![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can Bizden Biri |
alevilik hz aliden gelmez deniliyor oysa biz şimdiye aleviliğin hz aliden geldiğini adını ordan aldığını öğrendik duyduk.
benim şahsi düşüncem alevilerin elbette bir geçmişi var bir çok kültürle yoğrulmuş bir topluluk eski isimleri alevi degilmiş alevi ismini hz aliden almışlar. tabi bunun bir kamuflaj olduğuda söyleniyor doğru olabilir.ama kamuflajı çıkarmayı unutmuşlar galiba üzerlerinde kalmış. sorularım şunlar; hz aliden gelmiyorsa alevilik neden bütün deyişlerimizde ali var? neden alevilerin büyük bölümünün ismi ali? ali hz ali değil başkasıysa deyişlkerdeki muhammed kim? neden har deyişte allah muhammed ali var? neden alevi gülbenğlerinde allah muhammed ali hasan hüseyin isimleri geçiyor? bu kadar yeter sanırım kolay gelsin sevgiler.
Gönül, niçin ahvalimi bilmezsin? Yürekte yaralar türlü türlüdür. Öğüt versem, öğüdümü almazsın, Yürekte yaralar türlü türlüdür. Ah n'eyleyim karşımızda ölüm var, Ölüm dedikleri kanlı zalim var. Ne ağlayıp ne gülecek halim var, Yürekte yaralar türlü türlüdür. Pir Sultan Abdal'ım, ben de böyleyim, Emir Hak'tan geldi, kime ne deyim? Derdim çoktur, hangi birin söyleyim? Yürekte yaralar türlü türlüdür. Pir Sultan Abdal |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to sibele For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: mersin-muğla
Üye No: 51
Thanked 1910 Times in 806 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 352
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
o kadar baktım ben göremedim
ama azda olsa etki ve takiye söz konusu..ama bence alakamız yok! bence Hz. Ali yi çok benimsememizde zamanında emevilerin şiilere ve öte yandan türklere yaptığı büyük zulümler var.. yani düşman ortak! ve ortak düşman emeviler en büyük zulmünü Hz Ali ve tarafına yaptığından türklerin birçoğu islam altına girince en büyük düşmanları olan sünniler değilde Hz ali tarafından kendi kültürlerine takiye yapmışlar.. yani bir nevi simgeleştirme diyebiliriz..Çok iyi baktığımız zaman göreceğiz ki islamı bir türlü sindirememişiz, kendi kültürümüzü bu zamanlara kadar sürdürmüşüz.Konu Renas tarafindan (06-07-2008 Saat 10:01 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to Renas For This Useful Post: | ali_sarıgazi (06-07-2008), aydinalavi (03-14-2009), Esma (09-17-2008), Kul Seyyid (06-19-2008), kızıldere (09-03-2008), |
|
|
#3 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 24
Thanked 2786 Times in 1022 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 422
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alevilik'in çıkış noktasının Hz. Ali olduğuna ben de inanmıyorum.
Hz. Ali İslam'ı 32 farzıyla yaşayan bir insandı; İslamiyet'i yaymak için savaşlara katılmıştı. Aleviler bilindiği üzere İslamiyet'e tepkili insanlardır; sorgularlar İslam'ı... Hz. Ali'yi halifelik kavgalarında diğer üç halifeye göre daha mazlum gördüklerinden kendilerine yakın hissetmişlerdir. İslamiyet'in ve Hz. Ali'in bin dört yüzyıllık bir mazisi var; oysa Alevilik yazılı tarih öncesine dayanan inançların sentezidir. |
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to kızıl_can For This Useful Post: | ali_sarıgazi (09-03-2008), aydinalavi (01-10-2009), Esma (09-17-2008), Kul Seyyid (07-20-2008), kızıldere (09-03-2008), mucoban (09-20-2008), Renas (07-19-2008) |
|
|
#4 |
|
Üyemiz Bulunduğu yer: kayseri
Üye No: 230
Thanked 81 Times in 34 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 33
REP Seviyesi :
![]() |
ARKADAŞIM ALEVİLİK ÇOK DAHA ESKİ....biz sadece ali'yi sevdiğimizden yanında olmusuz... alevilik bi felsefe yada farklı bi inanç ali veya islam la bi ilgisi yok bnce
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to hazal For This Useful Post: |
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
evet eğer ki aleviliğin hz. ali den geldiğini savunursanız kendinizle büyük çelişkiye düşerssiniz! bugün hz. alinin soyunun yaşadığı topraklarda onun ehli beyti camiden çıkmıyan,çarşaflı yobaz zihniyete sahip! biz onlardan daha Ali cş olamayız heralde? sizce bizim şia mezhebinle,Ali cilerle bir benzerliğimiz,dünya görüşümüz var mı?? daha önce de yazdığım gibi bence hz Ali ortak düşman olan ( türklere yapılan 300 yıllık katliam)sünni araplara karşı bir cephe almak ve onu simgeleştirmektir! ve daha sonra ibadetlerimize takiye yapmışız.. ben o kaadar düşündüm hiç bir benzerlik bulamadım hz. Ali nin soyunun yaşamıyla,alevi yaşamı ve dünya görüşü arasında! ve hatta ibadetinde!
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Renas For This Useful Post: |
|
|
#6 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: adana
Yas: 17
Üye No: 12
Thanked 3640 Times in 1754 Posts REP Gücü : 20
REP Puanı : 476
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bencede yok,karsılastırma yaptıgımda hz ALİ islam için ugrasmıs..
İnsanın yaşamaya hakkı olduğu kadar da ölmeye de hakkı vardır.
Tanrının degil.Ruhumun istediği bir düzen... |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to mihrali For This Useful Post: | Kul Seyyid (07-20-2008) |
|
|
#7 | |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
“ Arap bugün azinliksa da islam kuvvetiyle cokluktur;
Birbirini destekleyiste, birlikte üstündür. Sen degirmen taşının mili ol, savaş degirmenini Arap’la döndür; onlari savaş ateşine sok, sen savaş’a girme. Çünkü sen, buradan çıkarsan civardaki Araplar itaatten baş cekerler ; ardına attığın şey, yöneldiğin şeyden daha önemli olur.”. ( Hz. Ali Nehc’ül -Belaga, Abdülbaki Gölpınarlı. s. 176 /177 Bir Türk Dili Edebiyatı öğrencisi olarak A. Gölpınarlının kim olduğunu gayet iyi biliriz. Hatta Taja Naz'da iyi bilir. Yardımı olacaktır sanırım gölpınarlının edebiyat alanında ki güvenirliliği konusunda. Meso'dan: Alinti:
Kendi görüşümü söyleyeyim: Haklısın meso katılıyorum. Yalnız Kürt işi katliamda var; hemde 1000 küsür senelik ve belgeli. Deri bir önlüğe yazılı asırlık bir kanıt: >>>Tarihci DiriverHarran Ovasından Bitlis’e kadar her direğe Müslümanligi kabul etmeyen üç Kürd’ün asıldığını ve cesedlerinin tefessüh edinceye kadar indirilmedigini bildirmektedir. Arap ordularinin zulmü hakkinda da Sehrizarda, Süleymaniye’de bulunan bir deri önlükte sunlar yazilmistir .”KUTSAL YERLER YIKILDI. KUTSAL ATESLER SÖNDÜ. VE BÜYÜKLERIN EN BÜYÜGÜ KENDISINI GIZLEDI? ARAP ZULMÜ SEHRIZAR’A KADAR OLAN TÜM KÖYLERI HARAP ETTİ. KADINLAR VE KIZLARIMIZ ESİR ALINDI. ERKEKLERİMİZ KENDİ KANLARINDA BOĞULDULAR. ZERDÜŞT İNANCI YALNIZ BIRAKILDI. HÜRMÜZ’ÜN HİÇ BİRİSİ İÇİN ACIMASI OLMAYACAK. <<< (*) (*) Cemşid Bender, 12 İmam ve Alevilik, Berfin yayınları. 5.Baskı s.97 Halife Ömer'in 642 yılında Nihavend savaşında 110 Bin Asker öldürdü. Savaşı kazandı ve Sasaniler yenildi, tarih sahnesinden çekildi. Meydan Laorusse yada büyük britannica olacak orada maddeye kendim baktım isteyen varsa bakabilir. Aynen şöyle diyordu: " Nihavend savaşında 110 bin Fars-Kürt asker öldürüldü" Bunun üzerine 642 tarihinden sonra İran İslamla yavaş yavaş tanışmaya başladı. Lakin Zerdüştlük, Mecusilik gibi inançlar hala devam ediyordu. Bizzat kendi Bölüm başkanımdan duydum. Şöyle Diyordu derste: "İran İslamı Ali bahanesiyle kabul etti ama kerbela gibi, ali gibi haksızlığa uğrayanları bahane edip inançlarını bu perde altında yaşamaya devam ettiler. Tabi nesiller geçtikçe İslam yayıldı" Bende Peki hocam Alevilik de mi aynısını yaptı dedim. Cevabı o farklı dedi. Eee iş kendimize gelince değişiyor. O aliyi bahane etti biz aaa aaahh! Kısacası; Ali Alevilik için bu katliyamların bahanesi olmuştur. Eğer Can sözkonusu ise simgeler önemli değildir. Nesimi, Mansur, Bedreddin, Torlak, İlyas, İshak kendini düşünmez, korkmaz, canını verir ama o deri önlükte yazılan gibi iş cocuğunuza, eşinize gelince durum değişir. Benim görüşüm bu. Beğenen, beğenmeyen, kızan, kızmayan..... Ama bunlar tarihin bir parçası ve gerçek. Ne olursa olsun... Aşk ile
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) Konu Kul Seyyid tarafindan (07-20-2008 Saat 01:26 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: |
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
evet haklısın sevgili kulseyid sadece türklere değil, kürt,zaza gibi birçok halka bu zulmler yapıldı.. ama ısrarla bizimkiler atalarının kanını döken bu zihniyete sarılıyır hatta savunuculuğunu ateşli şekilde yapiyorlar! ben bunu anlamadım!
|
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to Renas For This Useful Post: | Kul Seyyid (07-20-2008), kızıldere (07-20-2008) |
|
|
#9 | |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Sevgilerimle |