Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevi Kültürü

Alevi Kültürü Alevilik kültürüne dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 03-13-2010, 11:52   #1
Dede-baba
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1309
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : -11
REP Seviyesi : Dede-baba can only hope to improve
İletişim
Standart Bektaşi Teslim Taşı Nedir?

Bektasi sembolü Teslim taşı

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...][/quote]

Bektaşi dergahına teslimiyet manasına gelen, dervişlerin boyunun çıkarmadıkları taştır...Teslim taşının iç yüzü yani batını Hz. Ali’yi, dışa bakan yüzü ise zahiri yani Hz. Muhammed’i temsil eder. Teslim taşı Bektaşi dervişlerinin taşıdığı bir eşyadır; 12 köşesi 12 imama denk düşer.

Yüzünü Allah’a dönmüşlerin taşı olarak tarif ederler Bektaşiler teslim taşını. teslim taşını taşımak, Pîr'e bağlılığı ifâde eder..

Pir,Yol ve erkana giren dervişe, Teslim Taşı'nı, tekbirlerle takardı.

Özellikleri

1- Oniki köşelidir ki bu Alevilikteki Oniki İmam inancını simgeler.

2- Altında ve üstünde iki taş bulunur ki bu soy'un Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin'den devam ettiğini simgeler.. bektaşi Pirleri ve dedeleri tümü hz. Muhammed'in ve 12 İmam 'ın soyundandır.

3-En altındaki düğüm katl edilen Nesimi'yi simgeler

4-Bu ip kızıldır ki buda kızılbaş mantığını simgeler.
Dede-baba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Alt 03-13-2010, 11:53   #2
Dede-baba
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim
Standart Bektasi sembolü Teslim taşı'nın Kur'ani Dayanağı

Tefekkür eyledim ben kendi kendim
Mucize görmeden imana geldim
Şah-ı Merdan ile Düldüle bindim
Zülfikar bağladım tiğ taşıdım ben

Sireta Teslim Sureta Taş

Bektaşi irfan geleneği ve de yolunda teslim taşının kaynağına dair anlatılan güzel bir mesel vardır. Şöyleki;

Allah, Hz.Musa´ya “Ey Musa kullarım arasındaki en alçak mahluku bana getir.” der. Hz. Musa´da -Hakk´ın, insanı yücelttiği gerçeğinden hareketle- işe kendine inananların haricindekilerle başlar. Putperest, Mecusi ve inançsızlar arasında dolaşır; her bakımdan zelil, perişan durumda olanları götürmek ister. Sonra onların, insan olarak ne kadar mükemmel bir şekilde yaratıldıklarını görür ve insanlar arasından kendinden “aşağı” bir yaratığı bulamayacağını anlar.

Bu sefer işe, hayvanlar aleminden başlar. Her düşkün, bitkin, perişan, tiksindirici hayvanın boynuna bir tasma takıp götürmek ister. Bu sefer de, her hayvanın farklı bir uzvu dikkatini çeker ve vazgeçer. Çaresiz giderken, önüne herkesin tiksindiği, yara, bere içerisinde uyuz bir köpeği çıkar. “İşte buldum” der ve boynuna ip bağlayıp yola koyulur. Arkasına dönüp baktığında; köpeğin inci taneleri gibi dişleri gözüne çarpar. Bu esnada köpe k hal dili ile “Ey Musa, benim en alçak yaratık olduğumu nereden biliyorsun” diye sorar.

Hz. Musa yaptığından hicap duyar “Ben ne yapıyorum; bu köpeğin bir tek tüyünü, o inci tanesi dişlerinden bir tanesini bile yaratmaktan acizken, onu Allah'ın huzuruna en aşağılık yaratık diye nasıl çıkarabilirim. Ya rabbi hata ettim. Estağfirulllah el- Azim” diyerek, kendi boynuna bir taş asıp acziyetini izhar eder. İşte Nazenin tarikatında boyna asılan teslim taşı “Acziyetimizi fehmedip teslimiyet kapısında bulunuruz” manasına remz etmektedir.

Taşın kaynağından çıkıp olduğu gibi ham haliyle boyna asılmayıp bir üstadında elinde şekil verilmesi ise kişinin teslimiyet babına gelmeden evvel acziyetini fehmedecek idrake ulaşmasını sağlayan tevhidi bir tedrisata ya da “tevhid-i tedrisat” kanunu gereğince eğriyken düzeltme, kıvamına getirme manasındaki “takvim”in, “ahsen” yani en güzel şekil haline getirilmesini sembolize eder.

Ahsen-i takvim olan kişi ise acziyetini mucize olmadan idrak eder. Mucize, aciz´den türetilmiş olup; meydana geldiğinde kişiyi acze düşüren şey demektir. Ahsen-i Takvim olan aşıka ise mucize gerekmez. Hani diyor ya Şiri (Bektaş Çelebi)

“...Ve Yakup sabahleyin erken kalktı ve başı altına koymuş olduğu taşı aldı ve onu direk olarak dikti ve tepesine zeytin yağı döktü. Ve o yerin adını Beyt-el (Allah´ın evi) koydu...”Tevrat/ tekvin bap 28...

“...Emaneti ehline veriniz...” Nisa suresinin 58

"....Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir...” Ahzab suresinin 72

Emanet ise “nefahtü fıhi min ruhi” (Sad:72) de bahsi geçen Hakk´ın kendinden Âdem´e nefhyettihi kutsal olan ruhtur. Bu ruh üflenmeden önce kişi kaskatı bir taştır.

İşte Alevi- Bektaşi irfanı kişiyi bu kaskatı taş gibi bir durumundan üflenen kutsal emaneti taşıdığının idrakinde olan ama bu emaneti sadece taşımış olmanın yeterli olmadığını yanı sıra emaneti yüklenen zalim ve de cahil insandan, “emaneti ehline teslim” edecek insan-kamil fehmiyetini de kişiye kazandırmayı şiar edinir.

Bu ehil olan kimse ise Beyt-el´in içindeki ehil olandır yani Ehl-i Beyt-i Mustafa´dan olandır. O ki kutsal olan emaneti yani velayet nurunu taşıyan, dünyanın kutbu-merkezi yada Âdem-i Merkez olan Kutb ul Aktab´dır. Bu kutup kişiyi tadından yenmeye doyulmayan bir kıvama yani takvim olan ahsen haline getirir.

Bu ehil olan kimse ise Beyt-el´in içindeki ehil olandır yani Ehl-i Beyt-i Mustafa´dan olandır. O ki kutsal olan emaneti yani velayet nurunu taşıyan, dünyanın kutbu-merkezi yada Âdem-i Merkez olandır

Taşı takan derviş, İnsan-ı Kamil olma yolunda edeb ve erkan yolu üzredir.. Kur'an emirlerine, Peygamber ve 12 İmam sünnetine tabidir.. 12 köşe 12 İmam İmanını ve islam anlayışını temsil eder..

Allah Eyvallah
Alt 03-13-2010, 11:53   #3
Dede-baba
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim
Standart Alevi ve Bektaşi Teslim Taşı Resimleri

Bazı Forum Konularında Bilinçli ve kasıtlı olarak bektaşi sembolleri ile ilgili saptırıcı ve yalan bilgiler verilmektedir.

Alevi bektaşi geleneği İçerisindeki başta Teslim tası olmak üzere kaynaklarımızda yer alan ve ne manaya geldiği konusunda yukarı da Açıklama yapılmıştır..

Bektaşi teslim taslarıyla ilgili Resimlerden bir kaçını ise sunuyoruz

Haci Baktas –i Dergahinin birinci avlusunda bulunan ücler cesmesinin üzerinde Bulunur

Yola-Pire Baglilik Mührü:Hacı Bektas Veli Dergahi müzesinde sergilenen demirbaslardan teslimiyet ve baglilik mührü.
Alt 03-13-2010, 12:09   #4
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Çopur - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 3
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Dede-baba Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Bazı Forum Konularında Bilinçli ve kasıtlı olarak bektaşi sembolleri ile ilgili saptırıcı ve yalan bilgiler verilmektedir.
Şu düşüncelerinizi bir de böyle komik sataşmalar yapmadan paylaşsanız. Size cevap veremeyecek birini hedef alarak yaptığınız bu hareket ne kadar etik ve aleviliğe yakışıyor?

Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif

Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir
Melih PEKDEMİR
Anne Bak Kral Çıplak
Çopur isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Çopur For This Useful Post:
karan (03-13-2010)
Alt 03-13-2010, 12:19   #5
Dede-baba
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Çopur Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Şu düşüncelerinizi bir de böyle komik sataşmalar yapmadan paylaşsanız. Size cevap veremeyecek birini hedef alarak yaptığınız bu hareket ne kadar etik ve aleviliğe yakışıyor?
Bilge, yüce varlığın seyrine dalar
Gafil ise onda dostluk düşmanlık arar
Deniz, deniz olduğu için dalgalanır
Çöpe sor, hep onun içindir dalgalar

Ömer Hayyam

İlgili mesajların neresinde somut bir kişi ismi yada adres verilmiş, sataşılmış? kaldıki verilebilir de,

Şimdi konuyla ilgili yorumunuz varsa yazınız yoksa, bilgilenin okuyun, öğrenin, neyin ne olduğunu nerden geldiğini araştırın?

Malesef görülüyor ki, öğrenme niyetinde değilsiniz, gerçekler önünüze serildiğinde ise, anlayış ve idrakten yoksunluk içinde konuyla alakasız zeka seviyenize uygun bir degerlendirme yapmışssınız..

Faydası olmayan bahardan yazdan
Yüce dağ başının kışı makbuldür
Cahilin yaptığı sohbetten sözden
Âlimin hayali düşü makbuldür

Hüdai Konuşur bir ince dilden
Hal ehli olmayan bilir mi halden
Bilgisiz görgüsüz duygusuz kuldan
Ölülerin mezar taşı makbuldür.

Âşık Hüdai

SAKIN HA!!!

İyi yürekli mi, akilli mi, yanaş korkma.
Nobran mı, yetersiz mi, kaç bucak bucak.
Akilli insan zehir sunsa al, iç.
Nobran bal şerbeti uzatsa , sakin ha !

Ömer Hayyam
Alt 03-13-2010, 12:31   #6
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Çopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud ofÇopur has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Bilge, yüce varlığın seyrine dalar
Gafil ise onda dostluk düşmanlık arar
Deniz, deniz olduğu için dalgalanır
Çöpe sor, hep onun içindir dalgalar

Ömer Hayyam

İlgili mesajların neresinde somut bir kişi ismi yada adres verilmiş, sataşılmış? kaldıki verilebilir de,

Şimdi konuyla ilgili yorumunuz varsa yazınız yoksa, bilgilenin okuyun, öğrenin, neyin ne olduğunu nerden geldiğini araştırın?

Malesef görülüyor ki, öğrenme niyetinde değilsiniz, gerçekler önünüze serildiğinde ise, anlayış ve idrakten yoksunluk içinde konuyla alakasız zeka seviyenize uygun bir degerlendirme yapmışssınız..

Faydası olmayan bahardan yazdan
Yüce dağ başının kışı makbuldür
Cahilin yaptığı sohbetten sözden
Âlimin hayali düşü makbuldür

Hüdai Konuşur bir ince dilden
Hal ehli olmayan bilir mi halden
Bilgisiz görgüsüz duygusuz kuldan
Ölülerin mezar taşı makbuldür.

Âşık Hüdai

SAKIN HA!!!

İyi yürekli mi, akilli mi, yanaş korkma.
Nobran mı, yetersiz mi, kaç bucak bucak.
Akilli insan zehir sunsa al, iç.
Nobran bal şerbeti uzatsa , sakin ha !

Ömer Hayyam
Konu ile ilgili yazılar ve araştırmalar yapan kişinin Onurcan kullanıcı adıyla yazan kişi olduğunu her ikimiz de biliyoruz. Ben sizi karşımda bir birey olarak görüp yaptığınız davranışın etik olmadığını yazdım. Ama bu uyarımda gerçekten hata yapmışım. Yukarıdaki cevabınızla ne kadar seviyesiz ve basit bir insan olduğunuzu ortaya koymuşsunuz. Kültür ya da zeka seviyem ile ilgili bir sorunum yok. Anlama sıkıntısı da çekmiyorum. Sorun sizin insanlıktan anladığınız şey ve ondan ne kadar nasiplendiğinizle alakalı. Hakaret ederek haklı mı oldunuz? Hayır. Sadece gerçekten ne kadar seviyeli olduğunuzu ortaya koydunuz.
The Following 3 Users Say Thank You to Çopur For This Useful Post:
Devrim06 (03-13-2010), DoğAcAn (03-16-2010), esonto58 (03-13-2010)
Alt 03-13-2010, 12:58   #7
Dede-baba
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
Konu ile ilgili yazılar ve araştırmalar yapan kişinin Onurcan kullanıcı adıyla yazan kişi olduğunu her ikimiz de biliyoruz. Ben sizi karşımda bir birey olarak görüp yaptığınız davranışın etik olmadığını yazdım. Ama bu uyarımda gerçekten hata yapmışım. Yukarıdaki cevabınızla ne kadar seviyesiz ve basit bir insan olduğunuzu ortaya koymuşsunuz. Kültür ya da zeka seviyem ile ilgili bir sorunum yok. Anlama sıkıntısı da çekmiyorum. Sorun sizin insanlıktan anladığınız şey ve ondan ne kadar nasiplendiğinizle alakalı. Hakaret ederek haklı mı oldunuz? Hayır. Sadece gerçekten ne kadar seviyeli olduğunuzu ortaya koydunuz.
Ne bahsettiğiniz kişiden nede yazısından bilgim var. Okumuşta değilim, 5-6 Alevi sitesinde yayınlanan bir makalemin burada yayınlanmasından ibarettir forum konusu..

demekki idrak ve zeka seviyeniz yanında birde önyargı, taasuf, ve bağnaz yanınız varmış

özür dileyiniz, erdemli olun, bilmeden iftira atmayın!

ALEVİ OLUN, AHLAK ÜZRE OLUN

Konu Dede-baba tarafindan (03-13-2010 Saat 13:03 ) değistirilmistir..
Alt 03-13-2010, 13:05   #8
Devrim06
"Enel Hakk"
Kullanıcı Profili

Devrim06 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 30
Üye No: 14
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi : Devrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud ofDevrim06 has much to be proud of
İletişim

Alinti:
Ne bahsettiğiniz kişiden nede yazısından bilgim var. Okumuşta değilim, 5-6 Alevi sitesinde yayınlanan bir makalemin burada yayınlanmasından ibarettir forum konusu..

demekki idrak ve zeka seviyeniz yanında birde önyargı, taasuf, ve bağnaz yanınız varmış

dedebaba arkadasımızın yanlıs anladıgını kabul edelim bahsi gecen arkadasa ithafen yazmadıgınızı düşünelin ancak burada arkadasımızın o yanlıs anlmaya uyarı olarak yazdıgı basi bir eleştiriye vermiş oldugunuz cevap kullandıgınız kelimeler yeterince saygısız. fazlacada konuyu abarttıgınızın farkındasınız sanırım.
5-6 forumda yazmak sanırım sizi yoruyor veya baska forumlarla karıstırıyorsunuz sanırım forumumuzu lütfen dikkatli olalım

Hakk'ı görmek diler isen

Suret-i insana bak

Arayıp gezme bu halkı

Cismin içre câna bak.

Noksani Baba
Devrim06 isimli Üye suanda  online konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post:
DoğAcAn (03-16-2010)
Alt 03-13-2010, 13:19   #9
Çopur
...
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Evet kişiyi tanımıyorsunuz ve yazdıklarından haberiniz yok. Ama ne hikmetse o kişiyle 18,02,2010 tarihinde bu forumda bir tartışma yaşıyorsunuz ve üç gün uzaklaştırma cezası alıyorsunuz.

Ya gerçekten komik duruma düşürüyorsunuz kendinizi.

Oturup bir de pişkin pişkin özür dile diyebiliyorsunuz. Yukarıya linkini koydum. Gerçi üzerinden 30 gün geçmiş bu kadar kısa sürede insan unutmaz ama eğer unuttuysanız anımsatayım dedim.

Neyse beni kasmaya başladı sizin bu tavrınız. Kendi hayal aleminizde gezinmeye devam edin.
The Following User Says Thank You to Çopur For This Useful Post:
DoğAcAn (03-16-2010)
Alt 03-13-2010, 13:41   #10
Dede-baba
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Alinti:
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Evet kişiyi tanımıyorsunuz ve yazdıklarından haberiniz yok. Ama ne hikmetse o kişiyle 18,02,2010 tarihinde bu forumda bir tartışma yaşıyorsunuz ve üç gün uzaklaştırma cezası alıyorsunuz.

Ya gerçekten komik duruma düşürüyorsunuz kendinizi.

Oturup bir de pişkin pişkin özür dile diyebiliyorsunuz. Yukarıya linkini koydum. Gerçi üzerinden 30 gün geçmiş bu kadar kısa sürede insan unutmaz ama eğer unuttuysanız anımsatayım dedim.

Neyse beni kasmaya başladı sizin bu tavrınız. Kendi hayal aleminizde gezinmeye devam edin.
Öncelikle verdiğiniz Linkin neresinde bektaşi teslim tası ile ilgili bir bilgi kırıntısı var? yada o kimsenin bu konuyla ilgili tek bir yazısı var?

kaldıki o forum konusunda karsı tarafın hakaretleri Küfürleri alkışlanmış, ve benim cevabıma tepki verilmiştir.

Bu da Forum yöneticlerin ve moderatörlerin tarafgir ve yanlı ön yargılı olmalarıyla alakalıdır diye düşünüyorum. ve kınıyorum.

ve Forum yöneticilerine Forum nedir* forum nasıl yönetilir? bir tavsiyede bulunayım? belki objektifliği, kendi fikirlerine uymasa bile nasıl hoşgörülü olunabileceği hakkında fikir sahibi olurlar!

Degerli canlar..

FORUM; Tartışmaların yapıldığı, farklı düşüncelerin olduğu, doğruya ulaşmak için Tez ve Anti tezin karşı karşıya geldiği ve tartışmanın sonunda herkesin üzerinde hem fikir olduğu senteze ulaşılan yerdir.

Forumu yönetenlerin görevi, kendi düşüncelerine çok aykırıda olsa, müdahale etmek ve yönlendirmek yerine, özgür tartışmanın devamını sağlamak, konuların kişiselleştirilmesini önlemek, hakaret ve ithamları engelemektir...

Forum siteleri, herkesin aynı düşündüğü, bilinen şeylerin tekrarını yapıldığı yerler değildir, Bambaşka işlevleri olan, karşılıkları tezlerin yer aldığı ortamlardır,

Monolok bir Web sitesi'lerinde ise, Bilgiler tek yönlüdür, alıcı (okuyucu) müdahale etmeden siteye girer, tek yönlü bilgileri okur ve gider..

Forum sitelerinde amaç, Tez ve Anti Tezleri karşı karşıya getirip, gerçeğe ve doğrulara ulaşmaktır. Bu bağlamda, düşüncelerin ve fikirlerin harp meydanıdır... fakat asla konular kişileştirilmez.. ve düşünceyi savunanın kişiliğine hakaret edilmez, Çünkü tarflar doğruya ulaşmak için bu meydandadır..

Saygı ve sevgilerimle

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil