![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Yeni Üye |
Sar'öküzü benden sual sorarlar,
Ben bilemem, bilenlere sorayım. Şu dünyayı uçtan uca ararlar, Ben bilemem, bilenlere sorayım. Dünyayı üstüne kurdu hu deyü, Öküzün başının altı su deyü. Şu dünyanın damızlığı ne deyü? Ben bilemem, bilenlere sorayım. Hindistan'a indi öküzün dili, Kabe'yi sırtında getürür beli. Evveli Muhammet, ahiri Ali, Ben bilemem, bilenlere sorayım. Kuyruğunu gördüm Yemen ilinde, Nurdan taç başında, kemer belinde, Muhammet kalbinde, Ali dilinde, Ben bilemem, bilenlere sorayım. Mağripten maşrıka dünyanın ucu, Sarraf olan bilir altını, tuncu. Yalan imiş şu dünyanın sonucu, Ben bilemem, bilenlere sorayım. Gün doğunca boynuzuna nur düşer, Bir yandan doğar da, bir yandan aşar. Çiftçisi kim imiş, çifte kim koşar? Ben bilemem, bilenlere sorayım. Pir Sultan Abdal'ım yazmış, göndermiş, Yedi yerden suyun vermiş, kandırmış, Yönünü de Hak'tan yana döndermiş, Ben bilemem, bilenlere sorayım. ----------------------------------------- benden selam olsun gül yüzlü saha (isimli siirden) Avret erin saymaz talip pirini, Faş ettiler erenlerin sırrını. Dört kitapta gördünüz mü yerini? Tarıksız tercüman biliyor talip. pir sultan ----------------------------------------- Bir Servi Dalında Kaldı Nazarım Bir servi dalında kıldım nazarım, Cennet’de Tûba’yı görmezden evvel, Kaşların mihrâbın tavâf eyledim, Kâbe-i ulyâyı görmezden evvel. Aşkı olmayanı insân sanırdım, Gördüğüm boncuğu mercân sanırdım, Bu aşkı bilmezdim, âsân sanırdım, Başımda sevdâyı görmezden evvel. Hüda halkeyledi can ile teni, Ya nice beslemez gidince beni. Ta ezelden verdi kısmetim Gani, Bu fani dünyayı görmezden evvel. Cümlenin kısmetin Gani vermiştir, Muhammet bir ikrar üzre durmuştur. Bu fani dünyada neler görmüştür, Adem'i, Havva'yı görmezden evvel. Pir Sultan'ım diler vasl-ı cananı, Hayaldir demişler geri kalanı. İstemem cennet, huri, gılmanı, Hazret-i Mevlâ'yı görmezden evvel. ----------------------------------------- Çekilse Bayraklar Döğüş Kurulsa Çekilse bayraklar, döğüş kurulsa, Şahımız da kol kol olsa yürüse, Eğer din-İslam'da kuvvet var ise, Muhammed Mustafa Ali gel yetiş. Lavunları bağladılar nazıra, --Sığınalım Yaradan'a HIZIR'a.-- Gedik Paşam bel bağlamış vezire, Cezayirli Hasan Paşam gel yetiş. Sekiz bin Arnavut, dokuz bir Tatar, Kimi gülbek çeker, kimi ok atar. On iki bin serdar elinde teber, Yüz bin urum eri cara gel yetiş. Hani bizim ile lokma yiyenler? Yiğin atıma binip kürküm giyenler. Sen ölme de ben ölürüm diyenler, Kara donlu Polat Paşam gel yetiş. Pir sultan Abdal'ım varımız deyü, Bu meydanda gitsün serimiz deyü, Çağrışır beyimiz Pirimiz deyü, Hacı Bektaş, Balım Sultan gel yetiş. ----------------------------------------- Pir Sultan Abdal'ım, Mehdi nic'oldu? On'ki imamların tahtı yüc'oldu. Pirin eşiğine varan hac'oldu, Onun katarından ayırma bizi. ----------------------------------------- Deli Gönül Bulanmışsın Ne Acep Deli gönül bulanmışsın ne acep? Çek bu sefineyi bir göl üstüne. Âlemi bürünmüş hubların aşkı, Bülbüllerin medhi hep gül