![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bölüm Yöneticisi |
Alevilere en çok zararı kim verdi?
Alevi aydını, Alevilerin Kemalizm`le İmtihanı kitabının yazarı Cafer Solgun`dan tarihi eleştiri: Cumhuriyet Aleviler icin hayal kırıklığıdır... Alevi aydını, Alevilerin Kemalizm`le İmtihanı kitabının yazarı Cafer Solgun`dan tarihi eleştiri: Alevilik sorunu aslında ne sorunu? Özünde bir demokratikleşme sorunu. Bir düşünce veya inanca katılmasanız da saygı gösterip kişinin kendisini ifade imkánı tanımak demokrasinin temel gereğidir. Türkiye`de kimi iddialara göre 5, kimi iddialara göre 25 milyon olduğu söylenen, hiç de azımsanamayacak bir topluluğun istemlerinin, ibadet etme haklarının, varlığının resmen kabul edilmemesi, güvenceye kavuşturulmaması ile ortaya çıkan bir sorun bu sorun. Tarihsel geçmişi olmakla birlikte Alevi meselesinin bir kimlik sorunu olarak ortaya çıkışı Cumhuriyet ile yaşıt. Fakat Aleviler çelişkili bir şekilde Cumhuriyetin, laikliğin, Kemalizm`in bekçisi olarak görülür, kendileri de inanır buna. Bu nasıl oluyor? Aleviler, Hanefi-Sünni mezhebine göre düzenlenmiş dinsel bir devlet anlayışındansa cumhuriyeti savunurlar. Devletin bütün dinlere mezheplere eşit mesafede olmasını yani laikliği de canı gönülden tercih ederler. Bunlar anlaşılır şeyler fakat Alevi sorununu günümüze taşıyan temel mesele; cumhuriyete hákim olan Kemalist ideolojinin, bu coğrafyada yaşayanların vicdan hürriyetlerine, inançlarına karşı çarpık bir laik yaklaşım geliştirmesinden kaynaklanıyor. Bu yaklaşım aslında Aleviler gibi diğer inanç ve mezhep grupları için de geçerli... Kuşkusuz Diyanet sadece Alevilere karşı kurulmadı. Laikliğin en temel sözlük karşılığı; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve devletin tüm inanç kesimlerine aynı mesafede durmasıdır. Oysa Diyanetin, kuruluş yasasında yazdığı gibi; insanların dini ibadetlerini yönetmek, yönlendirmek gibi bir amacı, çoğunluk Sünnilerden oluştuğu için de buna yönelik bir tercihi var. Bugün 2 milyarlık bütçesi, yüz bin üzerinde personeli olan bir kurumun olduğu bir sistemin laik; Türkiye`de, insanların dini vicdanı inançsal özgürlüğünü güvence altına alan bir laiklik olduğunu kim iddia edebilir ki? KOCAMAN BİR FİYASKO Bu tarihi bir gerçeklik, başından beri böyleydi. Aleviler Atatürk dönemini tüm çıplaklığıyla `olduğu gibi` görebiliyor mu? Aleviler içinde adeta bir misyoner gibi Atatürkçülüğü yaymaya çalışanlar bir hurafe olarak `Atatürk zamanında böyle değildi, sonradan oldu` derler. `Atatürk zamanında neydi` sorusunun cevabı şudur: Diyanet 1924`te kurulmuştur! Tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla ilgili kanun da öyle... Türkiye`de çok şükür hiçbir zaman camileri kapatmaya niyetlenmediler. Ama Alevi dergáhları bu yasayla kapatıldı. Türkiye`de hiçbir zaman bir kişinin kendisini Müslüman olarak tarif etmesi yasak konusu olmadı. Ama Alevi inancı açısından anlam taşıyan, dedelik babalık pirlik gibi sıfatlar nedeniyle binlerce insan şiddet eziyet gördü, hapislere atıldı. Evet, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yaşandı bunlar. Bütün bunlara rağmen Alevilerin Atatürk`e olan bağlılığının ardında ne var? Milli mücadele yıllarında Mustafa Kemal`i destekleyen kesimlerden biri de Alevilerdir. Hacı Bektaşı ziyaret ettiği, dedelerin elini öpüp destek istediği, buna karşılık ilk Mecliste birçok Alevi dedesinin mebus olduğu bilinir. Ama Mustafa Kemal, bunu diğer kesimlere de yapmıştır. Destek için Kürtlere`Size muhtariyet vereceğiz`, bir şeyhe `Bizim mücadelemiz hilafeti kurtarmak içindir` demiştir. Alevilerin de gönüllerini hoş edecek cümleler kurmuştur. Fakat Cumhuriyet hiçbir zaman Alevilerin varlığını, istemlerini, ibadet etme hak ve özgürlüklerini gözeten, güvence altına alan bir cumhuriyet olmadı. O yüzden Cumhuriyet ve laiklik, Aleviler açısından kocaman bir fiyasko, büyük bir hayal kırıklığıdır. Aradan geçen 85 yılda Alevilerin hiçbir kazanımları olmadı mı? 85 yılda Türkiye sosyo-ekonomik açıdan bir yerden bir yere geldi fakat Cumhuriyeti kuran, devleti yöneten zihniyet açısından fazla bir şey değişmedi. Alevilerin de daha özgür ve rahat, bir Alevi olarak yaşamalarına olanak sağlayacak hiçbir kazanımı olmadı. Bu kadar net ve kesin. `HZ. ALİ, ATATÜRK DONUNDA` Aleviler kendilerine vaat edilenin dışında bir muameleye maruz kaldıklarının farkına niye bu kadar geç vardı peki? Bu çok önemli bir sorundur. Cevabı şudur: Cumhuriyetin ilk on yıllarında topluma reva görülen düzenin sağlanabilmesi için daha çok baskı ve zor araçları kullanıldı. 1921`de Koçgiri`de, 1938`de Dersim`de çok ciddi Alevi katliamları yapıldı, korku empoze edildi. 85 yılın Alevileri nereye getirdiğini irdelerken ele alınması gereken temel kavramlardan biridir, korku. Sürekli kafanıza sopa vuran bir rejim varken korku duymamanız mümkün mü? Bu korku aynı şekilde devam ediyor mu? Korku geçen sürede içselleşti. Paulo Freire`nin Ezilenlerin Pedagojisi`nde söylediği gibi, ezilenler istikrarlı ve sistematik şekilde baskı görürse, zamanla kendisini, baskıyı yapan güce benzetmeye çalışıyor. Alevi hikayesinin özü de bu. Aleviler güç sahiplerine karşı `Biz de sizin gibi düşünüyoruz, söylediklerinizin teminatıyız` gibi bir psikolojiye girerek kendilerini yaşatmaya çalıştı. Açıkçası takıye yaptılar. Enteresan olansa zamanla buna inanmaya başlamaları. Bir çeşit rahatlama ihtiyacı herhalde? Evet, kendilerini ikna etmeye çalışmak bu. Nefret ettikleri güce karşı `beni artık ezme, daha fazla vurma` dercesine bir yakınlaşma ihtiyacı. Fakat korkunun içselleşmesi, ezilenlerin ezenlerle benzeşmesi, çarpık bir duruma yol açtı. Şöyle şayialar çıktı: `Atatürk aslında Diyaneti şeriatçılara karşı kurdu. Bizimle alakası yoktu. Alevilerin haklarını verecekti`. Bunların herhangi bir gerçekliği var mı? Yok. Tamamen şayia. Atatürkçülük konusunda o kadar ileri gidiyorlar ki, mesela bir Alevi derneği başkanı, Alevilerin niçin Atatürkçü olması gerektiğini anlatırken kalkıp `Hazreti Ali Atatürk donunda geldi, siroz oldu, öldü` diyor. Böyle bir gayri ciddilik, saçmalık olabilir mi? Cafer Solgun `Atatürk Alevilerin gönlünü hoş etti ama Cumhuriyet hiç bir zaman Alevilerin varlığını, ibadet etme hak ve özgürlüğünü güvence altına almadı` diyor
''SÖZ KONUSU ALEVİLİKSE İSLAM TEFERRUATTIR.''
|
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to esonto58 For This Useful Post: | *Elif* (05-31-2010), Devrim06 (05-29-2010), DoğAcAn (05-29-2010), karan (06-10-2010), |
|
|
#2 |
|
Yeni Üye Bulunduğu yer: Marxist değilim.
Yas: 26
Üye No: 2770
Thanked 21 Times in 13 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 21
REP Seviyesi :
![]() |
alevilere en büyük zararı hallacı mansuru, muhyiddini ,fuzuli yi rededen, ateist aleviler vermiştir...başka kimse bu kadar eziyet edemez bizim inancımıza...
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to marxista_eenteer For This Useful Post: | Powersaved (12-16-2010) |
|
|
#3 | |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: Ankara
Üye No: 1217
Thanked 380 Times in 146 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 59
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Gelelim Hallac-ı Mansur ve Fuzuli'ye. Bu konu ile ilgili bahsi geçen kişilerin bir kaç deyişini sana önrek olarak vereceğim. Umarım anlatmak istediğimi ve onların anlatmak istediğini anlayabilirsin. Bilindiği gibi Müslümanların kitabı Kuran'da şarap yasaktır. Onu içenlerin ise cehenneme atılacağı bildirilmiştir. MAİDE SURESİ 90: Ey iman edenler! Uyuşturucu/şarap, kumar, tapılmak için dikilen taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktik; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Oysa Tanrıya başkaldırı, Tanrı kavramına karşı çıkış, İnsanı Tanrı olarak görme her zaman vardı. Oysa Fuzuli demiştir ki: "Kemal-i hüsn virübdür şarab-ı nâb sana Sana haâldır ey muğ-bece şarab sana" ... "Ey gönül elinde şarap kadahi var, bırak, teşbihe el sürme Namaz kılanlara uyma, onlarla durma, oturma Secdeye eğilerek özveri tacını başından düşürme Abdest suyuyla esenlik uykusunu gözünden kaçırma Ayak altında kalırsın, sakın, hasır gibi camiye varma Elinde olmadan gidersen de orada minber gibi çok durma Müezzini dinleme, içine bulanıklık-karışıklık düşürme. Vaizden bilgi isteyerek cehennem kapısını açtırma Kalabalık yığıldı, camiye bir soğukluk-katılık doldu Kendine gel, sen de camiye gidip soğukluğu çoğaltma Hatibin söylediğine, bakma, müftünün sözüne inanma İmamı akıllı sanma, kendini ona verme, güvenme Ey Fuzûlî. ne uğraşırsın, eksik tapınmada yarar yok Kendine gel, ikiyüzlülüğü tapınma sayıp aşılığa vardırma..." Fuzuli bunları öylerken, bakalım senin yorumun ne olacak.... Gelelim Hallac-ı Mansur'a: "Mansur Enelhak söyledi Haktır sözü hak söyledi" "Bizim sarapiçmemiz ne keyfimizden, Ne dine, edebe aykiri gitmemizden; Bir an geçmek istiyoruz kendimizden: Içip içip sarhos olmamiz bu yüzden." "Sen bu dünyanin sirrina eremezsin, Erenlerin dilini de sokemezsin Oyleyse ic sarabi, cennet et dunyayi öteki cennete ya girer, ya giremezsin" Ayrıca bu tür örnerkleri Virani, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Harabi,Cemali Baba, Mir'ati, Dertli, Şemimi, Teslim Abdal, Pir Sultan Abdal deyiş ve sözlerinde görmekteyiz. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
ALİİMREN kardeş....benİM ateiste deisite darwiniste sözüm yoktur hatta severim değer veririm kendince..ama kendine ateist alevi diyenleri anlamıyorum.....
bir kere fuzuli allahı red etmez....sana tavsiyem fuzuliyi iyi araştır..... ENEL HAKK DEMEYEN ALEVİ OLAMAZ KARDEŞİM...ÖTESİ YOK....... KONUYU İÇKİYLE AÇMIŞSIN...ALEVİLİĞİN İSLAM OLDUĞUNU İDDA EDEN OLDU MU ? SANA:.. ALEVİLİK AYRI BİR TEOLOJİYE SAHİP BİR KÜLTÜRDÜR YOLDUR,FELSEFEDİR... TEOLOJİYİ RED ETMEZ....EĞER SEN red EDİYORSAN alevi kelimesini kullanma kardeş...... bektaşi veliyi inkaet et neymiş ben aleviyim abdal musayı iNKAR ET neymiş ben aleviyim... YOK KARDEŞ OLAMAZSIN...ALEVİLİK BİR ELEŞTİRİDİR,,HAYATI TANRIYI İNSANI ELEŞTİRİR AMA RED ETMEZ.... alevi bir mizahtır hayata tanrıya .insana mizahi bakar ama red etmez... VAHDETİ VÜCUTU RED EDEN BİRİ ALEVİ OLAMAZ KARDEŞİM... BAŞKA YOK ÖTESİ....HATTA BEKTAŞİ VELİYİ ANLAMAMIŞTIR,İHANET EDER.. |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to marxista_eenteer For This Useful Post: | karan (06-10-2010), Powersaved (12-16-2010) |
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
Esonto Erenler Sen De Beğenmişsin Yazıyı...sen De Mi Vahdeti Vücutu Red Ediyorsun..enel Hakkı Reediyorsun..
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
BENİM ATEİSTE VEYA DARWİNİSTE LAFIM OLMAZ severim sayarım..
ama ben ateistim hem de aleviyim diyenlere takmış durumdayım....ben dede torunuyum...NASIL Kİ ENEL HAKK RED EDEN BİRİ ALEVİ OLUYOR ANALMIŞ DEĞİLİM...... ya ateistsindir. ya alevisindir.. ötesi yok |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to marxista_eenteer For This Useful Post: | Powersaved (12-16-2010) |
|
|
#7 | |
|
Can
Üye No: 1897
Thanked 4944 Times in 3416 Posts REP Gücü : 42
REP Puanı : 554
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma... varsın ateşin suskunlukla beslensin benim de yüreğim gençliğini almış yanına yürür başı dik.. ______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi".. KıZıL DeLi
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
ya gerçekten anlamıyorum erenler.....
yok kılıflıyormuşum.yok başka bişey......... arkadaşlar... ben aleviliğin yoluna felsefesine dayanarak diyorum... benim kimseyle derdim yok ben faşist değiln yobaz değilim. sadece gerçekleri söylüyorum.... bakın SÜREKLİ BÖLÜNÜYORUZ.. KÜRT ŞAFİİLER,KÜRT ALEVİLERİ TÜRK HANEFİLER ,TÜRK ALEVİLERİ BÖLDÜ... İÇİMİZDEKİ ATEİST-ALEVİ DİYENLER AYRI BÖLÜYOR BİZİ.. bakın dikkat ettiyseniz ateist -darwinist-deist vs. demiyorum... ALEVİLİKTEN BAHSEDİYORUM... |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to marxista_eenteer For This Useful Post: | karan (06-10-2010), Powersaved (12-16-2010) |
|
|
#9 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8543 Times in 4022 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Can,
Alevilik bir IRK'ı ifade etmez, alevilik bir inanç, felsefik öğreti, kültür, yaşam biçimi olup, ona inananları kapsar, Buna inanların IRKI ,Entisitesi, Kürt,Türk, Laz, Arap, rom, vs. olabilir, O ırkdan olanların başka inançdan olanlarıda vardır, Yeni oluşan kimlik ifadelerinde artık insanlar kendilerini ırkları ile tanımlamaktalar. Bunun sakıncası varmı? evet, vardır, Türk alevi, Kürt alevi vs. gibi sözylemler alevi öğretisini yaralar. yaralıyor, ancak bunu önlemek pek mümkün değil gibi.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
erenler biliyorum öyle tabi...
ama bölünüyoruz erenler.. farkında mısınız bilmiyorum bölünüyoruz... kürtler ,kürt alevilerini bölüyor türkler,türk alevilerini bölüyor marxist-ateistler,bizi paramparça ediyor. kemalistler,kolumuzu kanadımız kırdı zaten.. ALEVİNİN IRKI OLMAZ.. TÜRK ALEVİSİ DE YOKTUR KÜRT ALEVİSİ DE YOKTUR.. ALEVİNİN DİNİ DE IRKIDA ALEVİLİKTİR.. yüzyıllardır çok bölündük liberaller sünniler şiiler hristiyan özentileri faşistler kemalistler hatta komünistler (ki ben de iyi bir solcuyum) bizi PARAMPARÇA ETTİ. BİZİM BAŞKA BİR ŞEYE İHTİYACIMIZ YOK.... pirlerimiz ulularımız bize yeter de artar.... not = arkadaşlar gerçekler acıdır..objektif olmalıyız....solcuyuz diye bütün solcular sütten çıkmış ak kaşık diyemem...diyemeyiz... BENCE ARTIK UYANMA VAKTİ... KENDİMİZİ BAŞKA YERDE ARIYORUZ... aRTIK BU BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ YOK ETMELİYİZ... GENÇLERİMİZİ POPÜLİZM DEN KURTARMAlıyız. KENDİNE ALEVİ-BEKTAŞİ DİYİP GENÇLİĞİ ADİDAS AYAKKABI GİYMEK SANAN, ZÜLFİKAR KOLYE TAKMAKTAN SANAN BİR GENÇLİK VAR bu gençliği biz yarattık... bektaşi veli dergahında dedeye ikrar verenlere gülüp, alay edip.. DERGAHIN İÇİNDE CHE TİŞÖRTÜ DİYİP KENDİNE ALEVİ DİYEN GENÇLER VAR. bilgisiz fikir sahibi olmak çok kötüdür... |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to marxista_eenteer For This Useful Post: | karan (06-10-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||