![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
Aşık Dildari Artvin’in Yukarı Hod (şimdiki adı Yukarı Maden) köyünde yaşadı. Yaşamına ilişkin ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Bazı deyişlerden yola çıkılarak Şamili’nin gençlik dönemlerinde Dildari’nin yaşlı bir saz şairi olduğu kabul edilmektedir. Buna göre 19. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı anlaşılmaktadır. Kevork Pamukciyan’ın Ermeni harflerle yazılmış Türkçe cönkten yaptığı derlemelerde de Dildari’ye ilişkin bilgi ve birkaç şiir örneği bulunmaktadır. Ayrıca 1884 yılında Artvin’in Hamamlı köyünde doğan ve 1. Dünya Savaşı (1914-1918) döneminde Zile’ye göçen ve orada öldüğü sanılan bir Dildari ve yine 19. yüzyılda yaşamış ve şiirleri Hodlu Dildari’yle karıştırılmış Ermeni kökenli bir Dildari daha bulunmaktadır. Bu Gece Ela gözlüm vatanını terketmiş Bahah neye varır halım bu gece Bülbül idim dost bağına bakardım El kopardı gonca gülüm bu gece Dertlilikte beter oldum Kerem’den Ah çekerim duman çıkmaz serimden Ayırdılar beni güzel yarimden Yetsin muradına alem bu gece Der Dildari yanem ölene kadar Böyle imiş bize nasip mukadder Arzuhalim birer birer vasfeder Viran oldu bülbül dilim bu gece Üzre Ben bugün bir güzel gördüm Hemen düşer kucan üzre Sinesin sineme sürdüm Can getirir bu can üzre Bir koynunda misk ü amber Bir koynunda hem sim ü zer Cevahir cüher-i hançer Hubyan aşmış miyan üzre Bilirim sağ eder sağı İkrarına koymaz ahı Gelmemiştir gelmez dahi Böyle civan cihan üzre Dildari der evan olmuş Ne yahşi ne civan olmuş Siyah perçem revan olmuş Dökmüştür ak gerdan üzre
böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma... varsın ateşin suskunlukla beslensin benim de yüreğim gençliğini almış yanına yürür başı dik.. ______içinden geldiği gibi yaşamalısın "herşeyi".. KıZıL DeLi
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| aşık, dildari |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|