Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Soru ve Yanıtlarınız

Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 07-22-2010, 22:48   #1
hiwero
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2809
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : hiwero is on a distinguished road
İletişim
Standart Alevilik Hangisidir?

a) Alevîlik bağımsız bir dindir,

b) Alevîlik Zerdüştîliğin uzantısıdır,

c) Alevîlik Oniki imam Şiîliği'dir,

d) Alevîlik heterodoks bir İslâm'dır,

e) Alevîlik kısmen İslâm içi, kısmen İslâm dışıdır,

f) Alevîlik İslâm dininin özüdür,

g) Alevîlik İslâm'ın Anadolu yorumudur,

h) Alevîlik ilahilik ve irfanîlik bütünüdür,

i) Alevîlik bir yaşam biçimidir,

j) Alevîlik toplumsal bir başkaldırıdır,

k) Alevîlik komünist kavramlar içeren bir öğretidir,
hiwero isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to hiwero For This Useful Post:
LEON (08-11-2010), İşcanbaba (07-23-2010)

Alt 07-22-2010, 23:22   #2
esonto58
Bölüm Yöneticisi
Kullanıcı Profili

esonto58 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2377
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 18
REP Puanı : 572
REP Seviyesi : esonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to allesonto58 is a name known to all
İletişim

l) ALEVİLİK ALEVİLİKTİR

''SÖZ KONUSU ALEVİLİKSE İSLAM TEFERRUATTIR.''
esonto58 isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to esonto58 For This Useful Post:
DoğAcAn (07-23-2010), LEON (08-11-2010), İşcanbaba (07-23-2010)
Alt 07-22-2010, 23:34   #3
hiwero
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

çok aydınlatıcı oldu demeyeceğim elbette. bilen bir arkadaş cevaplara memnun olurum...
bilmeyene kızarlar, sorana cevap vermezler
The Following 4 Users Say Thank You to hiwero For This Useful Post:
DoğAcAn (07-23-2010), esonto58 (07-23-2010), LEON (08-11-2010), İşcanbaba (07-23-2010)
Alt 07-23-2010, 12:38   #4
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Hiwero can,
Sence Alevilik nedir,

Kİmin ne dediği çok önemli değildir, Sen aleviliği ne olarak görüyorsun ve nasıl yaşıyorsun, Sence önemli olan nedir,
Sen kendi alevi anlayışın ile, seni gönül huzuruna, vicdani rahatlığa ulaştıran ne ise Alevilik odur.
Evet, Bence de Alevilik, Aleviliktir,
aşağıdaki tanımlara sığmayani Ancak onlardan belki kaynak kültür ve inanclar olarak faydalanan inançtır diyelim.

Alinti:
hiwero Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
a) Alevîlik bağımsız bir dindir,
Din değildir, İnançtır, din olunca farklı değeleri gerektirir, Peygamberlik gibi, kitap gibi vs.
b) Alevîlik Zerdüştîliğin uzantısıdır,
Değildir, Zerdüşlük değerleri daha çok belki Tek tanrılı dinlere kaynaklık etmiştir, bilindiği gibi Zerdüştlük dualist bir inançtır,
Kimileri bazı söylemleri onlardan aldığımız söylesede , bizdeki ritüelleri ve söylemleri kapsamaz.

