Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Soru ve Yanıtlarınız

Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 06-23-2009, 10:15   #11
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sn.Devrimci enternasyonalist, Canlar;

Yazınızda belirttiğiniz düşünceler genelde yerli yerinde, tarihsel sürecin seyri gibi,
Rahebr in dediği gibi, Alevilik, Aleviliktir, Ancak ondan yarıldığımız nokta, alevilik SEMAVİ DİNLERİN içine sığmayacağıdır, Alevilik, bir çok unsuru ,ayini, yaşam biçimi, kültürel özellikleri ile, bu dinlerin şeriatına, ayinlerine, yaşam biçimine terstir, onlarla uyumu yoktur,

Onların ibadethanelerine gitmezler, onların oruclarını tutmazlar, onlar gibi ibadet etmezler,
Bunları karşı karşıya getirdiğimizde, o dinle bağımız olmadığını görürüz,

Felsefi anlamda da olaya baktığımızda da aynı sonuca varırız,
Tanrı/İnsan
Doğa/İnsan/evren konularında, Dinsel hiyareji konusunda, din adamları, ibadet şekilleri,
Vahdeti vucuct ve Vahdeti mevcut inanışı, Devriye, Hulul,vs. gibi inanışlarla ayrıldığımız noktlar olabildiğince fazladır,
İslam ile ortak yanımız çok kısıtlıdır,
Yukarda saydıklarımız kadar,
ehlibeyt sevgisi,Ali sevgisi, 12 İmam Anlayışı ,
Peki bu Sevgi ve bu kişilere yüklediğimiz misyonlar nedir, Bu misyonlar Kurucusu oldukları İslamla ne kadar ilintilidir,
Bizde Ali, Vareden, Rahman olan esirgeyen bağışlayan, Ölümsüz olan, her daim, hazır, nazır olan bir Ali, Ali miz Tanrısallık mertebesinde, var eden bir kişilik var eden,varla var olan, Ali,
Oysa İslam felsefesi gereği, dünyada, fani dünyada yaşamış ve hakka (vefat etmiş) yürümüş bir kişi, ve oda Mahşer gününü beklemekte, hesap gününü beklemekte,
Oysa alevilikte, Hesap günü,Cennet, cehennem, melerkler vs gibi inanc ritüelleri uymamaktadır,
VE her zaman idda etmişimdir, Ali,12 İmamlaedan hiç biri Alevi inanç rütiellerini yapmamıştır, Oyle inanmamıştır,

Peki, İslam unsurları nasıl girdi Alevi öğretisinin içine,
İşte burda gelinen nokta önemli, herkes bir sebeb bulacaktır ve haklıdırda, Devrimci Enternasyonal in dediği gibi, Şah İsmail aracılığı,
Diğer bir unsur, İSLAM COĞRAFYASINDA yaşamaları , bu birliktelik, çeşitli nedenlele etkileşim yapmış ve tarihsel kişiliklere farklı misyonlar yüklemiştir,
Diğer bir öğre ise; İslamın cihad anlayışı içinde, Semavi dinden olanlar (Hıristiyan, Musevi) cezere denilen kelle vergisi verip canları bağışlanmaktadır,
Ancak bbu inancların dışında olanlar, ya müslüman olacak, yada katledilecektir, (İsteyene ayetlerde sunarım),
Daha ilk hamlede muhalefet durumuna düşen ötekiler, bir şekilde gizlenme gereği , mecburiyeti hasıl olmuştur,
1-Canlarını kurtarmak için şeklen (zahiren) islam olduklarını söyleyecekler
2-Ortodoks dine karşı o dinin muhalif kanadınıa yanaşacak (şii/Şia) yani Alicilik,
3-İnancını sürdürmek ,için o muhalif düşüncenin kahramanlarını eski inancının kutsalı yerine koyacak,
Tanrı-evren İnsan yerine, Hak-Muahmmed-Ali söylemi ile, Doğa tanrısalcılıktan, İnsantanrısalcılığı öne çıkarmak,
4-İslam çoğrafyasında, Eşitliksizliği, cennette eşitleme vadinde bulunan dinin sömürülen ezilen unsurları yanlarına çekebilmek içinde yine o Muhalif ismi kullanmak, hatta kendi okullarının pirlerine, öğreticilerine onun soyundan olduklarını söyleyerek, daha inandırıcı olabilmek,
gibi sebebleri sayabiliriz.

