Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Alevi Bektaşi Dergahları ve İnanç Mekanları

Alevi Bektaşi Dergahları ve İnanç Mekanları Alevi Bektaşi Dergahları, İnanç ve Kutsal Mekanlarına Dair Paylaşımların Yapılabileceği Alan

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 05-27-2011, 13:32   #1
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2975
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 42
REP Seviyesi : HURUFİCAN-ERZİNCAN is on a distinguished road
İletişim
Standart Ali BABA-TİRE-fotograflar

Ali Baba ve Hasan Baba türbeleri eskiden günümüze gelen Anadolu’nun Türk yaşamına açılmasında öncülük eden Ahilik geleneğinin bir devamını yansıtan ve bugün de Anadolu´nun sayılı Bektaşi dergahlarından biridir.

Beylikler Döneminde özellikle zengin aşiret ve boy yerleşmesinin Tire´ye kültürel zenginlik, düşünce ve inanç özgürlüğü gibi temel boyutlar kazandırmış olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Çok yönlü aşiret yerleşimleri içinde kültürel transferler zamanla üretimde, sanatta ve düşüncede yeni boyutlara ulaşmış, bu kültürün öncüsü olmuştur.

sinin Tire´ye kültürel zenginlik, düşünce ve inanç özgürlüğü gibi temel boyutlar kazandırmış olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Çok yönlü aşiret yerleşimleri içinde kültürel transferler zamanla üretimde, sanatta ve düşüncede yeni boyutlara ulaşmış, bu kültürün öncüsü olmuştur.

Dışarıdan göçen dervişlerden özellikle Horasan grubu Ali Han Sultan, Buğday Dede ve Hacı Bektaşi Veli´nin arkadaşı Bahattin Sultan´ın oğlu Ali Baba yalnız Tire´nin değil bölgenin önemli adlarındandır. Bu yıllarda gelişme imkanı bulan başta Mevlevi, Rufai, Hurifi, Bektaşi, Nakşi, Havleti, Şazeli ve Uşşaki gibi tarikat mozayiğinin oluşmasını sağlamışlardır.

XIV. yüzyılda İbni Batuta´nın ifadesine göre, Tire bir Ahilik kentidir. Ahilik gelenekleri sonuncunda Tire´de birçok el sanatı gelişmiş, daha sonraları unutulmaya ve yok olmaya başlayan bu el sanatları Tire´nin ekonomik ve kültürel gelişmesinde önemli rol oynamışlardır.

Ali Baba Türbesi kitabesi yoktur. Ali Baba´nın XIV. yüzyılda yaşadığı kabul edilmektedir. Ali Baba, Evliya Çelebi tarafından müfessir ve muhaddis olarak belirtilmekte, kayıtlarda ise, Ahi Babası olarak geçmektedir.

Ali Baba Türbesi Tire´nin doğusunda, Boynuyoğun Köyü hudutları içerisinde, Ali Baba Türbesi diye anılan yerdedir. Plan düzenlemesi bakımından da ilgi çekicidir. İki bölümden oluşan, önde sekizgen meddal bulunan, sekizgen gövdenin yüksek kasnağa oturan bir kubbe ile örtülmesinden ibaret sıvalı bir yapıdır. Düzenli bir bahçe içinde ve türbe binasının dışında yer alan çeşitli mekanların oluşturduğu bir yapı topluluğu şeklindedir.

Türbe ibadetlerin yanısıra çeşitli dini vecibelerin yerine getirildiği ve içinde çeşitli Bektaşi babalarının mezarlarının (Hasan Baba vs.) yer aldığı bir kompleks şeklindedir.

Tire´nin en düzenli türbelerinden biridir. Yaklaşık 15.000 m2 miktarlı bir arazi üzerinde yer alır. Su pınarı, kuyusu, ağaçları ve havuzu ile Batı Anadolu´daki önemli bir dergah merkezi durumundadır.

Ali Baba Türbesi, daha önceleri Gökçen adını alan Fota adlı Rum Köyünde iken, 16. yüzyılda Tire'nin Hacıköy Mezarlığı sırtlarına taşınmıştır.
Halâ burada kendi adıyla anılan Dergâh, konumu ve bakımlı arazisiyle Tire'nin gözde bir mesire yeridir.

Hacı Bektaş-ı Veli'nin arkadaşlarından Bahaddin Baba'nın oğlu Ali Baba adına yaptırılan bu Dergâh, birçok ünitelerden meydana gelmiştir.

Kaynak: A. Munis Armağan

1. Mehmed Âhir Baba:
1804 yılında nasbedildiği, Şâhkulu postnişinliğinden 1826 yılında (II. Mahmud dönemi) Bektâşî tarîkatının yasaklanması ile ayrılmış ve Şeyhülislâm Tahir Efendi fetvası mucibince İzmir'in Tire İlçesi'ne sürgün edilmiştir. 1839 yılında Hakk'a yürümüş olup, muhiblerince Tire'nin bilinen iki Bektâşî dergâhından birisi olan ve Erbain Dağı eteklerinde, Bozdağ Yaylası kurbindeki Baba Sultân ismiyle maruf Tekye'nin haziresine defnolunmuştur. Bugün yıkıntı halindeki dergâhın harab kabristanında ki kitâbesiz ve elifi taç'lı kabir kendisinindir. Baba Sultân Dergâhı'nın bir diğer ismi de "Arap Pınarı" Tekyesi'dir. Bu dergâhın faâliyetine Abdülhamid dönemi yeniden izin verilmiş olup bu yıllardaki postnişini Hacı İbrahim Baba'dır (V. 1889). Daha sonra Hacı Hüsnü Baba (V. 1916) hizmet görmüştür[1]. Bu dergâha Hacı Hüsnü Baba'dan sonra Mora-Yenişehirli Hacı Ahmed Baba (V. 1924) ve daha sonraları şair Cevdet Şimşir (Aşki) Baba postnişin olarak nasbedilmiştir. Son postnişini ise Ahmet Sırrı Dedebaba'dan 1951 yılında icâzet alan Hasan Hulki (Can) Baba olup 1967 yılında Hakk'a yürümüştür. Fıkralara konu olmuş Can Baba bu zâttır

....

Seçilen Ahmed Sırrı Dedebaba, İzmir’li Hazine Avukatı Feyzi Akeren Baba’dan, Bektaşi intisabı gören Başbakan Adnan Menderes ile (o zaman Başbakan değil) temas kurarak, Demokrat Parti yöneticileri ile Zeytinburnu ve Erenköy’de delegeleri vasıtası ile birer toplantı yapar ve Demokrat Parti’ye destek sözü vererek seçilmeleri halinde Hacı Bektaş Pirevi’nin eski statükosunun tanınarak Bektaşiliğe devri konusunda mutabakat sağlar. Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi üzerine 677 sayılı yasa ile yasaklı olmasına rağmen Kısvey-i Ruhani’yeyi çıkarmaksızın Türkiye’ye ayak basar. Öncelikle birkaç ay Tire’de bulunan Horasanlı Ali Baba Dergâhında hizmet yapar. Daha sonra 1952 yılına kadar İstanbul’da ağırlanan Dedebaba, maalesef Demokrat Parti’nin verdiği hiçbir sözü tutmadığına tanık olur. Henüz Harab olmamış olan, Merdibanlı (Şahkulu Sultan) Dergâhında bir "ayn-ûl cemi" yönetirken polis tarafından basılarak mahkemeye sevk edilir. Mahkeme mevcut yasaya rağmen, idare-i maslahat bir karar alarak, Ahmed Sırrı Dedebaba’yı yurtdışına sürgün kararı alır

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

FotoĞraflarin Tarİhİ YanliŞtir..fotolar 5 GÜn Önceye Aİttİr.
İŞÇİler Hummali Bİr ÇaliŞm Yaparak Zİyaretİn ÜstÜnÜn Kafe Mesİre Yerİ Yapmaktalar...

Bİr Aydinli Aİle Zİyaretgah Yerİ İle İlgİlenmeye BaŞlamiŞtir..
Ama En BÜyÜk Sikintilardan Bİrİ İzmİr-tİre Beledİyesİ YÖn Levhalarini KaldirmiŞ Eskİden Yİne Vardi Şİmdİ Yok...
Sİzden Rİcam İzmİr Tİre Beledİyesİne Maİlle Uyaralim...

tanrı görülmez bir sesin,gerçek akıl sesinin hava içinde çınlamasını emretti.philon.

Konu HURUFİCAN-ERZİNCAN tarafindan (07-14-2011 Saat 02:48 ) değistirilmistir..
HURUFİCAN-ERZİNCAN isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
Amistofes (06-23-2011), Batıni (05-28-2011), Devrim06 (05-29-2011), esonto58 (05-28-2011), herdem (06-23-2011)

Alt 05-27-2011, 13:47   #2
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

çALIŞAN İŞCİLER AĞRILI ÇEK ABİ BİZİ BAK HALİMİZİ GÖRSÜNLER DİYORLARDI..

EVET O İŞÇİLERE SÖZ VERMİŞTİM YAYINLAYAÇAĞIM DİYE SÖZÜMÜ TUTTUM..

BUNDAN SONRA BU İŞİDE ÖĞRENDİK BOL BOL ZİYARETLER YAPARAK İZİN VERİLDİKÇE ALEVİ DEDELERİ BEKTAŞİ BABALARI YOL EVLATLARI TALİPLERİ VS. ZİYARET YERLERİ KÜLTÜR SOSYAL İLİŞKİLERİDE FOTOLAMAYA ÇALIŞAÇAĞIM..

OLDUMU İLK DENEMEMZ BİLMEM NASİP OLA HER DEM-İ GÜNÜMÜZ SAĞLIK OLA HAKK MUHAMMED aLİ UTANDIRMAYA 12 İMAM EFENDİLERİMİZ VE HAKK ERENLERİ TÜM CANLARIN YARDIMINA ERİŞE

EDEP ERKAN SUSTUK O ZAMAN GÖRDÜK HZ.ALİ YE MUHİB OLAN-I HAKKA İLTİCA İLE MİHMAN OLANI..

Konu HURUFİCAN-ERZİNCAN tarafindan (07-14-2011 Saat 02:48 ) değistirilmistir..
HURUFİCAN-ERZİNCAN isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 6 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
Alibaba (05-27-2011), Amistofes (06-23-2011), Batıni (05-28-2011), Devrim06 (05-29-2011), esonto58 (05-28-2011), herdem (06-23-2011)
Alt 05-28-2011, 13:27   #3
Batıni
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Batıni - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3647
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 37
REP Seviyesi : Batıni is on a distinguished road
İletişim

Geçen hafta sonu Bergma'da(Yanlızca Köyü) MUSA dede'nin Hakka yürüşü 15 yılı lokması vardı, ordaydım.
Öğrencilerinden Melami Hakkı Baba'da ordaydı.

Bu tür değerlerimiz fazla bilinmiyor ama, saklı kalmaları hem iyi, hem'de bizler açısından iyi değil...

Sevgiler.
Batıni isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to Batıni For This Useful Post:
Amistofes (06-23-2011), esonto58 (05-28-2011), herdem (06-23-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (06-25-2011)
Alt 05-29-2011, 20:59   #4
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Batıni Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Geçen hafta sonu Bergma'da(Yanlızca Köyü) MUSA dede'nin Hakka yürüşü 15 yılı lokması vardı, ordaydım.
Öğrencilerinden Melami Hakkı Baba'da ordaydı.

Bu tür değerlerimiz fazla bilinmiyor ama, saklı kalmaları hem iyi, hem'de bizler açısından iyi değil...

Sevgiler.
Can rahatsızım biraz -biraz iyleşiyorum planlamamızda yakında bektaşi babalarıyla dervişlerle Nasip olursa sohbetim olaçak eğer izin verirlerse buradan fotolarınıda yayınlayaçaığım..
hakk ola...
The Following 4 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
Amistofes (06-23-2011), Batıni (05-29-2011), Devrim06 (05-29-2011), herdem (06-23-2011)
Alt 05-29-2011, 22:18   #5
Batıni
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Batıni - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3647
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 37
REP Seviyesi : Batıni is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
HURUFİCAN-ERZİNCAN Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Can rahatsızım biraz -biraz iyleşiyorum planlamamızda yakında bektaşi babalarıyla dervişlerle Nasip olursa sohbetim olaçak eğer izin verirlerse buradan fotolarınıda yayınlayaçaığım..
hakk ola...
Hakk şifa versin Hurifacan!..
Batıni isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Batıni For This Useful Post:
Amistofes (06-23-2011), herdem (06-23-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (05-30-2011)
Alt 05-30-2011, 17:36   #6
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Batıni Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Hakk şifa versin Hurifacan!..
can sağol cümle canlara diyelim gerçeğin demine hu.. Hakk Muhammed ya Ali diyelim..
The Following 2 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
Amistofes (06-23-2011), herdem (06-23-2011)
Alt 06-23-2011, 01:03   #7
Amistofes
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3314
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 88
REP Seviyesi : Amistofes will become famous soon enough
İletişim

Sevgili Hurufi -Erzincan Can gecmis olsun,umarim eski sagligina kavusur,birlikte oluruz-

Hizir yardimcin olsun

saygilarim Insan sevgilerimle
Amistofes isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to Amistofes For This Useful Post:
Batıni (06-26-2011), herdem (06-23-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (06-25-2011)
Alt 06-23-2011, 01:27   #8
herdem
Hüseyin Erdem
Kullanıcı Profili

herdem - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3031
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 140
REP Seviyesi : herdem will become famous soon enoughherdem will become famous soon enough
İletişim

Hurifican'ın geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Derdinin dermanını hızır versin.
Aşk ile...

Dara düşenler çağırır.
"Ya Düzgün, ya Düzgün baba..."

Zone Ma, Zone Xizirî yo

Konu herdem tarafindan (06-23-2011 Saat 01:56 ) değistirilmistir..
herdem isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 3 Users Say Thank You to herdem For This Useful Post:
Amistofes (06-23-2011), Batıni (06-26-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (06-25-2011)
Alt 06-25-2011, 20:25   #9
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Sayın Amistofes ,Batın-i ve Hüseyin ERDEM…

Gecenin en zifiri kamerin en tepemdeki bir vakitinde haykırarak Anlamsız bir başlangıcın anlamsızlaştırıldığına inanmayarak tüm pencereleri acıyorum. Yalın ayak dışarı çıkıyorum. Bir yerimde deniz bir tarafım ayaklarımın işkencesi olan kumlarla giyinmişim.
O kadar boşunki tüm bilinenleri bir, bir nakışlıyorum şuurumla gönlümle…
Denize kafa tutuyorum sen bu kadar büyük olamazsın.Hiç bir anım diğerini tutmuyor bir akıldan diğer zekanın vücuduma sahip olduğu ruhtan ruha geçiyorum..
Derin bir ah çekiyorum

Huma kuşu yükseklerden seslenir.
Aah.. Yar koynunda
bir çift suna,Beslenir,beslenir

Ah hayat ah ne çabuk harcadın geri gel ömrüm diyorum…

Dilimden halim ar arda katreler süzülüyor yanaklarımdan. Ardında yorgunum-ya oturuyorum bir taşın üstüne denize alaca karanlığa bir ıslık çalıyorum tüm alem beni dinliyor deniz balıklar yıldızlar ay iç çekiyor bu alemi anlamışlar can-ı şerefili canlar.

bir sandığım vardır sırmadan telden
bir çift yavrum vardır tomurcuk gülden
nasıl ayrılayım gül yüzlü yardan
işte böyle böyle hal deli gönül

Nice zaman kendimi ararım belki bir yerde bırakılmışımdır.Bulurum hal haldeş olup onunla helalleşirim.

Zahid Bizi Tan Eyleme
Hak İsmin Okur Dilimiz
Sakın Efsane Söyleme
Hazret'e Varır Yolumuz

Erenler bir Bahr-i umman ben ise la mekan ile mekan arasında Araf-ta asılı kalan HURUFİ bir yoksul.Yanlışlar nefsanilik insan olmama bilgisizliği ile var oldum.Kün- olanı 40 senede pişirip daha özü değil silüyetini ancak buldum.Hakk evreninin erenlerin eteğine o an secde edip.Bin düşündüm.Merhamete vicdan edep erkan yol yordam her demi ile velhasıl gerçek insan olan kendini bilirki haktan başka bir nesne yoktur tüm mevcudiyette.İyilikle sevgi ile haşır olan gözü gönüllüde bunu bilir.

Bir gerçeğe bel bağladım erenler
Aldı benliğimi bitirdi beni
Damla idim bir ırmağa karıştım
Denizden denize götürdü beni

Nice kabdan kaba boşaldım doldum
Karıştım denize deniz ben oldum
Damlanın içinde evreni buldum
Yine benden bana getirdi beni

Buhar oldum yağdım yağmurlarınan
Toprağa karıştım çamurlarınan
Piştim fırınlarda hamurlarınan
Üstadım sofraya yatırdı beni

………

Gel el verelim hakikati.Ey dostlar aşk ile bizi bişirdiler.Turabımız sevgi hakk adillik merhamet dolu.Bak giden gelene kimler neler hulul etti .
Ey gönüldaşım..
Cenneti seni sevenlerin sinesi cehennemde aşk-ı hakk-ı sevgisini bilmeyen her manadaki cahilin gövdesi.

Bin düşünce geçti içimden yazmak ile kalem dayanmaz.Eller yorulur.Okuyanın dili yorulur
Az söyler erenler.Hal haldeşini bilir okur gerçekten
Son sözümüz

Aman hey erenler mürüvvet sizden
Öksüzem garibem amana geldim
Şu benim halime merhamet eylen
Ağlayu ağlayu meydana geldim

Şahın bahçesinde men garip bülbül
Efkarım artmakta halim pek müşkül
Koparmadım asla kokladım bir gül
Kafir oldum ise imana geldim
The Following 3 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
Amistofes (07-04-2011), Batıni (06-26-2011), herdem (06-25-2011)
Alt 06-25-2011, 20:39   #10
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Dosttan ayrı lokma yemeyin derdim.
Dosttan ayrı lokma yemeyin derdim.
Nasip elden ele gezdiren vardır.
Serim verem sırrım demeyim derdim

nedense youtubeden foruma aktaramıyorum bir yerde hata yapıyorum ama bu linktende bula bilirsiniz...

İhsan Güvercin - Dosttan Ayrı Lokma Yemeyin Derdim

Sinesinde can-ı canı bulan can-ı canlara bu ezgimiz mihman olsun..

Konu HURUFİCAN-ERZİNCAN tarafindan (06-25-2011 Saat 20:44 ) değistirilmistir..
The Following 3 Users Say Thank You to HURUFİCAN-ERZİNCAN For This Useful Post:
Amistofes (07-04-2011), Batıni (06-26-2011), herdem (06-25-2011)

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil