![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can Yorgun ve Bitkin |
İki müslüman sohbet ediyorlarmış. Biri diğerine tüm Ramazan boyunca hasta olduğundan yakınmış ve bu nedenle sadece bir gün niyetlenebildiğini, diğer günler ne yazık ki hastalığından ötürü oruç tutamadığını söylemiş. Bektaşi de aralarında... Bir ara dinleyici konumundaki bektaşiye de sormuş,
- "Erenler, sen kaç gün oruç tuttun?" - "Ben de rahatsızdım, arkadaştan bir gün eksik tutabildim ancak.." diye bir fıkra ile konuya girmek istedim. Ne demek istiyorum peki? Hepinize / hepimize şu soruyu soruyorum önce. Alevi misiniz yoksa; Sünni mi değilsiniz? Soru gayet açık ama biraz açayım bu soruyu. Sünni deyin, geleneksel islam deyin ya da direk olarak İslam deyin. Önemli değil. Yasakları nelerdir? Emirleri nelerdir? İçki kullanmayacaksın! Ramazanda oruç tutacaksın! Namaz kılacaksın! Farz olmamakla beraber Camiye gideceksin! Şimdi Alevilerin kaç tanesi bunlara uyuyor? Hemen hemen çoğunlu uymaz. Şimdi can alıcı noktaya geliyorum ve bir kişiye soruyorum! -Ramazandayız oruç tutuyor musun? -Hayır -İçki kullanıyor musun? -Evet -Camiye gidiyor musun? -Hayır -Namaz kılıyor musun? -Hayır -Neden peki? Muhtemel cevaplar... Hıristiyanım. Yahudiyim. Ateistim. Deistim. Şamanım. Angoistim. ve Aleviyim. Çünkü yukarıdaki saydıklarım Sünni İslam için geçerli olan içki, namaz, camii gibi yasak ve gereklilikleri yerine getirmekle mükellef değildir. Buna bağlayarak şunu tartışalım diyorum. Alkol kullanmakla, camiye gitmemekle, namaz kılmamakla ve ramazan orucu tutmamakla mı Alevi olunur yokda Sünni islam mı olunmaz? Bu sitede bulunan kaç kişi Alevilikle ilgili kaç kitap okumuştur? Kaç defa cem evine gitmiştir ve ceme katılmıştır? Kaçı birkaç cümleden dahi oluşsa birkaz duaz bilir? Kaçımız 7 ulu ozanı tanır ya da onları şiirlerini araştırmıştır? Yunus Emre'yi kaç kişi okuyup anlamaya çalışmıştır? Kaç kişi "pir", "yol önderi", "dede" kelimelerinin ne işe yaradığını bilir ve kaçımız bir pir'e bağlanmıştır. Tekrar soruyorum. Kendimde dahil. Alevi miyiz yoksa; Sünni mi değiliz? Boş muhabbetten sıkılanları bekliyorum. |
|
|
|
| The Following 22 Users Say Thank You to hakikat For This Useful Post: | Arjin Efruz (09-22-2008), bjkceto06 (09-22-2008), DeNiz_MaVisİ (09-25-2008), Derman (09-23-2008), Devrim06 (09-22-2008), equlibrium (09-22-2008), erenaksoyoglu (09-26-2008), EyLem (09-23-2008), Fatıma (09-22-2008), hasan19 (02-01-2009), hazal (10-01-2008), Irmak (09-27-2008), Kemal (09-22-2008), Linho (09-22-2008), NervouS! (09-22-2008), Ruzgar (09-25-2008), sâre kâl (09-22-2008), sıraç (09-25-2008), taja_naz (09-23-2008), Türkü (09-22-2008), Venüs (09-26-2008), İşcanbaba (09-22-2008) |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Yas: 30
Üye No: 8
Thanked 2238 Times in 789 Posts REP Gücü : 11
REP Puanı : 324
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
Aleviyim eskiden daha sık cemlere katılırdım son bir senedir malesef fazla katılamıyorum.Ama hayatımın her alanında elime,belime ve dilime sahip olmaya çalışıyorum.Anneme babamı memnun etmeye çalışıyorum.Bazen değiş dinliyorum.Duazı imam dinliyorum.Aleviliği anlamaya çalışıyorum.Dinleri anlamaya çalışıyorum.Hepsinde en önemli uyuması zorunlu olan kurallar ,İyi ahlak ortak nokta.O zaman doğru olan din hangisi diye soruyorum kendime.Net bir cevap veremiyorum.Çevreme baktığımda bilgi sahibi insan göremiyorum.Aleviliği Ali'nin yolundan gitmek olarak tanımlayan insanlar var.Ve bu insanlar nedense sorgulamak istemiyorlar.Böyle gelmiş böyle gider diyorlar.Hz Ali camide öldürüldü bizde o yüzden camiye gitmiyoruz gerçek müslüman biziz diyorlar.
Rengimiz güldür bizim gül gibi açacağız
Gönüller aşk ile sevgiler saçacağız Hak hakikat yolunda bir yüzümüz var bizim Olduğumuz gibiyiz ve öyle kalacağız. Hacı Bektaşi Veli |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8543 Times in 4022 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Canlar;
Sevgili Hasan, Soruların hangi yerden baktığına göre ilginc, Aleviler de diğer inanclarda olanlar gibi, kendi inanc rituellerini yaparak bir yaşam biçimi, kültür geleneği oluştururlar, Hayatı yönlendiren hep İNANCLAŞAN GELENEKLER VEYA GELENEKSELLEŞEN İNANCLARdır, Bizler Namaz kılmıyorsak, Felsefemiz, inancımız gereğidir, İslamda icmeyenlerde kendi felsefe ve ianancları gereği yapmazlar, Peki Sünnilerde Namazkılmayan, oruc tutmaya, vs. yapamayn, veya aksini yapan yokmu? var, Onlar biaz Aleviyiz diyor mu? Hayır, Onlar yine sünniyiz diyor, Keza Bizdede mevcut 1000 lerce yılın baskıları gereği, Asimile olan ve olmaya devam edenlerde yok mu? var, Onlara bu islamın gereklerini yapmıyorlar mı? evet? (Malesef gerçek bu yapanlarımız var) Bunlar kendilerine Sünniyim diyor mu? yok, amma sürec uzadıktan sonra söylüyorlar, Alevi İSLAM söylemi son dönemlerin söylemi, Daha önceki yıllarda böyle bir söylem yoktu, Evet, Alevi toplumuda, bu ülkenin insanı ve tüm ülke nsanı gibi, Kitap okumak, veya keyfinden ödün vermek gibi bir işleve sıcak bakmazlar, Alevilerde inanclarının CAHİLİ, ve çok Alevi bu, Ve Alevi isminin İSLAMDAN geldiği tezi üzerine, İSLAM içinde farklı bir yorum diyerek, aslında İSLAMIN KİTABINA,PEYGAMBERİNE, aykırı işler yapıyorlar, Ancak bunun farkında değiller, Ne Alevi kitabı okurlar, nede KURAN, Birileri söyler bunlarda he der, ve PAPAĞAN gibi tekrar ederler, O nedenle, Biz ALEVİYİZ, Sünni değiliz, Nasıl ki, diğer inanc sahipleri kendilerini anlatırken, İslam,Hıristiyan,Musevi,Budist,Ateist diyorsa, Bizde ALEVİYİZ diyoruz, ve İNANCIMIZI DİĞER İNANCLARIN İÇİNE ,DIINA, İSMİNİN ALTINA, ÜSTÜNE, KENARINA yamamaya, monte etmeye uğraşmayalım, ALEVİYİZ,KIZILBAŞIZ, biz bunu anlatalım, İç,dış söylemleri uzar gider, ve hiç kımse kendini ifdade edemez. Öğretilerimiz ve AYİNLERİMİZ ortadadır, diğer inancların ki de öyle.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 11 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#4 | |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Alkol kullanmakla, camiye gitmemekle Alevi olunmaz. Alevilik herşeyden önce felsefe içerir ve kendisine Aleviyim diyen onun felsefesini öğrenmek zorundadır. 7 ulu ozan konusunu sanıyorum tartışmak gerekiyor. Çünkü içlerinden bazılarını 7 ulu ozanla anmak bana yanlış geliyor. Cem evlerine gelince; kişisel tavrım ibadethane saplantısının hiçbir toplumu ileriye götürmeyeceğidir. Üstelik cemevleri bugün olduğu gibi devlet güdümüne geçmişse... Son iki paragraftaki sözlerim bazı arkadaşların canını sıkabilir ancak ben Alevi deyince Aleviliği dahi sorgulayan, inançlarını ezberleyerek değil akıl yolu ile anlayan; onu üreten kişileri anlıyorum. Bu anlamda sanırım Aleviliğe yakın biriyim. Kimlik olarak Alevi olsam da Kamil insan olma hedefimin çok başındayım.
Akarsu'yum bir anadan doğmadım
Aşkımdan gayrıya boyun eğmedim Koskocaman şu dünyaya sığmadım Bir fındık içine sığmış gibiyim |
|
|
|
|
| The Following 11 Users Say Thank You to Arjin Efruz For This Useful Post: | DeNiz_MaVisİ (09-25-2008), hakikat (09-22-2008), Kemal (09-22-2008), |
|
|
#5 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: ankara
Üye No: 87
Thanked 2804 Times in 1552 Posts REP Gücü : 21
REP Puanı : 530
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bilmediğim konular üzerine konuşmaktan hep kaçınmışımdır
bende kendime biz nasıl alevileriz diye sormuşumdur ve sözde alevi olduğumuza karar vermişimdir (kendim için yakınımdaki insanlar için )özünde tam anlamıyla alevi olduğumu düşünmüyorum çünkü bu kültürle ilgili hiçbirşeyi görerek yaşamadım
arkadaşlar! dışarda birşeyler oluyor, farkındamısınız? uykuda olanları sarsın, uyandırın. çok yakında ışıklar kesilebilir. karanlıkta ne yapacaksınız? Herkes aynı şeyi düşünüyorsa,hiç kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to equlibrium For This Useful Post: |
|
|
#6 |
|
Bizden Biri
Üye No: 116
Thanked 1162 Times in 409 Posts REP Gücü : 9
REP Puanı : 313
REP Seviyesi :
Sevgili Kardesim Hasan öncelikle iyi Aksamlar Ilk önce ben bir Insanim Aleviyim Sünni degilim Muharremde Oruc tutarim,Ramazanda tutmam Cami ye gitmem Cemevine giderim Namaz kilmam Icki icerim Alevilik üzerine cok kitap okudum Her firsatta Cemevine giderim ve Ceme de katilirim Dedelik üzerine de biraz olsun ilgim vardir Selamlar ![]()
Hayat Gülünce Güzel
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: istanbul
Yas: 25
Üye No: 69
Thanked 1608 Times in 637 Posts REP Gücü : 11
REP Puanı : 348
REP Seviyesi :
sevgili hakikat öncelikle şunu söylemek istiyorumki aleviliğe bakış açın yanlış pencereden. alevilik ne sünni olmamaktadır, ne de içki içim, namaz kılamayıp, oruç tutmayıp camiye gitmemektir. alevilerin kendilerine göre inaçları vardır. alevilikte oruç vardır, namaz kılan canlar vardır, bizde cami yoktur cem evi vardır. bu saydıklarımı aslında sen de biliyorsun. açtığın bu konu sadece bizi istemeyenlere bir koz olur. evet aleviyim bende ama neden aleviyim biliyormusun. elime, belime, dilime sahip olduğum için aleviyim, kimseyi inancına ve rengine göre ayırt etmediğim için aleviyim, hayat felsefem saygı, sevgi ve yardımlaşma üzerine kurulu olduğu için aleviyim.
türkmenbaşı...
![]() ![]() ![]() oNuR vE gUruR UnUtuLmUş DeĞeRLeRiMiZ.... |
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to GUNDÎ For This Useful Post: | DeNiz_MaVisİ (09-25-2008), hakikat (09-23-2008), Linho (09-23-2008), taja_naz (09-23-2008), Türkü (09-23-2008) |
|
|
#8 |
|
Can Ayın Şairi Bulunduğu yer: İstanbul // Kocaeli
Yas: 24
Üye No: 54
Thanked 4418 Times in 2129 Posts REP Gücü : 30
REP Puanı : 838
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ben ne oldugumu bilmiyorum.
Aleviyim. özümü seviyorum. insanımı seviyorum Allaha inanıyorum Muhammede inanıyorum.Aliye inanıyorum ama kimine göre bu alevlik değil.Ben sunni olmak istemiyorum Aleviyim ben Cemi seviyorum deyişi seviyorum ama bir yaradana inanıyorum..bizim kabemize inanıyorum.Oruç tutmuyorum.içimden gelmiyor namaz kılmıyorum ama saygı duyuyorum. Bu bir suçsa suçluyum. Kültürümü seviyorum.Alevlik benim özümde var ama benim Pirlerim ve yaradanım var Konu EyLem tarafindan (09-23-2008 Saat 00:16 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: ankara
Yas: 35
Üye No: 27
Thanked 1647 Times in 735 Posts REP Gücü : 17
REP Puanı : 648
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sünni inanışlarına göre yetiştirilmiş bir aleviyim eskiden sünni inanışının gereklerini yerine getirirdim son on senedir hiç birini yapmıyorum camiye gitmiyor namaz kılmıyor oruç tutmuyorum ama cemede katılmadım aleviliğe dair hiçbirşey yapmadım aleviyim çünkü ailem öyle diyor aleviyim çünkü aleviliğin felsefesini, yaşam tarzını, kültürünü seviyorum bütün bunların yanısıra deist sayılırım.
Gönül, niçin ahvalimi bilmezsin? Yürekte yaralar türlü türlüdür. Öğüt versem, öğüdümü almazsın, Yürekte yaralar türlü türlüdür. Ah n'eyleyim karşımızda ölüm var, Ölüm dedikleri kanlı zalim var. Ne ağlayıp ne gülecek halim var, Yürekte yaralar türlü türlüdür. Pir Sultan Abdal'ım, ben de böyleyim, Emir Hak'tan geldi, kime ne deyim? Derdim çoktur, hangi birin söyleyim? Yürekte yaralar türlü türlüdür. Pir Sultan Abdal |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Can Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 29
Üye No: 36
Thanked 3270 Times in 1656 Posts REP Gücü : 26
REP Puanı : 737
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
çok güzel bir konu vede derin
alevilik bencede illa içki içmek oruc tutmamayla olunmuyor herşey özde bitiyor düşüncede kabemiz insan diyoruz saygı sevgi hosgörü ceme katılmadım ben hiç kitapları okudum ama öyle bir durumdurki çok acı ben alevilikle ilgili şeyler ögrenmek istedikçe kitaplar okudukça sizlerle buluşunca aslında kimse bilmiyor ailem tepki veriyor korkuyor hala korkuyor evet ben aleviyim ögrenmeyede devam edicem
Ne olursa olsun hayat gerçektir.ne uyandığında hayra yorabileceğin bır rüya,ne de çocukken bir uçurtma kadar renkli sandığın hayallere benzer.Bazen gelir deli bir fırtına gibi tutar kolundan savurur,bazen kışın ortsında baharı yaşatır gönlüne.Çıkmazlara girersin,yokuşlar tırmanırsın.Birgün bakmıssın düzyola çıkmışsın.Kocaman bir kutu gibidir hayat, içi süprizlerle dolu.Tahmin etme ,hep yanılırsın"...
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Ruzgar For This Useful Post: |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|