c) Alevîlik Oniki imam Şiîliği'dir,
Değildir, 12 İmam, ehlibeyt sevgisi dışında şii'lik ile uzak yakın ilgimiz yoktur, şii'ler daha çok sünniliğe yakındırlar, 1-2 nuas farklılıkları dışında ikiz gibidirler. Bizde ki, 12 İmamcılık bir SİYASİ taraflılıktır, İNANÇSAL taraflılık değildir.Çünkü bizim inançlarımız ile şii ik inancı arasınada hiç benzerlik yoktur, Ehlibeyt sevgisi dışında.
d) Alevîlik heterodoks bir İslâm'dır,
Sanmam, heterodoks inançlar genelde, Merkez'in dışında kalan, ançak merkezden beslenen İNANÇ kavramına denktir.bir yerde MEZHEP-TARİKAT gibi , aynı çatının faklı yorumu gibidir, Oysa Alevilik hiç bir dinin farklı yorumu değildir.
e) Alevîlik kısmen İslâm içi, kısmen İslâm dışıdır,
Aleviliği bir dinin içine veya dılşına sokmak istersen olabilir, o Zaman şunuda deriz, Alevilik biraz hırıitiyan biraz Musavi,biraz Zerdüşt,biraz Manihist, Biraz Şaman, Biraz budist, biraz Pagan, bunların hem içi hem dışıdır gibi yorumda çıkar, Ançak değildir,
aleviliğin İSLAM coğrafyası içinde bulunması ve siyasal olarak İSLAM kurucularından Ehlibeyt e yakın olması sevmesi, onu İSLAM yapmaz,
islamın hiç bir İNANÇ ritüelini ve YAŞAM biçinin hayata geçirmeyen bir topluluk İSLAM olmaz, olmamalı . En azından benim düşüncem bu.
İslam düşünürleri , ulemaları 1000 lerce yoldır, BATIN öğreti taraftarları için hep ölüm fetfaları yazmışlerdır.

f) Alevîlik İslâm dininin özüdür,
Sanmam, ÖZ dediğimizden eğer İSLAMIN kaynaklarına bakmak gerekecek, onlar nedir, Bugün için en doğru kaynak islamın kutsal kitabı KUR'AN dır,
İyi kötü bu kitabı okuduğumuzda bizim inançlarımızla ilişini bulmak mümkün mü? çok zorlama olursa bir arada, bir dreden bulabiliriz,
Daha sonra ÖZ kaynak Peygamberin sözlerinden oluşan HADİS ler ve yine Peygamber'in yaptıkları olan SÜNNET dediğimiz uygulamalara baktığımızda, Alevi yaşam tarzı ve kültürü ile uyuşan noktalar bulmak mümkün olmayaçaktır,

O zaman, Alevilik ile ilgili Kur'an'dan , Sünnetten, Hadisden birşeyler bulamıyrsak ve taban, taba Tanrı, İnsan, inanç ,ibadet ritüelleri bazında ortak bir yanımız yoksa ÖZÜ olamayız,

g) Alevîlik İslâm'ın Anadolu yorumudur,
Buda yanlış , tabi ki bence, İnancımızda İSLAMDAN neler varki, onu Anadoluya göre yorumlasak, bu Anadoludan kasıt nedir, kim, nezaman yorumlamışda bunu Anadolu yorumu olmuş,
Atıyorum, suriye'deki Aleviler farklı ibadet mi, yapıyorlar, Balkanlarda ayrımı, İranda ayrı mı? Bu güm bu saydığım coğrafyda ki alevilerin hepsi sürenek 1001, yol bir anlayışı ile AYNI İNANÇ VE İBADET ritüelini yapmaktadır, Sadece Anadoluda (Türkiye'de) alevi yoktur ki, diğerleri içinde suriye yorumu 2mu diyeceğiz.peki Arapistan ,iran,Afgan, Fas ,Mısır yorumları nasıldır, onlar incelendimi?, Onların içinde hiç NAMAZ kılmayan, ORUÇ tutmayan, bunları ret eden yorumlar varmı, buna yorum mu? denir, yoksa başka birşey mi?

h) Alevîlik ilahilik ve irfanîlik bütünüdür,
İlahilik, Sanmam, alevilik VAHİY olayını kabul etmez,
Söylemlerde deyişlerimizde belki bulunur amma, bunu, Cebrail gibi, meleklerin nakline değil, Alın seslenizşi olarak algılar, Alevilkte Cebrail , AKIL dır.
Alevi inancı, HAKK'ın mevcutta olduğunu VARLIK alnında olduğunu onun İNSAN da olduğunu ve insanı KUTSADIĞINI, ve insan hakk ta, Hak insanda düşüncesinde, inancında olduğudur.
İlahilik değil, Kutsama olabilir, İrfan muhakkak, irfan vardır, her din ve inançda mevcuttur.

i) Alevîlik bir yaşam biçimidir,
Evet, amma tek başına değil, İnanç, kültür ve yaşam biçimidir. bunun tek yanını söylersek, alevilik tanımı eksik kalır, yarım olur, topal durur.
j) Alevîlik toplumsal bir başkaldırıdır,
Hayır, alevilik TOPLUMSAL dayanışmadır, Paylaşımdır, KAMİLİ TOPLUM felsefesi, inancı, utopyasıdır,
Başkaldırı vardır , alevilikte amma, hadin başkaldıralım değildir özü,
Yurduna, ve toplumuna saldırı geldiğinde başkaldırır,
İnsanı merkeze alan bir düşüncenin, insan katline rızalık göstermesi mümkün değildir.
Başkaldırının şartları vardır. Alevilik, Devletsiz, Askersiz, Jandarmasız, Hapissiz bir öğreti, inanctır.
alevi devletleri olmamışmıdır, olmuştur, ancak genel anlamda konuşuyoruz.

k) Alevîlik komünist kavramlar içeren bir öğretidir,
Hayır, KOministlik, Alevi kavramları içeren bir idelojidir dersek belki yerli yerine oturur, bilindiği gibi, Alevilik variken koministlik daha içat edilmemişti, aleviler "YARİN YANAĞINDAN GARİ" derken, Daha insanlık, ortaçğın karanlıklarında debeleniyordu,

Benim penceremden bunlar görünüyor.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
DoğAcAn (07-23-2010), LEON (08-10-2010)
Alt 07-23-2010, 12:54   #5
hiwero
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

sayın işcanbaba,
ne yaşarsan doğru odur, doğru ise aleviler içinde varolan ayrılıkları normal görmeniz ve forumlarda tartışılan aleviliği islamdan veya diğer dinlerden ayırmaya çalışan (yukardaki yazdıklarında kısmen dahil) yazıların gereksiz olduğunu düşünüyor olmanız gerekir ve hatta bu konularda yazı yazmanın anlamıda kalmıyor. benim anladığım doğru ise alevilik içinde onlarca doğru var demektir. alevilikte hiyerarji ve kuralların olmadığı anlamına gelir.

"alevilik, aleviliktir" son dönemin klişe sözü oldu. aleviliği bir tanımın içine sığdıramamak garip. ayrı din değil, kültür değil, islamdan değil, felsefe değil vs vs vs
The Following 2 Users Say Thank You to hiwero For This Useful Post:
LEON (08-10-2010), İşcanbaba (07-23-2010)
Alt 07-23-2010, 13:46   #6
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sayın Hiwero;

alevilik, Alevilik derken onu kendi ÖZGÜN yapısı içinde değerlendirmek gerektiği anlatılmaktadır, Amaç, son günlerde , yıllarda yapılan tartışmalarda ki ,Aleviğini isalam içi ,dışı ,Zerdüşlük, vs. gibi dinler içine alınmasına karşılık Aleviliğin ÖZGÜNLÜĞÜNÜ ifade etmek maksatlıdır,

Yazıma dikkat edersen, Aleviliğin din olmadığını söyledim, Onun dışında Aleviliğin 3 lü yapısını vurguladım, İnanc Kütür, yaşam biçimi ve bunları desdekleyen Felsefik bir öğreti olduğu gerçeğinide görmeliyiz.
Benim penceremden görünen bunlardı, sen kendi bakışını yazmamışsın, eleştiri getirmişsin,
Sence nedir?

son dönemdeki tartışmalar doğaldır, Alevilik KİMLİK olarak kendini bir yerlerde tutmaya çalışıyor, herkesin yaşadığı doğrudur demek biraz popilist olur, ancak bir sıralama yaptığımızda olması gerekenler ile yaşananlar arsında, söylemler arasında fark varsa buna doğru demek olmaz.
Ayrılıkların nedeni, aleviliğin ezberi uzun zamandır bozuldu, her türlü saldırılar altında, Asimilasyon girişimleri altında söylemler ve uygulamalarda değişti,
Alevilerin kırsaldan ,şeirlere göcü ardından, yaşamları ve onun değerleride ayrı bir parçalanmaya neden oldu, geldikleri yerin, inancı, kültürleri, yaşamları onları etkiledi, kimini az, kimini ise çok etkiledi, kimileri yeni değerlerin Alevilk olduğunu sandı, ve halen sanmakta,
Ve ilk yazımda konuyu da açıkladım, İslama bakarız, İnancımıza bakarız, ortak değerler nelerdir, neyimiz ortak, kalanı çıkarırız, o zaman yanlış, doğru belli olur.

aleviliği tanımlamak öyle kaolay değil, Evrensel değerleri ile geniş boyutludur,
2000 li yıllarda insan , kadın hakları konuluşurken, Aleviler bunu 1000 lerce yıl önce hayata geçirmişler, Irk, dil, din, dişi, erkek ayırmamışlar, hepsine eşit bakmışlar,

alevilik doğrular üzerine kuruludur, Ancak bakış açıları ve tariflemeleri sorgulanmalıdır,
Onlara doğru demek YOL'u revize eder, başkalaştırır.
Unutmayalım, Alevilik sorgulama üzerine kuruludur, Her şeyi sorgular, Pir'den tutun,doğa olaylarına kadar her şeyi sorgular, teslimiyetci, kaderci, köleci,sömürücü değildir.
İnsanı merkeze alan, Sevgiyi ,doğayı kutsayan, İbadeti Cem olan İNANCTIR. Alevilik,

Ha, Alevilik , Alevilk sözü klişe değildir,
Bunu ilk söyleyenlerden biri benimdir, bir kaç kişi daha vardır,
Kilişeleşirse bundan sonra belki ve yukarıda yaptığm açıklama mahiyetinde olmalıdır. kast edilen odur.
DoğAcAn (07-23-2010), LEON (08-11-2010)
Alt 08-10-2010, 01:24   #7
Alibaba
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1417
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 67
REP Seviyesi : Alibaba will become famous soon enough
İletişim

[quote]
Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
[b]Sayın Hiwero;

alevilik, Alevilik derken onu kendi ÖZGÜN yapısı içinde değerlendirmek gerektiği anlatılmaktadır, Amaç, son günlerde , yıllarda yapılan tartışmalarda ki ,Aleviğini isalam içi ,dışı ,Zerdüşlük, vs. gibi dinler içine alınmasına karşılık Aleviliğin ÖZGÜNLÜĞÜNÜ ifade etmek maksatlıdır,

Yazıma dikkat edersen, Aleviliğin din olmadığını söyledim, Onun dışında Aleviliğin 3 lü yapısını vurguladım, İnanc Kütür, yaşam biçimi ve bunları desdekleyen Felsefik bir öğreti olduğu gerçeğinide görmeliyiz.
Benim penceremden görünen bunlardı, sen kendi bakışını yazmamışsın, eleştiri getirmişsin,
Sence nedir?

Hah iscan baba vallahi sana yazmim diyorum rahat birakayim biraz diyorum gene beni iten birseyler yaziyorsun can !

Allah askina yukarida yazigin kalbindekine uyuyormu ?

Madem alevilik din degil kulturdurdur oylemi ? Sunnilerde bu iftiralari atiyordu bizlere ne kadar onlarin agzindan konusuyorsun !!!!!!!!!!!!!!!!!

Hatta bir sunni site acmis sirf alevilik adina alevilik bir kulturdur din degil diye ama baslarindaki onderlerin hepsi sunnimisler diyor .

Bunlara hak vermemek elde degil artik sizin dusunce yapinizdan artik sunnilik kokmaya basladi .

