![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
AŞIK MAHMUT ERDAL
1938- .... SİVAS-DİVRİĞİ 1938 yılında Divriği’nin Çamşıhı bölgesindeki Şahin köyünde doğdu. 8 yaşında bağlama çalmaya başladı. İlk bağlama derslerini babasının dayısı Battal Karababa ve Aşık Ali Metin’den aldı. Aynı zamanda aşıklık geleneğini de öğrendi. Sonraki yıllarda kendini geliştirdi. Önce geleneksel türküler söyleyen Erdal, zamanla önceki aşıkların şiirlerini bestelediği gibi kendi türkülerini de yazdı. Bir süre başka aşıklarla birlikte Türkiye’nin çeşitli bölgelerini dolaşarak konserlere katıldı. Ayrıca özellikle 1970’li yıllar olmak üzere Türkiye dışında da birçok konser verdi. Yöresinden birçok türküyü arşivlere aktaran Mahmut Erdal’ın türküleri değişik sanatçılar tarafından da okunmaktadır. Özellikle son yıllarda şiire daha da ağırlık veren Mahmut Erdal, bugüne dek yaklaşık 80 tane 45’lik plak ve 15 kaset hazırladı. Şiirleri değişik gazete, dergi ve araştırmada yeraldı. Uzun yıllar TRT radyolarında mahalli sanatçı olarak görev yapan Erdal’ın şiirlerinin bir bölümünü ve bazı görüşlerini toparladığı »Yine Dertli Dertli İniliyorsun« (1996) ve »Bir Ozanın Kaleminden« (1998) adlı kitapları yayımlandı.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aşkın alev oldu yanar içimde
Gelde şu halimi görde öğle git Derbederim siyah yoktur saçımda Biçare halimi görde öyle git. Öyle git öyle git nazlım öyle git Ne hallere düştüm geldim gör de öyle git Aramıza girdi bir kara çalı Soldurdu yaprağı kuruttu dalı Uzadı saçlarım mecnun misali Bari şu halime gülde öyle git Öyle git öyle git nazlım öyle git Ne hallere düştüm görde öyle git Paslandı çalınmaz teller sazımda Birben gülemedim bahar yazımda Yaş kurumaz oldu iki gözümde Akan göz yaşımı silde öyle git Öyle git öyle git nazlım öyle git Ne hallere düştüm gör de öyle git |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Ben De Şu Dünyaya
Ben de şu dünyaya geldim geleli Bir ahtına sadık yar bulamadım Yağmur ilen yağdım yel ilen estim Yanmış yüreğime kar bulamadım (Bağlantı) Eylen turnam eylen bir sualim var Eğer eylenmezsen intizarım var Aman sevdiğimden bana bir haber Şu karşıda duran turna ben olsam O yar keklik olsa avcı ben olsam Alem çiçek olsa arı ben olsam Yar dilinden tatlı bal bulamadım Bağlantı |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Beklerim selamın seher zamanı
Ilgıt ılgıt esen yel ile gönder Engel olur ise dağlar dumanı Mektupla geç olur tel ile gönder Aşk ateşi gül sinende coşarsa Firkat gelir ela gözler yaşarsa Irmak kenarına yolun düşerse Bırak boz bulanık sel ile gönder Selviye benzersin dallar içinde Herkes seni söyler diller içinde Eğer dolaşırsan güller içinde Kopar yaprağını dal ile gönder Ateşlere yakma Mahmut Erdal'ı Tükendi takati kalmadı hali Kulağım haberde gözletme yolu Ağızdan ağıza dil ile gönder |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | ceritli (08-26-2008) |
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Bu Ne Bİçİm Sevda
Bu ne biçim sevda imiş Sinem kül oldu kül oldu Yar sevmesi bela imiş Zihn-i bal oldu bal oldu Dosttan gelen acı taşlar Değer yüreğime işler Gözlerimden kanlı yaşlar Aktı sel oldu sel oldu Başımdaki garip haller Kurudu elimde dallar Önümdeki düzgün yollar Şimdi bel oldu bel oldu |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | ceritli (08-26-2008) |
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Nefsine kul olmuş kibirli kişi
Özünden benliği silememiştir İçi fitne fesat melektir dışı O kendi kendini bilememiştir Ben bilirim diye atıp tutsa da Riya olur el etekler öpse de Üç yüz altmış beş gün kusur etse de Birgün bile özür dilememiştir Dokunur mideye çiğ yeme pişir Bedeni beynine yük eder taşır Beyhude yorulur döner dolaşır İstenen noktaya gelememiştir Her aşık çalamaz aşkın sazını Kendi söyler kendi dinler sözünü Turap olup yol etmeyen özünü Bir mürşitten ilham alamamıştır Mahmut Erdal der ki kıramam kaşı Bile bile yemem muhannet aşı Sevgi harmanında taneyle taşı Hakkın kalburunda elememiştir |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Usandım senin elinden oy oy
Deli gönül abdal gönül Gidemem gurbet elinden zalim Deli gönül abdal gönül vay Aşkile kendin öğersin Döner bağrını döğersin Sen kimi görsen seversen zalim Deli gönül abdal gönül vay |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Kulağında davul çaldım
Yine uyanmadın eşşek Feryat ettim yüzüm yoldum Yine uyanmadın eşşek Çölde Arap kuma ıhtı Bak İsrail tabu yıktı Afrikalı Ay'a çıktı Yine uyanmadın eşşek Medyum Memiş çağ atladı Serveti bine katladı Yurtta atomlar patladı Yine uyanmadın eşşek Gelen çaldı giden çaldı Sana bomboş torba kaldı Keto bile köşe oldu Yine uyanmadın eşşek Altın gümüş dolar marklar Kimi kara para aklar Ayaklar altında haklar Yine uyanmadın eşşek Üç trilyon yem atıldı Kimler nereye satıldı Sahte dedeler satıldı Yine uyanmadın eşşek Mahmut Erdal kendin yordu Zengin paşalar dede oldu Zühre Ana vakıf kurdu Yine uyanmadın eşşek |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Faydan yoksa tabiata insana
Ömrün gelir geçer boştan ibaret Gelip geçicidir güvenme cana Kanat çırpar uçar kuştan ibaret Alıcı kuş gibi yırtıcı olsan Bakmaya kıyılmaz nevcivan olsan Sırtı yere gelmez pehlivan olsan Ecel çelme takar tuştan ibaret Ak düşer saçına buruşur yüzün Sis çöker önüne puslanır gözün İlenmeye başlar oğlun ve kızın Tesellin gözdeki yaştan ibaret Cem olur cemaat ısınır suyun Paşa mı bey misin fark etmez soyun Mevtine kesilir koç veya koyun Can için verilen aştan ibaret Mahmut Erdal bir gün kabrin kazılır Eşin dostun yarenlerin üzülür Ak üstüne kara künyen yazılır Başına dikilen taştan ibaret |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Hayalin karşımda her an her zaman
Silmedin gönlümden karelerini Eğer senden bana fayda yok ise Arayım derdimin çarelerini Hasretinle sinem dağlar gezerim Karalar giyinip bağlar gezerim Söyleyip derdimi ağlar gezerim Sen açtın sinemin yarelerini Gönül deryasında yekenim battı Dalga vura vura karaya attı Kirpiklerin oku tarumar etti Virane gönlümün parelerini Mahmut Erdal destan oldum dillerde Haber bekledim esen yellerde Kulağım haberde gözüm yollarda Uzattın hasretlik aralarını |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|