![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#21 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI |
Sayın Hüseyin Erdem dedem
Ben, Sünni bir kişinin Aleviliğe geçemeyeceği değil, tam tersi söylemle, geçebileceği görüşünde olan biriyim. Yukarıdaki yazıda bunu özellikle belirttim. Burada konu, Sünni birinin Alevilik yoluna bile geçmeden dedeliğe soyunmuş olmasıdır. Aynı kişinin soydan gelme dedeliğe son vermek gerektiği biçimindeki söylemlerini sanırım duymuşsunuzdur. Ayrıca ben Zöhre Ana'nın kerametine olur vermedim. Tartışmanın Hacı Kureyş ve Hacı Bektaş'ın kerametlerini inkara kadar gidebileceğini belirtip kendimce uyarıda bulundum. Aleviliğin güncellenmesi konusuna gelince: Yukarıda politika alanından bir örnek vermişsiniz. Sizin mantığınızı yürütelim, yani Aleviliği güncelleyelim. Şöyle somut bir durum ortaya çıkıyor: Hacı Kureyş güncellenerek yerine Esat Korkmaz geliyor. (Hacı Kureyş'in beni bağışlaması dileğiyle yazmak zorunda kalıyorum.) Böyle bir güncellemeyi kabul ediyor musunuz? Saygıyla... |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8543 Times in 4022 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sn. Hüseyin ERdem,
Sizi net göremiyorum, Grı'likler içindesiniz, Net tavrınız nedir, onu açıklayın, Sözü uzatararak, bişey diyorum amma, onuda demiyorum gibi bir haliniz var. Alinti:
Onun üzerinde duran sizsiniz, Anlayamıyorum. Yazımın objektif olup olmadığı yönünde şüphenizide anlamadım, Yazım ortada, Orda bulunan , Hamza Aksüt, Devrim06, Pir Sultan Keçiören gençlik komisyonu başkanları, orada ve katılımcılardan diğer isimleride yazdım, ve yazıma muhatap olan Hasan Harmancı'da orda ve yazılanların hiç birine itiraz etmedi, tek bir şerhi yok, ve siz objektifse diyorsunuz. Objektifim, yazımda konuşulanların eksiği var, fazlasın yok, yazılmayanlar var, Diğer bir Kelime; Yazımda sünni alevi olamaz demedim, konumuz o değil, konuyu ÖZÜNDEN kaydırmıyalım, Sünni Alevi olması için, O Toplumun, yani Babagan koluna girecekse o tekke babasının ve dervişlerinin, Ocak üyesi olacaksa, o ocak toplumunun Talibinin RIZASI gerekir, öyle olur. VE o kişi PİR olamaz, Ancak Babagan kolunda, halifebabalığa kadar gder, Burada böyle bir durum yok, Diğer kelime ; Zöhre Ana, yazımda Zöhre Ana ismi ile anılmması, sadece YOL'da olmayan değerlerin, YOL adına kullanılmasının tesbiti adına , KÖTÜ bir örnek olarak verilmiştir, Yoksa onun ANA'lığı tarafımızdan KABUL görülmüş anlamında değildir, kerametleride kabul edilmiyor, ancak bu oluşum bir gerçek ve ortada duruyor. yazımda da buna yeni birisi eklenmekte demiekteyim. Şeyh Bedrettin de Dede veya Pir değildir, Konumuz o da değildir. Aydın veya değil, İnsanların aleviliği kullanarak cevre edinmesi, Bu konuda tavrınız nedir, Her Felsefeci, her aydın Pir'im diye bilir mi? Mustafa Kılıç da böyle bir şey yapsa ne tepki verirdiniz, Yol'un kuralları vardır, YOL, Mürşit,Pir, Rehber Talip silsilesi ile yürür, Sn.Başköylü, Ben tarafım, Evet, ben YOL'un tarafıyım, Edep, Erkan'ın ve Meydan'ın tarafıyım, Alevilerin sevigi ve hoşgörüsü, ilgisi kullanılarak, maddi , manevi çıkar sağlanmaktadır. Her iki tarafda hatalı ise sence, o yanlışları yazınız, Sen kabul ediyormusun bu durumu hepsi bu, NET olmamız gereken konulardan birisidir