![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
sevgili genç aleviler bir kaç yıldır çok rövaşta bir sözcük dillere sakız oldu alevi islamcı sözcüğü
birisi hz.ali ehli beyt deyince hemen üzerine çullanılıyor vay efndim sen alevi islamcısın diye susturulmaya çalışılıyor.millet hz.ali demeye korkar oldu önceden başkaca baskılarla ibadetlerimizi nancımızı gizli yapıyorduk şimdide bu alevi islam lafını icat edenler tarafından inancımızı gizler olduk bu seferki tehlike daha büyük çünkü içimizde gibi geliyor. bir insanın hz.aliyi sevmesi onu arapçı islamcımı yapar bunlar aleviliğin yüzyıllarca innamış oldugu deyimler değilmidir... sizce be alevi islam sözcüğünü kim icat etti? |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Rehber For This Useful Post: | Ebu Turap (06-22-2009), Seyfi MUXUNDİ (04-19-2009) |
|
|
#2 |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: ANKARA
Üye No: 961
Thanked 91 Times in 69 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 50
REP Seviyesi :
![]() |
Kim Icat Ettiyse çok Iyi Yapmış Teşekkür Ederiz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8543 Times in 4022 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tabi biz, etmiyoruz, yani teşekkür,
Can, Alvi islam söylemi farklı bir olgu, Ali 12 İmam , Ehlibeyt farklı olgular, Alevi islam söylemi benim bildiğim kadarı ile, Cam vakrı başkanı İZZETTİN DOĞAN a ait ir buluş, Muciti o diye biliyorum, Acizane bence, Aleviliği İSLAMIN içine sokma gayretleri, kendiliğinden iflas eder, o başka bir tartışma konusu.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Seyfi MUXUNDİ (04-19-2009) |
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Üye No: 1404
Thanked 7 Times in 4 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
Hz.Hüseyin savasa giderken yezidlere karsi , demiski bana bagli olan benimle gelsin bana bagli olmayan yezide gitsin , sah hüseyine gidenler alevi olmus , yani böyle böyle ayrilmis dinler sünni olanlar yezide alevi olanlar hüseyine
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12691 Times in 5974 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
peygamber torununa kıyanların peşinden hangi müslüman gidebilir canlar, bunlar sizce inandırıcı bir olaymı. yezid tarafına gecen blki olmustur ancak bunlara müslüman ,sünni demk yerinde olurmu hiç. islamı kabul etmesemde bu hikayeyede katılmam mümkün değil sevgili kingcem can..
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Seyfi MUXUNDİ (04-19-2009), İşcanbaba (03-28-2009) |
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Üye No: 1550
Thanked 30 Times in 18 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 20
REP Seviyesi :
![]() |
Selamlar,
''Alevi İslam'' tabiri Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'a aittir. Geçen haftalarda da bu konu hakkında bir tartışma vardı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız arasında SKY Turk'te Enver Aysever'in Aykırı Sorular adlı programında bu tabir de tartışıldı. Süreç şöyle gelişti. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevilik'ten söz ederken sürekli ''Alevi İslam'' tabirini kullanıyordu. Bir süre sonra söz sırası Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'a geldiğinde bu tabire itiraz etti. Bu tabirin doğru olmadığını ifade etti. Bu tabiri ilk defa İzzetin Doğan'ın kullandığını söyledi. Buna karşılık İzzettin Doğan ''Alevi İslam'' tabirini ilk defa kendisinin kullandığını kabul etti ve Aleviliğin Müslümanlık olduğunu, Müslümanlığın bir mezhebi olduğunu belirtti. Ali Balkız'ın buna çeşitli itirazları olduğunda İzzettin Doğan'dan hemen bir soru: ''Aleviliği İslam dışı mı buluyorsunuz?'' Ali Balkız da bu soruya net bir cevap veremedi. Bu net bir cevap verememenin sebebi aşağıdaki 3 sebepten biri olabilir: 1-Ali Balkız gerçekten de Aleviliği Müslümanlık içinde görmüyor. Fakat o şartlar altında belki de Alevi çevreleri sarsabilecek görüşü ifade etmeye cesaret edememiş olabilir. 2-Ali Balkız Aleviliğin Müslümanlık olduğu, Müslümanlığın bir mezhebi olduğu görüşünle, yani egemen görüşle zihinsel olarak bir hesaplaşma içinde de olabilir. 3-Ali Balkız Aleviliğin Müslümanlık olduğunu reddetmiyor. Fakat ''Alevi İslam'' terimiyle de ciddi sorunları olabilir. Burada üzerinde durulması gereken noktalar vardır. Bugün Alevilerde egemen olan görüş de reddedilemeyecek bir gerçektir ki, İzzettin Doğan gibidir. Evet, belki bu egemen görüşü savunanlar ''Alevi İslam'' gibi bir tabir kullanmamaktadır fakat İzzettin Doğan'ın düşünsel temelleriyle aynı noktada da buluşmaktadır. Bu nokta nedir? *Aleviliğin Müslümanlık olduğu veya Aleviliğin İslam'ın bir mezhebi olduğu... Bugün Alevilerin bu ''ille de Müslüman olma'' ısrarını irdelerken tarihsel dönemlerdeki olgulara da dikkat çekmek gerekir. Alevi inancındaki bozulmalar 13.yüzyıldaki Moğol istilası döneminde başlamıştır. Moğol istilası döneminde Anadolu'da meydana gelen Babai ayaklanmalarının Lejyon ordularınca bastırılması sırasında Alevi yapılanmaları büyük darbelere maruz kalmıştır. Bu süreçte Alevi inancında belirttiğimiz gibi önemli bozulmalar meydana gelmiştir. Bu noktada sorulan sorulardan biri de şudur: ''Aleviler Müslüman değilse On iki imam, Halife Ali vb. kavramlar nasıl Aleviliğin içindedir?'' Burada sorunun şekli yanlış. Evet, Halife Ali, On iki imamlar vb. bugün Aleviliğin nasıl içindedir? Bu sorgulanmalıdır. Fakat sorgulanması gereken asıl nokta Şii sembollerinin Aleviliğe nasıl sızdığıdır? Şiilik elbetteki İslam'ın içindedir. Şiilikte Kuran, Hac, Oruç gibi İslam'ın temel şartları vardır. Fakat Alevilikte Şiilik değildir. Aleviler İslam'ın hiçbir şartını yerine getirmemesine rağmen neden ille de ''Biz Müslümanız'' diyorlar? Sorumuza cevap vermeye çalışalım. Şiiliğin temel sembolleri(örn. Halife Ali, On iki imamlar vb.) Aleviliğe nasıl sızmıştır? 14.yüzyılda Müslüman Ali Şiası yaygınlaşmıştır. Anadolu Alevileri ile yaptıkları siyasal ittifakları istismar yoluna gitmişlerdir. 16. yüzyılda Müslüman Ali Şiasının Kızılbaşlığa sızması Şah İsmail ile doruk noktasına ulaşmıştır. Bu süreçte de Şiiliğin temel sembolleri Aleviliğe sızmıştır. Bu kısa bir açıklamalıdır. Detaylarına daha sonra değineceğim. Fakat bu cevap genel bir açıklama, genel bir sebep olarak gösterilebilir. Alevi inancında saz, söz çok önemlidir. Sazın, sözün olmadığı bir cem düşünemezsiniz. Müslümakta ise müzik yoktur. Müslümanlıkta saz, bağlama hiç yoktur. Yine Müslümanlıkta semahları andıran hiçbir figür yoktur. Fakat bazen ilahiler def, davul gibi vurmalı çalgılarla okunur. Alevi cemlerinde ise vurmalı çalgı yoktur. Halife Ali İslamiyet'i yaymak için büyük bir çaba içinde olmuştur. Yerli halka İslamiyet'i kabul ettirmek için büyük baskılar uyguladığı biliniyor. Kızılbaşların ise böyle bir sorunu yoktur. İslamiyet'i yaygınlaştırarak bütün halkları İslamiyet'e katmak gibi bir sorunları yoktur. Alevilerde Aleviliğin propagandasını yapmak, herkesi Alevi yapmak gibi uğraşlar da söz konusu değildir. Çünkü bu Alevi inançlarına aykırıdır. Devletin temel politikası asimilasyondur. Devlet Kürtleri Türkleştirmek, Alevileri Müslümanlaştırmak amacını taşır. Böyle bir ortamda da Alevilerin asimilasyonun bilincinde olmadıkları çok açıktır. Bunun bilincine varmaları gerekmektedir. Aleviler sık sık cem evi istediklerini belirtiyorlar. Hükümet ise onlara ''Siz Müslümansınız, Müslümanların tek ibadet yeri camidir.'' diyor. Aleviler tekrar cem evi istiyorlar, yanıt yine aynı. Sonuç olarak bu kısır-döngüden devlet memnun kalıyor. Bu kısır göngüyü bozmak Alevilerin temel bir görevi olmalıdır. Bu da ancak Alevilerin Müslüman olmadıklarının bilincine vararak ''Hayır biz Müslüman değiliz. Nasıl bir Hristiyan camide ibadet edemiyorsa, biz de camide ibadet edemeyiz. Bizim ibadethanemiz cem evidir.'' demelilerdir. Sonuç olarak: ''Alevi İslam'' tabiri Aleviliğin asimilasyonu sürecine zemin hazırlamaktadır. Bu tabire bizzat Aleviler direnmek durumundadır kanaatindeyim. Saygılarımla... Devrimci enternasyonalist |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
sevgili Devrimci enternasyonalist yazdığına genel olarak katılmamak mümkün değil. lin sağlık.
ali balkızla ilgili bölümde cevabın birinci sık oldugunu çok iyi biliyorum. ancak ali bakız aşırı düzeyde uygulanan asimilasyon politikaları ve buna canak tutan yeterince içimizden insan varkn bölünmüşlüğe daha fazla sebep vermemek adına daha kucaklayıcı bir politika izlme düşüncesindedir. varolan bir şey varki ali balkız abf baskanıdır söyleyeceği şeyler halkımızda abf yide bağlayacak bir konusma olarak algılanacak ve daha cahil, su an için algılamakta sorun cekn ortada kalmıs canlarımızın bu tür çatısmaların içinde kaybolmaması için aleviliğin islam içiveya dışı söylemin değinmk istememktedir. al balkız ''ın kurum basında olmadan önceki yazılarından hatta kndi yazmıs oldugu kitabından bunu öğrenmek cok kolaydır. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | İşcanbaba (06-23-2009) |
|
|
#8 |
|
Forum Katılımcısı Yas: 56
Üye No: 608
Thanked 152 Times in 86 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 91
REP Seviyesi :
![]() |
yeni adı çıktı sağ ile solun(aşık mahzuni şerif) sizin ağzınız neler söylüyor öyle.yok alevilik müslümanlıktan ayrıymış alevilik islam dışıymış.vay anam, babam sizler ne diyorsunuz şimdi ben size göre islam değilmiyim.?benim dilim türkçe ,kitabım kuranı kerim,peygamberim hz muhammed (sav) mezhebim imam caferi sadık.sizegöre ben müslüman değilim öylemi ? sizler kendi felsefenize göre bir din mi oluşturmak niyetindesiniz.gurup mu kuracaksınız ,icat mı yapacaksınız onu anlatında anlayalım.sizler sözde alevisiniz. inancıma hakaret ettiğinizin farkında bile değilsiniz.allah ıslah etsin desemmiki acaba.?başka insanlar dese neysede sizde böyle yapınca çok zoruma gitti vallahi.bu sözleri duydum ya artık ben buralarda duramam.sizi incitmek istemiyorum ama ben çokca incindim.şahsıma inacıma mezhebime hakaret edilmiş gibi oldum.keşkede hiç okumamış olsaydım.size kolay gelsin bana müsade
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili ebu turab hangi mantık dahilinde yazıyorsunuz anlamadım ama bu düşünce yapınız çok eski bir zihniyetin eseri değil.
Alevi islam diye bir terim yoktur olamazda baştan beri takip eder bakarsanız bunun mücadelesini vermekteyim çünkü birileri alevi islam diye bir terim çıkarırsa başka birisinin alevi musevi alevi hristiyan alevi yahudi gibi terimler çıkarmasının önüne geçemezsiniz. islamcı alevi olmaz yahudi alevi olmayacağı gibi Alevilik Alevilikten başka birşey değildir.. Alinti:
|
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | İşcanbaba (06-23-2009) |
|
|
#10 | |
|
REP Seviyesi :
Alinti:
forumumuzda benzer konuları içerren cokca baslık var. sende bu baslıklara iştirak ederek bildiklerini paylaşasınki bizlerde , bilmeyenlerde yada senin deyiminle yanlıs bilenlerde öğrenmiş olsun/olalım. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| alevi, etti, icat, islam, kim, sözünü |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|