Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Karışık Köşe Yazıları

Karışık Köşe Yazıları Alevilikle ilgili değişik yazarların makalelerinin ve Köşe yazılarının yer aldığı alan.

Reklam Alanı
Konu Kapatilmistir

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 08-15-2008, 11:16   #1
ozan şahturna-şiar
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 297
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : ozan şahturna-şiar is on a distinguished road
İletişim
Standart Ateşi Yakar Güneşim

ATEŞİ YAKAR GÜNEŞİM

Salı, 12 Ağustos 2008 07:42

Ateşi yakar Güneşim

Yıldızları AVUÇLARIM

Doğmadan bin yıllık yaşım

İnsanlığı AMAÇLARIM!...

Dolu aktım, boşa doldum
Denizlere buhar oldum
Güze kışa bahar oldum
Düze çıkar YAMAÇLARIM

Şah Turna şakır dalında
Rengim var gülün alında
Mazlum insanlık yolunda
Çekildi tel tel SAÇLARIM!.
Söz ve Müzik: Halk Ozanı Aşık ŞAHTURNA (Ozan Şah Turna)
Düzenleme ve Yorum: Ozan ŞİAR Can [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

BARIŞ ANASI
Zulüm için zalimlere
Evlat yollaman Analar
Bile bile ölümlere
Mendil sallaman Analar

O da Ana, buda Ana
Buna nasıl can dayana
Oy Ana, An’a Ana
Olalım Barışdan yana!...

Kan içinde yatlarını
Yüzdürürler botlarını
Kirli savaş atlarını
Artık yemlemen Analar
Oy Ana, An’a Ana
Olalım barış’dan yana...

Şah Turna yol gözler ana
Kıyar mı bir can bir can’a
Ellere yakışır kına...
Kanla allaman Analar

O da Ana, buda Ana
Buna nasıl can dayana
Oy Ana, An’a Ana
Olalım Barışdan yana!...
Söz ve Müzik: Kadın Halk Ozanı Aşık Şah Turna (Şahturna) & Ozan Şiar
Almanca çeviri Dr. Ursula Reinhard, Şirin Şafak
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] Klip
BARIŞ ANASI Türkü Ana Aşık ŞAH TURNA Ozan ŞİAR Can

Tüm dünyada savaşlara karşı, zalimlerin, ezenlerin-sömürenlerin kirli düzenlerine ve kan damlayan
saltanatlarına karşı ‘Gerçek Barış’ı, Dostluğu ve Mazlumların-Halkların birlikteliğini, kardeşliğini dile getiren bestemizi, şiirimi’ Şiir dostlarına, türkü sevenlerimize ve barış sevdalılarına armağan ediyorum...
Ozan Şah Turna (Şahturna)

TANIKTIR TÜRKÜLERİMİZ!...
Anadolu’mdan beslenir
Ovadan dağa yaslanır
Bütün dünya’ya seslenir
Tanıktır Türkülerimiz

‘Barış türküsü’nün dili
Dostluk bahçesinin gülü
Kerem’le-Aslı’nın külü
Yanıktır Türkülerimiz...

Yunus, PirSultan`lar ezel
Umudu ‘sevdası’ güzel
Deyiş, barak, hoyrat, gazel
Yayıktır Türkülerimiz...

Allı turnam kanat açar
Katar katar dosta uçar
Karanlığa ‘ışık saçar’
Ayıktır Türkülerimiz

Sevdasını etmez Pazar
Türkülerle tarih yazar
Ummanı deryayı gezer
Kayıktır Türkülerimiz

Şah Turna, çiçekler takar
İnsan yakmaz ‘deyiş` yakar
Fırat, munzur coşkun akar
Sanıktır Türkülerimiz...
KANIKTIR; YANIKTIR; SANIKTIR TÜRKÜLERİMİZ!.....
Söz ve Müzik Ozan Şah Turna (Aşık Sahturna)
Düzenleme Yorum Ozan Şiar Can
Sevgili Canlar, 'Yanıktır, Tanıktır ve Sanıktır Türkülerimiz’. Can yakmadık, insan yıkmadık! Maşukların, yavukluların ellerine kına yakar gibi, türküler yaktık, tumut- sevda ezgilerimizle... [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

TACI-TAHTI YIKTIM CANLAR!…

Ne eğildim, ne de saptım
Acılardan ilaç yaptım
İnsanı başa taç yaptım
Tacı tahtı YIKTIM Canlar!…

Özümü çektim darlara
Güneşim vurur karlara
Uyuyan `bakar körlere`
Acı -acı BAKTIM Canlar!...