Sevgil Ebu Talip, öyle gitmek yok, Hüsyin kerbeladan gittimi? yoksa olayın üztüne mi gitti,

Bilgilerimizi paylaşalım, doğrularımızı yazalım,
Kimse kimseye şu ol diye dayatma yapmıyor, yapsada sanal alemde ne değeri olabilir,
ve dayatma yapmamalı, doğrularımızı burda anlatalım ki, yanlışlaımızı yok edelim,

Ne yapmalı, ayrı bir başlık konusu

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Devrim06 (06-23-2009)
Alt 06-23-2009, 14:10   #12
Devrimci enternasyonalist
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1550
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 20
REP Seviyesi : Devrimci enternasyonalist is on a distinguished road
İletişim

Sayın Ebu Turap,
yeni adı çıktı sağ ile solun(aşık mahzuni şerif) sizin ağzınız neler söylüyor öyle.yok alevilik müslümanlıktan ayrıymış alevilik islam dışıymış.vay anam, babam sizler ne diyorsunuz şimdi ben size göre islam değilmiyim.?benim dilim türkçe ,kitabım kuranı kerim,peygamberim hz muhammed (sav) mezhebim imam caferi sadık.sizegöre ben müslüman değilim öylemi ? sizler kendi felsefenize göre bir din mi oluşturmak niyetindesiniz.gurup mu kuracaksınız ,icat mı yapacaksınız onu anlatında anlayalım.sizler sözde alevisiniz. inancıma hakaret ettiğinizin farkında bile değilsiniz.allah ıslah etsin desemmiki acaba.?başka insanlar dese neysede sizde böyle yapınca çok zoruma gitti vallahi.bu sözleri duydum ya artık ben buralarda duramam.sizi incitmek istemiyorum ama ben çokca incindim.şahsıma inacıma mezhebime hakaret edilmiş gibi oldum.keşkede hiç okumamış olsaydım.size kolay gelsin bana müsade

Farklı görüşlere, aşırı tepkisel bir tavırla karşılık vermek sosyal bilimleri, bilimsel gelişmeleri çökertir. Bilimi, bilime ihtiyacı olanlar üretir. Şüphesiz ki bugün Alevilerin bilime ihtiyacı vardır. Bilimin temel koşullarından biri ise ''en geçerli sayılan görüşleri bile eğer kafamızda soru işaretleri varsa'' sorgulamaktır..

Bugün Alevilerdeki genel görüşünde sizin gibi olduğu söylenebilir. Fakat dediğimiz gibi ''en geçerli sayılan görüşleri bile eğer kafamızda soru işaretleri varsa sorgulayabilmek'', Aleviler için çok önemli olmalıdır. Bugün egemen görüşte sizin dediklerinize hemen hemen paraleldir. Fakat bu, bu görüşün doğruluğunu kanıtlamaz. Alevilerin bugün birçoğunun kendilerini İslam'ın içinde görmeleri, Muhammed'i peygamber olarak görmeleri vb. bunu kanıtlamaz. Bunu şöyle bir olguyla ifade edebilmek mümkündür:

Matematik, Astronomi, Fizik vb. alanlarda, her zaman için, dönemin egemen görüşlerini sarsıcı gerçekler ortaya çıkmış, bilimsel gelişmeler sağlanmıştır. Örneğin Orta Çağ Avrupasında ''Dünya'nın dönüp dönmediği'' alanında egemen görüş, kilisenin belirlediği ''Güneş Dünya'nın etrafında dönmektedir.'' görüşüydü. Hatta o dönem, bir anket yapsanız, halkın birçoğu bu yönde fikir beyan ederdi. Fakat, sonuç olarak, asıl gerçeği, belki de 3-5 kişi biliyordu. Örneğin Galileo biliyordu.

