![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
Yola feda bir PİR idi benim gönlümde...
Seni seviyorum pirim, ışığını allahu ekberistler söndüremedi... SİVAS-Madımak ışık'tır... Öyle de kalacak!!! AŞIK NESİMÎ ÇİMEN ![]() 1931-1993 (Adana-Kayseri-Elbistan-İstanbul: ANADOLU) Aşık Nesimi Çimen özyaşamını özetle şöyle anlatıyor: "1931 yılında Adana'nın Saimbeyli kazasına bağlı Fatmakuyu köyünde doğdum. 1941'den sonra Kayseri'nin Sarız, Adana'nın Kadirli, Maraş'ın Elbistan kazalarına geçtikten sonra 1963'te İstanbul'a geldim. (...)Beş çocuğum var. (onlardan biri meşhur MAZLUM ÇİMEN) Saza on üç, on dört yaşlarında başladım." (1973 yılı 23 Aralığında İstanbul sinematek Derneği'ndeki konuşmasından) Aşık Nesimi Çimen de, çağdaş halk ozanlarımız içinde toplumsal sorunlara eğilmeyi, onları değerlendirmeyi, çok zaman yergiyi, taşlamayı yeğleyen bir halk ozanı. 1926 yılında Sarız’ın Safsalı köyünde doğdu biri. O halkımızın dili, O 3 telli curanın piri idi piri. İstanbul, Almanya, Fransa, İsveç devletleri, Dolaştı, O da bir gurbetçiydi tıpkı ötekiler gibi. O yemyeşil bir bahar Çimeni’ydi yalan dünyada, Bin dokuz yüz doksan üç yılı iki Temmuzunda. Onbinlerce yobaz çepeçevre sarmış oteli Sivas’ta, Alkışlarla, çığlıklarla tetikliyor birbirini kudurmuş gibi. Allahu Ekber sesiyle aslında çağırıyorlar şeytanı, Çok garip böylece ibadet ettiklerini sanı, Yakıyorlar Madımakla birlikte otuz yedi canı. Bire yobaz, bu yolda bu kaçıncı Nesimi şehitler gibi. **************** 1931 yılında Adana'nın Saimbeyli ilçesinde doğdu. Daha sonra tüm ailesiyle birlikte Kayseri'nin Sarız ilçesine yerleşti ve bir köy ağasının yanında maraba olarak çalışmaya başladı. Ağanın kızı Dilber'e aşık olunca, birlikte Kayseri'den kaçıp Elbistan'ınSevdili Köyü'ne yerleştiler.Anadolu Aleviliği'nin yoğun yaşandığı bu bölgede uzun süre kaldıktan sonra İstanbul'a taşındı. İşçi olarak Almanya'ya gitmek için çabaladı, fakat nefes darlığı olduğu için başaramadı ve ailesiyle beraber Osmaniye'nin Kadirli ilçesine göç etti. Bu dönemde yazar Yaşar Kemal ile tanıştı ve onun da yardımıyla bir fabrikada işe başladı. Greve çıkan işçilerin başına geçince işten altıldı ve ailesinin geçimini sağlamak için ozanlığa başladı. 1967 yılında Tunceli'de sergilenen bir Pir Sultan Abdal oyununda oynayan ve deyişler söyleyen Nesimi, salonda olay çıkınca gözaltına alındı ve bıyığının yarısı tek tek yolunmuş bir vaziyette serbest bırakıldı. Ailesiyle birlikte Zeytinburnu'nda bir gecekonduya yerleşti. Evinde konaklayanlar arasında Yaşar Kemal, Atıf Yılmaz, İlhan Selçuk, Behice Boran, Mehmet Ali Aybar, Harun Karadeniz, Yılmaz Güney, Mahzuni Şerif, İhsani, Emekçi ve Ali Özgentürk gibi isimler vardı. Küçük yaşta türkü derlemeleri yapan Nesimi, topladığı folklor değerlerini radyo arşivlerine kazandırdı. Hatayi, Pir Sultan Abdal ve diğer usta ozanların nefeslerini söyleyerek kendisini tanıttı. Nefeslerini, türkülerini bağlama ile değil, göğsünde taşıdığı cura eşliğinde söyledi ve cura çalmada ün kazandı. Kendi yazdığı deyişlerini de okuyup söylemiştir. 2 Temmuz1993 günü Sivas'ta, Madımak Oteli'nin yakıldığı ve 35 kişinin öldürüldüğü katliamda hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Müzisyen Mazlum Çimen'in babasıdır.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) Konu Kul Seyyid tarafindan (09-02-2008 Saat 06:23 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tur edip alemi gezdim cihanı
Yok Anadolu'dan güzel yurt bana Serpilmiş cihana vatan yavrusu Gördüm hallerini acı dert bana Dünyaya bedeldir milletin ferdi Gördüm yuvasını artıyor derdi Zalimler her yerde eziyor merdi İnsan dışı bunlar birer kurt bana Gördüm hallerini ağlar gezerim Garibim gurbette candan bezerim Nesimi'yim Anadolu mezarın Olsun bitsin bezden kefen yırt bana NESİMÎ ÇİMEN-KOŞTUMDA GELDİM [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] ![]() Konu Kul Seyyid tarafindan (09-02-2008 Saat 06:22 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Ak meleğim göç eylemiş yurdundan
Havalanmış minnet etsem iner mi Can çıkmazsa o kurtulmaz bu demden Alev almış ateş dağı söner mi Dertli olanlara elbet zar gelir Geniş dünya tek başına dar gelir Ellere yaz bahar bana kış gelir Ben yanarım eller beni kınar mı Nesimi`yem daha giymem alları Viran olsun Çamşıhı`nın elleri Sele verem dağı taşı çölleri Aklı olan bu dünyaya kanar mı |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Barış Güvercini
Dostluklar kurulsun insanlar gülsün Barış güvercini uçsun Dünya da Yok olsun kötülük düşmanlık ölsün Barış güvercini uçsun Dünya da Dostluklar kurulsun insanlar gülsün Son bulsun savaşlar kimse ölmesin Dünya cennet olsun yaşasın insan Gelin barışalım dökülmesin kan Son bulsun savaşlar kesilsin figan Barış güvercini uçsun Dünya da Dostluklar kurulsun insanlar gülsün Son bulsun savaşlar kimse ölmesin İnsancıl insanlar barıştan yana Ancak zalim olan kıyar insana Barış aşkı yayılmalı cihana Barış güvercini uçsun Dünya da Dostluklar kurulsun insanlar gülsün Son bulsun savaşlar kimse ölmesin Nesimi der ki ey füze yapanlar Acımasız zalim cana kıyanlar Bırak ey yaşasın bütün insanlar Barış güvercini uçsun Dünya da Dostluklar kurulsun insanlar gülsün Son bulsun savaşlar kimse ölmesin |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Bozuldu Dünyanın Lezzeti Tadı
Bozuldu dünyanın lezzeti tadı Gel göçelim gönül gidel burdan Sevginin saygının kalmadı adı Gel göçelim gidelim burdan Arifler azaldı kalmadı kamil Nerde eyhi sohbet nerde eyhi dil Her ne arar isen bir güruh cahil Gel göçelim gönül gidelim burdan Bari sen idrakın gerçekte düşün Dününden beter geliyor her günün Burda yeri kalmadı nesiminin Gel göçelim gönül gidelim burdan |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Dinle Sözümü
Aç kulaklarını dinle sözümü Yalan söz gerçeğe bir tuzak değil Ehli irfan olan hakkın mekanı İşte böylesinden hak uzak değil İrfan meclisine girmeyen kişi Pişmemiştir özüsünün ateşi Yenilmez ekmeği zehirdir aşı Lanet böylesine hiç yazık değil İnsan haklarını hak bilen kişi Özünde nur doğar yalan ateşi Kamili taşlamak cahilin işi Cahilden kötülük hiç uzak değil Sakın ol Nesimi sen senden sakın Meclis-i erkandır edep er hakkın Özünü bilene hak olur yakın Hak odağı demden hiç uzak değil |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Bozuldu dünyanın lezzeti tadı
Gel göçelim gönül gidelim burdan Sevginin saygının kalmadı adı Gel göçelim gönül gidelim burdan Gerçeğe değer yok soytan gözde Ahlaklar bozuldu rezalet dizde Edep haya kalktı kalmadı yüzde Gel göçelim gönül gidelim burdan Arifler azaldı kalmadı kamil Hani sohbet ehli nerde ehl-i dil Her ne arar isen bir güruh cahil Gel göçelim gönül gidelim burdan Bari sen idrak et gerçekte düşün Dününden beter geliyor hergünün Burda yeri kalmadı Nesimi`nin Gel göçelim gönül gidelim burdan |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Bir ricam var sana ey yüce tanrım
Beni yakan o da yansın kavrulsun Sığınmasın sana yüce settarım Beni yakan o da yansın kavrulsun Evliya enbiya gayip erenler Çağırınca gelip car`v erenler İstiyenin muradını verenler Beni yakan o da yansın kavrulsun Abdal Musa şahım ey Kızıl Deli İkrarım var size demişim beli İnandığım yüce Bektaşi Veli Beni yakan o da yansın kavrulsun Ondört masumi pak kırklar yediler Ehli-beyit evrahı oniki imamlar Arzuhalim size ey şahı selver Beni yakan o da yansın kavrulsun Af eyle ya Ali bağışla beni Beli dedim sana hak bildim seni Ver bu muradımı sad eyle beni Beni yakan o da yansın kavrulsun Söyle ya Hüseyin kime yalvaram Ancak senden olur yarama merhem Lutf eyle şahım sen eyle kerem Beni yakan o da yansın kavrulsun Ricam vardır bütün gerçek erlere Hazır mevcut olan bugün pirlere Nesimi arzuhal yazdım ellere Beni yakan o da yansın kavrulsun |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Her seherde tan yıldızı doğarken
Ararım nazlı yar hep seni seni Seherde bülbüller figan eylerken Görürüm nazlı yar hep seni seni Mecnun gibi sahralarda çöllerde Yola giden yolcularda yollarda Aşk derdine düşen Mecnun kullarda Sorarım nazlı yar hep seni seni Dağlara taşlara ovaya baksam Canlıya cansıza sahraya baksam Nesimi`yem hangi diyara baksam Görürüm nazlı yar hep seni seni |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Şifa İstemem Balından
Şifa istemem balından Bırak beni bu halımdan Razıyım açan gülünden Yeter dikenin batmasın Gece gündüz o hizmetin Şefaatin kerametin Senin olsun hoş sohbetin Yeter huzurum gitmesin Taşa değmesin ayağın Lale sümbül açsın bağın İstemem metheylediğin Yeter arkamdan atmasın Kolay mı gerçeğe ermek Dost bağında güller dermek Orda kalsın değer vermek Yeter ucuza satmasın Sonu yoktur bu virdimin Dermanı yoktur derdimin Gerekmez ilaç yardımın Yeter yakamdan tutmasın Nesimi`yim vay başıma Kanlar karıştı yaşıma Yağın gerekmez aşıma Yeter zehirin katmasın |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|