’İnsanlık’ için yürüdüm
Bedenim korla bürüdüm
Mum oldum yandım eridim
Meşaleler YAKTIM Canlar

Şah Turna yar yarasından
``Şafak``doğar arasından...
Nesimi`nin derisinden
Boynuma ip TAKTIM Canlar!…

Özümü çektim darlara
Güneşim vurur karlara
Uyuyan bakar körlere
Acı -acı BAKTIM Canlar!...

Söz ve müzik: Aşık Şah Turna (Şahturna)
Düzenleme-yorum: Ozan Şiar Can

DAVAM DİVANA KALMASIN!...
Ey pirim koca Pir Sultan
Sevdam Divana kalmasın
Boynumda asılı ferman
Davam divana kalmasın!

Ektik, biçtik sel götürdü
Başağını yel götürdü…
Biz büyüttük el götürdü
Sevdam divana kalmasın

Güzel benim Anadolum
Coşa gelir obam- elim
Yakanızdan kalkmaz elim
Davam divana kalmasın

Şah Turna’yı okladılar
Dikenleri kokladılar
Kirlileri akladılar...!
Davam divana kalmasın!...
Söz ve Müzik: Aşık Şah Turna Düzenleme ve yorum: Ozan ŞİAR Can

Turna Sesi Aşık ŞAH TURNA ( Ozan Şahturna)
DÜNYAMIZI ‘GÜZELLİK’ KURTARACAK!....Makale-Şiir, Güncel Yazı...

Sevgili Dostlar, Dünyamızı, İnsanlığı ‘güzellikler’ kurtaracak! Beğin ve yürek güzelliği; ekmek ve su kadar önemlidir, hatta bazen daha da evladır. Zira, ‘ekmeksiz ve susuz ölürüz’. Ancak, güzelsiz-güzelliksiz hayvanlaşırız!
Oysa,‘ İnsanca ölmek, hayvanlaşmaktan, robot misali yaşamaktan daha önemlidir’ diyor Dostoyevski. Güzel özlü ve sözlü bir değim.
Sevgili yaşamı ve dostluğu paylaşanlar; sevmek ve sevilmek gerek. İşte, aşta, sevişte kucaklaşmak gerek.
Dar çember gibi kendi alanımızda takılıp kalmak; geniş alanları kapatır. Ufkumuzu daraltır, dünyamızı karartır! Yeryüzünde ki bunca adaletsizliklerin, haksızlıkların, sömürü ve baskıların kökeninde sevgisizlik ve paylaşım kültürünün gelişmediğinin önemli bir rolü olsa gerek...
İnsanı’ ‘insan yapan’ değerlerin temelinde sevgi ve özgecilik yatar. Sevginin dostluğun ve paylaşımın olmadığı tüm öğeler, birer robottan farksızdırlar! Sevgi ile hercümerç olmayan hiç bir sistemler grafiği mutlu toplumlar ve bireyler yaratamazlar! Değerli Dostlar,Yaşamı ve dostluğu paylaşmak adına sevdalı, umut nakışlı bestemizi, yürekten çağlayan dizelerimizi yazar ve eğitimci Ozan ŞİAR Can üstad'ın davudi, içli sesi ve özgün sazıyla birleştirdiğimiz bir eserimizle selamlıyorum, dünyayı güzelleştirenleri, sanat-edebiyat, kültür ve yaşam dostlarımızı...

SEVDA ZARFINA KUŞ OLSAM!...
Gökte Turnalar misali
Sevda zarfına KUŞ olsam!
Mazlumlara güneş eli
Zalime boran KIŞ olsam...

Dadaloğlu otağında
Sarmaş oldum yatağında
Bugünler yol kavşağında
Yarına Umut DÜŞ olsam

Nerde garip görsem bağrım
‘Cız eder’ ah,dinmez ağrım
Yüzyıllara gider ‘çağrım’
Ferhat Şirin ATAŞ olsam

Şah Turna aşk yele verin
Dosta gitsin serin-serin
Hasret çeken sevenlerin
Gözünden akan YAŞ olsam!...

Evet Dostlar, mazlumlara doğan güneş olsak. Gariplere muştu (müjde), sevilene-sevene secde olsak. Gönüllerimizi açalım cana-canana, onura, İnsana. Geniş tutalım, tutsak dünyamızı. Özgür yaratıcılık ve özgür sevdalar; dar kalıpçılıkla, aynı binanın çevresini dolaşmakla olmaz! Kendimizi aşıp, yek diğerimizle kucaklaşmamız gerekir! Özgürlüğün yanına ‘Özgünlüğü’ de koymalıyız! Bir sanatçı, aydın ve yazar özgür; ama aynı zamanda ‘Özgün’ olmalıdır...
Lafız değil; anlam önemlidir. Doğruyu ve iyi olanı amaçlarken; güzeli de amaçlamalıyız. İnsan, sevgi ve yaşam dışa açıldıkça güzelleşir. Sanatın, sevginin, şiirin ve insanca paylaşımın olduğu her yerde bir umut ışığı vardır!...
Şüphesiz ki, bu satırların yazarının da bir dünya görüşü vardır. Sanat, edebiyat üretti, kültürel-sosyal toplumsal çalışmalara imza attık, birçok ağır bedeller pahasına! Ancak, hiç bir zaman bir takım dar ilkeleri savunma düzeyinde kalmadım. Dünya’ya çok geniş pencerelerden bakmağa çalıştım, bakar körlere ibret ve Salt kuru ideolojiler yavandır. Tatsız-tuzsuz aşa benzerler.
Yalnız birtakım şeylerin değil; birçok özelliklerin ve güzelliklerin adamı olmak gerek... Sevgi yumağı ile dolmak, aşk oduna yanmak gerek. Yaşam için yemeli; yemek için yaşamamalı...!
Sevgili Canlar, yaratıcılık, üreticilik için zahmete katlanmak istemeğenler; tekrarın, kopyacılığın kolaycılığına; hazırcılığın rehavetine kapılırlar... Arabayı, sevgi ve bilim atının önüne koşanlar; tarihin akışını tersine döndürmek isteyenlerdir! İnsanda ve canda değişmeyen tek şey; sevgidir ve değişkenliktir...
Sevilesi ve yaşanası bir dünya için. Uğruna zulümleri göğüsleyecek sevdalar ve umutlar için; tabii ki, bağ-bahçıvan ve gülün yanısıra; dikeni de olacaktır! Dikensiz gül bahçesi olmaz, gülün dikenine katlanmalı!
Nostalji takılmakla geleceğe köprü kurulamaz. Sorunlara, fikirlere ve inançlara dar pencerelerden bakmakla ilerleme sağlanamaz.. Duygusuz ve sevgisiz insan, bir robottan farksızdır!...Sloganlara, simgelere ve imgelere yapışmak, sığınaklara sığınmak bir aşama, gelişme kaydettirmez insana.
Dostlar, Evet, dünyamızı güzellikler kurtaracak. Sevgi kervanında can canı, ten teni saracak... İnsanlık esenliğe ancak, Ferhat’ın sevg,i, umut çekici ile dağları yara yara varacak Şirin’ine! Sabırla, yürekle, erek ile...Bizim dağlar, yollar aşan sevgimiz sevdadan da ötedir!...

SEVDADAN DA ÖTE!
Değil heves, değil tutku
Aşkım SEVDADAN da Öte
Yarınlara sarkar ‘utku’
Umut DEVADAN DA Öte!

Poyraz eser, güller n’ider?..
Volkan kaynar, taşar gider
‘Sarp dağları’ aşar gider
Yolum OVADAN da Öte

Aşk ekinim, harlı harman
Yar’la yaralandı derman
Gönül dinlemez ki ferman
Şiar, DAVADAN da Öte!....

Söz ve Müzik: Ozan ŞİAR Ağdaşan
Düzenleme: Ozan Şah Turna Vokal ve Yorum: ŞAFAK ve ŞİRİN Ağdaşan

Bir söz vardır: Değirmen iki taştan; muhabbet ve sevgi iki baştan... Sevgi doğanın ikinci bir güneşidir!
Canlar, gönül-dostluk ve yaşam ocağında kavrulduk, dört aleme savrulduk... Omuzlarda geceleyin karanlıklar-ay batar; ama güneş doğar. Sevginin sıcaklığı ısıtır, yürekleri, ezgili-sezgili erekleri...
Sonunda güzel ve güzellikler kazanacak. İnsanın kendisi üzerinde zaferi olacaktır! Işık dolacak karanlık ve paslı gönüllere. İsli, puslu beyinlere. Zaten yaşam, umut sevgi ve paylaşım değil mi?
Sevgiyle, dostça- hoşça ve turna kanadında yolladığım türkülerle kalın, umudunuz solmasın!...

Ozan Şah Turna (ŞAHTURNA) Sanatçı / Yazar /Aktivist
ŞAHTURNA Kültür ve Sanat Evi Uluslararası Kadın Sesi

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

ozan@sahturna.coBu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir m
ozan şahturna-şiar isimli Üye simdilik offline konumundadir  
The Following 8 Users Say Thank You to ozan şahturna-şiar For This Useful Post:
Alev (08-15-2008), Arjin Efruz (09-12-2008), Devrim06 (08-15-2008), GUNDΠ(08-15-2008), moycan (08-15-2008), Renas (08-15-2008), sivaslı58 (11-11-2009), İşcanbaba (08-21-2008)

Konu Kapatilmistir

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil