Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevilik Tarihi

Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 03-08-2010, 16:03   #1
DoğAcAn
Can
- DELİ -
Kullanıcı Profili

DoğAcAn - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1897
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi : DoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to all
İletişim
Standart Alevi Tarih Yazımında Skandal –Erdoğan Çınar Örneği

ALEVİ SKANDALLARININ DA TARİHİ VARDIR.

Alevi Tarih Yazımında Skandal –Erdoğan Çınar Örneği- Hamza Aksüt, Ünsal Öztürk, Hasan Harmancı. Yurt Kitap-Yayın. 2010

Bu kitap, Alevi tarih yazımında ortaya çıkan bir skandalı konu alıyor.

Erdoğan Çınar, kitaplarında Hıristiyanlığın bir mezhebi olan Paulikienizm’i Alevilik; kiliselerini Alevi ocağı; kilise kurucularını Alevi dedesi; ilk çağın köleci “Ma” topluluklarını Alevi; Zeus tapınağını Hacı Bektaş dergahı; Makedon kilisesi kurucusu Constantine’i, Pir Sultan Abdal olarak sunuyor. Tüm bunları yaparken, Bizans görevlisi Peter’in; coğrafyacı Strabon’un; Anna Komnena’nın; Urfalı Mateos’un; Evliya Çelebi’nin ... yazdıklarını tahrif ediyor... Bu, Alevi tarih yazımında bir skandaldır...

Bu tür yazı tarzını tarih, arkeoloji, alevi felsefesi ve diyalektik bilmeyenler çok sahiplendiler. Öyleleri oldu ki, kraldan çok kral kesildiler. Ancak sorgusuz- sualsiz sahiplenmek Alevi düşünce dünyasının işi değildir. Bu nedenle farklı inanç ve kültürlerin sosyal ekonomik ve inançsal savaşları ile Alevi düşüncesi ve onun savaşımı arasında önemli bir fark vardır. Bu farkı görmek istemeyenler yanında, bunu bir kandırmacaya çekenler de oldu. Bu nedenle Erdoğan Çınar bir örnek olarak ele alınmıştır. Erdoğan Çınar’ın çalışmaları ve amaçları ele alınarak Alevilik üzerinde yeniden başlatılan bir oyun boşa çıkarılmıştır. Bazı tartışmalar yatsıya kadar… Alevi tarihindeki trajedi ve olağanüstü durumlar eksiklikler olduğu gibi kabul edilemez. Bu nedenle tartışmaya ihtiyacımız var. Bu tartışmalar ön kabulle ele alınamaz. Hele hele alanı bilenler hiç alamaz. Bu kitap bu kandırmaca ve oyunların suya düşürüldüğü bir örnek kitaptır. Her şeyden önce Aleviler kim değil, bunu öğrenme fırsatıdır.

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma...
varsın ateşin suskunlukla beslensin
benim de yüreğim gençliğini almış yanına
yürür başı dik..

______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi"..
KıZıL DeLi
DoğAcAn isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 13 Users Say Thank You to DoğAcAn For This Useful Post:
*Elif* (04-07-2010), Amistofes (04-23-2011), aris (02-05-2011), caferi (10-14-2010), Derman (03-08-2010), derya32 (03-09-2010), Devrim06 (03-08-2010), esonto58 (03-08-2010), kral çıplak (03-12-2010), mamican (03-08-2010), NervouS! (03-09-2010), nihal84 (03-09-2010), seher yeli (03-16-2010)

Alt 03-08-2010, 16:06   #2
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

esonto58 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2377
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 18
REP Puanı : 572
REP Seviyesi : esonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to all
İletişim

aha nihayet çıkardılar ha okuyacağız eğer cevap verebilirse erdoğan çınarın cevabını bekleyeceğiz ama cevap vermesi zor gibi

''SÖZ KONUSU ALEVİLİKSE İSLAM TEFERRUATTIR.''
esonto58 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 8 Users Say Thank You to esonto58 For This Useful Post:
Amistofes (04-23-2011), aris (02-05-2011), caferi (10-14-2010), Derman (03-08-2010), Devrim06 (03-08-2010), DoğAcAn (03-08-2010), kral çıplak (03-12-2010), seher yeli (03-16-2010)
Alt 03-08-2010, 20:17   #3
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

uzun çalısmaların ürünü bir eser oldugunu bizzat biliyorum. aslında bu kitap çok yerli yerinde bir kitap erdoğan cınarın özellikle genclerde alevilik merakı uyandırdıgına inananlardanım ( cünkü islami kabullenmyen alevi gencligi için cok parlak ve kabullenilecek bir alevi portresı çizmişti.) kitap erdoğan cınarın ilk kitabı cıktıgında yazılmı olsa ve müdahale gercekleşmiş olsa bahsettiğim alevi genclerinde arastıra olgusu bu kadar gelişmeyecekti (bence) erdoğan cınarın tezleri ve heveslendirmeleri üzerine bu kitapta yeteince ilgi görecek ve o meraklı gencliğe asıl doğru bilgiler aktarılacak tabi merak devam edecektir gencliğimizde en azından ben öyle umuyorum.
bu arada erdoğan cınarın işi zor bakalım tartısmalar bizi nereye götürecek

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 6 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
Amistofes (04-23-2011), aris (02-05-2011), DoğAcAn (03-09-2010), esonto58 (03-08-2010), kral çıplak (03-12-2010), seher yeli (03-16-2010)
Alt 03-08-2010, 22:13   #4
toprak_1903
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1622
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : -23
REP Seviyesi : toprak_1903 can only hope to improve
İletişim

iyi bu kitabıda okuruz.erdoğan çinar alevilikle müslümanlığın hiç alakası yok dedi.bu yazarlar ne dedi alevilige ne verdi.bu yzarların tezleri ne .sonra niçin erdoğan çinara saldırıyorlar bu hiddet ne ,niçin aleviligi islamın içine eriteye çalişanlara bi tek sözü olmıyan erdoğan çinara taş atmaya kalkıyor erdoğan çinar her zaman hodri meydan dedi .karşsında kimseyi bulmadı bunlar en iyi şekilde yanıtını alacaktır.
toprak_1903 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to toprak_1903 For This Useful Post:
esonto58 (03-08-2010), karlıoğlu (05-04-2011), kral çıplak (03-12-2010), özgür1912 (02-07-2011)
Alt 03-08-2010, 22:35   #5
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : esonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to all
İletişim

toprak 1903 can bir okumak lazım ben de erdoğan çınarla başladım aleviliği sorgulamaya ama çok ciddi eleştiriler var çınar bu eleştirilere tatminkar cevaplar verebilirse eyvallah okuyacağız göreceğiz artık ayrıca aleviliği ısrarla islamın içine çekmeye çalışanlardan ben de haz etmem lakin bu kişiler aleviliği islam görmüyor özellikle ünsal öztürk ve hasan harmancı hamza aksütü bilmem onda tereddütlerim var
The Following 5 Users Say Thank You to esonto58 For This Useful Post:
Amistofes (04-23-2011), DoğAcAn (03-09-2010), kral çıplak (03-12-2010), seher yeli (03-16-2010), İşcanbaba (03-09-2010)
Alt 03-09-2010, 00:20   #6
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

Alinti:
toprak_1903 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
iyi bu kitabıda okuruz.erdoğan çinar alevilikle müslümanlığın hiç alakası yok dedi.bu yazarlar ne dedi alevilige ne verdi.bu yzarların tezleri ne .sonra niçin erdoğan çinara saldırıyorlar bu hiddet ne ,niçin aleviligi islamın içine eriteye çalişanlara bi tek sözü olmıyan erdoğan çinara taş atmaya kalkıyor erdoğan çinar her zaman hodri meydan dedi .karşsında kimseyi bulmadı bunlar en iyi şekilde yanıtını alacaktır.
sevgili toprak bahsi gecen yazarları okumadıgınız hatta onlar hakkında fikrinizin dahi olmadıgı belli. bakmak isterseniz [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] sitemizde makaleleri mevcut (hamza aksüt'te işleri sebebiyle bir süredir yazamıyordu bu ay sonu itibariyle yazıları sitemizde yer alacak)
esonto can az da olsa değindi okumanızı tavsiye ederim.
erdoğan cınara saldırma olarak değerlendirmek ön yargının ürünü olur. okudugunuzda bunu anlayacaksınız. bahsi gecen yazarlarımız erdoğan cınar'ın yorumlarına da söz söylememkteler ancak erdoğan cınarın kaynaklarda yaptıgı yanlıs ceviri, değiştirme (yorumuyla)ve bence en önemlisi eksik gösterme gibi tahribatlarının söz konu oldugu iddiaları var. okuduğunuzda bu konuda ki değerlendirmelerinizi tekrar okumak isterim şahsen.
hodri meydan sözü hamza aksüt tarafındanda dillendirilmiş ve bizzat benimde oldugum bir ortamda çınar'a iletildi ancak o dönemde (olayın ilk cıktıgı günlerde) programın yapılması düşünülen yayın organı ile ilgili sıkıntılar yaşandı.yani kısacası karşısında kimseyi bulamadı sözü biraz yersiz kacar can.
yanıt noktasında inanın bende sbırsızlıkla bekliyorum...
The Following 5 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
DoğAcAn (03-09-2010), kral çıplak (03-12-2010), ozgurkursun44 (01-19-2012), seher yeli (03-16-2010), İşcanbaba (03-09-2010)
Alt 03-09-2010, 10:38   #7
DoğAcAn
Can
- DELİ -
Kullanıcı Profili

DoğAcAn - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1897
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi : DoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to allDoğAcAn is a name known to all
İletişim

Alinti:
esonto58 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
toprak 1903 can bir okumak lazım ben de erdoğan çınarla başladım aleviliği sorgulamaya ama çok ciddi eleştiriler var çınar bu eleştirilere tatminkar cevaplar verebilirse eyvallah okuyacağız göreceğiz artık ayrıca aleviliği ısrarla islamın içine çekmeye çalışanlardan ben de haz etmem lakin bu kişiler aleviliği islam görmüyor özellikle ünsal öztürk ve hasan harmancı hamza aksütü bilmem onda tereddütlerim var

Onurcan konuyu iyi yerinden yakalamışsın.. Aleviliği başkalaştırmadan yani bir yerlere çekmeden araştıran, aktaran ve benimseyen yazar sayısı oldukça az.. Bende merakla bekliyorum kitabı , tabiki okuyunca bu sözlerimin üzerine gereken ek konuşmaları da yapmak isterim ..
DoğAcAn isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to DoğAcAn For This Useful Post:
kral çıplak (03-12-2010), seher yeli (03-16-2010), İşcanbaba (03-09-2010)
Alt 03-09-2010, 12:01   #8
toprak_1903
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1622
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : -23
REP Seviyesi : toprak_1903 can only hope to improve
İletişim

canlar hamza aksüt alevilik islamın içindemi dişindamı karar vermiş degil .alevi ocaklarını

peygamber soyuna bağladı.hamza ak sütün alevilik islamın dişindadır diye bir cümlesini okudunuzmu.net bir şekilde

ünsal öztürk ise basköylü hasan yazarın nejat alpın tezlerini yayınlıyor.hasan haramancı ise günümüzdeki islam dışı alevi konularını destekliyor ve aynı konu üzernde genişletiyor.alevilige ait bir tezleri yok.yanı kendilerine ait bir katkı yok.

bu duruma göre bana alevilikten miras kalan ben ve benim gibilerini alevilige ateşleyen erdoğan çinar olmuştur.aleviler için bu bir devrimdir aleviligi islamdan arındırmiştır.alevilik kendini bulmaya başlamiştır.kimin sayesinde çinarın sayesinde .

ben isterdimki bu yazarlarımız aleviligi yok etmek isteyen islam yazarlarla savaşsın örn. çemal şener gibi.bu üçlü yazara göre islam alevi yazarlar yanı dört dörtlük .erdoğan çinarı alevi düşmanı yapıyorlar .

nedeni ise bana göre tiçarete kacıyor .erdoğanın kitabları yok satılırken bu yazarların kitabları rafda tozlandı .erdoğan çinarla şöhret yakalaya biliriz.amacıyla erdoğanı taşa tutuyorlar.

bu üçlü yazarların alevilerin yüreginde iz bırakmaları için alevilik için bir şey araştırsınlar.alevilik için araştırılacak daha bir çok konular var .mesale diyoruzki horasandan geldik horasan nere kimse bilmiyor. erzurumdaki horasanmı yoksa hazar denizinin kıyısındaki mi buna benzer çok noksanlarımız varken çinarın peşine düşmekle alevilige pek katkı bulamazlar.kaç senedir bu üç yazar çinarın peşindeler.

çinarın alevilere katkısı ortada .diger yazarlarımızdanda böyle katkılar bekliyoruz.

Konu toprak_1903 tarafindan (03-09-2010 Saat 12:17 ) değistirilmistir..
toprak_1903 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to toprak_1903 For This Useful Post:
esonto58 (03-09-2010), kahin (03-17-2011), kral çıplak (03-12-2010), seher yeli (03-16-2010)
Alt 03-09-2010, 12:15   #9
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

toprak 1903 ünsal öztürkün kitabını okursan cemal şeneri çok ağır bir şekilde eleştirdiğini görürsün ayrıca şunu belitmek isterim erdoğan çınarı öncülüğü yüzünden çok severim ve bu konuda kendisine saygı duyarım yaptığı hataları da kötü niyetle yaptığı düşüncelerine de bunu kendisine konduramadığım için katılmam hele onu hristiyan misyonerliğiyle suçlayanlara da gülerim lakin kitaplarını okudum ve aleviliği hristiyanlığa götürmek istediği fikrini hiç mi hiç görmedim adam paulikenlere de hristiyan demiyor ki zaten tezine göre onlar da öğretilerini hristiyanlık içerisinde gizlemişler ancak iddialar çok ciddi tahrifatlar konusunda bunun altından kalkması zor gibi ama şunu bir kez daha belitmem gerekir ki her şeye rağmen çınara saygı duyuyorum.

not: bu değerli araştırmacılarımız çınarı yalanlamak için baya emek vermişe benziyor artık onun söylediklerinin doğru olmadığını da kanıtladıklarına göre artık çınarın tezlerini çürütmek için gösterdikleri çabayı ve işbirliğini aleviliğin gerçek mahiyetini araştırmaları hususunda da vermelerini bekliyoruz
The Following User Says Thank You to esonto58 For This Useful Post:
kral çıplak (03-12-2010)
Alt 03-09-2010, 12:45   #10
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
toprak_1903 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
canlar hamza aksüt alevilik islamın içindemi dişindamı karar vermiş degil .alevi ocaklarını

peygamber soyuna bağladı.hamza ak sütün alevilik islamın dişindadır diye bir cümlesini okudunuzmu.net bir şekilde
can ben cok duydum. itiraz ettiğiniz konu kekendinizle celişkinizide gösterir. aksi oldugunu ispat edip aleviliğe bisey sunmak gerekmezmi eleştirmek yerine. neyseki konumuz bu değil, bir konuyu aklmak için diğerinin haksız veya kötü yanlarını savunma aracı olarak kullanmak doğru bir tarz da değil.

Alinti:
ünsal öztürk ise basköylü hasan yazarın nejat alpın tezlerini yayınlıyor.hasan haramancı ise günümüzdeki islam dışı alevi konularını destekliyor ve aynı konu üzernde genişletiyor.alevilige ait bir tezleri yok.yanı kendilerine ait bir katkı yok.
ünsal öztürkü de iki cümleyle aktardın can valla ne diyeyim. yeni bir kitabı cıktı oysaki yayınlamaktan ziyade yazı yazabiliyor yani
hasan harmancı da öyle zten masta eki falan ekliyor genişletiyor 4-5 kitaplık geliştirme yaptı oda..

Alinti:
bu duruma göre bana alevilikten miras kalan ben ve benim gibilerini alevilige ateşleyen erdoğan çinar olmuştur.aleviler için bu bir devrimdir aleviligi islamdan arındırmiştır.alevilik kendini bulmaya başlamiştır.kimin sayesinde çinarın sayesinde .
erdoğan cınarın özellikle gencliğe inanmak istediği alevilik (islamdan arındırılmış) sundugu için araştırma okuma duygusu asıladıgı için sahsım olarak bende savunmustum zaten bu yönünü...

Alinti:
ben isterdimki bu yazarlarımız aleviligi yok etmek isteyen islam yazarlarla savaşsın örn. çemal şener gibi.bu üçlü yazara göre islam alevi yazarlar yanı dört dörtlük .erdoğan çinarı alevi düşmanı yapıyorlar .
nedeni ise bana göre tiçarete kacıyor .erdoğanın kitabları yok satılırken bu yazarların kitabları rafda tozlandı .erdoğan çinarla şöhret yakalaya biliriz.amacıyla erdoğanı taşa tutuyorlar.
bu yazarlar erdoğan cınarda dahil hiç bir yazarın yorumuna düşüncesine ititraz etmiyor (birebir söylemleridir) İTİRAZ ETTİKLERİ KAYNAKLARDA TAHRİBAT YAPARAK alevilik olusturma çabasıdır. erdoğan cınarında yorumlamalarına değil kaynakçalarda aktarımlarındajki hata,eksik ve tahribatlara itiraaz etmekteler.

son cümleleriniz bana iyi niyetli veya arastırmacı birisinin yazısı değilde taraf olmus bir insanın yazısı gibi geliyor. eleştirilerin ne oldugunu bilmeden nasıl bir yargılama tarzıdır bu can. eerdoğan cınar çıkar bu üçlünün tezlerini itirazlarını çürütür sizinle aynı fikirde olabilirim ancakdaha okumadan bu sözler çok sağlıklı düşünce ve bakısın ürünü olmadıgının göstergesidir.

Alinti:
bu üçlü yazarların alevilerin yüreginde iz bırakmaları için alevilik için bir şey araştırsınlar.alevilik için araştırılacak daha bir çok konular var .mesale diyoruzki horasandan geldik horasan nere kimse bilmiyor. erzurumdaki horasanmı yoksa hazar denizinin kıyısındaki mi buna benzer çok noksanlarımız varken çinarın peşine düşmekle alevilige pek katkı bulamazlar.kaç senedir bu üç yazar çinarın peşindeler.

çinarın alevilere katkısı ortada .diger yazarlarımızdanda böyle katkılar bekliyoruz.
asıl konu burası, öncelikle bu üç yazardan özellikle hamza aksütün bu konuda araştırmaları mevcut. hasan harmancı ise tarihçi değil antropologdolayısıyla yazı alanı orası ancak tarihi bir çalışma yapacağınıd biliyrum.
herkes laf olsun diye tarihmi çalısmalı oda ayrı bir konu , ilgi alanının dısına cıkıp herkes tarih yazsın demekte doğru olmasa gerek.

aleviliği araştırmak ,katkı sunmak tahribatlardan olusuyorsa yada şöyle iyelim ne olursa olsun ne kosulda olursa olsun alevilik islamın dısına cıksında , hrstiyan olsun ,bogomil olsun, yezidi olsun ........ diyorsanız size hak veririm ancak yazarların iddiası gibi alevilik arastırılsın, yorum yapılsın ama tarhi kaynaklara sadık kalınsın , tahribat yapılsın ise maalesef bu noktada erdoğan cınarın aleviliğe katkı sundugunu söylemek gözleri kapamak olur. tamama araştırma ,okuma hevesimizi ortaya çıkardı ancak aleviliğide öğrenmek , ne oldugunu ilmek gerekli. yanlıs hayali bir alevilik sırf islamdan arındırıldı diye kabul edilmemeli en azından ben etmem.

kitap bir okunsun, sizde bir okyun sonra konular üzeridnen eleştirin derim can. erdoğan cınarda versin cevabını bence ondan sonra daha net ortaya cıkacak konu
The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
kral çıplak (03-12-2010), seher yeli (03-16-2010)

Bookmarks

Etiketler
alevi, and#8211erdoğan, çınar, skandal, tarih, yazımında, örneği

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil