![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
alevilik bir inançlar karışımıdır çünkü hristiyanlık, islam, zerdüştlük, şamanizm v.b. dinlerden bir çok öge almıştır.mesela:
1-hristiyanlıkta baba-oğul-kutsal ruh üçlemesi vardır.alevilikte de allah-muhammed-ali üçlemesi vardır. 2-hristiyanlıkta isa ve 12 havarileri vardır.alevilikte muhammed ve 12 imamlar vardır. 3-şamanizmde ozan(kam, baksı, şaman) kopuz çalar halk dönerdi.alevilikte dede saz çalar halk döner. 4-zerdüştlükte güneş ve ay kutsaldı.alevilikte de kutsaldır. arkadaşlar alevilik sizce yukarıda yazılanlar gibi bir inançlar karışımımıdır yorumlarınızı ve düşüncelerinizi bilirtmek istermisiniz |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: ankara
Yas: 35
Üye No: 27
Thanked 1647 Times in 735 Posts REP Gücü : 17
REP Puanı : 648
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ben karışım olduğunu düşünüyorum bir çok kültür ve inanç biçimi bir araya gelmiş ve alevilik içinde yoğrulmuştur edindiğim bilgilerden yaptığım karşılaştırmalardan çıkardığım sonuç aleviliğin bir çok kültür ve inançtan etkilendiği hatta onlarla yoğrulduğudur.
Gönül, niçin ahvalimi bilmezsin? Yürekte yaralar türlü türlüdür. Öğüt versem, öğüdümü almazsın, Yürekte yaralar türlü türlüdür. Ah n'eyleyim karşımızda ölüm var, Ölüm dedikleri kanlı zalim var. Ne ağlayıp ne gülecek halim var, Yürekte yaralar türlü türlüdür. Pir Sultan Abdal'ım, ben de böyleyim, Emir Hak'tan geldi, kime ne deyim? Derdim çoktur, hangi birin söyleyim? Yürekte yaralar türlü türlüdür. Pir Sultan Abdal |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12691 Times in 5974 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
ben burada gene aleviliğin cıkış ekseni üzerinden gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. anadolu alevilerinin inancını islamla birlikte düşünürsek bu kadar inancın hepsinden (baska inançlardanda benzerlik bulabiliriz fazlasıyla) etkilenmesi birşeyler alması ,heleki o günün koşulları için cok zor olurdu diye düşünüyorum. şahsi inancım olan alevilerin inancının ço çok eskilere dayanması durumunda kendisinden sonra ve o dönemlerde varolan inançlardan etkilenmesi onlara birşeyler katması veya benzerlikler görülmesi çok doğaldır ve doğrudur.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | BerkaY (12-14-2008) |
|
|
#4 |
|
Can Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 23
Üye No: 108
Thanked 3963 Times in 2312 Posts REP Gücü : 34
REP Puanı : 913
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bende sana katılıyorum sevgili rehber..insanlar hayatın her döneminde yaşam şartlarından yaşadıkları diğer toplumların yemeğinden müziğinden inancından dilinden biçok şeyden esinlenir yararlanır benimser.çok uzaklara gitmeye gerek yok Türkler yıllarca Yunan halkı ile iç içe yaşamıştır ve görülmektedirki bizde halay onlarda sirtaki birbirine benzer veya mutfak kültürü benzerlik gösterir.bu sebepten verilen örneklerde göz önünde bulundurulduğunda(ve bunlar gibi eminimki birçok örnek verilebilir) kültürel bir harman ortaya çıkmaktadır..
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Perçem For This Useful Post: | BerkaY (12-14-2008) |
|
|
#5 |
|
Üyemiz Bulunduğu yer: HATAY
Üye No: 381
Thanked 28 Times in 21 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 68
REP Seviyesi :
![]() |
bencede bir karışımdır.Zaten aslında herkesle iyi anlaşmamızın nedenide bu olabilir.Ama şöyle bişey var Alevilik mi daha önce çıkmış , yoksa diğerlerimi . . Kimin kime benzedigide önemli. .
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|