Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > Yazarlarımız > Ünsal Öztürk

Ünsal Öztürk Ünsal Öztürk Makalelerinin Okudugu ve makalelere soru ve yorumların yapılacağı bölüm

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 11-05-2011, 02:24   #21
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 156
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim

Evveli Hu ahırı Hu ya Hu illa Hu olam
Evvel ahır ol kala vü ' Men aleyha fan ' olam

Evvel ve Ahir kelimesinde gecen "ahir" kiyamet günü, Ahir zaman ile iliskilidir. Ahir kelimesinin kökeni Ahura Mazda'nin isminden semavi dinlere gecmis olma ihtimali oldukca yüksektir.

Men aleyha fan , Rahman süresinin 26. ayeti ile iliskilidir. Yeryüzünde ne varsa gecicidir. Yok olacaktir.

Ama;

Evveli Hu ahiri Hu ya Hu illa Hu olam denilince is degisiyor. Ahiri zamanin ve evvel'inin tanri ismini kullaniyor olusu, üzerinde durulmasi gereken noktadir. Bu isim benzerligi ve kiyamet söz konusu olunca, Ahir zaman. Ahur'a Mazda dan baska da benzerlik teskil eden isim yok. Varsa lütfen bu ismi paylasin.

Konu Onurcan tarafindan (11-05-2011 Saat 03:12 ) değistirilmistir..
Onurcan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Baba İlyas (11-06-2011)
Alt 11-05-2011, 03:07   #22
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

h-alibaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 226
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi : h-alibaba will become famous soon enoughh-alibaba will become famous soon enough
İletişim

Sn Baba İlyas,
Muhammed beden, Ali ruh dediğin için sana katıldım. Anlattığın gibi beden madde, ruh ışıktan müteşekkil olduğu için buna düalizm derim. Ve doğrudur. Fakat evvel zaman, ahir zaman veya evveli Ali, ahiri Mehdi benzeri durumların düalizm olduğunu söylemek olanaksızdır. Çünkü biri zamanın başı, diğeri zamanın sonu ama ikisi de zamandır. Zamanın karşıtı da yoktur. Evvel Ali, son Mehdi ikisinin de nur olması farklı zamanlarda gelmeleri düalizm olgusunu teşkil etmiyor.

Düalizm diyebileceğimiz evrensel boyutta ışık, karanlık veya ışık, madde şeklinde olmalıdır. Sosyal boyutta ise iyi, kötü veya zalim, mazlum veya inanç boyutunda Tanrı, şeytan şeklinde olmalıdır. Vs…

Sevgili Nakinin ve benimde doğru kabul ettiğimiz Muhammed ve Ali bir nurun ayrı parçalarıdır. İki isim de nurdan müteşekkil olduğundan bu duruma düalizm demek yanlış olur. Düalizm denilmesi için mutlaka iki farklı köken veya kutup olması şarttır. Senin Muhammed değerlendirmen ve Nakinin değerlendirmesi farklı olduğundan birbirinizi anlamaya çalışmalısınız. Nakinin anladığı Muhammed nurdur. Senin anlattığın Muhammed ise bedendir.

Benim anlayamadığım Nakinin düalizm “varlığın birliği”ne denk düştüğünü söylememe karşı çıkmasıdır. Sanırım anlatamadım ondandır.

Bütün evren çok çeşitli ve çok parçacıklardan, birbirine zıt madde ve Işıktan oluşmaktadır. Işık ile madde sürekli bir çatışma halindedir. Bu çatışma hali zıtların mücadelesidir. Her ne kadar çatışma halinde olsa da birlik süreklidir. İşte düalizm budur. Varlığın birliği=Dualizm. Gerisini kul Himmetin iki dörtlüğü anlatsın.

Yerde insan gökte melek yoğiken
Kudretinden bir nur indi süzüldü
İki isim bir kandilde nur iken
Ayin Ali mim Muhammed yazildi

Kul Himmet Işık tarafının saldırısını ve evrenin ilk oluşumunu yukardaki dörtlükle anlatmaktadır. Işığın düşmanı olan karanlığı da devler olarak alttaki dörtlükte anlatmaktadır. Düalizm bu iki dörtlükte anlatılandır. Yedi Hakk aşıkların hepsinde benzer şekilde işlenmektedir.

Ol dem yaratıldı dev ile peri
Kaftan kafa hükmederdi herbiri
Anların var idi bir sultanları
Gayetten pehlivan pek zorba idi

h-alibaba

Doğru duvar yıkılmaz!

Sen doğru dur eğri belasını bulur.
h-alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to h-alibaba For This Useful Post:
Naki (11-09-2011), İşcanbaba (11-05-2011)
Alt 11-05-2011, 09:56   #23
HURUFİCAN-ERZİNCAN
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2975
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 42
REP Seviyesi : HURUFİCAN-ERZİNCAN is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Baba İlyas Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sn Hurufican-Erzincan ;
Türkçe yazdığınız zaman,yazılarınıza ve sorularınıza cevap vereceğimden kuşkunuz olmasın.
Sizden tek ricam Türkçe yazmanızdır.
saygıyla
Bir giz altında her can bir şeyler mırıldanmış.Dikkat ediyorsunuzdur.Bende buna dikkat çektim. İlk selam o verişimiz ondandır..
diğerleri anlayacağınız sözcüklerdir.

Not:Genel manada yazdıklarımı pek kontrol etmem(harf kelime hataları olmaktadır)
aşk ile.

tanrı görülmez bir sesin,gerçek akıl sesinin hava içinde çınlamasını emretti.philon.
HURUFİCAN-ERZİNCAN isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 11-05-2011, 13:17   #24
Onurcan
Hakka Yürüdü
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 156
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim

Alinti:
Çünkü biri zamanın başı, diğeri zamanın sonu ama ikisi de zamandır. Zamanın karşıtı da yoktur. Evvel Ali, son Mehdi ikisinin de nur olması farklı zamanlarda gelmeleri düalizm olgusunu teşkil etmiyor.
Ahir zaman da hesaplasma var.Mehdi gelip kötülüklerden kurtaracaktir. Mehdi ahir zamanda geldigi an, yeryüzünde tas üstünde tas kalmayacaktir gibi sözleri hepimiz biliyoruz.

Bunun adi iyi ile kötünün hesaplasmasi demektir, Düalizm'dir. Mehdi geldigi zaman sen su tarafa gec, sen öbür tarafa gec demeyecek. Men aleyha fan= Hersey yok olacak.

ama,

Evveli ve ahiri olan kalacak.

Mehdi kim,
Ahuri Mazda kim?
Ahir zaman isminin kökeni ne?

Bu sorular cevabini buldugu anda, alevilik inancinin icinde düalizm olup olmadigi anlasilacaktir.

Mehdi'yi anmak, ona inanmak bile düalizm'in kendisidir.

Gel gönül gidelim aşk ellerine
Maksudun yar ise bir tane yeter
Fikreyle kıldığın amellerine
Heva-yı çerh ile efsane yeter

Meyl-i dünya için gel olma bed-nam
Kim aldı felekten muradınca kam
Ölüm var mı yok mu ahir-i encam
Vakit geçirmeğe virane yeter

Beyhude işlerin terkeyle mutlak
Küllü men aleyha fan dedi Hak
Cihan baki değil hikmetine bak
Bu bir söz arife bahane yeter

Türabi sen özün payimal eyle
Hak yolunda yüzün payimal eyle
Şu fani dünyada bir hayal eyle
Geçen geçti gelen nişane yeter

Konu Onurcan tarafindan (11-06-2011 Saat 01:23 ) değistirilmistir..
Onurcan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Baba İlyas (11-06-2011)
Alt 11-05-2011, 15:29   #25
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Canlar;
Daha önce de yazmıştım,
'Kimine göre ise; Aha ( ben), ra (cihan), Mazda ( Allah/Tanrı) anlamında olup yani ben cihanın tanrısı, Allahıyım demektir' diye.
tekrara düşmemek gerek.
Alinti:
h-alibaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sn Baba İlyas,
Muhammed beden, Ali ruh dediğin için sana katıldım. Anlattığın gibi beden madde, ruh ışıktan müteşekkil olduğu için buna düalizm derim. Ve doğrudur. Fakat evvel zaman, ahir zaman veya evveli Ali, ahiri Mehdi benzeri durumların düalizm olduğunu söylemek olanaksızdır. Çünkü biri zamanın başı, diğeri zamanın sonu ama ikisi de zamandır. Zamanın karşıtı da yoktur. Evvel Ali, son Mehdi ikisinin de nur olması farklı zamanlarda gelmeleri düalizm olgusunu teşkil etmiyor.

Düalizm diyebileceğimiz evrensel boyutta ışık, karanlık veya ışık, madde şeklinde olmalıdır. Sosyal boyutta ise iyi, kötü veya zalim, mazlum veya inanç boyutunda Tanrı, şeytan şeklinde olmalıdır. Vs…

Sevgili Nakinin ve benimde doğru kabul ettiğimiz Muhammed ve Ali bir nurun ayrı parçalarıdır. İki isim de nurdan müteşekkil olduğundan bu duruma düalizm demek yanlış olur. Düalizm denilmesi için mutlaka iki farklı köken veya kutup olması şarttır. Senin Muhammed değerlendirmen ve Nakinin değerlendirmesi farklı olduğundan birbirinizi anlamaya çalışmalısınız. Nakinin anladığı Muhammed nurdur. Senin anlattığın Muhammed ise bedendir.

Benim anlayamadığım Nakinin düalizm “varlığın birliği”ne denk düştüğünü söylememe karşı çıkmasıdır. Sanırım anlatamadım ondandır.

Bütün evren çok çeşitli ve çok parçacıklardan, birbirine zıt madde ve Işıktan oluşmaktadır. Işık ile madde sürekli bir çatışma halindedir. Bu çatışma hali zıtların mücadelesidir. Her ne kadar çatışma halinde olsa da birlik süreklidir. İşte düalizm budur. Varlığın birliği=Dualizm. Gerisini kul Himmetin iki dörtlüğü anlatsın.

Yerde insan gökte melek yoğiken
Kudretinden bir nur indi süzüldü
İki isim bir kandilde nur iken
Ayin Ali mim Muhammed yazildi

Kul Himmet Işık tarafının saldırısını ve evrenin ilk oluşumunu yukardaki dörtlükle anlatmaktadır.
Sevgili h-ali babasultan.
Burada bir saldırı bulunmamaktadır, Pir aşkına bunları nerden çıkarmaktasınız.
alevi öğretisine göre, 'Tanrı, Hakk bilinmek ve sevilmek istedi, ve NUR olarak kandilse sudür oldu' şeklindedir.
Ve Kul Himmet usdat bunu bu dörtlüğü ile aktarmakta.
Saldırı falan yok, dumadım.

Işığın düşmanı olan karanlığı da devler olarak alttaki dörtlükte anlatmaktadır.
Devleri karanlık olarak anlattığını nerden anladınız.
Düalizm bu iki dörtlükte anlatılandır. Yedi Hakk aşıkların hepsinde benzer şekilde işlenmektedir.
Bu anlatımlar DUALİZMe örnek değildir.

Ol dem yaratıldı dev ile peri
Kaftan kafa hükmederdi herbiri
Anların var idi bir sultanları
Gayetten pehlivan pek zorba idi

Bu Ali'ye övgü deyişi, destanıdır, devde karanlıkğın savaşcısı falan değildir.
Bu destan çok uzun buraya atmak istemedim.
rica ediyorum böyle zorlamalar ile bir sonuc alamayız.

h-alibaba
Sağlıcakla.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 11-05-2011, 16:50   #26
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : h-alibaba will become famous soon enoughh-alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Onurcan Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Ahir zaman da hesaplasma var.Mehdi gelip kötülüklerden kurtaracaktir. Mehdi ahir zamanda geldigi an, yeryüzünde tas üstünde tas kalmayacaktir gibi sözleri hepimiz biliyoruz.

Bunun adi iyi ile kötünün hesaplasmasi demektir, Düalizm'dir. Mehdi geldigi zaman sen su tarafa gec, sen öbür tarafa gec demeyecek. Men aleyha fan= Hersey yok olacak.

ama,

Evveli ve ahiri olan kalacak.

Mehdi kim,
Ahuri Mazda kim?
Ahir zaman isminin kökeni ne?

Bu sorular cevabini buldugu anda, alevilik inancinin icinde düalizm olup olmadigi anlasilacaktir.

Mehdi'yi anmak, ona inanmak bile düalizm'in kendisidir.

Gel gönül gidelim aşk ellerine
Maksudun yar ise bir tane yeter
Fikreyle kıldığın amellerine
Heva-yı çerh ile efsane yeter

Meyl-i dünya için gel olma bed-nam
Kim aldı felekten muradınca kam
Ölüm var mı yok mu ahir-i encam
Vakit geçirmeğe virane yeter

Beyhude işlerin terkeyle mutlak
Küllü men aleyha fan dedi Hak
Cihan baki değil hikmetine bak
Bu bir söz arife bahane yeter

Türabi sen özün payimal eyle
Hak yolunda yüzün payimal eyle
Şu fani dünyada bir hayal eyle
Geçen geçti gelen nişane yeter
Sn. Onurcan,
Ne Alevilik, ne deki Alevilik Maniciliktir dediğim Mancilik tek tanrılı dinleri ret ediyor. Tek tanrılı dinler de ortak nokta Tanrının tekliğidir. Bu nedenle Tanrı adından yola çıkarak hiçbir görüşü veya inancı doğru tespit edemeyiz. Yapmamız gereken inançlardaki esasları doğru tespit edip sonuca varmaktır. Ben tanrı adı yerine “Nur/Işık” kavramını terci ediyorum. Çünkü Alevi söylemlerinin hepsi Nur/Işık kavramı üzerine kuruludur.

Ben ilk mesajımda görüşlerin somutlaştırılmadığından kimin ne dediği pek anlaşılmıyor diye belirtmiştim ve bu doğrultuda düalizm ne olabileceği konusunda özet olarak tespitler yapmaya çalışmıştım.

Düalizmde devriye yoktur demiyorum ve dememi de beklemiyorsun herhalde, ama devriye ile düalizmi ispat edemeyiz. Devriye maddenin ve ruhun değişim ve dönüşümünü anlatan bir kavramdır. Değişim ve kendi zıttına dönüşüm, zıtların birliği ve her şeyin kendi zıttına dönüşmesine karşılıktır. Bu duruma devriyeye zıtların mücadelesi diyemeyiz. Tek başına düalizm de diyemeyiz. Düalizm ana başlıktır. Yani Varlığın birliğidir. Varlığın birliği olmazsa devriye de olmaz. Zıtların birliği ve mücadelesi de olmaz. Düalizm iki ana prensibe dayanır. Medde ve enerji/ruh biri olmazsa diğerinde söz etmek olası değildir.

Özet olarak söylediklerin düalizmin içindedir ve karşı değilim. Benim gayretim tespitleri yerinde yapmaktır.
h-alibaba

Alt 11-05-2011, 16:59   #27
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Canlar;
Daha önce de yazmıştım,
'Kimine göre ise; Aha ( ben), ra (cihan), Mazda ( Allah/Tanrı) anlamında olup yani ben cihanın tanrısı, Allahıyım demektir' diye.
tekrara düşmemek gerek.

Sağlıcakla.
Sevgili İşcanbaba,
“Yerde insan gökte melek yoğiken / Kudretinden bir nur indi süzüldü” kudrette süzülüp inen nur nereye indi sence?
Ve “Yerde insan gökte melek yoğiken” kudrette nurun süzülüp indiğinde yaratılan “dev ile peri” neyin nesidir sence?
h-alibaba
The Following User Says Thank You to h-alibaba For This Useful Post:
İşcanbaba (11-05-2011)
Alt 11-05-2011, 18:27   #28
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Sevgili İşcanbaba,
“Yerde insan gökte melek yoğiken / Kudretinden bir nur indi süzüldü” kudrette süzülüp inen nur nereye indi sence?
Ve “Yerde insan gökte melek yoğiken” kudrette nurun süzülüp indiğinde yaratılan “dev ile peri” neyin nesidir sence?
h-alibaba
Sevgili Baba Sultan.

Bu deyiş bir destan, Masalımsı anlatım tarzı, yani 'Daha çok eski çağların kahramanlık olaylarını ve tanrıların, yiğitlerin, ulusların başından geçen olağanüstü halleri anlatan nazımlı ve uzun hikâye '

Kudretten inan yani HAKKIN gücünden, ezeli güçünden gelen NUR'un görünşe çıkmasıdır. Yani Haakın/Tanrının ulu makamından görünşe glmesi İNME , SÜZÜLME olarak algılanmalı,

Burada Muhammed Ali'nin o nurda var olduğunu ve betimledikten sonra,olaya olagan üstülük kazandırmak için dev ve peri yaratılması ile Ali'nin ezeliği, övgüsü vardır.
Başka bir anlam ve mana çıkmıyor.
En azından benim için Dualit bir manası yok.

Sizce nedir?
Sağlıcakla.
Alt 11-05-2011, 20:16   #29
h-alibaba
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
İşcanbaba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili Baba Sultan.

Bu deyiş bir destan, Masalımsı anlatım tarzı, yani 'Daha çok eski çağların kahramanlık olaylarını ve tanrıların, yiğitlerin, ulusların başından geçen olağanüstü halleri anlatan nazımlı ve uzun hikâye '

Kudretten inan yani HAKKIN gücünden, ezeli güçünden gelen NUR'un görünşe çıkmasıdır. Yani Haakın/Tanrının ulu makamından görünşe glmesi İNME , SÜZÜLME olarak algılanmalı,

Burada Muhammed Ali'nin o nurda var olduğunu ve betimledikten sonra,olaya olagan üstülük kazandırmak için dev ve peri yaratılması ile Ali'nin ezeliği, övgüsü vardır.
Başka bir anlam ve mana çıkmıyor.
En azından benim için Dualit bir manası yok.

Sizce nedir?
Sağlıcakla.
Sevgili İşcanbaba
Çok fazla laf etmeyeceğim. Sana şu kadarını söyleyeyim: neden bu yolu ve erkanı öğrenmiyorsun?
Yolun ateşli taraftarı olmak yeterli değildir.
Öğreneceksin ve kendini geliştireceksin, bu kadarını da yapamıyorsan susup dinleyeceksin.
Bu sözleri seni hakir gördüğümden ve aşağılamak, küçümsemek için söylemiyorum. Sana direk bir eleştiri olarak yöneltiyorum.
Bu son yazdıklarınla Kul Himmetin nefesini önüne al ve biraz düşün, söylediklerinle nasıl bir benzerlik kurabilir isen onu yaz.

Şimdi Aşık Viraniden buraya bir paragraf aktarıyorum, Virani der ki:

“Şimdi peygamber ve imam yalan söylemez gafil olmayasın. Çünkü peygamber ve imam dünyada ne olursa ilmi nübüvvet ve ilmi imamet ile bilirler ve dünyada imam yoksa bu cihan berbat olur ve hergün İmam-ı Mehdi Hazretleri'ni cümle mahlukat görürler amma bilmezler ve tanıyamazlar. Herkes imamı hergün görmezse o gün kör olur. Gafil olma Hakk'ı ara bul.” Virani Divanı ve Risalesi (Buyruğu) S. 314)

Sence Aşık Viraninin anlattığı Mehdi hangi zaman kahramanıdır? Nasıl olur da Mehdi her gün var olmaktadır ve cümle mahlukat görmektedir. Hani Mehdi 12. İmam olarak anası babası bilinen biri ve yüz yıllar önce de ölmüştü? Virani yalan mı söylüyor, yoksa Viraninin anlattığından başka bir anlam mı var?

h-alibaba

Konu h-alibaba tarafindan (11-05-2011 Saat 20:57 ) değistirilmistir..
The Following 3 Users Say Thank You to h-alibaba For This Useful Post:
akalem (11-11-2011), Baba İlyas (11-06-2011), İşcanbaba (11-05-2011)
Alt 11-05-2011, 22:00   #30
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Sevgili Baba Sultan;
Sakin olmakta fayda var;
Alinti:
Sevgili İşcanbaba
Çok fazla laf etmeyeceğim. Sana şu kadarını söyleyeyim: neden bu yolu ve erkanı öğrenmiyorsun?
Hangi Erkânı öğrenmiyorum, söyleminizdeki kasıt nedir bilmiyorum. Ben her yıl Cem'e ERKAN'a giderim.
Pir huzurunda DAR'A dururm, Erkanda ne yapılması gerektiğini, Mülkün sahibi kimdir, Kul kiimdir, Edep nedir, Destur niyedir. Söz nasıl istenir, Meydana nasıl çıkılır, eşikden nasıl girilir, Pir nasıl sefalanır bilirim.
Eğer kastınız İmam Ali'nin Dev ile ilgili DESTANINA getirdiğim yorum ise, haksızlık ettiğinizi düşünürüm.
Hakk ve Halk aşıklarının konularından biriside bu tür destansı şiir/deyişler yazmaktır.
Kahramanlar üzerine, yaşlılık, bit, Tütün, Tavuk, Kaz, Kadın vs gibi.
O nedenle bu deyişde/Destanda bunlardan birisidir, Burdan DUALİSLİK çıkmaz.
En azından ben çıkaramadım.
Betimlemeler ve gizem katmalar doğaldır.
ben söylemimde bu YALAN demedim, dualstlik yok dedim.

Yolun ateşli taraftarı olmak yeterli değildir.
Öncelikle bu ateş gerekir, ateşi olmayanın yanması mümkün değildir. değil mi?
Öğreneceksin ve kendini geliştireceksin, bu kadarını da yapamıyorsan susup dinleyeceksin.
Mesela neyi, Kusura bakmayın amma, sizlerin fastantik tarihi fantezilerinizi mi?
Yaşım 50 az çok mürekkep yaladık, yalıyoruz ne neye tekabül eder, ne neyi anlatır bunları anlayıp, karşılaştırma yapacak zekaya da sahibiz.
Rica ediyorum. Hoş değil bu sözler, kırıcı.

Bu sözleri seni hakir gördüğümden ve aşağılamak, küçümsemek için söylemiyorum. Sana direk bir eleştiri olarak yöneltiyorum.
Eleştiri olarak algılamıyorum, eleştiri benim söylemlerimin, yorumlarım karşısına bir şey demeniz gerek.
Hayır o DESTAN değil, şu demektir demeniz gerek.
Ancak kişiselleşmesi ŞIK olmadı.

Bu son yazdıklarınla Kul Himmetin nefesini önüne al ve biraz düşün, söylediklerinle nasıl bir benzerlik kurabilir isen onu yaz.
Yazdım, bir önceki yazımda var.
Şimdi Aşık Viraniden buraya bir paragraf aktarıyorum, Virani der ki:

“Şimdi peygamber ve imam yalan söylemez gafil olmayasın. Çünkü peygamber ve imam dünyada ne olursa ilmi nübüvvet ve ilmi imamet ile bilirler ve dünyada imam yoksa bu cihan berbat olur ve hergün İmam-ı Mehdi Hazretleri'ni cümle mahlukat görürler amma bilmezler ve tanıyamazlar. Herkes imamı hergün görmezse o gün kör olur. Gafil olma Hakk'ı ara bul.” Virani Divanı ve Risalesi (Buyruğu) S. 314)

Sence Aşık Viraninin anlattığı Mehdi hangi zaman kahramanıdır? Nasıl olur da Mehdi her gün var olmaktadır ve cümle mahlukat görmektedir. Hani Mehdi 12. İmam olarak anası babası bilinen biri ve yüz yıllar önce de ölmüştü? Virani yalan mı söylüyor, yoksa Viraninin anlattığından başka bir anlam mı var?
Konumuz Virani değil, Mehdi de değil.

h-alibaba

Bookmarks

Etiketler
bakifani, başköylü, dünyalar, efendi, hasan

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil