![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Forum Katılımcısı |
Ben Bir Yezit Olabilir Miyim ? Yezit; İslam ve insanlık tarihinde kötülüğün simgesi haline gelmiş ve nerdeyse şeytanla bir tutulan zalim ve katil bir Emevi halifesidir.
O, yüce peygamberimiz Hz. Muhammed’in sevgili torunu Hz. Hüseyin’i öldürten aşağılık bir katildir. O ki, ehlibeyte mensup onlarca kişiyi Kerbela’da günlerce aç ve susuz bırakarak dehşet verici bir katliama sebep olmuş canidir. Onun emriyle Şimr denen zavallı kişi, İmam Hüseyin’in mübarek başını trajik bir şekilde, üstelik “ Allahu ekber “ diyerek kesmiş ve bir de bunun üzerine şükür namazı kılacak kadar alçalmıştır. Yezit öyle biridir ki, yüzlerce yıldır gerçek müminlerce lanetle anılmakta ve kendisine keskin bir biçimde buğz edilmektedir. Onu lanetlemek, ehlibeyte sevginin, İslam’a bağlılığın, insanlık değerlerinden yana olmanın ve Aleviliğin en yalın göstergelerinden biri haline gelmiştir. Ben de inançlı bir Alevi olarak Yezit denen alçağı her vesileyle lanetliyorum. Evet, Yezit bir kişidir. Muaviye’nin oğludur. Ama Yezit aynı zamanda tarihteki tüm katillerin ve zalimlerin ortak adıdır. İşte bu nedenle insanlık değerlerinden uzak olan herkes, zulme sapmış her insan ve kandan, kinden yana olan kim varsa bir tür Yezit vasfına bürünmüştür. Tanrı bizi bu sefil yoldan uzak eylesin ve bizi Yezitlerin şerrinden korusun. Yezit’in dini ve mezhebi olmaz. Yezit, Yezittir. Eğer kişide Yezitlik özelliği varsa onun Müslüman görünmesi, Alevi, Şii ya da Sünni görünmesi gerçeği değiştirmez. Bize göre İmam Hüseyin’e üzülmeyen herkes, yüreğinde barış, sevgi ve kardeşlik duygusu taşımayan her insan Yezit olma potansiyeline sahiptir. Hatta Hüseyin gibi görünüp içten içe fitne, fesat, kin ve nefret duygularıyla dolu olan herkes de maskeli bir Yezit olabilir. Mezhep taassubu, cehalet ve gerilik nedeniyle insanların zaman zaman birbirlerini kötü vasıflarla niteledikleri tarihen ve güncel olarak malumdur. Pek çok Sünni’nin gözünde Aleviler; kötü, inançsız, dinsiz, ahlaksız kimseler olarak görülürken bir kısım cahil Alevilerce de Sünniler “Yezit” olarak nitelenebilmektedir. Bu gerçekten hazin bir durumdur. Türkiye’deki Alevifobiye karşı mücadele eden biri olarak şahsımın da gıyabımda Yezit diye nitelenmekte olduğumu her duyuşumda kelimenin tam anlamıyla sarsılmaktayım. Sırf sevgili annem ve babam Sünni diye ( ki onlar mücadeleme hep destek olmuşlardır.) bana Yezit diyebilme cüretini gösteren cahil ve zavallılara yüce Tanrı’dan sadece akıl sağlığı diliyorum. Alevilik üzerine dört adet kitap yazmış, onlarca makaleyi kaleme almış, yüzlerce konferans, panel ve sempozyumda görev almış, Aleviliği savunduğum için devlet tarafından 2 kez sürgün edilmiş, soruşturmalara maruz kalmış, fiilen darp edilmiş, ölüm tehditleri almış, en ağır küfürlere muhatap kılınmış biri olarak gıyabımda “ Yezit “ diye nitelenmiş olmam gerçekten sözün bittiği yerdir. Mezhepsel ve inançsal kimliği soyda ve kanda aramak alenen ırkçılık yapmaktır. Irkçılık bir insanlık suçudur. Alevi olduğunu iddia edip de Alevi kimliğini soyda ve kanda aramak dünyanın belki de en çelişik davranışlarından biridir. Zira İmam Cafer – i Sadık; “ Benim evladım soyumdan gelen değil yolumdan gidendir.” buyurmuştur. Evet biliyorum; bunu yapanlar az sayıdaki bir topluluktan ibaret. Alevi canlarımın büyük çoğunluğu bana karşı sevgi beslemekte ve beni Alevi Kızılbaş olarak görmektedir. Hak onlardan ve tüm müminlerden razı olsun. Öteden beri ben her vesileyle, Alevi inancındaki İslam’ı, Kur’an’ı, Hz. Muhammed’i ve Hz. Ali’yi savundum. Sünni ve Şii inancındaki İslam, Kur’an, peygamber ve Ali inancına saygı duymakla birlikte doğrusunun Alevilikteki halinin olduğunu ısrarla belirttim. Bu ısrarımı haşa inançsızlık olarak niteleyenlerin aslında doğrudan doğruya tarihen tümden Alevileri de inançsız olarak nitelemiş olduklarını derin bir acıyla anımsatmak isterim. Şahsen; semah dönen, cem yürüten Hz. Muhammed ve Hz. Ali’yi savunmaya her koşulda devam edeceğim. Hz. Muhammed’i ve Hz. Ali’yi Emevilerin camisine hapsetmek isteyen anlayışa karşı mücadelemi sürdüreceğim. “Aklım, dinimdir.” diyen Hz. Ali’yi, “ Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.” buyuran Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi savunmak, bilimi ve aklı rehber edinmek çağdaş Aleviliğin takip edeceği yol olarak bizim de biricik rotamız olmaya devam edecektir. Hak bizi; Allah, Muhammed, Ali yolundan ayırmasın. Son sözü Pir Sultan’ımıza bırakalım; Kadılar, müftüler fetva yazarsa, İşte kement, işte boynum asarsa, İşte hançer, işte kellem keserse, Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan… MUSTAFA CEMİL KILIÇ |
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to karınça z For This Useful Post: | Baba İlyas (07-25-2011), Babacan (07-18-2011), Hamza Aksüt (07-13-2011), MERAKLI (08-19-2011), İşcanbaba (07-13-2011) |
|
|
#2 |
|
Forum Katılımcısı Yas: 35
Üye No: 3925
Thanked 378 Times in 143 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 40
REP Seviyesi :
![]() |
Alevi soydanda olur, yoldanda olur....
Soydan olup yoldan gitmeyende çoktur, içimizde........ Saygılar.....
Genç Abdal'ım Şaha Dergaha geldim.
Bir niyaz eyledin darına durdum. Hidayet kapısın açılmış gördüm. Neler ihsan etmiş Hak kullarına. |
|
|
| The Following 8 Users Say Thank You to Tahtacı35 For This Useful Post: | Amistofes (07-13-2011), Baba İlyas (07-25-2011), Çopur (07-13-2011), Hamza Aksüt (07-13-2011), MERAKLI (08-19-2011), ozan abbas (07-13-2011), yıldızbaba.58 (07-13-2011), İşcanbaba (07-13-2011) |
|
|
#3 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3343 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Konu tartışılırken bir önemli nokta unutulmamalı.
Talipler, normalde soydan gelir. Ancak, soydan gelmediği halde talip olmak isteyen her kişi yola alınır. Bunun örnekleri çoktur. Sanıldığı gibi bu durum yalnızca Babagan kolunda değildir. Öteki dede ocakları da sürekli başka topluluklardan talip olmak isteyenleri yola almıştır. Bunu büyük bir heyecanla yapmıştır. Ne var ki, dedelik/pirlik soydan gelir. Bu değiştirilemez bir durum olarak kendini her dönemde göstermiştir. Buna itiraz edenler ya da coğrafi uzaklık gibi nedenlerle pire ulaşamayanlar için özel durumlar da oluşturulmuştur. Türkiye'de Babagan, İran ve Irak'ta Dervişlik uygulamaları bu özel durumlar içindir. Alevi kurumsallığı tarih içinde sosyal ve inançsal gereksinimlere göre kendini yapılamıştır. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞEY: Soydan gelme önemli değil diyerek seyitliğin, yani kutsal soyun yıpratılmamasıdır. Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
|
#4 | |
|
Can Bizden Biri
Üye No: 2975
Thanked 862 Times in 472 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 42
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
(KURANIKERİM-TEVRAT ZEBUR belgelerimi?) Bunlar kimlerdedir? Kimler bunu nasıl almıştır? Belirleici unsurlardan gösterebilirmisiniz?
tanrı görülmez bir sesin,gerçek akıl sesinin hava içinde çınlamasını emretti.philon.
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post: | Hamza Aksüt (07-13-2011) |
|
|
#5 | |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alinti:
Aleviliğin kutsal soyu 'evlad-ı Resul'dür. Bu durum, sizin ya da benim isteğimiz ya da irademiz dışındadır. Yüzlerce yıl yaşanmış durum budur. Bu kutsal soya itiraz etme hakkınız var. Ancak, bugüne kadar Alevilikte böyle bir kutsal soy olmadı derseniz kimseye kolay kolay kabul ettiremezsiniz. Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
Can Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Alinti:
Alinti:
Sayın H.AKSÜT suallerimin cevap bumu olmalıydı sizce? Tekrarlıyorum suallerimi… Sizce bir soyun kutsal olduğunu belirleyen emareler nelerdir? (KURANIKERİM-TEVRAT ZEBUR belgelerimi?)Bunlar kimlerdedir? Kimler bunu nasıl almıştır? Belirleici unsurlardan gösterebilirmisiniz? |
|||
|
|
| The Following User Says Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post: | Hamza Aksüt (07-13-2011) |
|
|
#7 |
|
Forum Katılımcısı Yas: 35
Üye No: 3925
Thanked 378 Times in 143 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 40
REP Seviyesi :
![]() |
Bu soyu, kutsal soy olarak adlandırmak hatalı bence,
Saygı duyulan bir soy denilebilir... Bir soyu kutsallaştıranlar yine insanlar, kitaplar değil. Saygılar...... |
|
|
|
|
#8 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sayın Hurufican-erzincan
Kutsal soyu 'olmazsa olmaz' kabul eden Alevilere sormamız gerekir. Eğer benim görüşümü soruyorsanız bu, Alevilerin yüce inancının bir elemanıdır. Alevilere göre bir soyun (evlad-ı Resul'ün) kutsal olduğunu belirleyen etken inançtır. Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
|
#9 | |
|
Can Bizden Biri
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Yani VAHİY-DİR? BÖYLE ANLADIM O ZAMAN Teşekkür ederim... |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post: | Hamza Aksüt (07-14-2011), İşcanbaba (07-14-2011) |
|
|
#10 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sayın hurufican-erzincan
Aleviler, Ali'nin ve Muhammed'in soyundan olduğunu kabul ettikleri insanlara seyyid ya da evlad-ı Resul diyorlar ve bu soyu koruyup kutsuyorlar. Seyitlerle taliplerin evlenmesini ensest ilişki olarak görüyorlar. Durum sizin ve benim görüşüme bağlı değil. Aleviler yüzyıllar boyu böyle gördü. Gerçeklik (realite) bu. Benim yapabileceğim yalnızca, bu durumu belirlemek ve seslendirmek, o kadar. Saygı ve sevgiyle... |
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||