Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevi Kültürü

Alevi Kültürü Alevilik kültürüne dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 05-06-2011, 21:44   #51
özgür1912
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3622
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 26
REP Seviyesi : özgür1912 is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Mananali Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sia ve islamiyetin Alevi tarihi olarak önümüze konuldugu günler geride kalmista ne olmus.Onlarin yerine Incil, Tevrat, Mani konuluyor.Birinden kurtulup digerine bulasmakla tarihimize mi kavusmus oluyoruz sence?
Ne Islamiyet masalari, ne Tevrat, ne Incil teraneleri.

Eskiden abilerin bir slogani vardi bilmem bilirmisin.Ne Amerika ne Rusya bagimsiz Türkiye.Ona benziyor bizimde demek istedigimiz.
sizce aleviliği o dediğin mani tevrat ya da incile bulastıran yazar ve bu yazarlardan alıntılar yapabilirmisin ve özellikle kastettiğin erdoğan cınar mı dostum? eger oysa bana bulastırdığı bi cümle söylermisin yada sayfa numarası versende yeter.

saygı ve sevgilerimle...
özgür1912 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to özgür1912 For This Useful Post:
Hamza Aksüt (05-11-2011)
Alt 05-06-2011, 21:48   #52
özgür1912
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Baba İlyas Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster

Hamza abinin yaptığı küçük bir hata(ki hata bile değil) Erdoğan Çınar'ın ve onun gibilerinin yaptığı sahtekarlıkları haklı çıkarmaya yetmez dost.
Günümüzde Kızılbaş kelimesi bile sözlüklere Ensest kelimesinin karşılığı olarak girmişse Hamza Aksüt haklıdır.Kelimelerin köklerini iyi analiz edip doğru kullanmak gerekir.
Fakat burada Mahsuni Şerif'e de hata yaptı diye bakamayız.
Dürzü kelimesini Dürzi anlamında kullanmadığı kesin.

Kesinlikle katılıyorum.

saygılarımla
baba ilyas
kızılbaşlığı ensest diye yazanlar sünni kesimdir. ama mahsuni şerif sünni değil alevidir. her neyse işin doğrusu mahsuni nin kastettiği anlamı hepimiz anlıyoruz.. eminimki mahsuni de dürzileri biliyordu.. saygılar
The Following User Says Thank You to özgür1912 For This Useful Post:
Hamza Aksüt (05-11-2011)
Alt 05-06-2011, 21:57   #53
özgür1912
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Devrim06 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
İsim vermek gereksiz hemen anlayacaksın. Şah İsmail'i yıllarca katil diye yutturan Osmanlı sempatizanı yazarlar, kaynakları tahrif ederek bizleri kandıran yazarlar, Alevi olmayıp-Alevilikle ilgili bilgisi olmayıp bize Aleviliği öğretmeye çalışan yazarlar. Sanırım bu kadarı yeterli.

Yazmışsınız şu dededen duydum ... gibi bunuda siz duymuşsunuz. Sayın Aksüt'ün kitaplarında bu geçmemekte, ikili sohbet ettiğinizi de sanmıyorum. Sayın Aksüt'ün bunu kullandığı tek yer var (sizin şahit olmadığınız bir durum) ddedelerimizin soyunu Musa kazım'a bağlaması. Keşke soruma da yanıt vermiş olsaydınız. Bu fikre nasıl kapıldığınızı, hangi kitaplarını okuduğunuzu, hangi kitabından duyduğunu yazdığına dair dfikir edindiğiniz belirtmiş olsaydınız. sayın Aksüt tarihçidir ve yazdığı kitaplarla ilgili kendi alanında olabilecek kaynaklarla ilgili yeterince açıklama yapmıştır. Okumuş olsaydınız bunu açıkça görürdünüz. Tahrir defterleri, gezi notları, ilgili dönemlerine ilişkin yazılmış kitapların kaynakçalarında olduğunu da görmüş olurdunuz.

Evet uydurma diyeceğiz mecburen, bu sebeple uydurma olmayan bildikleriniz varsa hepsini okumuşsunuz ya hani onlardan örnekler getirin lütfen. 2-3 tanesini kaynak olarak verin bizde aydınlanalım.
hayır kardeşim isim vermek gerekli kim bu yazarlar? belki bilmeyenlerde vardır ögreniriz benimde bilmediklerim vardır ögrenirim.. ben NESİMİ dedem dedim saygımdan dolayı onun yazdıgını herkes biliyo. sana göre iyi bana göre kötü olabilir ama herkes kitap yazarken kaynaklardan yazar duyduklarından yazar. acaba begendiğiniz o kaynaklar ne kadar doğru?
The Following 2 Users Say Thank You to özgür1912 For This Useful Post:
Devrim06 (05-06-2011), Hamza Aksüt (05-11-2011)
Alt 05-06-2011, 22:53   #54
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

Alinti:
özgür1912 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
hayır kardeşim isim vermek gerekli kim bu yazarlar? belki bilmeyenlerde vardır ögreniriz benimde bilmediklerim vardır ögrenirim.. ben NESİMİ dedem dedim saygımdan dolayı onun yazdıgını herkes biliyo. sana göre iyi bana göre kötü olabilir ama herkes kitap yazarken kaynaklardan yazar duyduklarından yazar. acaba begendiğiniz o kaynaklar ne kadar doğru?
Sorulanlara cevap vermeden soru sormak ısrarı garip değil midir can? Hele bi cevap ver ki safa eyledin diyelim ....
O adar bilgi sahibi olup, kastımızın ne olduğunu anlamamak manidar geliyor.

Alinti:
sizce aleviliği o dediğin mani tevrat ya da incile bulastıran yazar ve bu yazarlardan alıntılar yapabilirmisin ve özellikle kastettiğin erdoğan cınar mı dostum? eger oysa bana bulastırdığı bi cümle söylermisin yada sayfa numarası versende yeter.
İncilin üstünde ki toz perdesi aralanırsa Alevlik ortaya çıkacaktır gibi bir cümle hatırlıyorum. Cümlede keliemelerin yeri farklı olabilir ancak cimle içeriği bu şekildedir. Cümlelern içeriğiyle ilgilenirsen fazlaca bulabirsin.

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
Hamza Aksüt (05-11-2011), Ünsal Öztürk (05-11-2011)
Alt 05-08-2011, 23:05   #55
özgür1912
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Devrim06 Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sorulanlara cevap vermeden soru sormak ısrarı garip değil midir can? Hele bi cevap ver ki safa eyledin diyelim ....
O adar bilgi sahibi olup, kastımızın ne olduğunu anlamamak manidar geliyor.

İncilin üstünde ki toz perdesi aralanırsa Alevlik ortaya çıkacaktır gibi bir cümle hatırlıyorum. Cümlede keliemelerin yeri farklı olabilir ancak cimle içeriği bu şekildedir. Cümlelern içeriğiyle ilgilenirsen fazlaca bulabirsin.
sevgili devrim 06 dostum galiba sen hamza aksüt abinin avukatısın. neyse sorularına bikaç kısa cevap vereyim. mesela bu kanıya nasıl vardım: burda sırf erdoğan cınar kötülenmek yalancı cıkarmak için elden gelen herseyin yapıldıgını gördüm..eger erdoğan cınar yurt kitap evinden kitaplarını cıkarsaydı hersey tam tersi olacaktı diye düşünüyorum. niye mi? çünkü hamza aksüt ile ünsal öztürkün alevilik düşüncesi farklı ama birbirlriyle hiç atışmıyorlar birbirlerine erdoğan çınara yaptıklarını yapmıyorlar. biri islamın içinde alici görürken biri tamamen dışında görüyor. hamza bey kulaktan dolma birşey yazmıyorsa neden şeyh hasan türbesini biryerlerden duyup yazmak yerine onar köyüne gidip bizzat yazmamış,tarihçiyse mezarının 13.yy da yapılmadığını yazmış ama yanılmış. bende yeni bişeyler buldum der gibi.. ben gecen aylarda hamza bey ve ünsal beye burdan bi teklifte bulundum cıkın canlı yayında erdoğan cınarla belgelerle tartışın diye bi tek cevap yazmadılar sizin gibi onların adına yazanlar hariç.. neden böyle bi girişimde bulunmadılar? ali karul davet etmiş duydum fakat bi durum olmuş katılmamışlar peki sonradan niye katılmadılar bende buna cevap bekliyorum ama sizlerden degil direk hamza bey ve ünsal beyden. her yazımıza cevap veriyorlar bu sorumada bi cevap versinler lütfen koca sitenin huzurunda.. saygılar
The Following 3 Users Say Thank You to özgür1912 For This Useful Post:
Devrim06 (05-08-2011), Hamza Aksüt (05-11-2011), Ünsal Öztürk (05-11-2011)
Alt 05-10-2011, 01:19   #56
Mananali
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili

Mananali - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 393
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 86
REP Seviyesi : Mananali will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Sn özgür

Erdogan Cinari savunuyorsunuz ama yazdiklarindan bihabersiniz.Iki ihtimal var bu bihaber olmaniza.
1- Siz Erdogan Cinarin yazdiklarini okumamissiniz.
2- Yazdiklarini anlamamissiniz.
Ya onun yazdiklarini okuyun yada okudugunuzu anlamaya calisin.Sonra gelir okudugunuzla yada anladiklarinizla tartisirsiniz.

Aleviliğin Gizli Tarihi s. 188

“Tevrat ile Alevi sözlü arşivi arasında, yapılan bu kısa, karşılıklı gezintide görülmüştür ki: Söz kalmış, yazı tahrif edilmiştir. En az tahrifatla günümüze kadar ulaşan sözü kullanarak, yazıyı onarmak mümkün olabilir. Tevrat’ın şimdiye kadar teologları zora sokan bölümleri, Alevi sözlü kaynaklarıyla açıklığa kavuşturulabilir. Tahrif edilmiş kutsal yazmaların aslına ulaşmada Alevi geleneği beklenmedik, şaşırtıcı bir fırsat sunmaktadır.”

Aleviliğin Gizli Tarihi s. 132

“Yuhanna İncili’nde daha ilk paragrafta anlatılanlar sanki Alevi Ayin-i Cem’inin kısa bir özeti gibidir.”

“Tevrat’ta yer alan anlatımlar, Alevi geleneği içinde bin yıllar boyunca kuşaktan kuşağa anlatılan bilgileri doğrular nitelikte olmakla birlikte hayli karışıktır. Yaratılışa ilişkin anlatımlar, Alevi geleneği içinde daha yalın ve durudur. Tevrat, Aleviliğin Tufan’dan önceki geçmişine şahitlik etmesi bakımından önemlidir. Çünkü Tevrat’ın Yaratılış Kitabı yazıldığı dönemi değil, evrenin ve insanın yaratıldığı en eski geçmişi hikaye eder.

Bunlar sadece birkac örnektir.Bircok benzer örnegi kitaplarda ve internette bulabilirsiniz.

Insan bir bilinmezdir, çözebilene aşkolsun.
Mananali isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Mananali For This Useful Post:
Baba İlyas (05-10-2011), Devrim06 (05-10-2011), Hamza Aksüt (05-11-2011), Ünsal Öztürk (05-11-2011)
Alt 05-10-2011, 18:26   #57
özgür1912
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Mananali Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sn özgür

Erdogan Cinari savunuyorsunuz ama yazdiklarindan bihabersiniz.Iki ihtimal var bu bihaber olmaniza.
1- Siz Erdogan Cinarin yazdiklarini okumamissiniz.
2- Yazdiklarini anlamamissiniz.
Ya onun yazdiklarini okuyun yada okudugunuzu anlamaya calisin.Sonra gelir okudugunuzla yada anladiklarinizla tartisirsiniz.

“Tevrat ile Alevi sözlü arşivi arasında, yapılan bu kısa, karşılıklı gezintide görülmüştür ki: Söz kalmış, yazı tahrif edilmiştir. En az tahrifatla günümüze kadar ulaşan sözü kullanarak, yazıyı onarmak mümkün olabilir. Tevrat’ın şimdiye kadar teologları zora sokan bölümleri, Alevi sözlü kaynaklarıyla açıklığa kavuşturulabilir. Tahrif edilmiş kutsal yazmaların aslına ulaşmada Alevi geleneği beklenmedik, şaşırtıcı bir fırsat sunmaktadır.”

Aleviliğin Gizli Tarihi s. 132

“Yuhanna İncili’nde daha ilk paragrafta anlatılanlar sanki Alevi Ayin-i Cem’inin kısa bir özeti gibidir.”

“Tevrat’ta yer alan anlatımlar, Alevi geleneği içinde bin yıllar boyunca kuşaktan kuşağa anlatılan bilgileri doğrular nitelikte olmakla birlikte hayli karışıktır. Yaratılışa ilişkin anlatımlar, Alevi geleneği içinde daha yalın ve durudur. Tevrat, Aleviliğin Tufan’dan önceki geçmişine şahitlik etmesi bakımından önemlidir. Çünkü Tevrat’ın Yaratılış Kitabı yazıldığı dönemi değil, evrenin ve insanın yaratıldığı en eski geçmişi hikaye eder.

Bunlar sadece birkac örnektir.Bircok benzer örnegi kitaplarda ve internette bulabilirsiniz.
sevgili dostum ben o kitapları hemde tüm seriyi en az 3 kere okudum . aleviliği burda tevrata ve incile mi bulaştırmış yoksa incil ve tevrat mı alevilikten benzer alıntılar yapmış demek istiyor.. valla okuyan hiç bi arkadaşım sizin anladıgınız gibi tersten anlamıyor... alevilik inancındaki bazı inaçların aynen tevratada yada incilede gecirildiğini anlatmış bence siz daha dikkatli okuyun sevgili dostum. ve bu yazdığınız paragrafların birazda basını ve sonunu okuyun bakim acaba ne anlatmış. incilin değiştirildiği derlendiği toplandığıda ayrı bi konu.. erzanın yaptığı cevirininde hatalarla dolu oldugunu duymuşsunuzdur tabi bu konulara meraklıysanız..o yüzden zaten sünniler der incil tevrat degiştirildi diye. her neyse zaten bunlar ayrı bi konu.. birazda zeitgeist izlemenizi tavsiye ederim sevgili dostum
The Following 3 Users Say Thank You to özgür1912 For This Useful Post:
Hamza Aksüt (05-11-2011), Mananali (05-10-2011), Ünsal Öztürk (05-11-2011)
Alt 05-10-2011, 21:54   #58
yıldızbaba.58
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

yıldızbaba.58 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3665
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Seviyesi : yıldızbaba.58 is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Hamza Aksüt Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sayın kardeşim

Dürzi ile Dürzü arasında bir fark yoktur. Dürzi topluluğuna düşman olanlar, bu sözcüğü küfür olarak kullanmıştır. Sözcük bu anlamıyla yaygınlaşmış, Dürzilere kardeş olan bazı Aleviler de bilgisizlik sonucu bunu küfür olarak kullanmaya başlamıştır.
Aynen, Sasani hükümdarı Gevvad ile gavat'ta olduğu gibi.
Hamza Aksüt bu konuda Haklı: Ölenin ardından konuşulmaz ama Mahsuni'i Dürzülük hakkında tamamen bilgisizdir.
Ayrıca başka kusurlarıda vardır. Eşi Suna isimli bayana iftira ettiğine inanıyorum. Mahsuni bu konuda da hiç bir zaman ikna edici olamadığı gibi öz eleştiri vermeye de yanaşmadı. Mahsuni'nin dürüstlüğüne hiç bir zaman inanmadım.
yıldızbaba.58 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to yıldızbaba.58 For This Useful Post:
Hamza Aksüt (05-11-2011), Ünsal Öztürk (05-11-2011)

Bookmarks

Etiketler
aleviliğin, yozlaştırılması

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil