Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Alevilik İnancı

Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 10-13-2011, 15:39   #1
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim
Standart Başköylü Hasan Efendi'nin Hac Yolculuğu

Başköylü Hasan Efendi'nin Hakk'ın Emri Rızası" isimli kitabı okumuştum ve onunla ilgili çıkan tek kitabın bu olduğunu düşünmüştüm. Dün Yurt yayınlarına ziyaret amaçlı gittim. Kitapları karıştırırken Başköylü Hasan Efendi'yi anlatan (yaşam ve anılarını) başka bir kitap ( Seyyid Hasan Efendi, Hüseyin Boy, Yurt Yayınları) daha olduğunu gördüm. Aceleyle kitabı okumaya koyuldum. Tamamını okumadığım halde kafamda epey soru işaretleri uyandı.

Aleviliği, klasik deyimiyle islamın içinde gören ve görmeyen herkesin Başköylü Hasan Efendi'nin pirliği, erliği konusunda hem fikir olduğunu gözlemlemiştim. Bazı konularda forumumuzda da epeyce tartışmalar olmuştu. Pir Hasan Sani'nin Ali ve 12 İmamları tanımadığı anlatılmıştı. Deyişlerinde takiyye amaçlı bunları andığı gibi veya buna benzer savlar öne sürülmüştü.

Bunun yanında Halen bazı canlarda Alevi pirlerinin soyunu 12 İmamlara daynadırmasının yanlış olduğunu Osmanlı'nın verdiği ısmarlama secerelerin bu bağlantıyı kurdurttuğunu gerçekliğinin olmadığı yönde savlar anlatılmaktaydı.
Konuyu açma sebebime geri dönecek olursam; yukarıda ismini yazdığım kitabın birinci bölümü Seyyid Hasan efendi'nin soy seceresi ile başlıyor. Soy seceresinde Pir'in Musa-i Kazım soyundan olduğu görülüyor. Bu bilgiye önceden sahip olan arkadaşlar olabilir ben yeni okuduğum için şuan bilgilenmeteyim.
Benim asıl ilgimi çeken bölüm, ikinci bölüm. Burada Pir Hasan sani'nin Hac yolculuğu anlatılıyor. Kendi el yazmasıylla bu yolculuğunu günlük halinde kaleme alıyor. Bu e yazmasını Cavirt Mürtezaoğlu ve eşi türkçeye çeviriyor.
Kitabı her canın okumasını tavsiye ederek, kitabın ikinci bölümünden bahsettiğim konu ile ilgili bazı alıntılar yaparak siz değerli canların görüşlerini almak istiyorum.

... Rehberimiz gittikten sonra biz ceddimizi ziyaret etmeye devam ederek Hz. Muhammet'in bulunduğu yeri niyaz eyledik. ... syf.30

...
Biz aynı şekilde Bab-ı selamdan içeriye girerek ceddimizin ışığına(nuruna)niyaz eyledik. Bunu gören araplar bize "Haram, haram! Kıbleye niyaz edin!" diyerek söylendiler.Bunlar Hz. Muhammet'in ışığını haram biliyorlar; çünkü yezit oğlu yezitler!... Bilmiyorlar ki kıblegah Muhammet Mustafa'dır.Hakkın varlığını ve birlğiğini tasdik edip alemlere bildiren O'dur.Kabe'yi kıblegah eden ve bütün ehl-i İslam'a kıblegah olan yine kendisidir.
... syf. 30

... Celal Abbas'ın türbesine gittik... Hz Celal Abbas, Fatıma anamızın oğlu olmayıp Hz Ali'nin diğer eşinden olan evladıdır. ... syf.35

...
İmam Hasan ve İmam Hüseyin babalarımıza birer arzuhal yazarak alevilerin durumunu arz eyledim... syf. 35

... 29 ekim pazar günü, İmam Musa-i Kazım ceddimize de bir arzuhal verdim... syf. 35

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 8 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
akalem (10-13-2011), Amistofes (10-13-2011), Baba İlyas (10-13-2011), Batıni (10-13-2011), Hamza Aksüt (10-13-2011), Musali Sar (10-13-2011), Tahtacı35 (10-13-2011), İşcanbaba (10-13-2011)

Alt 10-13-2011, 16:33   #2
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Devrim;

Pir Hasan Sani'ye ait "Hakkın emir rızası" isimli eserde de bunun aksi bir söylem yok.

O kitapda da, Ali, Muhammed, Fatıma, 12 İmam vs var.

Kimi zaman Pir Hasan Sani çoşa gelmiş farklı eyler demiş, Tanrı'ya, Ali'ye, Hüseyin'e, Atatürk'e, Hacı Bektaş Veli'ye,. Sövgüler düzmüş.
Kimi sakinleşmiş başka şeyler demiş. Övgüler düzmüş.

Ve söz konusu eser bence (benliğe lanet) öyle bir aman, aman baş ucu eseri değil.

Ve Hasan Sani, alevi geleneğinin -bir iki söylem hariç- dışında bir söz de demiş değil.

O nedenle farklı yorumlayan canlarımız, bunları nasıl okumamız gerektiğini dile getirmeli.

Alevi geleneğinde ne varsa ALEVİLİK odur.
Pir sultan ne diyor, Kul Himmet ne diyor, Elvan Çelebi ne diyor, Hüseyin'e atam diyorsa o dur. Bunu Pir Hsan Sani de diyor. Ali Atam diyor.

Şimdi biz çıkıpta, Yaw, Pir Sultan sen yanlışsın, nerden bileceksn atanı, Gel bak Gen mühendisliği çıktı o senin Atan olamaz, sen cahilsin. Biz biliyoruz demekteyiz.
Onlar katil, Kılıç salladır, Amma Pir Sultan'ın da Hüseyin'in kanını alalım, Zülfkar çekelim dediğini görmüyorlar.

Neyse.

Bunları nasıl okuyacağız, arkadaşlarımız yazar.
Sağlıcakla.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Aziz (10-17-2011), Baba İlyas (10-13-2011), Batıni (10-13-2011), Devrim06 (10-13-2011), Hamza Aksüt (10-14-2011)
Alt 10-13-2011, 23:19   #3
Batıni
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Batıni - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3647
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 37
REP Seviyesi : Batıni is on a distinguished road
İletişim

Sevgili İşcanbaba;
Size daha öncede söylemiştim ama, biraz kırıldınız ve serzenişte bulundunuz can bana.
Orda ayrı cevap vericam. Geç gördüm. Cevabı vericam lakin, söylediğiniz şeyler bir birine benzer olduğu için burdan veriyim dedim.

Sevgili can,bana serzenişinizi kelimelerinizden çıkardım.Madem bize anlatın bizde anlayalım aydınlanılm gibi sezenişte bulunmussunuz...

Size söylemek istediğim EKSİKLİK, sizi kırmak maksadında söylememiştim can.
Her insanın özünde eksiklik vardır, taki İnsan-ı kamil olana kadar.Yani kendi özümde de bir çok eksiklik mevcuttur.

Önemli olan içiniz deki HAKK-I(ÖZÜ)bulabilmektir, bakın o zaman neler oluyor.
Hasan Sani Hakk'la Allahı ayırıyor evet ayırıyor...
Şu kadar söyliğim size, sizde anlamaya çalışın, ama, ben kesinlikle size Batın ve Ledun ilmini açıklamıcam.

Hakkın emri kendisini bağlar ve kanunudur,kendi emrini kıramaz, o zaman Hakk olmaz.
Ama Allah,değiştirebilir farkı budur... Biri kesin emirlidir, diğeri değiştirebilir.
Hakk'la Allah farkı budur.

Şunuda geçmeden söyliğim, kalp güzü diğe bir şey yoktur can.
Varolan Öz'dür,Öz'de, Hakkın parçasıdır,parçada bütüne aittir.

Hasan Sani, Hakkın Emri Rızası adlı eserinde ki bir çok şey Ledun ve Batın ilmiyle yazılmıştır.Düz okumayla, kesinlikle okduğumuz anlamı söylememektedir.
Bazı yerleri özelikle karıştırmıştır.

Dolasiyle can İşcanbaba,bana gönül koymuş ve kırılmış olabilirsiniz ve buna sebeb olduysam oda benim eksiliğimden gelir.

Aşk İle..

Konu Batıni tarafindan (10-13-2011 Saat 23:58 ) değistirilmistir..
Batıni isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to Batıni For This Useful Post:
Amistofes (10-15-2011), Devrim06 (10-13-2011), Musali Sar (10-13-2011), Ünsal Öztürk (10-14-2011), İşcanbaba (10-16-2011)
Alt 10-13-2011, 23:45   #4
Musali Sar
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Musali Sar - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3962
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 32
REP Seviyesi : Musali Sar is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Batıni Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili İşcanbaba;
Size daha öncede söylemiştim ama, biraz kırıldınız ve serzenişte bulundunuz can bana.
Orda ayrı cevap vericam. Geç gördüm. Cevabı vericam lakin, söylediğiniz şeyler bir birine benzer olduğu için burdan veriyim dedim.

Sevgili can,bana serzenişinizi kelimelerinizden çıkardım.Madem bize anlatın bizde anlayalım aydınlanılm gibi sezenişte bulunmussunuz...

Size söylemek istediğim ESİKLİK, sizi kırmak maksadında söylememiştim can.
Her insanın özünde eksiklik vardır, taki İnsan-ı kamil olana kadar.Yani kendi özümde de bir çok eksiklik mevcuttur.

Şu kadar söyliğim size, sizde anlamaya çalışın, ama, ben kesinlikle size Batın ve Ledun ilmini açıklamıcam.

Hakkın emri kendisini bağlar ve kannunudur,kendi emrini kıramaz, o zaman Hakk olmaz.
Ama Allah,değiştirebilir farkı budur... Biri kesin emirlidir, diğeri değiştire bilir.

Hasan Sani, Hakkın Emri Rızası adlı eserinde ki bir çok şey Ledun ve Batın ilmiyle yazılmıştır.Düz okumayla, kesinlikle okduğumuz anlamı söylememektedir.

Dolasiyle can İşcanbaba,bana gönül koymuş ve kırılmış olabilirsiniz ve buna sebeb olduysam oda benim eksiliğimden gelir.

Aşk İle..

Icerik tartisilabilir kuskusuz, ancak bicim bakimindan dünyanin Alevilerde görmeye alisik oldugu ve saydigi engin bir yanitlama örnegi...

Varolun.
Musali Sar isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 6 Users Say Thank You to Musali Sar For This Useful Post:
Amistofes (10-15-2011), Batıni (10-13-2011), Devrim06 (10-14-2011), MERAKLI (10-16-2011), Ünsal Öztürk (10-14-2011), İşcanbaba (10-17-2011)
Alt 10-14-2011, 16:08   #5
Hamza Aksüt
GENÇALEVİLER YAZARI
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 834
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi : Hamza Aksüt will become famous soon enoughHamza Aksüt will become famous soon enough
İletişim

Devrim06'dan alıntı:

Aleviliği, klasik deyimiyle islamın içinde gören ve görmeyen herkesin Başköylü Hasan Efendi'nin pirliği, erliği konusunda hem fikir olduğunu gözlemlemiştim. Bazı konularda forumumuzda da epeyce tartışmalar olmuştu. Pir Hasan Sani'nin Ali ve 12 İmamları tanımadığı anlatılmıştı. Deyişlerinde takiyye amaçlı bunları andığı gibi veya buna benzer savlar öne sürülmüştü.

Bunun yanında Halen bazı canlarda Alevi pirlerinin soyunu 12 İmamlara daynadırmasının yanlış olduğunu Osmanlı'nın verdiği ısmarlama secerelerin bu bağlantıyı kurdurttuğunu gerçekliğinin olmadığı yönde savlar anlatılmaktaydı.

Konuyu açma sebebime geri dönecek olursam; yukarıda ismini yazdığım kitabın birinci bölümü Seyyid Hasan efendi'nin soy seceresi ile başlıyor. Soy seceresinde Pir'in Musa-i Kazım soyundan olduğu görülüyor. Bu bilgiye önceden sahip olan arkadaşlar olabilir ben yeni okuduğum için şuan bilgilenmeteyim.
Benim asıl ilgimi çeken bölüm, ikinci bölüm. Burada Pir Hasan sani'nin Hac yolculuğu anlatılıyor. Kendi el yazmasıylla bu yolculuğunu günlük halinde kaleme alıyor. Bu e yazmasını Cavirt Mürtezaoğlu ve eşi türkçeye çeviriyor."
...

"İmam Hasan ve İmam Hüseyin babalarımıza birer arzuhal yazarak alevilerin durumunu arz eyledim... syf. 35"

"... 29 ekim pazar günü, İmam Musa-i Kazım ceddimize de bir arzuhal verdim
..."

Başköylü Hasan Efendi'nin Şeceresi:

Fatıma-İmam Ali
İmam Hüseyin
İmam Zeynel Abidin
İmam Muhammed Bakır
İmam Cafer-ül Sadık
İmam Musa Kazım
Seyyid İbrahim Mücab
Seyyid Musa-i Sani
Seyyid Bektaş
Seyyid Yunus
Seyyid İsmail
....(10 Seyyid adı)

Seyyid Mahmud Hayrani (Hacı Kureyş)
Seyyid Mahmud Çıralı
Seyyid Seyip
Seyyid İbrahim
Seyyid Hasan
Seyyid Yusuf
Seyyid Hakkı (Şah Haydar)
Seyyid Kamer Ağa
Seyyid Kör Ali Ağa
Seyyid Yusuf Ağa
Seyyid Gali Ağa
Seyyid İbrahim Ağa
Seyyid Mustafa Ağa
Seyyid İbrahim Ağa
Seyyid Kamer Ağa
Seyyid Hasan Efendi (Hasani Sani)

Dede ocaklarının çoğunluğu Musa Kazımlıdır. Şecerelerinde genellikle yedinci imam Musa Kazım'ın oğlu İbrahimle 12 İmam'dan ayrılır.

Bazı şecerelerde İbrahim Aracı olarak da geçer.

Yine Musa Kazımlı ocakların birçoğu "Ekber evladıyız" der.

Arap antipatisi olup da Başköylü Hasan Efendi'yi övenler çok yalın bir çelişki içindeler.
Onun Alevilikle ilgili söylediklerinin bir bölümünü hararetle savunurken, İmam Ali'ye 12 İmam'a karşı çıkarlar.

Başköylünün atam, babam dediklerine, türbesinde ağladıklarına karşı çıkarlar.

İşte basit çelişki bu.

Aslında bu çelişki, kısmi değil, Alevilikle ilgili bütünsel bir çelişki.

Bu durum, psikoloji ve sosyal psikoloji için eşi bulunmaz bir çalışma ve araştırma ortamı.

Nasıl oluyor da okumuş yazmış, hatta araştırmacılığa soyunmuş insanlar böyle bir çelişkiye düşebiliyor. Modern psikanaliz (Amerikan Freudizmi) alanının yorumlarına ne kadar da uygun.

Bu akımın yorumları ilk bakışta insana çok saçma gibi geliyorsa da insanların davranışlarını gözleyince bu yorumların realiteleri yansıttığı görülüyor.

Saygı ve sevgiyle...
Hamza Aksüt isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 6 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post:
Amistofes (10-14-2011), ArdaBaran (10-14-2011), Baba İlyas (10-14-2011), Devrim06 (10-14-2011), Musali Sar (10-14-2011), İşcanbaba (10-17-2011)
Alt 10-14-2011, 16:42   #6
akalem
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3927
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 20
REP Seviyesi : akalem is on a distinguished road
İletişim

Sn Hocam, bu Şecere de herhangi bir kopukluk veya kesinti var mı? Yok ise, tarihler itibariyle ve kuşaklar itibariyle İmam Musa Kazım'a kadar daha fazla sayıda isim olması gerekmez mi? Yaklaşık 1000 yıllık bir zaman süresi var sanırım.
akalem isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 4 Users Say Thank You to akalem For This Useful Post:
Amistofes (10-14-2011), Devrim06 (10-14-2011), Musali Sar (10-14-2011), İşcanbaba (10-17-2011)
Alt 10-16-2011, 12:40   #7
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Batıni;

Yaznını biraz geçte olsa değerlendireceğim.
Kusura kalma
.

Alinti:
Batıni Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Sevgili İşcanbaba;
Hangi konuda diyeceğim amma, size o yazımda haklısını, siz açıklayın demiştim. amma oraya yazı yazmadınız.
Tabi ki, memnun olurum, oldum da, iyi yapmışsınız, ancak inan kırılmadım, kızmadım.
Hayır bunu serşenist diye algılama, öğrenme tlaebi, eksiğimizi giderme adına bilmediğimize TALİP olma sözleri olarak algılayın.
Keşke bu konuda başka isimlerde katılsa, farklı bakış acılarını , farklı yorumlarıda okusak geniş bir bilgi dağarcığına sahip olsak derim.
ne kadar çok isim katılırsa, o kadar çok bilgiye sahip oluruz.

Size söylemek istediğim EKSİKLİK, sizi kırmak maksadında söylememiştim can.
Çok inca ruhlusunuz, inanın kırılmadım.
Eksikliğimiz söylemeniz dostluğunuzun işaretidir. ancak bu eksikliğin ne olduğunu , doğrunusununda ne olduğunu yazmanız daha kadim bir dostluu getirir.

Muhakkak, size katılıyorum, Benim eksikliğim yok diye bir iddiam söz konusu olamaz. eksimi gören dostlarında dost dili ile bunu gidermelerinden mutlu olurum.
EVet, kimi yerde ayırıyor, kimi yerde özdeşleştiriyor. Kimi yerde Ali'ye sözvüyor, kimi yerde seviyor,
Ve HAKK ile tanrıyı aynı kavramlar üzerinde tutmakta.

Yapmayın, bu konun Batın, Ledün ilmi ile bir ilgisi yok,
Siz biliyorsanız bana ÖZEL mesaj ile yazın.
Konu gayet açık ve net,
Alla ve HAKK nasıl ayrılır. allah nerdedir, HAKK nerdedir.
HAK, ALLAH'dan güçsüzmüdür ki, Allahın işlerine engel olamamaktadır.
Allah kötü müdür.
HAKK iyi ise, ALLAHIN kötülüklerine niye engel olamamkta.
HAKK güçlü ve Adil ise niye kendi EMİR RIZASI ile gelenlerin KATLEDİLMELERİNE göz yummakta.
Ali, Muhammed, Hüseyin , Hacı Bektaş Veli kötü ise niye kendini o soy'a bağlamakta ve onlara ATAM demekte.
Doğum ile gelişi öncelerken, ŞİT ve Naciye'de DOĞMAMIŞ ve bir şekilde dünaya gelen kişilerdir.
alevilikte başka dünya ok ise, NACİYE nereden gelmiştir.
Cennet yok ise, Havva ve Adem nerden kovulmuştur.
Hsan Sani Zaten bunları İNKAR etmiyor da, ben yi,nede sorayım dedim.

Hakkın emri kendisini bağlar ve kanunudur,kendi emrini kıramaz, o zaman Hakk olmaz.
karışık bir söz, Hakkın emri kendini bağlarsa, KUL o emri niye tutsun. Emir kime verirlir.
allahın zülumlarına niye niey göz yummakta, HAKK mı Allaha emir verdi, dünayada kan dök diye.

Ama Allah,değiştirebilir farkı budur... Biri kesin emirlidir, diğeri değiştirebilir.
Demek ki, ALLAH, HAKK'tan daha güçlü ve AKTİF.
O zaman HAKKIN, HAKLIĞI ne işe yarıyor.
Aleviler, Güçsüz, zayıf, sözü geömeyen bir YARATICIYA, GÜCE ( adı neyse) niye inansın, niye onun sözünü tutsunlar.

doğrusur, siizn yorumunuz, 7 ulu ozandan gönül gözü, kalp gözü açılması, açıklığı yönnde deyişler okuduğumuzu biliyorum.
Demekki onlar bilememiş, gönül gözünü.
ÖZ,ü bulmak için bir perde, bir bakış acısı gerekmez mi, ona gönül gözü denmez mi? ÖZÜ neye göre bulacağız.
ÖZÜ görmek için, göz gerekmez mi?

İlginç, Niye karıştırsın ki.
Bence bildiğini yazmıştır.

Yok can, kırlmadım, ancak bu yazından da aydınlanmadım, eksikliğimi gideremedim. Pir Hasan Sani hakkında ki düşüncelerimde de bir değişiklik olmadı.

Aşk İle..
Sağlıcakla
The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Aziz (10-17-2011), Batıni (10-17-2011)
Alt 10-17-2011, 12:33   #8
Batıni
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Sevgili işcanbaba;

Başköylü Seyyid Hasani,Bir dükkandır...Ne pazar etmek istersen o sana bağlı.

Kaygusuzun bazı şiirlerinden size örnek vericam, bakalım Kaygusuz neler sölüyor can.

Yücelerden yüce gördüm
Erbabsın sen yüce Tanrı
Bu allahlığı sen nerden
Satın aldın kaça Tanrı

Ali ile bir olmuşsun
Bir mektepte okumuşsun
Ali olmuş hafız kalem
Sen okursun hece Tanrı

Kıldan köprü yaratmışsın
Gelip geçsin kullar deyu
Hele biz beri duralım
Yiğit isen geç a Tanrı

Yaratmıssın bağ ü cennet
Kulların etsin sohbet
Cehennemi niçin yarattın
Be akılsız koca Tanrı

Unuttun diğe namazı
Bizi ataşe atarsın
Kul yanması abes değil
Gel bas kızgın saca

Senin kulların anılır
Atası anası ile
Senin ana baban yoktur
Benzersin bir pice Tanrı

Seni her yerde görürüm
içini dışını bilirim
Sırrını halka faş ederim
Halin olur nice Tanrı

Kaygusuz'em der buradan
Cümle mahluku yaradan
Kaldır perdeyi aradan
Gezelim bilice Tanrı.

Kaygusuz Abdal

Adem'i balçıktan yoğurdun yaptın
Yapıp da neylersin bundan sana ne
Yarattın insan saldın cihana
Salıpta da neylersin bundan sana ne

Bakkal mısın teraziyi neylersin
işin gücün yoktur gönül eylersin
Kulun günahını tartıp neylersin
Geçiverver suçundan bundan sana ne

Katran kazanı döküver gitsin
Mümin olan kullar didara yetsin
Yılana emreyle tamuyu yutsun
Söndür şu atesi bundan sana ne

Sefil düştüm bu alemde naçarım
Kıldan köprü yaratmıssın geçerim
Şol köprüden geçmezssem uçarım
Geçir kullarını bundan sana ne

Kaygusuz'um aydur cennet yarattın
Nice kullarını che'neme attın
Nicesini ateş-i aşk ile yaktın
yakıpta da neylersin bundan sana ne

Kaygusuz Abdal

Sevgili işcanababa;kalp gözün'den dem vurmussunuz,kalp gözü değil, can gözüyle bakanlara görünürüm demek ister ulularımız.Yani yine öz'e gelir herşey.

Can,sizi çok iyi anlıyorum, sizin söylediklerinizden anlamıyorum diyorsunuz evet, tam anlamıyla açık seçik yazmıyorum...Siz bunu anlıcaksınız. İnanın ben bunu öğrenene kadar yıllarım geçti ve bana öğretilen farş edersem, alınır elindekiler.
Bunadan dolayı kusuruma bakmayın.

Saygı ve Sevgilerimle...

Konu Batıni tarafindan (10-17-2011 Saat 12:50 ) değistirilmistir..
The Following 5 Users Say Thank You to Batıni For This Useful Post:
Amistofes (05-03-2012), Baba İlyas (10-18-2011), Musali Sar (10-17-2011), Tahtacı35 (10-17-2011), İşcanbaba (10-17-2011)
Alt 10-17-2011, 14:19   #9
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Sevgili Batıni can;

Anadoluda bir söz vardır;

Yetimi doyur, şey edeceği yere karışma diye;

Siz bildiklerinizi yazın,
Kimi size deli der, kimi akıllı der.

Bakın sitemizde bir çok farklı nuasda yazan insanlarımız var, Baba İlyas, Ali Baba, Onurcan, Melami, İşcanbaba, sizde bildiğinizi yazın.
Herkes kabı kadarını alır. Kabundakini döker.
Bilene SIR yoktur, Bilmeyene sır, anlatsanda Sır'dır.

Sizin Can/gönül gözünüzün açık olması sevindirici, sizde o bilgileri paylaşın.
Alan alır, alınmayan kısmı size kalır.
Hani derlerya, Balık bilmezse Halik bilir diye.

Siz kendi KURGUNUZU yazın. Kendinizi KISMAYIN. SANSÜRLEMEYİN.

Bakın, Kaygusuz, TANRI demiş, ALLAH VE HAKK dememiş, onun dediği bizim sohbetin dışında değil mi?

O Tanrıya sitem etmekte, veya birilerinin rol modeli olan TANRIYA sitem etmekte, onunla oynaşmakta, cilveleşmekte, Sevişmekte değil mi? ( En azından bu deyişleri ben öyle anlamaktayım)

Rica ediyorum,
Hem böyle beni töhmet altında bırakıyorsunuz, hemde doğrunuzu yazmıyorsunuz.
O zaman benim yazdıklarıma muhalefet etmeyin, yada eksiği ve yanlışımı düzeltin,Anlatın.

Yada dediklerime yanlış demeyin.
Rica ediyorum.
Bu şekilde sohbet olmaz. yani tadı kalmaz, bir birimize bişey veremeyiz.

Sağlıcakla.
The Following 4 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
akalem (10-17-2011), Aziz (10-17-2011), Baba İlyas (10-18-2011), Batıni (10-17-2011)
Alt 10-17-2011, 18:43   #10
Batıni
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Sevgili işcanbaba;

Sizi töhmet altında bırakmıyorum ve doğruları yazıyorum. Karşı geldiğim yerleri direk yazıyorum.Fazla açık konuşamıyorum diyorum .Yanlış yazıyroum demiyorum can.

Siz bildiğiniz şekilde yorumlayın, evet böyle sohbet olmucak bu konuda...

Saygılar...
The Following User Says Thank You to Batıni For This Useful Post:
İşcanbaba (10-18-2011)

Bookmarks

Etiketler
başköylü, efendinin, hac, hasan, yolculuğu

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil