Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Hamza Aksüt

Hamza Aksüt Hamza Ait Makalelerin Yayımlandığı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 11-12-2010, 14:30   #11
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim

Naki Bey
Hiç bir şeyi bayrak yapmak için uğraşmıyorum. Alevi sözlüğünün yoksullaşma tehlikesine dikkat çektim. Başka sözlükleri kullanmamak gerektiğine vurgu yaptım. Elbette bir Alevinin, Alevi sözlüğünü yoksullaştırma çabası da da olabilir. Bu bir haktır. Yalnızca saygı duyarım. İsteyen başka sözlükleri de kullanabilir.
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 11-12-2010, 14:44   #12
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Naki - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 47
Üye No: 2675
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 8
REP Seviyesi : Naki is an unknown quantity at this point
İletişim

Alinti:
Hamza Aksüt Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Naki Bey
Hiç bir şeyi bayrak yapmak için uğraşmıyorum. Alevi sözlüğünün yoksullaşma tehlikesine dikkat çektim. Başka sözlükleri kullanmamak gerektiğine vurgu yaptım. Elbette bir Alevinin, Alevi sözlüğünü yoksullaştırma çabası da da olabilir. Bu bir haktır. Yalnızca saygı duyarım. İsteyen başka sözlükleri de kullanabilir.

Değerli Hamza Hocam,
Sizin böyle bir çaba içinde olduğunuzu düşünmem. (Kastı aşan bir ifade varsa, düzeltiyorum) Ancak, şunu da bilin ki burada sizin yazdıklarınızı, "Mutlaka ve durmadan bu terimleri kullanmalıyız" şeklinde anlayacak kişilerin olduğu da bir gerçek. O halde benim de bu uyarıyı yapmamı anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.
Saygılarımla...
Naki isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Naki For This Useful Post:
Amistofes (11-21-2010), Hamza Aksüt (11-12-2010), kral çıplak (11-15-2010), seytan (Dün)
Alt 11-12-2010, 14:59   #13
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Hamza Abi;

Sen zaten tescillisin, Alevi islamcısında, ben kendi halimi ne yapayım, Bana yardımcı olun,

Küçükdüm o zamanlar, belki ilk okula başladım, başlamadım,
Eve, yaşlı bir adam geldi, bıyık bıyıklı hani şimdi deriz ya, Alevi bıyığı ondan , buyur ettiler,
oturdu, babam, annem saolun ortasında durdular, namaz kılar gibi, o kişi bişeyler diyor, babam, annem yere eğiliyor , secde ediyorlar, sonra babam bişeyler dedi, hoş geldiniz dedi, sonra yine o adam konuşdu ve babam, annem dizin dizin o kişinin oturduğu yere gittiler, elini öpüp, dizine eğildiler, o da anne, babamın sırtına eli ile üç kez vurdu, sonra tekrar bişeyler dendi, annem, babam secde edip, kalktılar,
Annem sofra kurdu, babam bir şişe getirdi ayrıyetten, o yaşlı adam eskiden tahtadan yapılmış ucları köşede birlesen, sedir dediğimiz yerin köşesinde oturmakta idi, babamda yanına oturdu, konuştular, ne dediler çok hatılamıyorum, Ali- Muhammed dediler, sonra ben uyuyp kalmışım,

Günler, yıllar geçti, o Yaşlı adam yine geldi, aynı ritüeller yapıldı, ve Amcalarım, akrabalarım bizde toplandılar, ve hepsi birden sıraya geçip, aynı ritüeli yaptılar, o yaşlı adam DEDE imiş, o zaman öğrendim, onların halini sordu, hatırını sordu, komşularını, işlerdekilerini sordu, ne alaka dedim kendimce, ve onlara , Pirin kim, Mürşit'in im dedi,
Ailenin en büyüğü, Babamın , amcası Bektaş Amcan yanıt verdi,
Pirim Şıh İbrahim, Mürşit'im Dede Garkın dedi, ben ilk kez o zamanlar duydum,
Ve biz talip olarak hep ŞIH deriz, Biz arapmıyız, sünnimiyiz,

Zaman zuhur etti, köylümüzden birileri , Mehemmed abdal taliplerinden, Bir tekke'ye mi, Hünkarıa, mı? yada Çankırı'daki ocak kurucu Pir ninein makamını ziyeret gitmiş, onda "HAÇ'ın" hayırlı hayırlı olsun dediler, Ve bir iki kitapda da okudum, Aleviler Pirlerini ve Hünkar'ın makamannı, mekanını ziyeret ederse onar HACI olurmuş , ve bu kutlanırmış,

Biz Sünni miyiz,

Akıl biraz daha yerleşti, Köyde cem'e katıldık, bizde Görgü ve Abdal Musa cemi birlikte yapılır genelde, insanlar cem'deki gördüden sonra bir birlerini kutladılar, "MİRAC'IN " Kutlu olsun diye,

Benim cevremdekiler, ve atalarım hep bu sözleri dediler,
Şıh dediler,hacı dediler, Miraç dediler, bizmkiler sünni mi?

Sağlıcakla

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez

Konu İşcanbaba tarafindan (11-12-2010 Saat 15:08 ) değistirilmistir..
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Amistofes (11-21-2010), Hamza Aksüt (11-12-2010), kral çıplak (11-15-2010)
Alt 11-12-2010, 16:23   #14
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

İslamcı olmayan cahil birinden, bilgili, birikimli bir İslamcı Alevi daha yeğdir.

Hamza Hoca'nın İslamcı olduğunu söylemek gerçekçi olmaz, ama öyle bile olsa kendisi, her sözüne, her eleştirisine değer verdiğim, birikimli, donanımlı, bilgisinden yararlanmamız gereken birisi.

İçeriği doğru bile olsa satır arasında laf atılmasındansa içeriği yanlış bile olsa doğrudan yüzüme ve mertçe yapılan eleştiriyi yeğlerim.

Bizim de pir ocağımız Üryan Hızır, mürşit ocağımız Ağuçan. Biz pirlerimize şıh diye hitap etmiyoruz. "Şıh uçmaz müritleri uçurur" derken de malum tarikatların şıhlarını kastediyoruz. Ama pirlerine şıh diyen Aleviler varsa, paşa gönülleri bilir. Ben ne karışabilirim? İstiyorlarsa imam, hoca ya da hocaefendi desinler, bana ne?

Ayrıca, Malatya yöresindeki ocak mensuplarının Şıh İbrahim değil Şah İbrahim dediğinden adım gibi eminim.

Şeyh Şazeli, Şeyh İbrahim, Şeyh Hasan gibi kişilerdeki "şeyh" titri, Selçuklu ve Osmanlı bürokrasisinin yazı dilinde kullandığı resmi Sünni terimlerdir. Bunlar Alevi halk arasında fazlaca benimsenmemiştir.

Ama yine de bu terimler hiç yoktur demiyorum. Var elbette. Ama bu terimler olmazsa olmaz değil.

Bu arada Alevilerin Kerbela, Hacıbektaş vb. yerleri ziyareti bir çeşit hac olarak gördükleri bir gerçek. Ama Alevilerin asıl haccı insanın gönlünedir. Alevi'nin Kabesi insandır.

Ancak, Alevilerin bu ziyarete asla "HAÇ" (istavroz) demediği daha da bir gerçek. Önce terimleri doğru yazmasını öğreneceğiz, sonra başkalarına doğru terminoloji dersi vereceğiz. Terimleri doğru yazacak kadar dil bilgisine sahip değilsek, dille ilgili bir tartışmaya girip, taraf olmamalıyız, başkasına da akıl vermemeliyiz.

Biz hacı, hoca, imam, namaz, cami, zekat gibi Sünni İslama ait terimlerin yer almadığı steril bir inanç-kültür yapısına sahibiz. Bizimkiler Şıh, Hacı terimlerini pek fazla kullanmazlardı. Peki şimdi biz ne oluyoruz? Alevi değil de başka bir şey miyiz?

Konu Naki tarafindan (11-15-2010 Saat 13:48 ) değistirilmistir..
Amistofes (11-21-2010), ...baskoylu... (11-12-2010), kral çıplak (11-15-2010), seytan (Dün)
Alt 11-12-2010, 16:48   #15
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Yazılarımı kim üstüne alır bilmem,
mertliği kimse , kimseden öğreneck değil, Sana da taş falan atmıyrum, kim üstüne alırsa alır, kendi sorunu,
Benim atalrım Yüz yollardı "ŞIH" der,
Yazımda hatalr olur,
Seen bilmiş kal, biz cahilliğimizye yaşıyoruz, insani yanımızı, engiliğimiz, turablığımız, alcak gönüllüğümüz öncelikli tutmaya çalışıyoruz,
Kibir, kem söz, kin, kendimizden uzak tutuyoruz,

İliginç

Benim köyümde, Mehemmed abdal Talipleri vardır,
Mehememd abdal dedeye aft edilen deyişşinde

"Adım mehemmed, usdadım Şıh Hasan

demektedir, onun yaşam tarihi 13.yy dır,

İnsan kendi kendine, sünni ismi takarmı, kullanırmı?

Çubuk yöresinde ki ocakların adı,
Hacı Ali Muradi, Hacı Ali Turabi'dir,
Onların tarihleride 13 yy lardır, örnekler çoğaltılır,

Herkes ÖZÜNÜ yoklasın,
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
kral çıplak (11-15-2010)
Alt 11-12-2010, 16:54   #16
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

Canlar, abiler aynı şeyi düşünmek zorunda değilsiniz, hem fikir olmak zorunda da değilsiniz.
Lütfen kişislleştirmeden devam edelim...

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
Amistofes (11-21-2010), ...baskoylu... (11-12-2010), kral çıplak (11-15-2010), Naki (11-12-2010)
Alt 11-12-2010, 17:06   #17
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

".....Ama yine de bu terimler hiç yoktur demiyorum. Var elbette. Ama bu terimler olmazsa olmaz değil..." diyorum yukarıda. Anlaşılmıyor mu acaba?

Ne dediğimizi doğru anlamazsak, karşı çıkışlarımız isabetsiz olur, avare kasnak gibi döner dururuz.

"Sultân Hacı Bektâşiyyü’l-Horasânî Kaddesa’llâhu sırrahu’l-azîz"

Bu Hacı Bektaş Veli'nin resmi kayıtlarda kullanılan unvanı.

Aleviler ona kısaca Hacı Bekteş der.

Alevi terminolojisinde celle celilihu (c.c), sallallahü aleyhivesellem (S.A.S), radyallahu anhu (R.A.) gibi Arap özentisi ifadeler yer almaz.

Şeyh Arapça'da yaşlı adam anlamına gelir, bunun Türkmenlerdeki karşılığı (yaklaşık olarak) Koca (Ali Koca, Ahmet Koca), Kurmançlardaki karşılığı ise Khal.

Ben bu kitleye akıl verecek konumda görsem kendimi; hacı, hoca, imam, cami, molla, şıh vb. birkaç terim yerine pir, mürşit, rehber, ede, dede, abdal, eren, erkan, yol, cem, hizmet, rıza, gönül, hak, can, talip gibi Aleviliğin özünü yansıtan ve ayrıt edici yanını ortaya koyan terminolojiye ağırlık verilmesini önerirdim.

Konu Naki tarafindan (11-15-2010 Saat 13:49 ) değistirilmistir..
Amistofes (11-21-2010), ...baskoylu... (11-12-2010), kral çıplak (11-15-2010), seytan (Dün)
Alt 11-12-2010, 20:12   #18
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Devrim06 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Canlar, abiler aynı şeyi düşünmek zorunda değilsiniz, hem fikir olmak zorunda da değilsiniz.
Lütfen kişislleştirmeden devam edelim...
Duran,
hay senin abilerine emi,
Yaw aaam her fırsatta dilini tutamıyor, her fırsattn diyeceni diyor,
Hala abiler, hayretsiniz yaw,

Ünsal Öztürk'ün, Alevi Deyişleri Tevrat’ı Tamir Edebilir Mi? (Birinci Bölüm) konu başlıklı konuda, o da benim yazına yönelik olarak yazı yazdı,

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

9 mesaj, ile, ben ona,mertlik,namertlik,ıvır zıvır demedim,
amma Hazret başka bir alemde,

kendi köylerinde denmiyormuş,
benim atalarım bunu diyor, ve sünniler gibi değildir alevilerde bu deyimler, anlamı,manası başkadır, başka söylenir, içerik olarak,
öerneklerdik işte, aleviler bu sözleri 800 yıldır söylüyor, ve bu ocaklılar cem ayini yürtürler.

ve sizinde bu abiler lafınızda bi alem,

esneye ,esneye nereye kadar esneyeceksiniz,

Bende gaza gelsem, aynı dili kullansam ,
ben aynı dili kullanmıyorum, abiler deyip benide ona eş ediyorsun ya, yapma ya,
Ne buya,
Atında ,tımarında.
Alt 11-15-2010, 13:20   #19
Naki
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Yorumsuz...

Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

Duran,
hay senin abilerine emi,
Yaw aaam her fırsatta dilini tutamıyor, her fırsattn diyeceni diyor,
Hala abiler, hayretsiniz yaw,

Ünsal Öztürk'ün, Alevi Deyişleri Tevrat’ı Tamir Edebilir Mi? (Birinci Bölüm) konu başlıklı konuda, o da benim yazına yönelik olarak yazı yazdı,

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

9 mesaj, ile, ben ona,mertlik,namertlik,ıvır zıvır demedim,
amma Hazret başka bir alemde,

kendi köylerinde denmiyormuş,
benim atalarım bunu diyor, ve sünniler gibi değildir alevilerde bu deyimler, anlamı,manası başkadır, başka söylenir, içerik olarak,
öerneklerdik işte, aleviler bu sözleri 800 yıldır söylüyor, ve bu ocaklılar cem ayini yürtürler.

ve sizinde bu abiler lafınızda bi alem,

esneye ,esneye nereye kadar esneyeceksiniz,

Bende gaza gelsem, aynı dili kullansam ,
ben aynı dili kullanmıyorum, abiler deyip benide ona eş ediyorsun ya, yapma ya,
Ne buya,
Atında ,tımarında.

Bookmarks

Etiketler
alevi, bekleyen, sözlüğünü, tehlike, terimlerini

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil