![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Hakka Yürüdü |
Aleviler inançları gereği Ali ile Muhammedi bir görmüşlerdir,
yolun kurucusu olarak kabul etmişlerdir, öğretilerinide bunun üstüne bina etmişlerdir, buraya kadar her şey tamam, fakat bu durumda uzun zamandır kafama bir soru takılıp duruyor kendi kendime diyorum ki " madem Ali Muhammettir, Muhammet Ali, bizim Aleviler evlerinin vede cem evlerinin duvarlarına Ali-nin resmini asıyorlarda neden Muhammed-in resmini asmıyorlar?" Konu Derman tarafindan (06-19-2008 Saat 10:21 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to kral çıplak For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Forum Katılımcısı
Üye No: 66
Thanked 412 Times in 158 Posts REP Gücü : 7
REP Puanı : 319
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
kral abim bence şunlar olabilir.
1- bizimkilr her ne kadar ali deyince hemen arkasından muhammed desede pek sevmezle.hatta adından başkada hakıında hiç bişey bilmezler.. 2-islamda resim yapmak kendilerine göre birçok gerekçe ile günah olduğu ve muhammed yine çok kutsal kişi olduğu için tasviri yasaklanmış ve yapılmamıştır. zaten onun resmi hiçbir yerde yok.. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to mucoban For This Useful Post: |
|
|
#3 | |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Muhammed has, öz islam! Ali bahanenin ve "bakın öz müslümanlara ne ettiler biz küstük" demenin aracıdır... Biz de böyle yaptık... Ali maskesi kullandık... Tarih Sasanilerden Humeyniye kadar İranlıların Ali bahanesiyle İslamı reddettklerini, dilde İslam olduklarını anlatırdı.. Zerdüştizm yaşarlardı biraz... Ama ne zaman öz mümin humeyni devrim yaptı (geri devrim elbette) İranın hali ortada... Üstelik; resim, heykel yasak islamda... Aşk ile Hakk-Naci-Naciye
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: |
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12691 Times in 5974 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hz. muhammet'in resmedilmesi heykelinin yapılması islam aleminde yasak ve günahtır. islam aleminin günah kabul ettiği bir durumu alevilerin uygulaması pek mantıklı olmazdı herhalde. her ne sebeple olursa olsun, ister kimliklerini gizleme ister saygı duydukları için olsun.
|
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | EyLem (06-19-2008), |
|
|
#5 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 24
Thanked 2786 Times in 1022 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 422
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Benim görüşüme göre Hz. Muhammed Alevilik içinde sembolik olarak varlığını idame ettiriyor. Hz. Muhammed de Hz. Ali de İslam'ı orjinal haliyle yaşayan insanlardı. Ama aleviler İslamiyet dayatmasına karşı İslam'ın içinde kendilerine en yakın olarak Hz. Ali'yi görmüşlerdir. Sebebi de gayet açıktır; Hz. Ali'nin hümanist kişiliği ve haksızlıklara uğraması.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
sevgili olcay söleiklerinle muhammedin sembolik olarak varolusu arasında bağ kuramadım ben acarsrmısın.
ayrıca hz. alinin hümanist kişiliği konusunda da acıklama yaparsanız sevinirim |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#7 |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: ankara
Yas: 24
Üye No: 75
Thanked 172 Times in 81 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 63
REP Seviyesi :
![]() |
ben hiç biryerde hz.muhammedin resmini görmedim..
Nefretle bakıyorum size!
Nefretle... Siz;insanları yaktınız, kitapları yaktınız, hücrelere kapattınız, elektirikler çarptınız! Sizki Deniz'i asarken bile, İKİ İLMEK ATIP İPE, 50 DAKİKA İPTE DİRİ DİRİ SALLANDIRDINIZ!... bilmiyorsunuzki onlar şerefiyle bir kere öldü. fakat sizler şerefsizliğinizle hergün öleceksiniz! yarın bizim yılmayasın, yüreğinde güç olmalı.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to eylem_güzeli For This Useful Post: |
|
|
#8 | |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
Takdir edersin ki hepimiz Alevilik'i farklı yönleriyle ele alıyoruz. Bazı yazılarımda da bahsetmişimdir; Alevilik'in salt İslam anlayışıyla örtüştüğüne hiçbir şekilde inanmıyor hatta Alevilik'i İslamiyet'le bağdaştırmıyorum ben. Alevilik Anadolu-Mezopotamya inancıdır. İslamiyet Anadolu topraklarına geldiğinde 30 Yıl Savaşları sonucu büyük kanlı çatışmalarla kendini benimsetmiştir. Anadolu halkları içinde Müslümanlık'ı ortodoks şekliyle kabul edenler bugün de mevcut siyasal sistemle pek sorunu olmayan Sünni Müslümanlar'dır. Aleviler ise o dönemde bir yandan kendi özgün inançlarını yaşatmak diğer yandan da egemen anlayışa karşı kendilerini korumak için İslamiyet'i anlamaya çalışmışlardır. Bu süreç içinde görmüşlerdir ki Hz. Ali'nin uğramış olduğu haksızlıklar ve oniki İmamların yaşadığı zulüm, Hz. Hüseyin'in devrimci kişiliği Alevilik'in içine girebilecek ritüellerdir. Hz. Ali'nin yaşayış tarzı ve sözleri incelendiğinde görülmüştür ki bilime, sanata, ilericiliğe yönelik bir kişiliktir. Aslına bakarsak Hz. Ali İslam için savaşmış bir savaşçıdır. Pratikte hümanist olduğunu söyleyemeyiz ama diğer dört halifeye göre Alevilerce tercih edilir bir insan olduğundan insanlar ona fazlaca masumiyet yüklemiştir. Açıkçası "hümanist" sıfatını Hz. Ali için kendi düşüncelerim doğrultusunda yazmadım ama Alevi toplumu öyle kabul ediyor. Hz. Muhammed ise neticede bir peygamberdir. Semavi bir dinden bahsediyorsak eğer bir nebin de olmalı. Bizim toplum Hz. Muhammed'in yalnızca adını anıyor ama onun yolunu takip etmiyor. Konu kızıl_can tarafindan (06-02-2008 Saat 22:25 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to kızıl_can For This Useful Post: |
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
islanm toplumunda daha da acıgı bilgi eksikliği olan konularda halkımız fazlasıyla detsan hikaye, masal uydurmustur, pirler, peygamberler ve baska sahıslar içinde gecerlidir.
alevilikte hz. muhammedin ismin gectiği kesimler bellidir. aleviliği islamın içinde özünde ve içiçe gören kesimlerdedir. hayatın boyunca aleviliği islamın bir mezhebi olarak düşündüğüm dönemde bile muhammed ismi bana bir anlam ifade etmedi, aksine tepki gösterdiğim bir gerçekti. ali ile ilgili olarakta pek farkluı düsündüğümü söyleyemem aslında, ama ali isminin aleviliğin üsündeki gizli örtü olmasından kaynaklı bazı etlkileri evet aliyi aleviliğin bir parcası halin egeirmiştir. hz. ali nin hümanist bir görüsü olduguna katılmam mümkün değil tabi. yaptıkları , yasam tarzı belli bir kişiliktir ali, hümanist olması hümanist kavramına terstir, genel görürü alevi toplumunda saygın yeri vardır bu ayrıdır. haksızlığa uğraması konusu bana göre basit bir durumdur, osmanlıda da cok haksız taht kavgaları ve değişmeler olmustur ama bu kadar yer etmemiştir, aliyi yüxcelten bizim verdiğimiz değerdir. alinin ismi altında bulduğumuz saklama içgüdüsüne bağlı svgi ve saygımızdır,yüceltmemizdir, tanrı ilan etmemizdir. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#10 |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Can dost, dikkat edersen birbirine yakın ya da aynı şeylerden bahsediyoruz. Ben de Alevilik'i İslam'dan soyut düşünüyorum ama bizlere dikte edilen büyüklerimizin çoğunluğunun da maalesef ki benimsediği çarpık gerçekler bunlar... Dediğin gibi Hz. Muhammed'i de Ali'yi de yücelten Aleviler'in bakış açısıdır sadece...
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to kızıl_can For This Useful Post: |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|