Sufilerde sizin gibi dusunuyor bence ! Cok bariscil insanlar Allahin insanda var olduguna inaniyorlar .

Hurmetler efendim .
Alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 08-10-2010, 12:28   #8
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Yazıyı iyi okursan,
Alevilğin bir İNANÇ olduğunu anlamış olman gerekti, Alibaba,
Onu Dinlerin içine sokamıyacağınızı ifade etmek içindir,
Burnun yanlış koku alıyor, benim yazımdan o kokular çıkmaz, kendi yazılarına bak istersen o koku senden gelmesin.
Alibaba (08-11-2010), LEON (08-11-2010)
Alt 08-11-2010, 12:29   #9
LEON
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili

LEON - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2540
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 143
REP Seviyesi : LEON will become famous soon enoughLEON will become famous soon enough
İletişim

Eğer bir adam marşla uyum içinde yürüyebiliyorsa, o değersiz bir yaratıktır. kendisine yalnızca bir omurilik yeterli olabileceği halde her nasılsa yanlışlıkla bir beyni olmuştur onun. Uygarlığın bu kara lekesi en kısa sürede yok edilmelidir. Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçli ve bilinçsiz şiddetten, aptalca yurtseverlikten, tüm bunlardan nefret ediyorum. Ben savaşı ve o soğuk silahları öylesine tiksindirici ve aşağılayıcı buluyorum ki böyle iğrenç bir eyleme katılmaktansa kendimi yok ederim daha iyi… Benim anlayışıma göre sıradan bir cinayet, savaşta adam öldürmekten daha kötü değildir.”
Alibaba sen şimdi diyecen ki sen bundan ders çıkardın mı?ohhooo ben oyuzden sana yazıyorum bak söylemlerin yanlış alibabba sünnilik koktu falan yapma varsın kültür olsun bırak sananne neden savaş halindesin?neyin mücadelesini veriyon bizleri sunni kardeşlerimizlemi birbirimizemi düşürecen?Sufilerde bizim gibi düşünsün ne var bunda onlar insan deyilmi sadece ALeviler mi düşünecek ozaman söle senin yerine onlar düşünsün bol bol sünni demişin onlar insan deyil mi?bazen bir takım insanlara bakınca Madımak otelinin önündeki kalabalığı görüyorum sen alınma alibaba

İĞDE çiçeğine dilek diledim
gece gündüz bir hayale belendim...
LEON isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to LEON For This Useful Post:
Alibaba (08-11-2010)
Alt 08-11-2010, 22:26   #10
Alibaba
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1417
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 67
REP Seviyesi : Alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Yazıyı iyi okursan,
Alevilğin bir İNANÇ olduğunu anlamış olman gerekti, Alibaba,
Onu Dinlerin içine sokamıyacağınızı ifade etmek içindir,
Burnun yanlış koku alıyor, benim yazımdan o kokular çıkmaz, kendi yazılarına bak istersen o koku senden gelmesin.
Sayin iscan baba hurmetler efendim . Acizane kusur buyurun Bana !

Simdi ilham dile geldiki , soru akla sayah ettiki , Bir kivilcim caktiki , Alevilik din degil inanctir diyorsunuz ve dahada cabasi Alevilik dinde beslenmez diyorsunuz oyle degilmi muhterem !

Peki Dedigin dogru ise Dinlerin icine neden Aleviligi sokuyorsunuz ? Neden 12 imam ardinda bariniyor Ali muhammedden ekmek yiyorsunuz ?

Madem din degilseniz madem hicbirzman dine yakin dagilseniz , madem 12 imamlara inanmazsaniz gidip gidip din altinda beslenmekte neyin nesidir .

Helekim ben bu soruyu cok sordum size genede tatmin olamadim Muhterem elimde degil !

Inancimiz var diyorsun ama dinimiz yok diyorsun oylemi sayin can ? Seni anlamak icin soruyorum !

Hururmerler , istirahamlar sunarim efendim
Alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
alevilik, hangisidir

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil