![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Araştırmaları Güncel alevilik araştırmalarının paylaşılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#21 |
|
|
ALLAH İLE KULLARIN HİKÂYESİ
Haklı haksız kimse meydana çıkar Haksız olan kıyamet kuyusuna akar Bakın hikâyenin öncesine sonuna Allah Şeytanı almıştır yanına Dünyanın iki kapısı handır Kullar bu dünyada mihmandır Evvelki kapıda Allah oturur Şeytani nefse uyanı cehenneme götürür Hikâyemize durmadan başlayalım Hakk'ı Hakk'a, nâhakı nâhaka yaslayalım Bir varmış, bir yokmuş Allah Allah diyen çokmuş. Allah kullardan habersizdir Kul da edepsiz hayasızdır. Kul Allah'ın emrini tutmamış Allah da emrini tutturamamış. Emir meydanda kalmış sahipsizdir Kullara sahip olmayan imansızdır. Koyun çobansız olmaz Emir sahipsiz olmaz. Sahipsizlerin sahibinin adı Yoktur işin lezzeti tadı. Hikâyedir bunun adı Söyledikçe çıkar lezzeti tadı. Hikâyeyi dinleyip haklamazsa Verdiği emire sahip gkmazsa. Hikâyeyi can kulağıyla dinlesin Ah çeksin yüreğinden inlesin. Dünya eşkıyadır sebebini soran yok Sebebe taraftar olan gayet çok. Taraftarlanna vermiş cenneti Eşkıyalara vermiş kahrı minneti. Emrinde olanlardan cenneti almış Emirsizleri kendi cennetine salmış. Alınan cennet evladı ayalleridir Verilen cennet düş hayalleridir. Verilen cennet ham hayal olur Herkes ettiğini elbette bulur. Kimseye kuyu eşme düşersin Arkana bakmadan kaçar gidersin. Sahipsiz kalan emrini tut Gönlünü tutulan emre kat. Namusa vicdana sahip ol Emirde bulursun selametli yol. Ernri tut, emre asker ol Allah'a kavuşur, emir doğru yol. Habersizdir haberi yok emirden Pehlivanın tutarlar kemerinden. Allah'tan sebeplerden korkma Davayı gör davadan başkasına bakma. Namus vicdan gösterir doğru yol Cenneti namus vicdanında bul. Cennet dediğin kız, evladı ayalindir Bu cennetten başkası ham hayalindir. Hayalin sonu yoktur Evveli de sonu da boktur. Ulu Divan elbette kurulur Sebeplerden sorgu sual sorulur. O divan sorgu sualsiz olmaz Hiç kimse kimseden darılmaz. Allah'tır sebep olanların başı Hile fırıldakla dönüyor işi. Baş ne ise leşi de odur Ulu Divan'da verilen karar budur. Sebepler başın yakasından tutsun Baş nerede ise leş de oraya varsın. Baş leşten, leş de baştan ayrılmaz Kimse kimseden küsüp de darılmaz. İlciyi birbirine düşman etmiş boğuşturur İlci tarafa da kuvvet vermiş dövüştürür. Kanunsuzdur kanunun icrası yoktur ismini aleme bildirmiş ismi Haklc'tır. Hakk olan arar hakkı bulur Haksız olanlara düşman olur. Hem haklıya kuvvet veriyor hem haksıza Bir balcın adaleti, namusu yok vicdansıza. Bir evde bir ülkede iki baş olur mu? Hem Şeytan hem de Rahman doğru mu? İlci başın biri Havva biri Naciye ana Bunların hangisi dost olmuştur sana. Havva ana sürgündür Tauz'un emrindedir Naciye ana emirledir, Allah'ın emridir. Emrini götürdün emirsize kul ettin Doğru yolunu bırakıp eğriye gittin. Tauz'u, Âdem ile Havva'yı sen doğurdun Âdem'i balçıktan, Tauz'u ateşten yoğurdun. Bunların ilcisinin de aslı da birdir Tauz Âdem ile Havva'da gizli sırdır. Havva'nın vardır ilci kocası Biri gündüzdür biri de gecesi. Havva veledi zina doğurdu Tauz'un mayasıyla yoğurdu. İspatı Havva'dan doğan Habil ile Kabil Emrine düşman oldular hem de gafil. Dünyada dökülen kan bunlardan geldi Böylece kan tohumu dünyaya ekildi. Doğru yolun Havva'dan doğanlar mıdır? Naciye'yi Havva'ya boğduran mıdır? Doğru yolun bunlardan hangisidir? Bu bir hile fırıldak işidir. Hile ile fırıldağı çeviren Dostlukla Naciye'yi deviren. Şifi Âdem'in üzerine yazdın Naciye'yi Âdem'e hileyle karı düzdün. Tek olarak dünyaya geleni göster Tek gelenlere şahit ispat ister. Naci, Naciye'nin eşidir Biri erkek, biri dişidir. Naci, Naciye Hakk'ın doğru yoludur Naci neden Havva'nın kuludur? Doğru yol Naciye ananın yoludur Yalan yol da Havva'nın yoludur. Yer gök yok iken bu yollar vardı Biri zulümat biri de nur idi. Zulümat yolu hayır şer Allah yoludur Nur yolu ikrar iman Hakk'ın yoludur. Hakk kanun emrini icra eden hakimdir Allah kanunsuz mukadderata mahkumdur. Allah hükümdardır hayır, şer üzerine Hakk ikrar imanla bağlıdır pirine. Amentu de okunur hayır şer Allah'tır Allah'ın ispatı Amentü billah'tır. Yalan yol hayır şer mukadderat yoludur Doğru yol emirle gelen Hakk'ın kuludur. Mukadderatta yazılmış bozulmaz Bozulanlar artık deftere yazılmaz. Hakim kanun emriyle mukadderatı bozar Kanunun emri ne yolda ise onu yazar. Allah kanunun nerede, kimdir hakimin Nerede kaldı Kuran'ın hükmün. Âdem oğulları olmuş eşkıya Ordu kurup giderler baskıya. Allah'tır eşkıyaların başı Hile fırıldakla dönüyor işi. Fırıldağı çevirdikçe Şeytan'ı kalkar Milletleri birbirine düşman eder yakar. Allah'ın emriyle Şeytan dönüyor insanları yakıp da yandırıyor. Sanmayın Şeytan Allah'tan sürgündür Allah ile birlikte toylu düğündür. Bu bir hilebaz fırıldak desise* Yazdıklarımdan alın doğru hisse. Bu fırıldak Güruhu Naciye için Uyanın, uykudan gözlerinizi açın. Allah'ın emrine, sözüne inanmayın Sakın inanıp da kanmayın. Allah'tır milletleri birbirine katan Ateş vererek kül edip yakan. Bunlar iradeyi cüziyeye tabidir Mukadderat ile takdirin hesabıdır. İradeyi cüziye Allah'ın elinde Yazılmış zulümatta, lanet gölünde. İradeyi cüziyeyi kulların eline vermiş Bahçesinde biten güllerini dermiş. İradeyi cüziye yularsız gemsizdir Derdi belası yoktur, gamsızdır. Allah'ın yuları gemi kendi elinde Kurtulmaz dünyanın afatı selinde. Dünyanın afatı seli kendi gazabıdır Kullarına verdiği türlü türlü azabıdır. Sağı, çürüğü katmış birbirine Geçmiş olmaz yaramazların yerine. Allah kanunsuzdur, kanunu yoktur Kullarına verdiği ezayı cefası çoktur. Temyiz mahkemesi kurulursa Bir gün sorgu suali sorulursa. Sorulan sorguda hazırlasın cevabını Hakim görüyor Allah'ın hesabını. Allah'ın ikrardan korkusu yoktur Onun için kullann azgınlığı çoktur. Kanundur insanları korkutan Uyandınr insanı derin uykudan. Eşilen kuyuya düşenlerin, düşürtenlerin hesabını Çağırırlar Allah'ın tayin etmiş olduğu kasabını. Allah'ın yoktur korkusu kimseden Okuyup almamış kanunun dersinden. Allah'tır cümle kulları boğuşturan Milletleri düşman edip dövüştüren. Şeytan'ı vasıta etmiş kendine İyice aşina olduk işleğine işine. Allah ile kulların arasına kimse giremez Haklı olan davasından kimse vazgeçemez. Bu davalar hakimin divanında görülür Sebep olanlardan bunların hesabı sorulur. Sebebin sebebi olan meydana çıkar Yeri narı cehennem kuyusuna akar. Muhammed'e Ebu Cehil'in eştiği kuyudur Eşenler kendi büyüklerinin buyruğudur. Kuyu eşersen kendine eşersin Eştiğin kuyuya kendin düşersin. Allah'ın eştiği mukadderat kuyusudur Ebu Cehil'in eştiği kuyunun yoludur. Sorarlarsa kasaba bu emri kimden aldın? Allah'ın emriyle özümü bu işleğe saldım. Bensiz Allah kimseden hesap soramaz Bensiz hiçbir yere gidip varamaz. Allah ile özümüz sözümüz birdir Allah kalbimde gizli bir sırdır. Allah'ın sırnna kimse eremez Benden başkası Allah'ı göremez. Doğru söz budur doğruyu söylerim Daima yükümü Allah'tan paylanm. Anlamayana meydandadır sözüm Anlayana meydandadır yüküm. Allah'ın yarattığı kasap kuludur Habil ile Kabil'in kurulu yoludur. Bu yol Havva anadan doğmuştur Üzerlerine lanet yağmuru yağmıştır. Allah'tan gelen iki yol bunlardır Biri Havva biri Naciye analardır. Naciye ana ile gelen koyun yoludur Havva ana ile gelen kasap yoludur. Kasaplar koyunları kesip asmışlar Yol üzerine kuyuları açmışlar. Allah'tır bunları birbirine düşman eyleyen Her iki tarafın da dillerinden söyleyen. Koyunlann davası Allah'tan görülür Hakimin divanından sorgular sorulur. Sorgulan soran hakim Hakk'tır Hakk olan hakime şek şüphe yoktur. Dünyayı elma gibi tutmuş elinde Ordusu, kuvveti her dem dilinde. Yoka yok der yok olur Vara var der var olur. Yok yoktan yaratılan yok kuludur Vardan gelen ikrar iman kuludur. Vardan gelen Hakk'ın emrinin yoludur Yoktan gelen Tauz'u Meleğin kuludur. İnsanlığın ispatıdır bu dünyaya gelenlerin Hakk'ın emrini tutmayan kuyu eşenlerin. Dost düşman kimdir herkes bilsin Tedbirini alıp Hakk'ın divanına varsın. Düşman Allah'tır dost kanundur Kanunu icra etmeyen deli cunundur. Allah kanunu icra etseydi dost olurdu Emeği zay olmazdı kendini bulurdu. Nebileri, evliyaları kendine taraf etmiş Dünyada olanları alıp birbirine katmış. Bu hesapların cümlesi Allah'tan sorulur Bir gün gelir elbet halcimin divanı kurulur. Şeytan'ı kendine vasıta etmiş Kötülüklerin olmasına meydan vermiş. Şeytan'a dur deseydi durmaz mıydı? Yerinde taş olup kurumaz mıydı? İşlerini Şeytan'a gördürüyorsun Şeytan'a yol verip yürütüyorsun. Allahsız daldan yaprak yere düşmez Ne insan ne de kuş dağları aşmaz. Âdemler yürüyüp adım atamaz Alışveriş edip bir şey satamaz. Âdem