Buradan çıkarılması gereken nedir? Egemen görüşler, her zaman için tam anlamıyla doğruluğu teşkil etmez. Bu sebeple egemen görüşü, yani Aleviliğin Müslümanlık olduğunu sorgulamak, kesinlikle bilime aykırı değildir. Bunu daha iyi kavrayabilmek şu tanımlamaları yapmakta fayda vardır.

Bilim nedir?

Araştırma bulgularına dayanarak, neden -sonuç niteliğinde ilişkiler bulmaya çalışan, olay ve olguları yöntemlere dayalı olarak çözümleyip genellemelere ulaşmaya çalışan sistematik bilgiler bütünüdür.

Bilimselliğin Ölçütleri Neler Olabilir?

*Her bilim dalının kendine özgü bir konusu olmalıdır.

*Bilimsel çalışmalar, bilimsel yöntemle yapılmalıdır.

*Bilimsel sonuçlar güvenilir olmalıdır.

*Bilimsel sonuçlar bir kişi ya da grubun tekelinde olmamalıdır.

*Bilim nesnel (objektif) olmalıdır.

*Bilim eleştiriye açık olmalıdır.

*Bilim genelleyici olmalıdır.

*Bilim akla ve mantığa dayanmalıdır.

*Bilimin amacı, bilimsel yasa ve kurallara ulaşmak olmalıdır.

Bunların üzerinde düşünmekte fayda vardır.

Yazınızda ''Alevilerden bu tip düşünceler duymayı hayal kırıklığı'' olarak nitelemişsiniz. Konuyu iki noktadan ele alalım.

1-Ben Alevi değilim. Hanefi kökenli bir aileden geliyorum. Daha önceki yazılarımda da bunu belirttim. Aleviliğe dışardan bakan, anlamaya, kavramaya çalışan biriyim. Bunu yaparken de yukarıdaki bilimsel ilkelerle hareket etmeye özen gösteririm.

2-Diğer Alevi arkadaşlarımızın da bu egemen görüşü sorgulaması, bunun üzerinde bilimsel ilkelerle durması, olguları, olayları anlamaya, kavramaya çalışması kanımca takdir edilmesi gerekir. Alevilerin bugün yapması gerekenin de, demokratik ortamlarda buluşup, bu konular hakkında tartışabilmektir diye düşünüyorum.

Ben asla ve asla hiçbir dine, inanca, mezhebe hakaret etmedim. Her inanca, dine, mezhebe saygıda kusur etmemek önemlidir. Kişi olarak ben böyle bir tavır içine girdiğimi düşünmüyorum. Sadece bu konu hakkında çeşitli görüşler ifade ediyorum o kadar.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum. Siteden ayrılma kararınızı kişi olarak olumsuz buluyorum. Halbuki farklı görüşlerden insanların burada olması zenginliktir, sosyal bilimlerin önünü açar. Fakat tartışmalarda, maddi gerçeklikleri de sunmadan, ayrılıp gitmek, sosyal bilimleri boğar gelişmelerin önünü tıkar kanaatindeyim.

Saygılarımla...

Devrimci enternasyonalist
Devrimci enternasyonalist isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Devrimci enternasyonalist For This Useful Post:
Devrim06 (06-23-2009)
Alt 02-10-2010, 16:59   #13
sleepers1912
Yeni Üye
Kullanıcı Profili

sleepers1912 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2450
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : sleepers1912 is on a distinguished road
İletişim

Alevi birisi İslamcı olamaz....Alevi İslam sözü tehlikelidir...Bunu çıkaranlarıda çok iyi biliyoruz....

Cihan varolmadan ketm-i ademde
Hak ile birlikte yektaş idim ben
Yarattı bu mülkü çünkü o demde
Yaptım tasvirini nakkaş idim ben

sleepers1912 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to sleepers1912 For This Useful Post:
Devrim06 (02-11-2010), esonto58 (02-10-2010)
Alt 02-10-2010, 18:07   #14
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

esonto58 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2377
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 18
REP Puanı : 572
REP Seviyesi : esonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to all
İletişim

izzettin doğan ve taifesi bunu bilmeyecek ne var
esonto58 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
alevi, etti, icat, islam, kim, sözünü

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil