![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Gönül Dostu |
Yol ve Semah
07 Şubat 2012 Salı Saat 16:49 Alevilikte yol ve semah gerçeği Kıyamazsın baş-ı cana Ağırdır girme meydana Bu meydanda nice başlar Kesilir de soran olmaz Bu dörtlük Aleviliğin özünü açıklıyor. Hiçbir kültür eğitim olmadan yaşatılamaz. Okulu, öğretmeni olmayan bir kültür başkalarına yem olmaktan kurtulamaz… Alevilik, Kamil toplum yaratma yoludur. Bu yolu yürütmek, “Kamil toplum” yaratmak için bilgelerimiz bir proje hazırladı: “Dört kapı kırk makam.” Bu, Aleviliğin Kamil insan projesidir. Bu proje aynı zamanda bir öğretim kurumudur, bir Alevi üniversitesidir. Bu kurum dört aşamalıdır. Eskilerimiz “kapı” diyordu. Her kapının onar makamı var. Deyim yerindeyse on sınıf. Her sınıf bir yıl olsa “Kırk” yıl yapar. Yunus Emre, mürşidi Taptuk Emre’nin kapısında kırk yıl hizmette bulundu ve ölümsüzlüğe erişti. Hizmetin karşılığı eğitimdi. Alevilik yol ve zaman bağlamında pir, mürşit, rehber ve talip ilişkisiyle ikrarlaşıp yüz yıllardan beri süre gelen bir yoldur. Cemlerde öğretim devam ederken her talip 48 Cuma, cemlerde yapılan görgü ile sembolik de olsa “Dört Kapı Kırk Makam’dan geçti. İşte bu yol Kamil toplum yaratma yolu idi. Bu kapı ve makamlara kısaca değinirsek: 1) Şeriat Kapısı: Bu kapı Akvali Zahire-i Muhammed’iyedir. Zahiri bilgiler öğretilir. Zühd “Takva”(Zühd; her türlü zevke karşı kendini ibadete verme. Takva ise Allah korkusuyla dinin yasak ettiği şeylerden kaçınma) ile eğitilir. Öğrencilerinin adı “Abid”tir. Abid: İbadet eden, kulluk eden anlamındadır. (Ferit Develioğlu Osmanlıca- Türkçe sözlük) Burada kişi “Bel oğludur.” Bu kapının simgesi “Hava”dır. Yola giriş için hazırlık kapısıdır. Bu kapıya “Rehber kapısı” da denir. Burada talip ile ilgilenen rehberdir. Talibi yola hazırlar. 2) Tarikat Kapısı: Bu kapıda ”Velayete biat” edilir. Velayet, Muhammed Ali soyundan gelen bir mürşide biat etmedir. İşte yukarıdaki dörtlük mürşide biat eden talibin halini anlatıyor. Talip burada kendi iradesini mürşidin rızasında yok etmiştir: Talip eğitime alınırken öğrendiklerini dışarıda anlatmasın diye. Çünkü Ortaçağ koşullarında egemen mezhep Sünnilik, hep Aleviliği baskı altında tutuyordu. Burada öğrencilere Zahid denir. Zahid “Kaba sofu” anlamındadır. Bu kapıda önce yol kuralları anlatılır. Sonra ağır ağır, gerçeğe doğru yol alınır. Son 8, 9 ve 10 makamlarına gelişte kaba sofuluk perdesini aralar ve dervişlik aşamasına gelir. Burada mürşit talibe dervişlik icazetini verip “Marifet”e yollar. Bu iki aşamada öğretim, takva ile yürütülür. (Takva: Allah korkusu) Bu ilk iki kademede Zühd ve Takva ile eğitilmenin kaynağı da yine Kur’an’dır. Bakınız Yasin Suresi ayet 6) “Korkutman için, ataları korkutulmamış topluluğu…” Yani evvelce ataları korkutulmamış bir topluluğu korkutman için seni peygamber gönderiyorum veya Kuran indirildi diyor. İste bu ayet gereğince Alevilik hazırladığı eğitim kurumu 4 kapı 40 makam da ilk iki kapı/ kademe zühd ve takva ile yapıldı. Burada uygulanan bilgi “zahiri bilgi” idi. Bu kapıya “Pir Kapısı” da denir. Talip burada rehberinin yardımı ile pirin kapısını çalar. Talip, rehbersiz- musahipsiz bu kapıya giremez. Musahibi ile pir kapısında ikrarlaşır, yola talip olur. 3) Marifet Kapısı: Bu kapı “gönül bilgisi” dediğimiz, “kendini bilme” gönül bilgisini kazanma aşamasıdır. Evrenbilim “kozmogoni” öğretilir. Hakkı tanımanın yolu, kendini bilmekten geçer. Kendini bilmeyen, kendi kozmik özünü keşfetmeyen hakikate giremez. Hakikate giremeyen de hakkı bilemez. Bu kapıdaki öğrencilere “Arifler kavmi denir. Kişi burada Arif’tir. Bu kademede eğitim Zühd ve takva ile değildir. Talip bundan önceki kademede (kapı) zühd ve takva ile eğitilirken, şimdi tam tersi bir eğitim ile tanışır. Batın ilmi yavaş yavaş öğretilir. Bundan önceki kademelerde Tanrı korkusu işlenirken, şimdi Tanrı’yı arama başlar. Kişi Tanrı ile el ele tutuşup gezmek ister. Bu kapıda batın ilmi anlatılır. Gizemli bilgiler ağır ağır anlatılır, evren bilim öğretilir. Neticesinde kişi kendini tanır, evreni tanır, gerçeğe doğru yol alır. Bu kapıya “Mürşit Kapısı” da denir. Eğitim, üniversite düzeyindedir. Bu kademeyi aşan Arifler artık bilgilenmiş pişmiş kâmil insanlardır. 4) Hakikat Kapısı: Bu kapı Hakk’ı bilme, Hakk’ı tanıma ve “Ena ilah” makamına ulaşma kapısıdır. Bu kapıdaki öğrencinin adı muhiptir. Muhip “seven” anlamındadır. Muhip, kozmik kudretin tümünü Tanrı varlığı olarak algılar. “Vahdet-i Mevcut anlayışındadır. Batın ilminin tüm inceliklerini bu kapıda öğrenir. “Kâbe kavseyn ev edna” kendi kalbini “Beytullah” bilip ve Kenz-i mahf sırrına erip “Ena ilah” makamına bu kapıda ulaşır. İşte Mürşid-i Kamil’in yolu budur. Bu aşamaya gelen ham ervahlıktan çıkıp “Kâmil İnsan” olmuştur. Burada kişi, halkın içinden yola koyularak kendisine hedef seçtiği Hakk’a kavuşmanın zevkini yaşar. “Seyr-u Sülüğünü tamamlamış Hakk’a kavuşmuştur. Kendi iradesini hakkın rızasında yok etmiştir. Gerçeği, gerçekle izlemektedir. Burada kendisine bir bade verilmiş, içip mest olmuştur. Gördüğü cemal, Hakk’ın cemalidir. Nefsi tamamen ölmüştür: O, artık “Âşık”tır. İşte bu aşamada, cezbe haliyle o aşkın hızı ile kalkar “semah” döner. Bizim semahımız Hakk’a: Xuda’ya kavuşma semahıdır. Hakk’ın katında semah döne döne, hak ile beraber halka iner. Halkın içinde, halkın piri, mürşidi olur. Halkın içinde, hak ile semah dönerken halkı da semaha kaldırır. Halk ile beraber semah döner. Muhterem dostlar! Semah bir aşk halidir. Canana kavuşma aşkıdır. Uçarak döne döne, “Sıdret-ul Muntehaya” ulaşma halidir. Bu nedenle bir folklor ekibi kurar gibi semah ekibi kurmak kanımca çok yanlıştır. Semah bizim için ibadettir. Döneriz, hayatın her alanında: Yolda, evde, her yerde... Dünyalar durana kadar semah döneriz. Semahı kaba sofudan değil, yolu felsefi boyutu ile bilenden sorarız. Mürşid-i Kâmil’den sorarız. Düne kadar bizleri yok sayan, bizi sapkın mezhep ilan edenlerle değil, gerçek insanlarla, Ariflerle döneriz semahımızı… Hayri Dede / Dersim-Ovacık (Dersim Gazetesi) |
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to toprak_1903 For This Useful Post: | akalem (02-08-2012), Alibaba (02-08-2012), Baba İlyas (02-08-2012), ozan abbas (02-08-2012), İşcanbaba (02-08-2012) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||