bu, Taviz verilmemeli, Yoksa, CAmi hocalığına döner Pir'lik makamı bunu unutmayalım. Sn. Hurufü, Yol, Kurallar en azında 800 yıldır kuruludur, Ondan önce bir inanc mekıbemiz yok,-varsa da ben bilmiyorum- Menkıbelerimizin en önemlisi, Kırklar meclisidir ve orda da Pir Makamında ALİ vardır, Ve o makam ALİ'den gelmektedir, Tabi ki, alevi inancının kuralları vardır, Hukuku vardır, İnancımız dörtbaşı mamur bir inactır ve yaşamınıda, inancına göre biçimlendirmiştir, Alevi hukuku, 3 sünnet, 7 farz dan oluşur. Bunu ihlal edenlerede ona göre ceza ve yaptırımları vardır, En önemlisi, dermansızı, Pir ve Mürşit'ini inkar etmesidir, BUYRUK isimli kitabımızda bunlar bulunmaktadır, Geçmişin doğrusu, bu günün doğrusumudur? Konuştuğumuz konu, İNANCIN gerekleri, ve bu gereklerler, her zamanın doğrusudur, konu inanctır, doğrudur. Her İnanc gibi, Alevilikğin DEĞİŞMEZLERİ vardır, Bunlar,Alevi hukuku içinde kurallaştırılmıştır, KURUMLAŞMIŞTIR. Kovulsamda gitmemi söylemektesin, 1-O şartlarda ben bir daha orya varmam, bunu köyümde duysalar belime kadar taşlarlar, Büyük ayıpdır, Dede olmayana niyaz vermek, Pir'sizi , Pir kabul etmek DÜŞKÜNLÜK sebebidir. 2-Zaten beni bir daha oraya davet etmezler, 3-Son iki gün içinde Hasan Harmancının benim yazdığım yazılara nezaketsiz, ithamlı, hakaretli ve hırcın girişlerin nedeni de buydu, Şimdi birileri onlara bişey dedi, ve dişliden biri kırıldı, o nedenle beni ve Hamza Aksüt'ü çağırmazlar, 4-Çağırdılar diyelim, ÖZELEŞTİRİ vermezlerse yine gitmem, 5-Burdan bu konuyu işlyeceğim, dilerim insanlara ulaşırım. Bu toplantıları İstanbul'da da yapmışlar, oradaki insanlarımızda duyarlar ve önce kendilerini sonra bu çıkarcıları sorgularlar. Yazımda, yanlışları yazdım, sohbete veya muhabbete bir itirazım yok, İtirazım, Alevi inancında Pir'in yapması gerekenleri kendisinin yapmaya kalmasına ve bunun dayatmasın ve itirazları FAŞİZANCA TERÖRÜZE ederek , insnları kovmasına, Kendisinin sorgulanmasına izin vermiyerek, ALEVİLİĞİ SORGULAMA yetkisini kendinde görmesi, Muhabbetle ilgili orda bir de önerim oldu, Gündemin konusu ağır, daha alt kısmdan başlayalım dedim ve burdakilere soralım kaç kişi Pir'inin ve Mürşit'inin ocağını bilmekte, Amma buna izin vermedi, hayır dedi, Niye dedi dersiniz?. Çünkü; Kendisi Ocaklı ve Alevi değildi, Çünkü, Bu ortaya çıkınca kendi sorgulanaacaktı,, sen niye bunu yapmaktasın diye, Sağlıcakla
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez Konu İşcanbaba tarafindan (02-18-2011 Saat 11:24 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#23 |
|
Üyemiz
Üye No: 3160
Thanked 191 Times in 76 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 54
REP Seviyesi :
![]() |
Konu bizim sitede eklenmis olayin gelisimi ve nasil oldugu konusunda bilgimiz tam yok zaten olayin gelisimi ve ve yasananlar degil tartisma konusu olan, Burada itiraz noktasi Alevilik ve Alevuligin kendi ozu ve yapisi ile ilgili ve bu noktada bizim oradaki verdigim cevabi aynen aktarmak istiyorum
........... Daha once baska yazar icin "Yazar Tarftarligi" ve "Murit toplama" konularini yazmistik ve Her Alevilik icin bir damla olabilen tum yazarlarimiz bizim icin degerlidir ama isin icine Pirler,Ulularimiz yerine Yazar Taraftarligi gibi bir gundemin alinmasi Alevilige ve Yolumuza zarar verir ve bu noktada herkes bir kez degil on kez daha fazla dusunmelidir demistik ama gelinen ve gelinecek noktalar sanirim bu konuda bayagi bir heveslendirilmis yada bu mantik gide gide genislemekte. Erdogan Cinara taraftarlari II. Pir sultan demislerdi. Esat Korkmaz'a hal-i durumu ve benzerlik nedeniyle II. Seyh Bedrettin mi denilecek? Alevilige Yakismayani Alevilige Yakistirmayalim. Surekavi binbir zorlukla gunumuze gelmis bu mirasi, lutfen yerli yerine oturtmadan, yerine baska seyler koymayalim. Aidata donme diyoruz Aidat mucadelesi veriyoruz o zaman Aidatimizin gereginide yapmak zorundayiz. Her yeniligi reform kabul etmek oze zarar verir. Ozden uzaklasmayalim. Ozden Uzaklasan Alevilik gorsel showlara donusur, donusturulur ve ici bosaltilir. Yilmaz Guneyide severiz, Musa Eroglu'nuda ama tutup Aleviligin Talip Toplumu ozelligini bozacak sekilde Pir makamina oturtmayiz. |
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to Balta For This Useful Post: | aris (02-19-2011), esonto58 (02-18-2011), Hamza Aksüt (02-18-2011), herdem (02-18-2011), |
|
|
#24 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8543 Times in 4022 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Olayın gelişimi, yazımda olduğu gibi, zaten taraf olanlarda bunu kabul etmekteler, itiraz noktamı benden daha doğru tanımlamışsın,ve süreci iyi okuyup, çekincelerini haklı hale getirmişsin, teşekkür ederim, Alevi Birliğine koyu ben aktardım, Bilinmesini istedim, Bir başka haber sitesinde de yayınlanması için yazımı gönderdim, bakalım. Sağlıcakla. |
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#25 | |
|
Hüseyin Erdem Bulunduğu yer: Rıza Şehri
Üye No: 3031
Thanked 1139 Times in 235 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 140
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Doğrular insandan insana veya bireyden bireye göre değişmez. Alevilikte kimlerin pir olacağına ilişkin belirginlik orta yerde duruyor. Biri aydın da olsa, yazar da olsa haddini ve yerini bilmelidir. Esat Korkmaz'ın aleviliğe aydın ve yazar olarak bir diyeceğimiz yok ve katkıları bizler aydınlatıyor. Ancak dede olmağı halde böyle bir fiilata yönelmişse bu asla kabul edilemez. Pir ocağında gelmeyen ve dedelerden el almayanlar dede/pir vasfı taşıyamaz. Burada ilkelerimizi mutlaka belirgin şekilde deklere etmek zorundayız. Daha önceki mesajlarımda da dedelerin ve pirlerin ocakzade olmasına önemle işaret ettim. Zöhre Hanım'ın ana olamayacağını bu sebeple izah ettim. Ancak siz henüz Zöhre Hanım'ın Pir veya ana olmadığına deklere etmiş değilsiniz. Sorunu prensip meselesi olarak görüyorum ve bir açıklama bekliyorum. Alevilik prensiplerini yitirse her şeyini yitirir. Aleviliğin güncellenmesi şu temelde ele almak yararlıdır. Örneğin 1500 yılların Yavuz'unu zalim görüp, günümüz Yavuz'larını tanınmaz hale getiriyorsak burada sorun vardır. Hızır Paşa'ları görüp, günümüz Hınzır'ları görmüyorsak güncellenme yapamamış demektir. Bu temelde bir güncelleme gereklidir. Sayın Aksüt Artık dedem kureşi dede vasfı taşımayanlarla lütfen kıyaslamayın. Bu artık kabak tadı verdi. Daha önce de Zöhre hanımla ilgili kıyaslamayı kerametle boyutuyla yapmıştınız. Bu benim hassasiyetimdir, sizden istiram ederim. Aşk ile...
Dara düşenler çağırır. "Ya Düzgün, ya Düzgün baba..." Zone Ma, Zone Xizirî yo |
|
|
|
|
| The Following 10 Users Say Thank You to herdem For This Useful Post: | Amistofes (04-07-2011), aris (02-19-2011), Balta (02-18-2011), ...baskoylu... (02-20-2011), esonto58 (02-18-2011), Hamza Aksüt (02-18-2011), |
|
|
#26 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3343 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sayın Hüseyin Erdem Dedem
Hacı Kureyş, sizin soy olarak dedenizdir. Benim de bir Alevi olarak 'dedem'dir. Aynı duyarlılığın bende de var olduğundan emin olmanızı isterim. Alevi erenlerin tümü gibi onun da gözü ve himmeti her zaman üstümüzdedir. Saygıyla... |
|
|
|
| The Following 8 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | Amistofes (04-07-2011), aris (02-19-2011), Batıni (02-18-2011), esonto58 (02-18-2011), herdem (02-18-2011), ozan abbas (02-19-2011), Ünsal Öztürk (02-18-2011), İşcanbaba (02-18-2011) |
|
|
#27 | |
|
Hüseyin Erdem Bulunduğu yer: Rıza Şehri
Üye No: 3031
Thanked 1139 Times in 235 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 140
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Zaten sizin hassasiyetinizin farkındayım. Ocaklara ve dedelere hürmetinizi bilirim. Ancak dede ve ana olmayanlarla kıyaslama durumu açıkçası beni biraz rahatsız etti ve sitemim böyle algılanmalıdır. Yoksa sizin dedelik kurumunun korunmasıyla ilgili eforlarınızın farkındayım. Ancak değerli dostum. Zöhre hanım ana ve pir olmadığını mutlaka deklere etmelisiniz. Bir cümle de olsa sizden netlik ve düşünce bekliyorum. Çok şey istemiyorum. Aşk ile... |
|
|
|
|
| The Following 9 Users Say Thank You to herdem For This Useful Post: | Amistofes (04-07-2011), aris (02-19-2011), ...baskoylu... (02-20-2011), Boro (02-18-2011), esonto58 (02-18-2011), Hamza Aksüt (02-18-2011), |
|
|
#28 |
|
Gönül Dostu
Üye No: 177
Thanked 997 Times in 243 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
Bu tartışmanın Bülent İşcan yalanları, yorumları ve iftiraları ile daha fazla tartışılmasına, değer katılmasına ve yalan, iftira üzerinden konuşulmasına dayanamayacağım. Konuyu bütünlüklü olarak yazmamın beklenmesini diliyorum.
Yalanı kafanızda doğru kabul ederek bir yere varılamaz. Saygılarımla. |
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to Hasan Harmancı For This Useful Post: | Amistofes (04-07-2011), aris (02-19-2011), ...baskoylu... (02-20-2011), herdem (02-18-2011), |
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Üye No: 3685
Thanked 141 Times in 31 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 17
REP Seviyesi :
![]() |
Alevilik hakkında araştırmalar yapan, yola hizmet eden her cana saygımız vardır. Esat Korkmaz yola hizmet eden çalışmalar yürütüyor olmasına rağmen kendini pir yerine koyma hakkı yoktur. Kabul edilemez. Korkmaz Kendi ifadesiyle "saçmalama hakkını kullanmıştır" Ama yıpratmanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü yolumuza hizmet etmeyi kendine görev saymış bir yazarımızdır. Onu yazar olarak görüp kucaklamamız gerekir. Amma bir de yola hiçbir hizmeti olmadığı halde uyduruk kerametler gösterip kendini pir ilan eden ana, baba, dede herkim olursa olsun ona da şiddetle karşı çıkmamız gerekir. Yolumuzun sağlıklı birşekilde devamı bunu gerektirir.
Aşk ile Konu Boro tarafindan (02-18-2011 Saat 14:56 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to Boro For This Useful Post: | Amistofes (04-07-2011), aris (02-19-2011), Hamza Aksüt (02-18-2011), herdem (02-18-2011), |
|
|
#30 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3343 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sayın Hasan Harmancı
Siz yaşadıklarınızı yazınız. Ben de yazacağım. Orada bulunanların da yazmasını istemeliyiz. Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | Amistofes (04-07-2011), aris (02-19-2011), esonto58 (02-18-2011), ozan abbas (02-19-2011), İşcanbaba (02-18-2011) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||