üstüne. Yetmiş bin deryada yetmiş bin perde, Onun da kilidi bir gerçek erde. Erenler oynuyor bir gizli sırda, Onu da faş etmem şu il üstüne. Müşkül halletmeye mürşit gerektir, Kamil mürşit yerden göğe direktir. Yüküm ağır, menzilimiz ıraktır, Dökme yüklerini sen yol üstüne. Yemen ikliminden bir yiğit geldi, Ali'ye razını söyledi güldü. Bir gecede yedi aylık yol aldı, Ali bindird'onu Düldül üstüne. --Tarikat şeriat Mahammed Ali,-- Gönül Kabe'sinden açtılar yolu. Zahidin nesi var şunda hey deli? Kamusu bizimdir bir al üstüne. Kimi Naci okur, danışman hacı, Kimi yolu bilmez urunur tacı. Pir Sultan dede'm de kemter duacı, --Hızır ilmin okur bir dal üstüne.-- ----------------------------------------- Dünyanin Üzerinde Kurulu Direk Dünyanin üzerinde kurulu direk Emek sayilmadan, sizlar bu yürek Bu düzeni kim kurmuş bizler de bilek Söyle canim söyle dinlesin canlar Ocaga koymuşlar köşe taşini Hak kollasin gerçeklerin işini Bir gün agridirlar senin başini Söyle canim söyle dinlesin canlar Adem eker yeryüzüne ekini Ekin saklar yer altinda kökünü Ayikla gör karasini akini Söyle canim söyle dinlesin canlar Pir Sultan Abdal'im farz eylesinler Yola gelmeyenden edilmez minnet Cümlenin muradi dünyada cennet Söyle canim söyle dinlesin canlar ----------------------------------------- Erenlerin Gülü Canların Canı Erenlerin gülü canların canı, Ben seni defter-i Rahman'a yazdım. Hoş safa geldiniz Şah’ın mihmanı, Ben seni defter-i Rahman’a yazdım. Mihmandan Ali'nin kokusu gelir, Mihman gelse gönül şadıman olur. Küçük küçük cümle kadrini bilir, Ben seni defter-i Rahman’a yazdım. Mihmanı sevmezin yanına varma, Hasta dahi olsa hatırın sorma, Muhabbete gelse bile oturma, Ben seni defter-i Rahman'a yazdım. Erenler mihmana olayım kurban, Mihmanı görünce olurum handan. Pir Sultan'ım, hoş tut daima mihman, Ben seni defter-i Rahman'a yazdım. ----------------------------------------- Gelin Kardaş Pirden Ayak Tutalım Gelin kardaş pirden ayak tutalım, Biz tutalım, tutmayandan bize ne. Hakikatı muhabbete katalım, Biz katalım, katmayandan bize ne. Bizim dine yeni bir din demişler, Bir lokmayı kırk can ile yemişler. Erenler de doğru yolu komuşlar, Biz gidelim, gitmeyenden bize ne. Bizim yine evvel baharımızdan, Her demde çağrışır seherimizden. Alın ey sofular gevherimizden, Biz satarız, satmayandan bize ne. Yine Hak sendedir, sen sana bakın, Kalbini pak eyle, küfürden sakın. Biz niyaz kılalım, can Hakk'a yakın, Biz kılalım, kılmayandan bize ne. Pir Sultan Abdal'ım, ikrar güdelim, Biz bizi görelim, eli n'edelim? Sınık gönülleri mamur edelim, Biz edelim, etmeyenden bize ne. ----------------------------------------- Kur'an Yazılırken Arş-ı Rahman'da Kur'an yazılırken arş-ı Rahman'da, Kudret katibinin elinde idim. Güller açılırken kevn ü mekânda, Bülbül idim gonca gülünde idim. Evvel Cebrail'in ilk kelamında, Kırklar meclisinde, aşk meydanında, Muhammed Ali'nin sır kelamında, Nihan söyleşirken dilinde idim. Kırklar arş üstünde kurdular cemi, Muhabbet halk olup sürdüler demi. Balçıktan yarattı Allah Adem’i, Ben ol vakit anın belinde idim. Yunus'un deryaya daldığı zaman, Kırk gündüz, kırk gece kaldığı zaman, Ali zülfikar'ı çaldığı zaman, Hayber kalesinde kolunda idim. Pir Sultan'ım, içtim aşkın dolusun, Makadir bilmeze vermem yarısın. Bir kuşa seksen bin şehrin darısın, Tayın verilirken yanında idim. ----------------------------------------- Uğrum Sıra Giden Boz Atlı Hızır Uğrum sıra giden boz atlı Hızır, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Şu iki aleme olmuşsun nazır, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Sığanmıştır ağca kolda bilekler, Hak katında kabul olsun dilekler, Arş yüzünde secde kılan melekler, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Küseyim de ben yarime küseyim, Siyah zülfün mah yüzüne asayım, Kerbela'da yatan İmam Hüseyin, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Hani şu dünyanın toprağı taşı? Akıttım gözümden kan ile yaşı. Urum illerimin Hacı Bektaş'ı, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Ak saya giyinmiş, incedir beli, Ben pirimi gördüm, tatlıdır dili. Tanrı'nın arslanı Hazret-i Ali, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Gıcılar da dağlar başı gıcılar, Çıkmaz oldu içerimden acılar. Arafat Dağı'ndan gelen hacılar, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Dünyayı sorarsan; bir dipsiz anbar, Ali'nin yoldaşı Zülfikar Kanber. Kabe'yi yaptıran Halil Peygamber, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Deryanın yüzünde dönen üç gemi, Yiyelim, içelim, sürelim demi. Geminin sahibi ol Hızır Nebi, Ayrılık derdinin dermanı nedir? Pir Sultan Abdal'ım, içtim cür'adan, Okudum ağını, bilmem karadan. Yeri, göğü, cüml'alemi Yaradan, Ayrılık derdinin dermanı nedir? ----------------------------------------- DEĞİLİZ Minareye çıkıp bize bağırma Haberimiz vardır, sağır değiliz Sen kendini düşün bizi kayırma Sizlerle kavgaya uğur değiliz Her yerde biz Hakk'ı hazır biliriz Olgun insanları Hızır biliriz Bundan başkasını sıfır biliriz Tahmininiz yanlış, biz kör değiliz Eğer insanlıksa doğru niyetin Nefsini ıslah et varsa kudretin Bize lazım değil senin cennetin Huriye gılmana esir değiliz Arapça duaya değiliz mecbur İster müslüman bil, istersen gavur İnsanı hor görmek en büyük küfür Buna inanmışız, münkir değiliz İBRETİ, bu hâle insan acınır Ham sofular bu sözlerden gücenir Aslına ermeyen elbet gocunur Onu avutmaya mecbur değiliz ----------------------------------------- BİR BAYRAK DİKER GİDERDİM Bir şah olsam hükmeylesem cihana Kilise, mescidi yıkar giderdim Okullar yapardım bütün insana Cehaleti kökten söker giderdim Fabrikalar kurar idim her yerde İkiliği kovar idim bu serde Ayrı gözle bakmaz idim bir ferde Cihana bir gözle bakar giderdim Gerçek insanları bilirdim Allah Ondan gayrısına tapmazdım billah Ne Kabe kalırdı ne de Beytullah Yerine bir arpa eker giderdim İnsanlıktan başka olmazdı cennet Yok olurdu İsa, Musa, Muhammet Kalkardı dünyada mezhep, tarikat Dinlerin bağını çözer giderdim Bir olurdu zengin, fakir her zaman Çaresiz dertlere olurdum derman Ne gavur kalırdı ne de müslüman Tümünü bir yola çeker giderdim Gece gündüz çalışırdım millete Bir faydalı kul olurdum elbette Bir ırmak olurdum güneşten öte Yeni fezalara akar giderdim O günü görseydim yüzüm gülerdi Dünyada insanlar bayram ederdi Ne bir silah, ne bir atom kalırdı Bir ulu deryaya döker giderdim İBRETİ der varlığımız bitmezdi İnsanoğlu yanlış yola gitmezdi Ayrı gayrı devlet icap etmezdi Dünyaya bir bayrak diker giderdim ----------------------------------------- Avazım Benim Kasın Mihrabımdır, Kabem Yüzündür Söylerim Çıktıkça Avazım Benim Benim Kıble gahım İki Gözündür Her Vakit Sanadır Niyazım Benim Cemalin Var İken Gerekmez Cennet Cennet İçin Asla Eylemem Minnet Sana Gönül Vermek Farz İle Sünnet İşte Budur Vakit Namazım Benim Tuba Dedikleri Güzel Boyundur Huri Melek Derler, Senin Soyundur Aşıka Cevretmek Eski Huyundur Dişi İnci, Dudak Kirazım Benim Nice Asıkların Aklını Aldın Nicesin Aşk İle Sevdaya Saldın Yer İle Bir Ettin, Beni De Buldun Üst Üste Yıkarak Enkazım Benim İbreti, Kapında Her Zaman Kulum Asla Eteğinden Kesemem Elim Görmezse Gözlerim Lal Olsa Dilim Senden Ayrılamaz Bu Özüm Benim ----------------------------------------- İlme Hizmet Edip, Uykudan Kalktım Sarık Seccadeyi Elden Bıraktım Vaizin Her Gün Ki Vaazından Bıktım Ramazanı Sele Verdim De Geldim Karnım Acıktıkca Kederim Arttı Hele Hac Kaygısı Ayrı Bir Dertti Paralılar Hemen Hac'oldu Gitti Seytanı Taşlarken Gördüm De Geldim Dört Kitabı Koyup Torbaya Astım Cennet Hurisinden İlgimi Kestim Muskacı Hocaya Sanmayın Sustum Agzının Payını Verdim De Geldim Aklım Ermez Ahret Eğlencesine. Saygım Var İnsanın Düşüncesine Hayal Cennetinin Has Bahçesine Yobaz Sürüsünü Sürdüm De Geldim İbreti Emelim İnsana Hizmet Eşim Bana Huri, Evim De Cennet Hacıya, Hocaya Kalmadı Minnet İrbiği, Tesbihi Kırdım Da Geldim ----------------------------------------- Hey agalar Türk´e cevap bulunmaz Darilip agzini actigi zaman Degme seyle karsinda durulmaz Darilip köpügün sactigi zaman Türk degil mi su milletin esegi Esek degil belki itten asagi Hararlara sigmaz olur tasagi Minnet üzerine düstügü zaman Horoz gibi cöplüklerde esinir Salyanci gelmis deyü düsünür Uyuz olmus tilki gibi kasinir Sakalina sirkle üstügü zaman Nice bilir öküz ile inegi pek söylersen hic isitmez kulagi Sirmali caragi taktigi zaman Hayrini insani kestiri Hirsa gelse kaba yeli estiri Korkmaz Haktan hem pirini astiri Yalana sahadet ettigi zaman Zabun iken Türkün yüzünü Yüz verip de alistirman yüzünü Evliyalar gibi söyler sözünü Bagri yanip zabun düstügü zaman Inadina musirdir asla yorulmaz Söze baslayinca agzi yorulmaz Hak korkusu yoktur karsi durulmaz Öküze gaddere vurdugu zaman Benim sözüm nasihattir tutana Hem de gevher olur alip satana Türk kisminda edep yoktur utana Yüzünü hicap perdesi kaltigi zaman Tür´Ün türk nisani gitmez özünden Hicap pedesi de kalkmis yüzünden Alem bir yan olsa dönmez sözünden Ayagina carik gectigi zaman Ayagina cekerler........carigi Hic gitmiyor ökcesinin yarigi Osmanlidan yiyecegi sirigi Tabani dibine deger kactigi zaman Pir Sultan Abdal`im bu sözüm tamam Türk`ün aklindan gitmez hic güman Hak ona nasip etmez din ile güman Imansiz ahrete gittigi zaman |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to renasroy For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Üye No: 2268
Thanked 62 Times in 21 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 40
REP Seviyesi :
![]() |
Zahir suya yunmadin el ayak deprenmedin
Bas sucuda varmadin kilinur taatumuz Ne ka’ be ve ne mescid ne rüku’u ne sücud Hakk’ila daim becid olur münacatumuz Göstere göstere aciktan suyla yikanmadan el ve ayak kipirdamadan, basimiz secdeye degmeden, Ne ka’be ye ne mescit’e girmeden ne egilip nede secdeye yatmadan ibadet ederiz. Bizim tanri ile olan iliskimiz icin bunlara gerek yoktur. Cünkü biz tanriyla her zaman biriz, onunla özdeslesmisiz diyor Yunus Emre. Gerek ka’be’ye varlum gerek mescide girlüm Gerek suyla yunalum cün bile illetümüz Su ne kadar arida cün yavuz huyun bile Meger bizi pak ide Hak’dan inayetümüz Ka’ be yede gitsek, camiye de gitsek, suylada yikansak pisligimiz,yanlisligimiz icimizde olduktan sonra kötü huylardan arinmak mümkün degildir. Oysaki biz hakkla bir olanlardaniz.Bizim hakki aramamiza gerek yok. Bu son cümlenin icerisinde enel hakk kavramida yatmaktadir. Alevilerin göstermelik el gördü amacli tapinmalara ihtiyaci yoktur.Onlar hakk ile hakk olan enel hakk diyen inanci benimsemis olanlardir. Sagda solda hakk aramazlar. Hakk insandadir, insan da hakkin kendisidir. Kimün sözin kim bile akil irmez bu hale Yarin anda bellü ola Müslüman mürtedümüz Yunus canun yinile kim dostligun anila Ansuzun bir ün gele bilesin kudretümüz. Bunlari kim anlayabilirki kim akil edebilirki ama ileride anlasilacak neden müslüman olmadigimiz. “Müslüman mürtedügümüz – islam inancindan döndügümüz demektir.“ Yunus sen canini sikma tazele, birgün kuvvetimiz kudretimiz bilinecek dost oldugun anlasilacak. Evliyâdan gelen kelam Okunan Kur’an değil mi Gerçek Veli’nin sözleri Sûre-i Rahman değil mi Çün seni Hak yarattığı Kendine mir’at ettiği Tecelli-i zât ettiği Sûret-i insan değil mi Hak haberin dinleyene Candan kabul eyleyene Hak’kı bilip anlayana Sözümüz bürhan değil mi Gerçek elini tutmayan Gönlün ana berk etmeyen Hak’kı bâtılı seçmeyen Câhil-ü nâdan değil mi Ey KAYGUSUZ hâlin n’ola Gitmez isen doğru yola Hak kerem etse bir kula Hakikat âyan değil mi Eşeği saldım çayıra Eşeği saldım çayıra Otlaya karnın doyura Gördüğü düşü hayıra Yoranın da avradını Münkir münâfıkın soyu Yıktı harap etti köyü Mezarına bir tas suyu Dökenin de avradını Müfsidin bir de gammazın Malı vardır da yemezin İkisin meyyit namazım Kılanın da avradını Derince kazın kuyusun İnim inim inilesin Kefen dikmeye iğnesin Verenin de avradını Dağdan tahta getirenin Mezarına götürenin Talkınını bitirenin İmâmın da avradını Kazak Abdal söz söyledi Cümle halkı dahleyledi Sorarlarsa kim söyledi Soranında avradını xxxxxxxxxxxx Muhammed Ali'nin güzel yolları Simdi türlü türlü yol eylediler Azgın yaralara cerrah çoğaldı Herkes bildiğini bol eylediler Pir Sultan Abdal’ım bu bir nur idi Akılları ermez gizli sır idi Bizim bildiğimiz Ali bir idi Simdi her yerde bir Al'eylediler.. xxxxxxxxxxx Bana namaz kılmaz diyen Ben kılarım namazımı Kılarısam kılmazısam Ol Hak bilir niyazımı Hak'tan ayrı kimse bilmez Kafir müselman kimdürür Ben kılarım namazımı Hak geçirdiyse nazımı Ol nazı dergahtan geçer Ma'ni şarabından içer Hicabsız can gözüm açar Kendisi siler gözümü Gizli sözü şerheyleyip Türlü nükteler söyleyip Değme arif şerhetmeye Bu benim gizli razımı Sözüm ma'nisine erin Bi-nişandan haber verin Dertli aşıklara sorun Bu benim dertli sözümü Dost isteyen gelsin bana Göstereyim dostu ona Budur sözüm önden sona Ben bilirim kend’özümü Yunus şimdi söyle sözün Münkir ister istemesin Pişir kurtar kendi özün Arifler tatsın tuzunu Bu siiri arastir kime ait diye Zühd ü riya ile olan ibadet Hatadır Hazreti Settar'a karşı Böyle namaz ile olamaz ümmet Hiç kimse Ahmed-i Muhtar'a karşı Tarikatsız mü'min olamaz kimse Nur'u nübüvvetle dolamaz kimse Hakk'ı Peygamber'i bulamaz kimse Yatıp kalkmak ile duvara karşı Allah gözlerine çekmiş bir perde Yok dersin Allah'ı yerde ve gökte Gösterelim gelde gör Hakk'ı nerde Secde eyleyesin didara karşı Canan bizim canımızdır Teni bizim tenimizdir Sevgi bizim dinimizdir Başka dine inanmayız. Hüdai’yem Hüda’mız var Dost elinde bademiz var Muhabetten gıdamız var Ölüm ölür biz ölmeyiz. Aşık Hüdai Bir Alevi / Bektaşi ozanolan Edip Harabi’nin şu şiiri gerçekten çok dikkat çekicidir: > > “Ey zahidşaraba eyle ihtiram Müslüman olterk et bu kıy-lü kali Ehlinehelaldir, na ehle haram Biz içerizbize yoktur vebali. > > Sevabagirmekçün içeriz şarab İçmezsekoluruz düçar – I azab Aklınermez senin, bu başka hesab Meyhanedebulduk biz bu kemali.” Ne Ka'be vü ne mescit, ne rukü ve ne sucud, Hakk ile daim becit olur münacaatımız. Bundan içeri haber işit, söyleyeyim ey zahid: Hakikatın kafiri, Ol Şeriatın evliyasıdır. (Yunus Emre Hararet nardadır sacda değildir Keramet bastadır tacda değildir Her ne arar isen kendinde ara Kudüs'te Mekke'de Hac'da değil 'Duruş, kazan, ye, yedir, bir gönül ele getir Yüz Ka'beden yeğrekdür bir gönül ziyareti' yunus 'Gönül mü yeğ, Ka'be mi yeğ ayıt bana aklı eren Gönül yeğdürür zıra kim gönüldedür dost durağı' yunus Yücelerden yüce gördüm erbapsın sen koca Tanrı Adem okur kelâm ile,sen okursun hece Tanrı Erliği ile anılır filan oğlu filan deyü Anan yoktur baban yoktur sen benzersin .... Tanrı Kıldan köprü yaratmışsın gelsin kulum geçsin deyü Hele biz şöyle duralım yiğit isen geç e Tanrı Garip kulun yaratmışsın derde mihnete katmışsın Anı âleme atmışsın sen çıkmışsın uca Tanrı Kaygusuz Abdal yaradan,gel içegör şu cur’adan Kaldır perdeyi aradan gezelim bilece Tanrı. Yine Derviş Ali ünlü bir şiirinde; “Yeri,göğü,arşı kürsü yaratan Men Ali’den başka tanrı görmedim Yaratup kulunun kısmetin veren Men Ali’den başka tanrı görmedim. Pir Sultan Abdal,bir çok şiirinde Ali’yi tanrı olarak tarif etmekte, Yer gök arasına nizamlar kuran Ak kâğıt üstüne yazılar yazan Engür şerbetini Kırklara ezen Allah bir Muhammed Ali’dir Ali Nice yüz bin yıllar kandilde durdun Atanın belinden medara geldin Anın için halkı gümana saldın Bin bir dondan baş gösterdin ya Ali Kul Himmet "İlim, ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmez isen, Ya nice okumaktır" diyerek, özellikle Kuran hıfzedenlere çatmıştır. Yunus, "Dört kitabın manasın, Okudum hasıl ettim. Işka gelince gördüm, Bir uzun hece imiş" yunus Oruç, namaz, gusülü hac hicap aşıklara, Aşık ondan münehhez halis heves içinde. Ey aşıklar, ey aşıklar Işk mezhebi dindir bana, Gördü gözüm dost yüzünü, yas kamu düğündür bana. Oruç, namaz, zekat, hacc cürmü cinayettir, Fakir bundan azaddır, hassı heves içinde"... yunus "Din ü millet sorar isen, Aşıklara din ne hacet. Aşık kişi harap olur, Işk bilmez din, diyanet" der. Yetmiş deve ile Kabeden gelsem Amentü okusam abdestim alsam Ulu camilerde beş vaktim kılsam Mürşide varmadan yoktur çaresi Arafatta kurban kessem yedirsem Hac kurbanın kabul oldu dedirsem Pir aşkına su doldursam su versem Mürşide varmadan yoktur çaresi Kul Himmet Bir ismi Ali’dir bir ismi Allah (Kul Himmet) Bin bir ismi vardır bir ismi Allah (Dervis ALi) Bin bir ismi vardır, bir ismin Hû’dur (Sadik Aga) Men Ali’den başka Tanrı görmedim (Dervis Ali) Kün deyince var eyledi on sekiz bin âlemi (Dervis ALi) Alemi var eden sultan Alidir (Genç Abdal) Ali Rahîm Ali Rahman, Ali göründü gözüme (Hilmi Dede) (Alevi Deyisleri) Gayridir her milletten bu bizim milletimiz Hic dinde bulunamadi din ü diyanetimiz Bu din ü diyanet te yetmis iki millette Bu dünya ol ahrette ayridir ayatimiz (Yunus Emre) Unutttum din diyanet kalkti benden Bune mezheptürür dinden iceri (Yunus Emre) Dervis adin edindim Dervis donun donandim Yola baktim utandim Her isim yanlis benim. xxxxxxxxxxxxxxxxxx Kah beni ataya ogul eyledi Kah atayi bana ogul eyledi Velhasil basinizi ne agritayim Nice kere ata belinden ana rahmine, Ana rahminden de dünyaya geldim. (Nesimi) (yeniden dogmaya örnek olabilir mi?) 33333333333333333333333333333333333 Aşıklar Dini / Dost ile dosta yanmışız, Servet ile övünmeyiz. Hak deyip Hak'ka dönmüşüz, Cennet için dövünmeyiz. Bütün evren semah döner, Aşkından güneşler yanar. Aslına ermektir hüner, Beş vakitle avunmayız. Cananımız canımızdır, Teni bizim tenimizdir. Sevgi bizim dinimizdir, Başka dine inanmayız. Hakir görmeyiz insanı, Cümlemizin birdir canı. Şiir, müzik Hak lisanı, Çalar söyler usanmayız. Hüdai'yim Hüda'mız var, Pir elinden bademiz var. Muhabbetten gıdamız var, Ölüm ölür, biz ölmeyiz. Hüdai xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pir Sultan'ım, var mı sözün hatası? Öldür hırsı nefsin Hakk'a yetesi. İsmail'e inen koçun atası, Kurt donunda alıp giden kim idi? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Oğul ıssız iken, üzüm çoğ iken, Davut sofra iken, bıçak yoğ iken, İsmal'e inen kurban sağ iken, Kime dedi şu lokmayı ye diye? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Bir Sabah Vaktinde Yerini Görsen Bir sabah vaktinde yerini görsem, Belirsiz vatanı ili var koçun. Ancak sen bilirsin hey kadir Allah, İbrişimden ala teli var koçun. Koç kuzu kurbandır Hak der atamaz, Sakın inanmayın yemez satamaz. Deryanın yüzünde kırklar tutamaz, Çekilip gitmeğe yolu var koçun. Arif olsam koçun yerini görsem, Mübarek yüzünü yüzüme sürsem. Yaylımı Cennet'tir sulağın görsem, Ab-ı Zemzem suyu gölü var koçun. Akını boyamış türlü donlara, Öyl'olunca dilek geçmez onlara. Teslim tastik olan safi canlara, Yüzünü sürmeğe kali var koçun. Pir Sultan Abdal'ım düşürme harzı, Beraber kılalım sünneti farzı. Dünyada bulunmaz o koçun tarzı, Daha türlü türlü hali var koçun. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to renasroy For This Useful Post: |
|
|
#3 | |
|
Bizden Biri
Üye No: 3478
Thanked 1137 Times in 591 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 59
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Öz be öz Türkmen olan ve bütün şiirlerini Türkçe yazan Pir Sultan Abdal Türklere hakaret edecek öyle mi? Pirim/Şahım dediği hatta ALİ ile özdeş tuttuğu "TÜRK MİLLETİ DÜNYAYA HAKİM OLMAK İÇİN YARATILMIŞTIR" diyen Türkmen piri Hace Bektaş'a da bu hakaretleri etmiş olacak. Padişah'ın huzurunda "Din demek Arapça bilmek değildir.Türkler dilini ve milliyetini korumalıdır." diyen BALUM SULTAN'a methiyeler düzen göklere çıkartan hatta onun öğrencisi oldğunu ima eden Pir Sultan deyişlerinde "Osmanlidan yiyecegi sirigi Tabani dibine deger kactigi zaman" diye hiç utanmadan OSMANOĞULLARINI övecek öyle mi? Palavranın boyutu bununla da kalmıyor, Şiirin geçtiği kitapta bakın ne yazıyor: ''Pir sultan Abdal büyük bir halk şairi hatta kelimenin tam manasıyla büyük bir şairdir. Kitabın amacı herşeyden evvel Pir Sultan'ın yazılı kaynaklarda bulunmayan menkıbelerini ve dilden dile dolaşan ''ONUN ADINA MAL EDİLEN'' şiirlerde onun olabilecekleri bir araya toplamaktır.'' YANİ ŞİİR HİÇBİR YAZILI KAYNAKTA GEÇMİYOR. Çelişkiler bununla da kalmıyor, Deyişte şöyle bir mısra göze çarpıyor: Korkmaz Haktan hem pirini astiri Yalana sahadet ettigi zaman Pir Sultan bu şiiri kesin asıldıktan sonra yazmış olacakki Pirleri olan Pir Sultan'ı astıranlara hayıflanıyor. Bi adamda zerre kadar beyin varsa bu şiir'in Pir Sultan'a ait olmadığını yalnızca burdan bile anlayabilir. Bende size TÜRKMEN olan,deyişlerini TÜRKÇE yazan utanmadan OSMANLI'YI övmeyen,(birde ASILDIKTAN SONRA DEYİŞ YAZAMAYAN )Pir Sultan'dan bir deyiş yazayım. Bu yıl bu dağların karı erimez Eser badi sabah yel bozuk bozuk Türkmen kalkıp yaylasına yürümez Yıkılmış aşiret il bozuk bozuk ... Görüldüğü gibi deyişte Osmanoğulları kötülenip TÜRKMENLER adına hayıflanılıyor. "Osmanlıdan yiyeceği sırığı" diye utanmadan Osmanlı adına hava atılmıyor. Banazlı Pir Sultan Türkmen'dir.Bütün deyişlerini de yalın TÜRKÇE ile yazmıştır. Böyle saçma sapan üfürükten ve KAYNAKSIZ BELGESİZ OLDUĞU KİTABININ ÜSTÜNDE BİLE YAZAN palavraları doğru gibi yazmak hem 72 MİLLET'e aynı gözle bakan hemde ÖZBEÖZ TÜRK/TÜRKMEN olan Pirimize bilerek leke sürmek ona iftira ve hakaret etmek demektir.
Sırrımızı ifşa eden ile bize ihanet eden eşittir. Hazret-i ALİ Allah gözlerini açtığında ALİ OLDU ! |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Baba İlyas For This Useful Post: | İşcanbaba (12-09-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||