Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevi Edebiyatı

Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 11-28-2010, 15:53   #21
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Mehdi_Ordusu - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3353
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : Mehdi_Ordusu is on a distinguished road
İletişim

devrim arkadaşım, asla hüküm vermek gibi bir amacım yok, yukarda da dediğim gibi, ben inancım gereklerini tam yerine getirmiyorum ki, bir başkasından hesap sorayım.
Ehlibeyt İlim İrfan Kovanı şudur
Misal ben de içki içerim, ama İçkinin hiç bir zaman günah olmadığını idda etmem,
misal ben de cumaları dışında namaz kılmam, ama namazın dinde olmadığını idda etmem.
Hiç olmazsa Cafer İmam SAdık ın tembihlediği '' Ramazan ve Muharrem'' oruçlarını kaçırmam, ve anti islam bir tavır sergilemem.
ben sizde sadece bunu anlamıyorum, 12 imamların Hz.Alinin yolunda gidiyorsanız hiç olmazsa söylemlerinizi benzetmeniz gerekmez mi ?
bakın tekrar tekrar söylüyorum, ben size inancınızın altyapısını soruyorum, yani neye dayanarak ekolünüzü yaşıyorsunuz ?
Hz.Ali'nin emirleri belli, 12 imamların tembihleri belli, bu konuda hemfikiriz değil mi ?
benim alevi tanımım :
Baskıcı Sünni İslamı benimseyememiş ve savaşmış Kimi Türkmen/Kürt/Zaza/Arap aşiretlerin Şii'liği seçip, eski kültürünü ve inançlarını koruduğu sadece üst başlık olarak Hz.Alinin olduğu inanca Alevilik denir.

Muhammet Alî'nin kullarındanım.
Ali aba nesli Haydarındanım.
İmam Cafer Sadık Mezhebindenim.
Beyrut Direnişi, Emperyalizme,Siyonizme direniştir ; Mukteda Es Sad Direnişi, Amerika'nın Faşizmine isyan demektir,
Selam olsun, Ezilen Halklara, Selam olsun Şia-ehlibeyt yolundakilere Selam olsun Benazir Butto'lara, Mukteda Es Sadr'lara,... . .
Mehdi_Ordusu isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 11-28-2010, 16:02   #22
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

h alibaba,
aleviliği ''gulat'' içinde mi tanımlıyorsunuz ?
ama ben bu gulatı sadece İran Ehlihakkları, Nusayriler, Kakailer de olduğunu biliyordum, bu ''gulat'$' grupları Hallacı Mansur'un Enel Hakkında karşı çıkıyorlar, vama siz Anadolu ve Azerbaycan Alevilerinde Vahdeti Vücut (enel hakk) savunuyorsunuz.
burda bir çelişki yok mu ?
Hem enel hakk diyip hem hz.Ali'nin allah olduğunu idda etmek çelişki topluluğu değil mi ?
ne Bektaşi kültüründe ne de Kızılbaş kültüründe bulamıyorum, yalnız Erdebil de olan Kızılbaşların diğer kolu Aliallahi Kızılbaşlar bunu diyor, ama Anadolu Bektaşileri ve Anadolu Kızılbaşlarının gulat olduğunu düşünmüyorum.
Alt 11-28-2010, 16:27   #23
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim

İran Ehli Hakları, Nusayri, Kakai dediğiniz gruplar aynen bizim gibi (Türkiye ve Balkanlardaki Aleviler gibi) Alevidir. Cem/namazları, deyiş/kelam/ayetleri, dede/şeyh/kak/seyitleri aynıdır. Ehli Hak, Kakai, Nusayri, bir inancı değil, belli aşiretleri ya da belli aşiretlerin toplamını ifade eder. Türkiye'deki Tahtacı, Çepni, Abdal gibi nitelemelerin dengidir. Çepni, Tahtacı ve Abdal topluluk, meslek grubu ya da aşiret adıdır. İnanç söz konusu olduğunda bunlar için kullanılması gereken terim Alevidir. Yabancı gruplar bunlar için bu terimleri kullanır.
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post:
Amistofes (11-29-2010)
Alt 11-28-2010, 17:57   #24
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Hamza Aksüt arkadaşım, bu gruplarının üst başlık Alevi olduğunu ben de kabul ediyorum, ama benim kastettiğim ''gulat'' çizgisidir., Nusayri olup Caferi olan bir arkadaşımın anlattıklarına bakınca Nusayriler pek te Alevi-Bektaşi lerin ''enel hakk'' sistemini kabul etmiyorlar,
ayrıca ehlihakkların inancı genel itibariyle size elbette benziyor, yalnız mahşer günü ŞEHRİZAR meydanında, Sultan Şahak, Hz. İsa gibi Babasız doğduğunu, Sultan şahak'ın Ali'nin yani Allah'ın zuhuru olduğunu, Hz.fatıma validemizin, Sultan şahakın Annesinde zuhur ettiğini söylerler,
bilginize.
Not = Şia kökenli bütün tarikat ve inançları araştıran biriyim.
saygılar.
Alt 11-28-2010, 18:41   #25
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

h-alibaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 226
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi : h-alibaba will become famous soon enoughh-alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Mehdi_Ordusu Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
h alibaba,
aleviliği ''gulat'' içinde mi tanımlıyorsunuz ?
ama ben bu gulatı sadece İran Ehlihakkları, Nusayriler, Kakailer de olduğunu biliyordum, bu ''gulat'$' grupları Hallacı Mansur'un Enel Hakkında karşı çıkıyorlar, vama siz Anadolu ve Azerbaycan Alevilerinde Vahdeti Vücut (enel hakk) savunuyorsunuz.
burda bir çelişki yok mu ?
Hem enel hakk diyip hem hz.Ali'nin allah olduğunu idda etmek çelişki topluluğu değil mi ?
ne Bektaşi kültüründe ne de Kızılbaş kültüründe bulamıyorum, yalnız Erdebil de olan Kızılbaşların diğer kolu Aliallahi Kızılbaşlar bunu diyor, ama Anadolu Bektaşileri ve Anadolu Kızılbaşlarının gulat olduğunu düşünmüyorum.
Sn. Mehdi Ordusu,
Yukarıda saydığın isimlerin hepsi ayni felsefenin içinde yer almaktadırlar. Dediğin mantıkla gidecek olursak Türkiye’de kendilerine Aleviyim deyip de camiden çıkmayanlar vardır.
Fuzuli’nin Saadete Ermişlerin Bahçesi adlı kitabı sayfa 161-162’de Hazreti Ali’den, Ana Fadıma’ Hasan, ve Hüseyin’i şu şekilde anlatır.
Fuzuli derki:
“Hazret-i Ali, anlatır:
[— Hak Tealâ, ne zaman ki Cenneti, Âdem ve Havva'ya ihsan etti. Cennet havasının tesiriyle Havva'nın güzelliği bir kat daha arttı. Bir gün Âdem, dikkatle Havva'ya bakıp ve onun güzelliğine hayran kalıp:
— Ey Havva! dedi, acaba kudret nakışçısı yaradılış tezgâhında, senin güzel yüzünden daha güzel bir suret nakşetmiş midir?
Derhal Hak bargâhından Cebrail'e şu emir geldi:
— Âdem'i Cennetin yüksek makamlarını seyretmek hidayetine eriştir!...
Âdem, Cennet sarayının mesirelerine ayak bastıkta gördü ki, yüksekçe bir yere kurulmuş bir yatak üstünde mücevherli elbiseler giyinmiş bir güzel kız oturmuş. Parıl parıl yanan güzel yüzünden, Cennet sahası ışıklanmış ve yanağının letafetinden huri ve gılmanın gözleri kamaşmış. Başında parlak bir taç ve iki kulağında birer büyük inci küpe...
Âdem, hayret içinde kalıp:
— Ey Cebrail, dedi, bu ne güzel kızdır ki, yüzünü görmek hayreti arttırıcı ve cemalini düşünmek, gönül alıcıdır...
Cebrail, cevap verdi:
— Bu Muhammed Mustafa'nın kızı Fâtıma-i Zehra'dır. Başındaki parlak taç, zevci Ali Murtaza ve kulağındaki küpelerden biri Hasan Mücteba ve biri Kerbelâ şehitlerinin şahı Hüseyn'dir.
Âdem, sordu:
— Ey Cebrail! Bunlar, hangi zamanın mahlûklarıdır?...
Cebrail, cevap verdi:
— Ey Âdem! Bunlar her ne kadar sûret âleminde senden sonra zuhur edeceklerdir. Fakat yaradılışları senden dört bin sene evvel vâki olmuştur.]”

İşte Alevilerin inandığı ve andığı Ali, Fatma, Hasan ve Hüseyin burada Fuzuli’nin yazdığı şekliyledir. Senin anlatmaya çalıştığınla bir benzerlik görebiliyormusun?
h-alibaba

Doğru duvar yıkılmaz!

Sen doğru dur eğri belasını bulur.

Konu h-alibaba tarafindan (11-28-2010 Saat 18:46 ) değistirilmistir..
h-alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 11-28-2010, 19:06   #26
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Fuzuli'nin bu kitabını araştıracağım, iyi de ortada şöyle bir tezatlık çıkmıyor mu
hangi Ali ? hangi Hüseyin ? çünkü görüldüğü üzre, bir islamın kılıcı Ali var, bir de sizin Kainat evveli Ali var. bu tam bir kör döğüşü değil de nedir ?
bu soru sorulur mu bilmiyorum ama,
ya sizinki doğru ya bizimki ?
benim anlamadığım şayet dediğiniz gibi, aşırı metafizik,ezoterik,Evvel bir Ali var ise, bunu neden Hz.muhammed (S.A.V) Açıklamamış, ? İmam Cafer Sadık Açıklamamış ?
biz en en azından olan şeyi konuşuyoruz.
sizin bu kanıya nerden vardığınızı bilmek isterim, Fuzulinin bu kanıya nerden vardığını öğrenmek isterim.
eğer sağlam altyapısı varsa, bu öğretiyi öğrenmek isterim. herkes ister.
cevabınızı bekliyortum.
saygılar.
Alt 11-28-2010, 19:17   #27
Mehdi_Ordusu
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

imzam neden görünmüyor?

Konu Mehdi_Ordusu tarafindan (11-28-2010 Saat 19:23 ) değistirilmistir..
Alt 11-29-2010, 15:21   #28
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

h-alibaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 226
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi : h-alibaba will become famous soon enoughh-alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Mehdi_Ordusu Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Fuzuli'nin bu kitabını araştıracağım, iyi de ortada şöyle bir tezatlık çıkmıyor mu
hangi Ali ? hangi Hüseyin ? çünkü görüldüğü üzre, bir islamın kılıcı Ali var, bir de sizin Kainat evveli Ali var. bu tam bir kör döğüşü değil de nedir ?
bu soru sorulur mu bilmiyorum ama,
ya sizinki doğru ya bizimki ?
benim anlamadığım şayet dediğiniz gibi, aşırı metafizik,ezoterik,Evvel bir Ali var ise, bunu neden Hz.muhammed (S.A.V) Açıklamamış, ? İmam Cafer Sadık Açıklamamış ?
biz en en azından olan şeyi konuşuyoruz.
sizin bu kanıya nerden vardığınızı bilmek isterim, Fuzulinin bu kanıya nerden vardığını öğrenmek isterim.
eğer sağlam altyapısı varsa, bu öğretiyi öğrenmek isterim. herkes ister.
cevabınızı bekliyortum.
saygılar.
Sn. Mehdi_Ordusu,
“hangi Ali ? hangi Hüseyin ? çünkü görüldüğü üzre, bir islamın kılıcı Ali var, bir de sizin Kainat evveli Ali var. bu tam bir kör döğüşü değil de nedir ?” diyorsun. Evet, iki Ali var. Bin bir donda baş gösterdin ya Ali, deriz. Bizde tanrının bin bir adı vardır, bu adlardan biri de Ali’dir. Bizde öne çıkan tanrı adı Hakk, Hızır ve Ali’dir.
Bizler Şah-ı Merdan Ali dediğimizde Tanrıyı kast etmiş oluyoruz. Sizler ve ayni şekilde düşünenler ise Ali bin Ebu Talip’i anlamaktasınız. Kör dövüşü değil, kör dövüşüne çevrilmektedir. Yani bizler Ali dediğimiz de, sizler Ali bin Ebu Talip olarak anlamaktasınız. Bilerek veya bilmeyerek yanlış algılamanın yarattığı bir kargaşa ve kör dövüşüne dönüşmektedir.
Devamında söylediklerine bakılacak olunursa “bu soru sorulur mu bilmiyorum ama,
ya sizinki doğru ya bizimki ?” galiba sizinki kendinizce ve anladığınız şekliyle doğrudur. Bizimkide bizim anladığımız şekliyle doğrudur. Bir örnekle yetineyim: doğru olmayan ise bize, Ali camiye gider namaz kılardı, siz neden camiye gidip namaz kılmıyorsunuz veya imamlar namaz kılardı siz niye kılmıyorsunuz dayatmasıdır. Bizim Ali’mizin camiye gitmediği ve namaz kılmadığı açık ve ortadayken bu dayatma niye?
devamla, “benim anlamadığım şayet dediğiniz gibi, aşırı metafizik,ezoterik,Evvel bir Ali var ise, bunu neden Hz.muhammed (S.A.V) Açıklamamış, ? İmam Cafer Sadık Açıklamamış ? diyorsun. Orasını ben bilemem. Muhammed ve İmama Cafer niye açıklamamış, bana göre açıklamış sizin haberiniz yoktur.

Ve devamla “biz en en azından olan şeyi konuşuyoruz.
eğer sağlam altyapısı varsa, bu öğretiyi öğrenmek isterim. herkes ister.” Diyorsun. Benim bu kanıya nereden vardığım Fuzuli ve benzeri üstatlarıdır. Fuzuli’nin bu kanıya nasıl vardığını da kendi yazdıklarını okuyarak öğrenmen mümkün olabilir. Fuzuli’nin aktardığına göre: bir gün Hüseyin kayıp olur. Hasan, Hüseyin’i aramaya çıkar ve Yahudi adamın evinde olduğu var sayılan Hüseyin’i Yahudi’den ister, bunun üzerine Yahudi adamla, Hasan arasında geçen konuşmalara yer verir:
Yahudi, Hasana sorar:
“— Ey aziz! Senin anan kimdir?....
İmam Hasan, şu cevabı verdi:
— Risalet hanedanının en safisi ve Peygamberlik sülâlesinin en ileri geleni iffet ve ismetin sedefi, ilim ve hikmet ayının on dördü, menkıbeler ve öğünülecek şeyler dairesinin noktası, hamdedilmişlerin alın pırıltısı, efendilerin anası olan (Betül Azra) yâni Fâtıma-ı Zehra'dır.” Fuzuli, Saadete Ermişlerin Bahçesi s. 157

Burada ana Fatıma’nın isimlerinin anlamlarına bir bakalım:

Betül: bakire, Erkekten kaçınan nâmuslu kadın

Azra: 1. bakire, kızoğlan kız. 2. ayak değmemiş kum. 3. delinmemiş inci.

Fatıma: 1. sütten kesilmiş. 2. kendisi ve zürriyeti cehennemden uzak kılınmış.

Zehra: çok beyaz ve parlak yüzlü

Bu isimlerden anlaşılan Ana Fatıma bakire, el değmemiş kızoğlan kız olduğudur, oysa sözü edilen Ali bin Ebu Talip’in karısı Fatıma iki çocuk anasıdır. Fuzuli’nin anlattığı Fatıma, etten kemikten ibaret olunan biri olmadığı anlaşılmaktadır. İşte bu nedenledir ki Ali ve Ana Fatıma evliliklerinden söz edildiği sırada Aleviliği bilenler hâşâ sümme onlar uçkur çözmemiştir derler. Yahudi sormaya devam eder bakalım ne sormuş:

“Yahudi Salih:
— Anneni öğrendik. Baban kimdir?...
Diye sordu.
İmam Hasan, şu cevabı verdi:
— Yiğitlerin şahı, Allah'ın arslanı, merhamet edici kanunları ortaya koyan, iki kıblenin namaz kılıcısı, Sekaleyn efendisinin göz bebeği evliyalar reisi, peygamberler enisi, yâni Ali Murtaza'dır!...” (a.g.e. s.157)
Ali, Allahın arslanı ama, kainatı ve Tanrısının büyüklüğünü düşünecek olursak Ali bin Ebu Talip göz ile görülmeyecek bir zercik olması gerekmezmi? Demek bu aslan Ali bin Ebu Talip değildir. Burada anlatılan Ali “iki kıblenin namaz kılıcısı”dır. Oysa Ali bin Ebu Talip’in bir kıblesi vardır. Hele hele Sekaleyn efendisi hiç olamaz. Burada “iki kıble” ile “Sekaleyn” kavramlarını herkesin ayrıca incelemesi gerekir.
Ayrıca,
Fuzuli, Nehrivan savaşını şu şekilde anlatmaktadır.
“Rivayet ederler ki, Nehrivan sahilinde Hâricî'lerin süvarileri, nehir ağzındaki yeşillikler gibi saf bağlayıp durduklarını ve bayraklarını dalgalandırdıklarını görüp, âlemleri kaplayan Şâhın süvarileri, ihtiyarsız olarak harbe başladılar ve o safların gölgesini yeryüzünden silmeğe kasdettiler. Kâfir askerleri ile İslâmlar yâni karanlık ile ışığın süvarileri birbirine karışıp savaş ve ölüm ateşi yalazlandı. Her atın nalı dokunduğu yer, bir mezar çukuru olsaydı ölüleri gömmeğe yetmezdi. Ve her toz zerresi, bir dağ olsaydı öldürülenlerin kanları selinin önüne geçemezdi.” Diyor. Bakınız bu öğretinin alt yapısını soruyorsunuz buraya aktardıklarımla kendiliğinden alt yapısı ortaya çıkmış oldu. “Alemleri kaplayan Şahın süvarileri” diyor. “Kâfir askerleri ile İslâmlar yâni karanlık ile ışığın süvarileri birbirine karışıp savaş ve ölüm ateşi yalazlandı.” Diyor. Karanlık ile ışığın süvarileri tanımlaması düalizmdir. Alt yapının ne olduğu kendiliğinden anlaşılmış oldu. Alevilik adına yazan bazı kalemler düalizm denilen şeyi bir türlü kavrayamadılar. Bazıları da Fuzuli’yi anlamak yerine İslamı savunuyor diye reddine gitmektedirler. Oysa gerçek çok farklıdır.
h-alibaba

Konu h-alibaba tarafindan (11-29-2010 Saat 16:40 ) değistirilmistir..
h-alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil