![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
|
Alevi Hareketinde Yeni Bir Soluk - Haşim Kutlu
FEDERASYONU YÖNETİMİNİ YENİLEDİ Okurlar anımsayacaklardır. Yazılarımda, Alevi Haraketi içindeki gelişmelere sık sık değinmekteyim. Bu bağlamda bu yazımı da, son günlerin önemli gelişmelerinden biri olarak gördüğüm, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu’ndaki gelişmelere ayırmak istiyorum. Önceki yazılarımda da duyurmuştum, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu, üç yılda bir yinelenmesi gereken kongresini, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Önceden kendisini hazırlayan dinamik bir ekip, bu kongreye, yönetime talip olarak girdi ve kazandı. Özellikle Askeri bürokrasinin, gittikçe bağımsızlaşma eğilimi gösteren ve kendi öz değerleriyle buluşma çabası içinde olan Alevi Hareketi’nden „rahatsızlığını“ dillendirdiği bir süreçte, ABF, PSADAM, AABF ve nihayet son olarak da FABF. deki bu kongreler ve yeni yönetim oluşumları, son derece önem arzetmekteydi. Kongreler süreci, bir çok yönden ve bir çok biçimler altında kuşatma altına alınmış ve yönetim oluşumlarına müdahele edilerek, bir biçimde Alevi Hareketi yukardan kontrol edilir halde tutulmak istenmiş ise de, bu plân arzu edilen sonucu vermemiştir. Kadim otantik değerleri bağlamında, Alevi Hareketi’nin kendi öz değerleriyle doğru tarzda ilişkilendiği ölçüde, hangi yönden gelirse gelsin bu gibi girişimlerin sonuç alabilmesi de olası değildir. Binlerce yıllık sürek bunun sayısız örnekleriyle doludur. Henüz göreve başlamış olan ekibin Başkanlık makamına lâyık bulduğu ve oylarıyla delegelerinin „Rızalık“ verdiği, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun genç Başkanı D. Durak Arslan ile dolaylı olarak bir görüşmem oldu. Göreve gelişi nedeniyle hem kutlamış hem de, gerek Aleviler açısından gerekse demokrasi mücadelesi veren temel toplum dinamikleri açısından, hangi sorunlarla karşı karşıya oldukları, bu sorunların üstesinden nasıl gelmeyi düşündükleri gibi kimi sorular da yöneltmiş ve yanıtlamasını rica etmiştim. Eksik olmasın, değerli Başkan D. Durak Arslan, yazdığı bir mektupla beni hemen yanıtladı. Ayrıca bilgi edinmem açısından yararlı olacağı düşüncesiyle, Kongreye sunduğu konuşma metnini de gönderdi. Durak Arslan uzun süredir Fransa’da yaşayan bir Genç Alevi. Kongreye sunduğu konuşma metninin girişinde, bir biçimde, neden böyle bir göreve talip olduğu ve neden Alevilik? tarzında olası sorulara karşılık, şöyle bir giriş yaparak konuşmasını sürdürüyor: “Erken yaşlarda, Sosyalist düşünceyle tanışınca, Aleviliği daha fazla öğrenmeye ihtiyaç duymamıştım doğrusu. Zaten anlatacak kimse de yoktu. Son yıllarda okuduğum, kitap ve araştırma yazılarında, şunlara tanık oldum sevgili Canlar. 800 lü yıllarda En el Hak diyen Hallaç-i Mansur’u, Kul Nesimi’ yi okuyunca, 1800’ lerde yaşayan Karl Marx’ın daha dünkü çocuk olduğunu gördüm! 1200’ lerde yaşamasına rağmen, « bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır » diyen Hace Bektaşi Veli’yi okuyunca, Avrupa rönesansının nerelerden feyiz aldığına tanık oldum. 1600’ lerde Sazıyla ve sözüyle, zulme karşı mücadele veren, Pir Sultan Abdal’ın duruşunu, zulmün ancak şiddetle yok edilebileceğine inanan, Che Guvara’nın duruşundan daha anlamlı buldum. 72 millete aynı nazar ile bakan, kinden ve nefretten uzak, Dini Sevgi, Yolu Bilim, yönü İnsan olan, evrensel ve güzel bir inanç olduğunu gördüm Aleviliğin. Aleviliğe ve Alevilere hizmet etmem için, yeterli bir sebep olduğunu düşünüyorum. . ” Alevi Süreği bağlamında, hemence görüleceği gibi kendi yaklaşımı bakımından, olumsuzladıklarına karşı olumladığı Alevi değerleri, kimseyi şaşırtmamalıdır. Kanımca burada Genç Başkan, esas olarak, benim “Kadim Ortaklık Toplumu Süreği” adını verdiğim süreği görmüştür. Önemli olan da budur. Kıyaslamalar bile bu bağlamdadır ve Sevgili Durak Arslan, Yol’un süreğini devam ettirmeye kararlıdır. Zaten süreğin bir Yolcusu olduğunu, bana yazdığı mektupta, gerek Türkiye Cumhuriyeti Devletini, gerekse Onun Anayasal düzeni içinde yok sayılan en başta Aleviler olmak üzere diğer demokrasi güçlerine yaklaşımını ifade ettiği düşüncelerinde de görmek mümkün. Mektubunun girişinde şunları söylüyor sevgili Arslan; “Türkiye Cumhuriyetinin, tek ırk, tek inanç üzerine kurulmuş özürlü bir yönetim biçimi olduğunu, Alevilerin bir azınlık olduğunu, tüm diğer azınlıklar gibi Alevilerin de, bu özürün giderilerek, Demokratik ve lâik bir yapıya kavuşturulması mücadelesinde önemli bir dinamik olduğunu, Asırlardır varolduğu coğrafyada, demokrasinin yokluğundan en çok zarar gören toplumlardan biri olan Alevilerin, kendini bulma ve tanıtma mücadelelerinin aynı zamanda bir Demokrasi ve özgürlük mücadelesi olduğunu, Bu mücadeleyi yürütürken, Demokrasiyi kendi içinde hazmedip, uygulayıp ve yaşatarak, söylem ve eylem birliğini kendi iç işleyişinde ve dış ilişkilerinde yaşamsallaştırarak hedefe yakınlaşacağını, ” diye devam ediyor. Gerek öğretiye ilişkin olsun, gerekse öncelikle yapmak istediklerine ilişkin olsun görüşlerini de kısa kısa anlatımlarla özetleyen genç Başkan, devamla şunları belirtiyor: “Öğretideki « varlığın birliği » deyiminin, bilimsel anlamda « zıtların birliği »olduğunu, Maddenin doğasında varolan bu zıtların, Alevi hareketinde de doğal olarak varolduğunu, varolması gerektiğini ve varolacağını kabullenmemiz gerektiğini, Derin uykusundan, hayatsal korkusundan, koruyucu sargısından yeni yeni sıyrılan Alevi toplumunun, kendini tarifte, birbirine yakın veya uzak ifadeler, yorumlar, tanımlamalar yapmasını yaşanması gereken bir süreç olarak algılamamız gerektiğini, Bu farklı bakış açılarına, fikirlere, yorumlara sahip, emek sarfeden, enerji tüketen her insanı, Alevi değerinin eşit birer parçası olarak görmemiz gerektiğini ve gördüğümü, Alevilerin örgütlenmelerinin zaruret olduğunu, Alevilerin, modern bir örgütlenmeyi hedefleyerek, eğitimli bireyleri kazanarak, kurumsallaşarak, yeni kadrolar yetiştirerek, tarihi, felsefeyi, kültürü, sanatı, siyaseti, ticareti, tekniği ve diplomasiyi öğrenmesi ve benimsemesi gerektiğini, Alevi hareketi, kendini netleştirmiş bir Demokrasi dinamiği olarak, diğer Demokrasi güçleriyle birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum“ Kuşkusuz, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı sevgili Durak Arslan’ın, gerek Alevilik hakkındaki gerekse onun soruları ve çözüm yolları hakkındaki düşünceleri, bu yazıda kısaca aktardıklarımdan ibaret değil. Burada, hem kısa bir tanıtım yapmak, hem yeni yönetimi bu vesileyle selamlamak ve hem de, Alevi Hareketinden beklentilerimizi, bir biçimde mesaj olarak iletmek istedim. Gerek ülke olarak gerekse bölge olarak, son derece yakıcı bir süreçten geçiyoruz. Ve sürecin yakıcılığı boşluk tanımıyor. Ana gövdesini yukarda adını ettiğim kuruluşların oluşturduğu Alevi Hareketi, böylesi bir zeminde „artık susmayacaklarını“ ve „demokrasi ve özgürlük güçleriyle birlikte sivil itaatsizlikleri“ örgütleyeceklerini açıkladılar. Genel bağlamda demokrasi ve özgürlük mücadelesinde son derece kritik bir döneme girildiği, belki de yarının artık çok geç olabileceği bir sürecin yaşanmakta olduğu şu günlerde, ne yazık ki, genel bağlamda, Alevi Hareketindeki hantallık, tutukluk devam etmekte. Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Merkezinden kimi açıklamalar ve yaklaşımlar gözleniyor olsa da genel gidişatta henüz bir değişiklik görülmemekte. Genel Alevi Hareketi’nin bir parçası olarak Fransa Alevi Federasyonu’nun hem kongresine ve hem de kongrenin ortaya çıkardığı sonuçlara büyük anlam verdiğimi belirtmek istiyorum. Bu bağlamda, Yönetime gelen genç ekibi ve onların genç Genel Başkanları, sevgili D. Durak Arslan’ı, bu vesileyle bir kez daha selamlıyorum. Omuzladıkları görev, sıradan bir görev değil. Tabi ki kolay bir görev de değil. Giydikleri “ateşten bir gömlektir” ama giyilemez değildir. Sevgili Başkan’ın Kongreye sunduğu konuşmanın bir yerinde bir Fransız özdeyişine yollama yaparak, her türlü zorluğa karşın başarmak zorunda olduklarını belirtmek istemiş, ”imkânsız, Fransızca bir sözcük değildir” demiş. “Ateşten gömlektir” ama giyilemez değildir derken de aynı şeyi söylemek istiyorum ve Yol Aşıkı sevgili Hüdayi Baba’nın bir deyişini, başarı dileklerimle kendilerine armağan ediyorum. Gerçeğe Aşk ile! Kerem oldum yanıyorum Köze teslim oldum gardaş Yana yana donuyorum Buza teslim oldum gardaş Ağlayana gülüyorum Gözyaşımı siliyorum Teneşire geliyorum Beze teslim oldum gardaş Gerçek hedefimden şaşmam Kaynar, kazanımdan taşmam Dışta kabukta uğraşmam Öze teslim oldum gardaş Der Hûdaî derin daldım Sonsuzlukta karar kıldım Ben canımdan ayrı kaldım Size teslim oldum gardaş Haşim Kutlu-Kızılbaş Meydanı
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 13 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Arjin Efruz (10-16-2008), ceritli (10-15-2008), DeNiz_MaVisİ (10-16-2008), DoğAcAn (02-27-2010), Ebu Turap (01-07-2009), Kemal (08-06-2008), |
|
|
#2 |
|
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Teşekkürler duran... Haşim Kutlu ne yazarsa doğrudur... Harika bir yazı... Geç gördük; ama olsun...
Mümkünse her yazısını forumda görmek isterim sana zahmet ![]() Alevîlik ile....
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Sol, sosyalizmin biricik hedefi insanın daha insanca yaşamasını sağlamaktır. Bunu sağlamak için oluşturmaya çalıştığı toplumsal örgütlenmeler, temelini bilimden alır. Bilimin en önemli temellerinden birisi ise felsefedir. Sn. Haşim Kutlu'nun yazısında Sn. Durak Aslan'ın yer verdiği görüşlerinde sosyalizmin bilimsel kaynağını vurguladığını görüyoruz. Keza, Marks'ın ilham aldığı en önemli düşünürler Anadolu kökenlidir. Bu bilinen bir gerçektir. Ülkemiz Solu, bu gerçeği göz ardı ederek, yıllarca Aleviliği herhangi bir tek tanrılı inançmış gibi kabul ederek, mücadelesinde Aleviliğin felsefesini dışlamış olmakla büyük hata yaptığını da artık kabul etmelidir. Alevilik bir din değildir. Hümanizmaya, komünal yaşama kaynaklık eden büyük bir felsefedir. Bizlere düşen ise onun üstündeki tasavvuf perdesini kaldırarak; onun bilimsel yanını ortaya çıkarmak olmalıdır. Sn. Haşim Kutlu'ya ve onun bu güzel yazısını bizlerle paylaşan Sn. Devrim arkadaşa teşekkür ederim.
Akarsu'yum bir anadan doğmadım
Aşkımdan gayrıya boyun eğmedim Koskocaman şu dünyaya sığmadım Bir fındık içine sığmış gibiyim |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye Bulunduğu yer: Almanya/Berlin
Üye No: 511
Thanked 184 Times in 70 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 112
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Ask ile can,söyle bir espriyle baslayim bir gün ,Dersimde yasayan bir piresoruyorlar,su karl marx kimdir diye,tabiki pir hemen düsünmeden o da bizim taliplerden biri diyor,bu kültürün güzelik yani da burda yatiyor can kin kibir olmadan yasanmis vede yasatmaya devam edecegiz .bu yolu gidene ask ola isik ola ask ile.yolcude
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Katılımcısı Yas: 56
Üye No: 608
Thanked 151 Times in 86 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 91
REP Seviyesi :
![]() |
Değerli Duran Ben Seni Zaten Seviyordum Ama şimdi Dahada çok Seviyorum. çünkü Seni Takip Ettikçe Sevgimi Hak Ettiğini Düşünüyorum .hatta Herkesin Daha çok Sevgisine Layıksın. Kötülükler Senden Uzak Olsun .
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8353 Times in 3929 Posts REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
![]()
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|