (10-23-2010)
Alt 10-22-2010, 23:11   #3
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

esonto58 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2377
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 18
REP Puanı : 572
REP Seviyesi : esonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to all
İletişim

1) osmanlı '' ne de olsa osmanlıyı aleviler kurdu ''

...........................

''SÖZ KONUSU ALEVİLİKSE İSLAM TEFERRUATTIR.''
esonto58 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to esonto58 For This Useful Post:
Devrim06 (10-22-2010), kral çıplak (10-23-2010)
Alt 10-23-2010, 16:10   #4
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Mehdi_Ordusu - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3353
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Seviyesi : Mehdi_Ordusu is on a distinguished road
İletişim

merhaba arkadaşlar sizin deyiminizle can lar.
ben caferi mezhebindendim, sizin foruma üye oldum ,fakat üye yoğunluğu az biraz.
alevi devletleri dediğiniz, unutmayın ki şiileri de kapsıyor. bunu caferi olduğum için söylemiyorum. bu devletlerin çoğu ne bugünkü alevi gibi heterodoks ; ne de biz caferi gibi ortodoks'dur.alevilik ve caferilik ortasıdır.
siz dini çok fazla terkettiniz, biz ise aşırı yapıştık.
ideal biçim, tam ortası olduğunu düşünüyorum..
sizin ceminize sazınıza semahınıza saygı duyuyorum, çünkü netice de 12 imamlara saygı da kusur etmiyorsunuz, el üstünde tutuyorsunuz.
ama bu kadar kendinizi neden ayırıyorsunuz ? aklım almıyor.
kurana ve vahye inanan, 12 imamların masumluğuna, Ali'nin velayetine ve İmametine saygı duyan herkes şia taifesindendir..ibadet cenab-ı hakk ile kişi arasında olduğundan dolayı, ibadetleri uygulamıyor olmanız, veya farklı ritüellerde gösteriyor olmanız şii-caferi olmadığınızı göstermez

Muhammet Alî'nin kullarındanım.
Ali aba nesli Haydarındanım.
İmam Cafer Sadık Mezhebindenim.
Beyrut Direnişi, Emperyalizme,Siyonizme direniştir ; Mukteda Es Sad Direnişi, Amerika'nın Faşizmine isyan demektir,
Selam olsun, Ezilen Halklara, Selam olsun Şia-ehlibeyt yolundakilere Selam olsun Benazir Butto'lara, Mukteda Es Sadr'lara,... . .
Mehdi_Ordusu isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 10-23-2010, 19:34   #5
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

Alinti:
kurana ve vahye inanan, 12 imamların masumluğuna, Ali'nin velayetine ve İmametine saygı duyan herkes şia taifesindendir..ibadet cenab-ı hakk ile kişi arasında olduğundan dolayı, ibadetleri uygulamıyor olmanız, veya farklı ritüellerde gösteriyor olmanız şii-caferi olmadığınızı göstermez
sevgili can bugün sünnilerinde en az yüzde doksanı ali ve 12 imam saygı duyar, sever kurana ve ibadetlere de bizden daha yakın ve bağlıdırlar onlarıda şia kökeninden saymalımıyız? onlar ile aranızdaki ibadetler bazı farklılıklar içersede benzerlikleri fazlaca onlar içinde şii-caferi olduklarını söyleyebilirmiyiz? bu kadar basit mi??
The Following 4 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
esonto58 (10-23-2010), Kevenkli (11-28-2010), kral çıplak (10-24-2010), İşcanbaba (10-24-2010)
Alt 10-24-2010, 01:42   #6
Seyhlerli1970
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 270
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 79
REP Seviyesi : Seyhlerli1970 will become famous soon enough
İletişim

Hemen kısaca yazayım; Alevilik ve devlet birbirine öyle zıt şeyler ki... O nedenle Alevi devletleri ve bunların tarihi diye bir şey olamaz.
Seyhlerli1970 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 10-24-2010, 10:42   #7
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Naki - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 47
Üye No: 2675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 8
REP Seviyesi : Naki is an unknown quantity at this point
İletişim

Alinti:
Mehdi_Ordusu Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
merhaba arkadaşlar sizin deyiminizle can lar.
ben caferi mezhebindendim, sizin foruma üye oldum ,fakat üye yoğunluğu az biraz.
alevi devletleri dediğiniz, unutmayın ki şiileri de kapsıyor. bunu caferi olduğum için söylemiyorum. bu devletlerin çoğu ne bugünkü alevi gibi heterodoks ; ne de biz caferi gibi ortodoks'dur.alevilik ve caferilik ortasıdır.
siz dini çok fazla terkettiniz, biz ise aşırı yapıştık.
ideal biçim, tam ortası olduğunu düşünüyorum..
sizin ceminize sazınıza semahınıza saygı duyuyorum, çünkü netice de 12 imamlara saygı da kusur etmiyorsunuz, el üstünde tutuyorsunuz.
ama bu kadar kendinizi neden ayırıyorsunuz ? aklım almıyor.
Sayın Mehdi Ordusu,
Alevi-Bektaşi öğretisi ve topluluğu hakkında söyledikleriniz bir görüştür ve her görüşe saygılıyım. Bu konudaki kendi düşüncemi şimdi ifade etmiyorum.

Ancak, Ehli Beyt kültünü yolunun, erkanının odağına yerleştiren Alevi-Bektaşiler'in, Şia-Caferi ekolünü tanıması, öğrenmesi ve bilmesi, kendi yolu ile bunun arasındaki ilişkiyi (ya da ilişkisizliği) irdelemesi, farkları ve benzerlikleri tespit etmesi gerektiği düşüncesindeyim. Aynı karşılaştırmayı, Sünni ekolle de ve sonuçta İslam'la yapmalı Aleviler. Son dönemde öne çıkan "İslam içi miyiz, dışı mıyız" tartışmasında ancak bu yolla bir netleşme sağlanabilir.

Ancak burada benim asıl dikkatimi çeken şey, bu "yakınlaşma" ve görüşleri paylaşmanızın zamanlaması.

Amaç piyasaya çıkan bir kitabın satışını artırmak için kalabalık bir tüketici topluluğu ve potansiyel pazar konumundaki Alevi kitlesine yönelik bir tanıtım ve reklam girişimi midir?

Eğer amaç sırf kitap satışını artırma çabası yanında Alevi toplumuyla tanışma-bilişme ise kitabın satış istatistiklerine bakmadan, içeriğindeki bilgileri burada paylaşmanız gerekir.

Bu 23 "Alevi devleti" hangileridir, burada kastettiğiniz "Alevilik" olgusu nasıl bir şeydir? Bunları bilirsek, nasıl bir Alevilik ve devlet tanımı yapıldığını da anlarız.

Önyargılı değilim. "Alevi devleti olmaz" diye de düşünmüyorum. Her ne kadar Safevi Devleti (Devlet-i Kızılbaşan) Alevi olarak kurulup, sonra Şii olduysa da...

Devlet dediğimiz şeyin aslı hukuktur. Bir toplumda geçerli hukuk sistemi, kuracağı devletin karakterini tayin eder. Kurulacak devlet o hukuka dayanır. Hukuk, dinsel de laik de olabilir. Örneğin Müslümanların devleti İslam şeriatına göre işler. Demokratik laik bir devlet ise çağdaş, evrensel hukuka göre...

Aleviliğin de teolojik, felsefi, kültürel, siyasal, sosyal boyutları vb. yanında hukuk boyutu ve pratiği de vardır. "Ocak sistemi" Alevilerin siyasal organizasyonu; Alevi cemi ise inançtan kaynaklanan ritüellerin yerine getirilmesi, eğitim, ruhsal arınma, paylaşım, kardeşliği pekiştirme gibi işlevleri dışında, doğrudan doğruya bu yolun hukukunun işletildiği de bir kurumdur aynı zamanda.

Eğer İslam şeriatından farklı olan Alevi hukuk anlayışına dayalı bir devlet tarihte kurulduysa, buna Alevi devleti diyebiliriz. Ancak, Ehli Beyt şiası (yandaşı) her topluluğun kurduğu devletlere, Alevi devleti diyemeyiz. Örneğin, günümüz İranı'nın temelleri İslam şeriatına dayalı rejimi için bu sıfatı kullanamayız.

Şunun altını çizmek gerekir ki, bendeniz "Aleviliği", tarihsel süreçte Ehli Beyt soyunu yürekten desteklemekle birlikte, İslam'dan farklı bir teolojisi, ritüelleri, üretim ilişkileri, sosyal yapılanması, dünya görüşü, felsefesi olan kendine özgü bir yol olarak görüyorum. Siz ise imamet kavramı temelinde Ehli Beyt'in iktidarını savunan, ancak itikat ve ibadette ortodoks İslam'dan hiçbir farkı olmayan, İslami bir ekolsünüz. Bizim anladığımız Alevilik'le Şiî-Caferi ekol arasında Ehli Beyt sevgisi dışında ortak bir yan ben göremiyorum. Alevilik, temelinde batınî (ezoterik) bir ekol ki bu semavi dinleri aşan, onların çerçevesi içine hapsedilemeyecek bir olgudur. Şia ise Ehli Beyt yandaşlığı temelinde sekter bir siyasi kimlikle, fıkhî yönün ağırlıkta olduğu bir İslam ekolü.

Her inanca, her görüşe, her kültüre saygım var. Ancak kavram kargaşasının da giderilmesi gerekir.

Evet, sizden ricam, bu konuda iyi niyetli, samimiyseniz bizimle paylaşın bu kitaptaki bilgileri...

Konu Naki tarafindan (10-24-2010 Saat 11:09 ) değistirilmistir..
Naki isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Naki For This Useful Post:
DEMAN (11-27-2010), kral çıplak (10-24-2010), Seyhlerli1970 (10-24-2010)
Alt 10-24-2010, 20:07   #8
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Mehdi_Ordusu - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3353
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Seviyesi : Mehdi_Ordusu is on a distinguished road
İletişim

devrim arkadaşım.
sünniliği caferiliğe benzetmeniz beni çok incitti, caferiler aleviliği sapkın, sünniliği düşman bilir.
nasıl sünni inançla bizi bir tutarsınız aklım almıyor, evet şeri'at kurallarımız sünnilere benzer. ama bizim her ibadette her toplantıda lanet ettiğimiz ayşe,talha,zübeyr,ömer,osman,ebubekir,muaviye gibi sahte halife ve yandaşlarına sahip çıkan onların sahte ve uydurma hadislerine inanan, buhari yalancısına hürmet eden bir mezheptir, Sünnilik.
biz ehlibeyt ve 12 imam yoluyla gelen hadis-i şeriflere hürmet ederiz,
bizde cuma namazı farz değildir, günde 3 kez namaz farzdır, ramazan da sünnilerden 12 dk. sonra oruca başlarız. sahurda çok yemek yiyenlerin orucun amacını saptırdığına inanırız, hatta sahura hiç kalkmayanımız çoktur, Muharrem ayı aynı sizin gibidir, 10. gün aşura yapılır.
arkadaşlar.
ibadetini uygulayan, çağdaş bir caferinin, sizinle ne farkı var ?
bakın ben sadece cuma namazına giderim, ramazan da 30 gün muharrem de 10 gün oruç tutarım. hatta çok özel günlerde içkimi de içerim.
bir de size bakıyorum, siz de cuma günleri niyaz ediyorsunuz değil mi ? yani allaha çağırıyorsunuz, Ehlibeytte medet diliyorsunuz. 12 imamları övüyorsunuz,
bu sizi şia çizgisinden çıkarmaz ki.,
siz bakmayın iran'a
İran salt şeri'at devleti değil arkadaşlar, iran aşırı bir fars-şii devleti.
eğer gerçekten sadece islam devleti olsaydı, diğer türk şialara, sünnilere, araplara, kürtlere, baskı yapmazdı.
İran aşırı fars milliyetçisi ülke., iran da farisi olmak, müslüman olmaktan bile önemli.
Mehdi_Ordusu isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 10-24-2010, 23:46   #9
Mananali
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili

Mananali - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 393
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 86
REP Seviyesi : Mananali will become famous soon enough
İletişim

Alinti:

sünniliği caferiliğe benzetmeniz beni çok incitti, caferiler aleviliği sapkın, sünniliği düşman bilir.
Caferilerin Alevileri "sapkin" olarak nitelemesi de beni cok incitti Mehdi Ordusu.Bu yönüyle dahi Sünniler ile benzerliginiz var.

Insan bir bilinmezdir, çözebilene aşkolsun.
Mananali isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Mananali For This Useful Post:
DEMAN (11-27-2010), Devrim06 (10-25-2010)
Alt 10-25-2010, 00:55   #10
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
devrim arkadaşım.
nasıl sünni inançla bizi bir tutarsınız aklım almıyor, evet şeri'at kurallarımız sünnilere benzer. ama bizim her ibadette her toplantıda lanet ettiğimiz ayşe,talha,zübeyr,ömer,osman,ebubekir,muaviye gibi sahte halife ve yandaşlarına sahip çıkan onların sahte ve uydurma hadislerine inanan, buhari yalancısına hürmet eden bir mezheptir, Sünnilik.
biz ehlibeyt ve 12 imam yoluyla gelen hadis-i şeriflere hürmet ederiz,
bizde cuma namazı farz değildir, günde 3 kez namaz farzdır, ramazan da sünnilerden 12 dk. sonra oruca başlarız. sahurda çok yemek yiyenlerin orucun amacını saptırdığına inanırız, hatta sahura hiç kalkmayanımız çoktur, Muharrem ayı aynı sizin gibidir, 10. gün aşura yapılır.
arkadaşlar.
ibadetini uygulayan, çağdaş bir caferinin, sizinle ne farkı var ?
bakın ben sadece cuma namazına giderim, ramazan da 30 gün muharrem de 10 gün oruç tutarım. hatta çok özel günlerde içkimi de içerim.
bir de size bakıyorum, siz de cuma günleri niyaz ediyorsunuz değil mi ? yani allaha çağırıyorsunuz, Ehlibeytte medet diliyorsunuz. 12 imamları övüyorsunuz,
bu sizi şia çizgisinden çıkarmaz ki.,
siz bakmayın iran'a
İran salt şeri'at devleti değil arkadaşlar, iran aşırı bir fars-şii devleti.
eğer gerçekten sadece islam devleti olsaydı, diğer türk şialara, sünnilere, araplara, kürtlere, baskı yapmazdı.
İran aşırı fars milliyetçisi ülke., iran da farisi olmak, müslüman olmaktan bile önemli.
yok be can ben sünnliği caferiliğe benzetmedim. sizin aleviliği cafeliğe benzetmenize atıfta bulundum bundan neden incindiniz.bakın biz yıllardır bişeylere benzetiliyoruz ama incinmiyoruz. bize "incinsende incitme" diye yutturuyorlar lütfen incinme biz sorduk sende cevapla, biz incinmiyoruz ,alıştırdılar...

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil