![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
VELİ (KUL VELİ-AŞIK VELİ- DERVİŞ VELİ, VELİ DEDE- ABDAL VELİ)
1750-1853 İğdecik Köyü-Şarkışla Sivas Şarkışla Ağcakışla bucağı İğdecik köyünde doğmuş. Babası Hüseyin ve Annesi Kamer’dir. 60 yaşını geçmişken 1853 yılında vefat etmiş. Küçükken 10 yaşında yetim kalmış. Çobanlık, hizmekerlik etmiş. Okur yazar olmadığı için ilk şiirlerinden yalnızca sevilip ezberlenenler günümüze kadar gelebilmiş. Kemter’e çıraklık etmiştir. 1818 yılımda onun vefatıyla Hacı Bektaşi Veli’yi ziyarete gider ve orada bir süre kalarak kendini yetiştirir.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Akdeniz yalısı, Aydın yakası,
Kuşlar gider bizim Abdal Musa’ya. Cemalin görünce yürüdü dağlar, Taşlar gider bizim Abdal Musa’ya. Katardan ayrılan turbana mozular, Her andıkça sinelerim sızılar, İrili ufaklı emlik kuzular, Koçlar gider bizim Abdal Musa’ya. Seyyid Ali Abdal Emir Seyyid’e, Üçü bir kardaş durur Ehli Beyit’e, Cümle alemi kaydetmiş deftere, Başlar gider bizim Abdal Musa’ya. Baba Kaygusuz’dan almış cehdini, Bilin mi İbrahim Ethem vaktini, Padişahlar tacı ile tahtını, Boşlar gider bizim Abdal Musa’ya. Veli’m eydür dört dergahtan evveli, Seyyid Ali, Abdal Musa, Bektaşi Veli, Hüseyin aşkına didemin seli, Çağlar gider bizim Abdal Musa’ya. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Mısır ülkesinde sultan olmadan,
Kenan illerinde kul olmak ola. Beylerin eğninde atlas olmadan, Abdallar sırtında çul olmak ola. Ey gönül fark eyle astarı bezi, Cana hayat verir kamilin sözü, Ne duyucu deyici ol her sözü, Beyhude cevaptan lal olmak ola. Nigah ikrar güftar üçünü birden, Üçünü bir bilen himmet al pirden, Hutbe okunmazsa İmam Cafer’den, Arifler katında zül olmak ola. Her ne ister isen iste sen benden, Cümle mahluk hoşnut olur senden, Hakikatsız kavim kardaş olmadan, Kamil akil uslu el olmak ola. VELİ’m eyder kısmet isterim Haktan, İnayet umarım ol güzel Şahtan, Beylerden paşadan hem padişahtan, Her bir hali ile kul olmak ola. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
On bir aydır ben yarime hasiret,
Göre idim Şahı Merdan aşkına. Gide idi gönlümüzden kesiret, Sile idim Şahı Merdan aşkına. Kırk gün oldu hiç çıkmıyor düşümden, O yarin sevdası gitmez başımdan, Ceylan köprüsünden Ferhat taşından, Geçe idim Şahı Merdan aşkına. Gönül de karıştı hublar göçüne, Kalmasın efendim kulun suçuna, Saat dörtte Amasya'nın içine, Gire idim Şahı Merdan aşkına. Efendim doldurup verince demi, Orda hazır idi kırkların cemi, Yine senden ola yaramın emi, Çala idim Şahı Merdan aşkına. VELİ’m eyder bu sevdanın adı ne, Aşık maşukunun yanar oduna, Cümle muradıma hem maksuduma, Ere idim Şahı Merdan aşkına. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
MECNUNUM LEYLAMI GÖRDÜM
Mecnunum Leyla'mı Gördüm Bir Kerece Baktı Geçti Ne Sordu Ne De Söyledi Kaşlarını Yıktı Geçti Soramadım Bir Çift Sözü Ay Miydi Gün Müydü Yüzü Sandım Ki Zühre Yıldızı Şavkı Beni Yaktı Geçti Ateşinden Duramadım Ben Bu Sırra Eremedim Seher Vakti Göremedim Yıldız Gibi Aktı Geçti Bilmem Hangi Burç Yıldızı Bu Dertler Yareler Bizi Gamze Okun Bazı Bazı Yar Sineme Çaktı Geçti Veli'm Eydür Ne Hikmet Is Uyumadım Ki Görem Bir Düş Zülfünü Kement Eylemiş Boğazıma Takti Geçti |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Arapça Farsça sual sorarsın,
Bildinde mi söylen, bilmedinde mi. Bilmediğim pazarlığı edersin, Aldında mı söylen, almadında mı. Pazarlık şarına ulu şar derler. Ölümden ileri ölüm var derler, Bir yönünden ölmesi yeğ derler, Öldünde mi söylen, ölmedinde mi. Er olamaz pir önünde ölmeyen, Hatm edemez yedayeti bilmeyen, Evvel sultan m’olur talip olmayan, Oldunda mı söylen olmadında mı. Gene arif bilir talip olanı, Aşıklar söylemez bunda yalanı, Nerde gördün cenazesin kılanı, Kıldında mı söylen kılmadında mı. VELİ’m eyder cenazesin kılmayan, Derya nedir deniz nedir bilmeyen, Bahri gibi ummanlara dalmayan, Daldında mı söylen dalmadında mı. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Yeri göğü insü cini yarattın,
Sen ey mimarbaşı eyvancı mısın. Ayı günü çarhı burcu var ettin, Ey mekan sahibi nişancı mısın. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Ela gözlerine kurban olduğum,
Arzuladım seni pir deyü geldim. Gece gündüz hayaline yeldiğim, Yasrama bir merhem sar deyü geldim. Pek perişan oldum seni seveli, İkrar verdim ta elestten evveli, Kaşları mahitap gözler mevali, Şöyle bir efendim var deyü geldim. Senden ayrılalı dahi gülmedim, Ben gönlümü bu deryaya salmadım, Şunda her güzelden vefa bulmadım, Yine imdat sende car deyü geldim. Eğme kaşlarını kasavetim var, Gürühu Naciden asil zatım var, Yusuf Kenan gibi muhabbetim var, Bir melek simalı yar deyü geldim. VELİ’m eyder pirden tuttum elimi, İkrar verdim pek bağladım belimi, Ya öldür ya azad eyle kulunu, Ya benim muradım ver deyü geldim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Horasan ilinden Anadolu'ya
Islahata geldi Pir Hasan Dedem Seyreyle didemden akan selini Islahata geldi Pir Hasan Dedem Peşinden ordusu gayet firkatli Taçları yeşildir dilleri tatlı Böyle er görmedim gayet heybetli Islahata geldi Pir Hasan Dedem Haydari Berek'e bekçidir koydu Necef denizinden kılıcın aldı Tahta kılıç ile çok kafir kirdi Islahata geldi Pir Hasan Dedem Ol Berek dağında Haydar seslenir Varan deli akıllanır uslanır Tahta kılıç kılıfında paslanır Islaha geldi Pir Hasan Dedem Aksede üstünde gördüğüm böyle Gül yüzlü efendim gördüğün söyle Pir Otman Baba'ya bir niyaz eyle Islahata geldi Pir Hasan Dedem Velim der ki şüphesiz Ali Bir ismi Hasandır, bir ismi Ali Niyaz et Allahın sevgili kulu Islahata geldi Pir Hasan Dedem |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Dost dost diye hayaline yeldiğim
Dost ise ayırmış özünü benden Çatık kaşı, benlerini saydığım Çevirmiş nicedir yüzünü benden Hani dost uğruna can bas verenler Hasbeten söylesin gözle görenler Simdi bizden yüz çevirdi yarenler Evvel sekinmezdi gözünü benden Gözüm yaşı döner m'ola sellere Bu ayrılık har düşürür güllere Evvel aşna idim her bir hallere Simdi sakınıyor sözünü benden Sadik gerek dost yoluna soyuna Gönül kail Hak'tan gelen oyuna Besbelli ki oynayamam yayına Anınçün kaldırmış nazini benden Her sabah naz ile gelip geçerken Doldurup da al badeler içerken Veli'm eyder ak göğsünü açarken Simdi nikaplamış yüzünü benden |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|