![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bizden Biri |
Tıpkı Edip Harabi gibi o da Bektaşiliği sonradan seçenlerdendir.
Alevi-Bektaşi Edebiyatına önemli eserler kazandırdığı için unutulmaması gerektiğini düşündüm. Kayseri'nin Develi ilçesinde doğmuş. Babası yörenin ünlü bir imamıymış, bu yüzden kendisi de medrese eğitimi almış. İstanbul'a giderek orada eğitimine devam ederken Bektaşiliği seçmiştir. Dili sivri olduğu için İstanbul'da yaşamsal tehlike başgösterince yeniden Develi'ye dönerek orada aşık toplantılarına katılmıştır. 1866 yılında hakikate yürümüştür.
Akarsu'yum bir anadan doğmadım
Aşkımdan gayrıya boyun eğmedim Koskocaman şu dünyaya sığmadım Bir fındık içine sığmış gibiyim |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Arjin Efruz For This Useful Post: | Ruzgar (07-01-2008) |
|
|
#2 |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Can ipini ten yününden
Saran kirman ular bir gün Sulu yalçınlar önünden Açılan gül solar birgün Gül dalında diken yarar Diken güle vermez zarar Türâb saçın başın tarar Saçakların yolar birgün Dünya olur bir gün harab Ne bülbül kalır ne gurab Rızka sebep olan türab Gözlerine dolar bir gün Kudret koçunu koynuna Katmış seyreder oynuna Ecel kolların boynuna Habersizce dolar birgün Acı tatlı yenmez olur Yalan gerçek denmez olur Taş çarh ile dönmez olur Hep kesilir sular birgün Çal Seyrani durma sazı Hakk'a sen eyle niyazı Sana secdesiz namazı Kısmet olan kılar bir gün. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Arjin Efruz For This Useful Post: | Ruzgar (07-01-2008) |
|
|
#3 |
|
Can Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 29
Üye No: 36
Thanked 3270 Times in 1656 Posts REP Gücü : 26
REP Puanı : 737
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
AŞIKIN GÖNLÜ
Eski libas gibi aşıkın gönlü Söküldükten sonra dikilmez imiş Güzel sever isen gerdanı benli Her güzelin kahrı çekilmez imiş Bülbül daldan dala yapıyor sekiş O sebepten gülle ediyor çekiş Aşkın iğnesiyle dikilen dikiş Kıyamete kadar sökülmez imiş Sevdiğim değildin böylece ezel Aşkının bağına düşürdün gazel İbrişimden nazik saydığım güzel Meğer pulat gibi bükülmez imiş Seyrani'nin gözü gamla yas imiş Benim derdim her dertlere baş imiş Ben bağrımı toprak sandım, taş imiş Meğer taşa tohum ekilmez imiş.. SENE 1261 Bin ikiyüz altmışbire tarih basınca Pek ziyade oldu siklet bu sene Eski adet bitip devir dönünce Kalktı insanlardan şefkat bu sene Koymuşum havana bu garip seri Sefa mı sunulur ah şimden geri Ağnıya olursan derler gel beri Fukaraya yoktur rağbet bu sene Fukaranın hali Mevla'ya belli Merhamet yok ağnıyada ezeli Buğdayın bir mutu oldu yüzelli Muhtekire düştü fırsat bu sene Zengin artık kesmez oldu kurbanı Kalmadı dünyanın rengi elvanı Sultan Süleyman'a kalmadı fani Bize Hak'tan oldu rahmet bu sene İş böyle giderse kopacak fesat Yaklaşmadı gitti şu vakt-i hasat Sanatlar işlemez ortalık kesat Boşadır çalışmak gayret bu sene Bu Seyrani sahih sohbet eylesin Naçar olan fukaralar neylesin Rica niyaz edin halas eylesin Mevlamız beladan millet bu sene bende bu iki eser vardı develili aşık seyraniye ait ama tam net bilmiyorum yanlışlık yapmayım emeginize saglık
Ne olursa olsun hayat gerçektir.ne uyandığında hayra yorabileceğin bır rüya,ne de çocukken bir uçurtma kadar renkli sandığın hayallere benzer.Bazen gelir deli bir fırtına gibi tutar kolundan savurur,bazen kışın ortsında baharı yaşatır gönlüne.Çıkmazlara girersin,yokuşlar tırmanırsın.Birgün bakmıssın düzyola çıkmışsın.Kocaman bir kutu gibidir hayat, içi süprizlerle dolu.Tahmin etme ,hep yanılırsın"...
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Ruzgar For This Useful Post: | Arjin Efruz (07-01-2008) |
|
|
#4 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Eğlen hocam eğlen bir sualim var
İz'an nedir erkân nedir yol nedir Seni bana gayet fâzıl dediler İçerimde bir yaram var bil nedir Cennetin kapısın Sallâllah açar Şeriat işini Muhammed seçer Seksen bin evliya yurdundan göçer Onları bekleten mutlu kul nedir Muhammed dinidir taptığım tapı Bozulmaz Mevlâ'nın yaptığı yapı On iki bahçede kırk sekiz kapı Eşiği bekleyen iki kul nedir Kıldan ince derler Sırat'ın yolu Önünde Devletlü, ardında Ali Üçyüz altmış birdir selvinin dalı Dalında açılan iki gül nedir Başına bağlamış al yeşil çember Kokuyor ağzında misk ile amber Seksen bin evliya yüzbin peygamber Önünde gidiyor iki kul nedir Seyranî der diyar diyar gezmedim Kalem alıp kaşın gözün yazmadım Elim ile bir gemicik düzmedim Gemi nedir derya nedir yol nedir
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Asırda acaip işler çoğaldı
Bilmem bu işleri kimler ediyor Dünyayı hep rezil köpekler aldı Gelen ümeraya karşı geliyor Biraz bahsedeyim ehl-i zamandan Yahşılar aşağı düştü yamandan Aralık itleri olmuş kumandan Uyuz it kurtlara kumand'ediyor Buğday unu beğenmiyor enikler İplikten aşağı düştü ipekler Hep sedire geçti itler köpekler Hânedan ayakta hizmet ediyor Koltuk kılı fark olmuyor sakaldan Tüccarlar aşağı indi bakkaldan Aslanlara çoban düşmüş çakaldan Şimdi aslanları çakal güdüyor Mekteple medrese ortadan kalktı Meyhane kerhane meydana çıktı Ar namus denen şey ortadan kalktı Şimdi kişi bildiğine gidiyor Sarhoşlar çoğaldı kalmadı ayık Bu asır böylece hallere lâyık Müzevirin adı muhbir-i sâdık Şimdi kişi bildiğine gidiyor Şahinler yurdunu tuttu yarasa Baklava yerine geçti pırasa Şimdi rağbet deyyus ile terese Zamane bunlara rağbet ediyor Boy kürkünü beğenmiyor köçekler Babasına akl'öğretir çocuklar Yumurtadan burnu çıkan cücükler Horoz oldum diye cık cık ediyor Küçükler büyüğe çorap geydirir Tatlıyı insana acı yedirir Seyranî zamane böyle dedirir Şimdi kişi bildiğine gidiyor |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Eyvah fukaranın beli büküldü, Medet ticaretin gücüne kaldık. İyiler alemden göçtü çekildi, Bizler zamanenin piçine kaldık. Rüşvet ile yazar hakim hücceti, Hüccet ile alır kadı rüşveti. Halk bilmiyor dini, şeri sünneti, Bozuldu sikkenin tuncuna kaldık. Sene bin iki yüz altmış beş tamam, Okunur ezanlar boş bekler imam, Seyrani bu nutkun sonu vesselam, İnanın dünyanın ucuna kaldık. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Mahkeme meclisi icat olduğu,
Çeşme-i rüşvetin ahmaklığından. Kaza bela ile alem olduğu, Kazların kadıya uçmaklığından. Selefin rüşvetle hüccet yazması, Halefin anlayıp hükmün bozması, Yıkılan binanın birden tozması, Asıl sermayenin topraklığından. Asıl sermaye-i niyabetleri, Emvali eytamdır ticaretleri, Davet-i rüşvete icabetleri, Sıdık ile gönlünün alçaklığından. Bülbülün aşkıdır dalda öttüğü, Çobanın sütedir koyun güttüğü, Toprağın Kabil’i kabul ettiği, Şüphesiz yüzünün yumuşaklığından. Dünyadan ahrete gidip gelmemek, Olmasa iktiza ener ölmemek, Balık baştan kokar bunu bilmemek, Seyrani gafilin ahmaklığından. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Gönül serden geçer yardan geçemez,
Bağlanmışım ikrara kavi özlüyüm. Her sözüm dinleyen özüm seçemez, Sırat köprüsünden ince sözlüyüm. Benim sözüm çürük değil, sağ gibi, Çürük sözler erir akar yağ gibi, Üzerinden kervan geçer dağ gibi, Yokuşluyum sanma beni düzlüyüm. Yolcu ateş yakmak ile yol yanmaz, Erenlerin dokuduğu çul yanmaz, Cehennemde günah yanar, kul yanmaz, Ben günahtan sürmelenmiş gözlüyüm. Sığındım Seyrani Kayyım-u Ferde, Aşkı sevda ile düştüm bu derde, Tuttum günahımdan yüzüme perde, Rabbin divanında kara yüzlüyüm |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Dağlarda nergis sanırdım,
Ala gözlü mestim seni. Sözünden özün tanırdım, Fehmederdim dostum seni. Lokma oldum hamurlardan, Ben soyundum samurlardan, Olur olmaz çamurlardan, Sakınmazdım üstüm seni. Varsam Kırklar Mekke sine Tuğra olsam sikkesine, Bir gerçeğin tekkesine, Seremedim postum seni. Dersim aldım İsmi Hu’dan Kara toprak kanlar yudan, Seyrani keyfimce sudan, Doldurmadım testim seni. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Ahvali alemden yar sorsa beni,
Müptelayım canım gibi tenime, Muhabbet bir yana ben de bir yana, Güzel sevmek zarar değil dinime. Uftadeyim bülbül gibi güle ben, Çevrildim turna gibi göle ben, Yarin ismin aldım dilden dile ben, Sürüklerim gömmek için sineme. Seyrani mürşidim severim gayet, Bu sevgi benim için büyük ibadet, Tamuda yanmaya etmem kasavet, Yanarım gafletle geçen günüme |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|