oğullannı sensin yürüten Al yeşil renklere bürüten. Sensiz hiçbir şey olamaz Yürüyüp bir yere menzil aiamaz. Hükümdarlann işine karışılmaz Hükümleri elinden kolayca alınmaz Ulu Divan kurulursa hükümsüz kalırsın Çok rica minnet eder de yalvarırsın. Senin kurduğun dünyayı sana verirler Zulümatta kalırsın ay, güneşi alırlar. Yarattıklarınla cirit oynarsınız Sen ettin diye birbirinize laf atarsınız. Mazlumların ahû zarı elbet sizden sorulacak Hakk sahibi, dava sahibi hakkını sizden alacak. işte Kuran işte İncil Yazdıklannı oku olma hecil. Allah sen gönderdin bu kitapian Hakimin divanında görülür hesaplan. Okursan kendini edersin berat Hızır'ın bindiği bozatlı kırat. Allah'ı hem hazır, hem de nazır eden Darda, sıkıntıda kalanlara yardım eden. Niçin esir ettin, darda bıraktın, ağlattın Sana sığınanlara yas İle karalar bağlattın. Zalimlerin eline verdin, astırıp kestirdin Başlannı kestirip mızraklara astırdın. Kadınları üryan edip şehirleri gezdirdin Emrinde olan Ehlibeyti bu kadar ezdirdin. Ali'nin kırdıklannın kıssasını aldırdın Ali'ye Zülfikâr'ı verdin, kollarını bağladın. Ahiretteki cennetinle aldattın Zindanlarda çürütüp ipte sallattın. Mazlumlara verdiğin ikrar nerede kaldı İkrarın kaybolup zulümata mı daldı? hasan sani
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#22 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Eline sağlık Devrim,
Uzun bir şiir, zamanınıda almıştır, Bu şiirleri okuyan canların kafası karışmıştır, Kendi Elyazmasından cevirisi olan kitabı okudum ben, YURT yayınlarından çıkan, ismini tam hatırlıyamadım , Burda Başköylü Hasan Efendi, yazılarını ilginc bir uslupla yazmış, Belli birikimi olmayanların bunu okuyup, bir şeuler anlaması zor gibi, Belli bir birikim isteyen yazılar, Ve sanırım, kendisi, bun yazıları ESİRİKLİ (serhoş) zamanlarında dile getirip, Kaleme almıştır, Ancak bir çok konuda, ezberi bozan szöylemleri vardır, ZAHİR manayı bozan, ona anlam katan derinlikli söylemleri mevcuttur, Eline sağlık sağ ol.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Devrim06 (07-22-2009), HURUFİCAN-ERZİNCAN (04-20-2011) |
|
|
#23 | |
|
...
Üye No: 2175
Thanked 840 Times in 368 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 5
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Saygideger Onurcan. Kemalist dusunceye sahip olan, Kazim Balaban`i kucuklugunden beri tanirim, Malesef soyledikleriniz dogru tespitlerdir, zaman kendisini degistirecegini dusunmustum, yillar sonra Pir Baskoylu Hasan Efendi hakkinda kendi dusuncelerini ve yorumlarini aktarmaktan oteye gitmemistir, Yazdiklarinda bir cogu dogru olmakla birlikte, kendine gore yorumlar yapmasi hic suhpesiz tek bir amaci var, kendi dusuncesi dogrultusunda golge dusurmektedir.. Saygi ve Sevgilerimle. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to baskoylu For This Useful Post: |
|
|
#24 |
|
...
REP Seviyesi :
![]() |
[quote=polata;38062]Başköylü Hasan Efendi, Hac'a gitmiş midir?[/QUOTE
Saygideger Polat Can, Baskoylu Hasan Efendi Hacca gitmistir, lakin gitmesinin sebebi gezip gorme amaclidir, Hacca inancindan dolayi degil. Baskoylu Hasan Efendi her evde konakliyan biri degildi, gittigi evde Kasigi, Tabagi, ve Catali ayri tutulurdu, geldigi zaman yerinde cikarilirdi, Istanbulda 2 ayri yerde konaklardi, Isimlerini soylemek yanlis olur dusuncesi ile yazma geregi duymuyorum, Istanbulda Kardesi Ibrahim oturmaktadir, kardesinde konaklamazdi, bunun sebebinide bilmiyorum. Istanbulda konakladigi evlerden biri bizim evimizdi, Hic bir zaman yanliz birakilmazdi, mutlaka ama mutlaka biri yaninda olmasi gererkirdi, bunun sebebi gelen ziyaretci ve misafirlere davranilmasi gerekenleri soylemek amacliydi. Ziyaretci, Cocuk olur, Kadin olur, Erkek olur, Yasli olur kim olursa olsun, Pir Baskoylu Hasan Efendinin elini optugu zaman, Mutlaka kendi elini opturmesi gerekirdi, gunahtir gibi dusuncelere kapilmasi gibi tepkileri oldugunda Hasan efendi ilk zorlamadan sonra care bulamayinca siddetli bir sekilde kizardi, HAK ALDIN, HAK VERECEKSIN, derdi Bundan dolayi, gelen misafirlere ve ziyaretcilere; Luften Hasan Efendinin elini opmek istiyorsaniz? kendi elinizide vermek zorundasiniz, yok elimi vermiyorum diyorsaniz, Elinizi gogsunuze koyarak egilerek Huuuuuu deyip selam verdikten sonra yerinize oturabilirsiniz, demek icin zorunlu olarak birisi yaninda bulunmak zorundaydi. Bunu anlatmamdaki sebep bizzat sahit oldugum bir gercegi anlatmaktir amacim. 16 yaslarimdaydim; Hasan Efendi serilen yatakta uykuya daldi, Babam beni Hasan Efendinin yanina oturtarak, sakin yanindan ayrilma ben biraz sonra gelirim, birisi gelirse, soylenmesi gerekenleri soylersin ve daha sonra beni cagir dedi ve mutfaga gitti. Derken kapi calindi, kapiya dogru giderken, Mutfagin kapisini actim, Baba misafir geldi dedim, gidip kapiyi actim. Sakalli birisi kapida beni gorunce, aha burasi Kizilbas ....... evimudur dedi. Evet dedim, Kurban oldugum Hasan Efendu buradaymis daaaa dogrumudur? Evet dedim. Babam bagirdi oglum kapiyi acsana misafiri iceri al dedi. Kapiyi actim, Hasan Efendiyi karsida oturup kendisine baktigini goren misafir, dize gelerek yeri ope ope 15 metrelik bir alani dizleri ve elleri uzerinde yurudukten sonra, Hasan Efendinin Elini Optu ve kendi elinide verdi, Hasan Efendi`de onun elini optu. Babam, Annem ve Ben donduk kaldik, agzimizdan elini opersen elini ver demeye firsat bile olmadi, cunku ucumuzde donmus gibi hayretler icinde olayin gelismesine bakiyorduk. Gelen misafir Karadenizliydi, Karadeniz sivesi ile konusuyordu, Ula kurbanin olayim, Ula ayaklarina oleyim, Insan bizi oksuz birakirmu daaa soyledikce soyledi, dertlendikce dertlendi..... Uzun uzun konustular, bir sure sonra Hasan Efendi tekrar uykuya gecti. Babam; konusmalardan Hasan Efendinin uyanmamasi icin gelen misafiri yan odaya alarak basladilar sohbete. Babam: Erenler Hasan Efendiyi nereden taniyorsunuz, Elini optukten sonra, Elinizi vermenize bakilirsa daha once taniyor olmalisiniz dedi. Karadenizli misafir basladi anlatmaya, Cok uzun hikaye diyerek basladi, Kara yolu ile cok uzun oldugu ve tehlikeli oldugu icin Gemi ile uc kafadar Hacca gitmeye karar vardik, Bindigimiz gemide aha bu kurban oldugum Pirim vardi. Gordugumuzde ilk baksita anladik, sakallarina hic cilet vurmamis, ne ustten almis nede alltan almis, icimizde Cami hocasi olan dediki, bu kesin KIZILBASTIR bunlarin bilginleri cok laf yapar, BEKTASI fikralarindan bilirm dedi ve denize bakip derinlere dalan Hasan Efendiye; bir agizdan Selamunaleykum ey musluman dedik, dondu bize bakti, HUUUU ERENLER dedi. Hoca; Huuuu erenler ne oluyor daa, aleykumuselam denir dedi. Derken tartisma acildi, zaten canimizda SIKILIYORDU dalga gecelim zaman gecer dedik... Tartisma buyudukce buyudu, soylediklerine hic birimiz cevap vermez olduk, Kuran`i sanki ezbere biliyordu, Bir ara Kuran`a lahnet okudu, sonra Allaha, daha sonra Hz Muhammede, Omer, Osman ve Ebu Bekir derken herkese lahnet okudu, cunku kendisini cok kizdirdik, dalga gectigimizide anladi, ama ettigimizede, yaptigimizada bin pisman etti bizi. neredeyse oracikta bogup denize atacaktik, Hz Aliye neden lahnet okumuyorsun, der demez onada lahnet okudu, bunca insani kilictan geciren, insan kani akitan digerlerinden bir farki olabilirmi dedi... uzerine yuruduk gibi oldu, kaptanin yardimcisi gelip bizi uzaklastirdi, tartismanizi ve kavganizi indiginiz yerde yaparsiniz dedi. Ucumuzde sozlestik, gece uyanip oldurdukten sonra denize atariz. yataginda uyuyormus gibi yorgan yastik koyariz kimsenin haberi olmaz dedik. Gece; hoca uyandi bugun yapmiyalim dedi, yarin yapariz dedikten sonra tekrar uyuduk, ertesi gun gemide bir sorun cikti, cok yavas gidiyoruz, gece oldu, tekrar vaz gectik, nasil olsa bir gece daha denizdeyiz dedik ertesi gune biraktik. Ertesi gun gece hoca bizi uyandirdi, Hoca; ula gelin haburaya dedi, Ben ucuncu gundur aha bu kizilbasi ruyamda goruyorum, guvertenin onunde beyazlara burunmus, gunes gibi parliyan yuzune bakamaz oluyorum, yuzune bakmak istedikce gok yuzunun bosluguna kadar buyu yukseldikce yukseliyor..... Bende ayni ruyayi gordum, diger arkadasimizda ayni ruyayi gordugunu anlatinca, donduk kaldik, Bu ermis yuce bir insandir, nerede ise oldurecektik dedikten sonra, sabah olunca ezile buzule yanina gittik, ilk once Hoca Elini optu, hocanin elini zorla optu, benim ve diger arkadasinda elini zorla optu, Hak aldiniz, Hak vereceksiniz dedi, Hak nedir dedik, bize uzun uzun anlatti, Aksama kadar sadece soru sorduk, kafamiza takilan butun sorulari sorduk, oyle bir cevap veriyorki anlatamam, gemiden indikten sonra kendisi ile gitmek istedigimizi soyledik, soylediginden disari cikmiyacagimizi, bizi yaninda kabul etmesini istedik, malesef kabul etmedi, yolcu yoluna gerek, herkes niyetindekini yapmalidir, gonlunuze ve yureginize yerlestirdiginiz guzellikleri tatmaniz gerekir, yanlis olursa ileride atarsiniz, dogru olursa insanlara isik sacarsiniz dedi, Kaldigi yerin adresini aldik, ve ayrildik. O gunden bugune kadar her sene gormeden rahat edemiyorum, diger arkadaslarimda rahat edemiyor, hoca, hoca`ligini birakti, Alevi yoluna kendimizi adadik dedi ve hikayesini bitirdi.......... Pir Baskoylu Hasan Efendi`nin Hacca gittigini bu gercek kanitla bilmekteyim. Saygi ve Sevgilerimle. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
...
REP Seviyesi :
![]() |
Alevi halkin sirtinda Asalakca yasiyan sozde kendilerine Dede diyen, Arap collerinde medet uman, Arap Ali`nin pesinden gidip Alevileri asimile etmek icin caba harciyan sozde bu Dedelere,
Pir Baskoylu Hasan Efendinin en guzel cevabi; El Ele, El Hakka, Hak Aldin, Hak Vereceksin, Yol Cumleden Uludur olgularini yasama yansitarak, bu koyun postuna girmis Islamin savunucularini husrana ugratmistir... Dersim, Erzincan, ve daha bir cok yerde sozde Dedeler Pir Baskoylu Hasan Efendiyi oldurmeye kadar gitmislerdir, Bir kac denemislersede basarili olamamislardir, Gelen ziyaretcilerin, Neden Hasan Efendinin Tabagi, Catali, Kasigi korunmaya aliniyor baskasi tarafindan kullanilmasina musade edilmiyor, gittikten sonra neden paketler gizli yere saklarsiniz? Babam; hem ona olan saygi ve hurumetten, hemde olasi bir zehirleme gibi olumsuzluklardan dedi..... Koyun postuna girmis sozde Dedeler, Pir Baskoylu Hasan Efendiye karsi olan kin ve nefretlerin en buyuk sebebi; HAK ALDIN, HAK VERECEKSIN olgusudur. Yaninda durmamizin sebeplerden biriside, Lokma (Ciralik) vermek istiyen kesinlikle Eline vermemelidir, Eline verdiklerinde oldugu gibi yere birakirdi, yani avcunun icine almazdi, Lokma veren ziyaretcilere, dosegin veya yastigin altina koymasini soylerdik, sakin sakin eline vermeyin diye tenbihte bulunurduk, Eger O gun 50 kisi gelip lokma verdillerse, 51 nci kisi geldiginde, Bayan , Erkek, Yasli kim olursa olsun, Ekonomi durumlarin cok kotu oldugunu, hastalari oldugunu ve yeterli kadar tedavi paralarinin olmadigini, bazi sebeplerden dolayi Is bulamadiklarini, Yetim olduklarini, Dul olup baskalarin kapisinda calismak istemediklerini vs vs vs gibi benzeri gerekcelerden dolayi kendilerine duaci olmasi taleplerinden dolayi Soyledigi soz sudur. Dua ile hic bir seyin olmiyacagini ogrenmeniz gerekir, Ne ararsan kendinde ara, Emek ve caba harcaman gerekir, ugras vermen gerekir, mucadele vermen gerekir, durdugun yerde dualarla hic bir isin olmadigini ogrenmemiz ve bilmemiz gerekir gibi nasihatlarda bulunduktan sonra, Yastigi veya Dosegin ucunu kaldirir, Kizim, veya Oglum benim size verecegim dua bununla sinirlidir, gelen lokmalar senin nasibindir, simdilik bununla yetinebilirsiniz der, hic bir duayi kabul etmezdi.... Yani ziyaretciler tarafindan verilen butun lokmalar, durumu iyi olmiyan, yardima muhtac olan kim olursa olsun ona aktarirdi, Hali ile buda Asalakca insanlarin sirtindan yasiyan sozde dedelerin isine gelmiyordu, Geleneklerini bozuyordu, calismak zorunda kalmalari kendileri icin bir korku olarak gorunuyordu, Baskoylu Hasan Efendiyi ordatan kaldirirlarsa asalakca yasadiklari gelenekte surer gider. Pir Baskoylu Hasan Efendi; Lokma haktir, hak haksiz tarafindan yenilmemelidir, hak, hak eden, muhtac olana verilmelidir, Alacagin hak ise insanliga verdigin emektir, yoksula, muhtaca, fakire ve ihtiyaci olana verdigin lokma seni huzurlu kilmasi, vicdanen rahat olman Hak almandir, Seninde hak ettigin en guzel hak, huzurlu his ettigin vicdanindan geri almis oluyorsun, Durumu kotu olan insanlara cevrede durumu iyi olan, is yeri olan, is imkanlari olanlara seslenip yardimci olmalarini, beni seven herkes yaninda ve cevresinde yardima muhtac olanlara yardimci olmalarini, olmamalari halinde beni gonullerden silmelerini, beni seven, sevgisini bu gibi yardimlasma ile kanitliyabilir gibi ogutlerde bulunurdu, Yine konakladigi bir yere; Genc bir gelin gelir, geldiginde 1 sene boyunca kendisini takip ettigini fakat bir turlu yakaliyamadigini soyler, Gelinin cocugu olmadigindan dolayi, Bosanmaya zorladiklarini ve baska bir gelin getirip soylarin devam etmesini istediklerini, Geline bu konuda anlayisli olmasini istemisler, Gelinde bana musade edin, ben ruyamda bir kac kez Hasan Efendiyi gordum, Hasan Efendinin yanina gideyim, sonra bosanmayi kabul eder, babam gile giderim der. Iste Hasan Efendinin yanina gelen gelinde, bu gelindir. Gelin utandigindan dolayi, Ev sahibinin yasli olani tarafindan Gelinin bu sorunu oldugunu, Cocugu olmazsa bosanmak zorunda kalacagini agliyarak kendisinden Duasini almaya geldigini soyler. Hasan Efendi uzun uzun dusunur. Kizim seni bosayipta oglunu evlendirmek istiyen bu sahis, Cocugun senden olmadigini nereden biliyor, Belki oglundan kaynaklidir! Yakinda ise soyle oglu ile birlikte yanima gelsinler der, Gelin yok en az 2 saatlik bir yoldalar, Ben senin duani almaya geldim, Senin duanla cocugumun olacagina inaniyorum der. >Kizim dua ile cocuk olsa, insanlarin evlenmesine gerek kalmazdi der ve Erzincanda kendi okul arkadasinin bu konuda Doktor oldugu, Esinide al birlikte Doktora git, benden selam soyle, maddi durumunuz iyi degilse sizden Parada almiyacak, para talebinde bulunursa, Benim odiyecegimi soylersiniz der. Gelin siddetle diretir, ben doktora fila gitmek istemiyorum, tek bir istegim var senin duandir der. karsilikli sohbette, Gelinin ikna olmiyacagini dusunen Baskoylu Hasan Efendi kizar. Kizim; Ben dua etmiyorsam bana lahnet olsun, Sen getirmiyorsan Sana lahnet olsun, Yukariya bakarak, O vermiyorsa Ona lahnet olsun der....... Ev sahibi geline, Hasan Efendiyi kizdirdin, sana ne diyorsa onu yap, neden inadin tuttu diyerek gelini azarlar. Gelin uzgun uzgun kalkar yol rizaligini ister, gozleri yasli kapiya dogru giderken, Baskoylu Hasan Efendi; KIZIM BANA DOGRU DON DER, gelin geri doner, Soylediklerimi dinle, Esini al birlikte soyledigim doktora git, eger onu asan bir isse, sizi kendi hocasina gonderir, Hocasida Ankarada uzman doktordur, yolunuz isik olsun der, gelin gider. Gelin Esini alir, soylenen doktora gider, Doktor ikisini muayene eder, ornekler vs vs derken Cocuk gelinden degilde Esinden olmuyormus, Esine tedavi uygular, bir sure sonra gelin hamile kalir, Cocuk dogduktan sonra Pir Baskoylu Hasan Efendinin pesine duserler. Derken konakladigi bir yerde yakalarlar, Cocugu Hasan Efendinin kucagina verirler, Hasan Efendi Cocugu alir sever oper kucaginda tutar, Gelin ve Esi bir agizdan Cocuk senin eserindir derler, Senin kucagindadir Kivresi sen olacaksin derler. Hasan Efendi sasirir; nasil benim eserimdir der? Gelin senin dualarinla oldu diye cevap verir. Hasan Efendi hafif guler, Kizim ben simdiye kadar hic kimseye Cocugu olsun diye dua etmedim, ya ben yalan soyliyorum yada siz der. Gelin durumu anlatir ve Hasan Efendi durumu hatirlar, Doktora gitmeni soyledim gittinizmi? Evet gittik tedavi yapildi kisa bir sure sonra cocugumuz oldu diye cevap verirler. Baskoylu Hasan Efendi; Cocugu iki eli ile kaldirir, Annesine dogru uzatir, Al cocugu gercek huner sahibi ve olmasi gereken kivrasina gotur, bunun yaraticisi Sen, Esin ve Doktordur, bu huner benim degil, bu huner sizlerindir der..... Saygi ve Sevgilerimle. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12711 Times in 5986 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mevcut konular içinde sıkça geçtiği için üstlere çıkarmanın daha iyi olacağını düşündüm.
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | ...baskoylu... (04-19-2011) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|