![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Kültürü Alevilik kültürüne dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Kontrollü Üye |
Bektasi sembolü Teslim taşı
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...][/quote] Bektaşi dergahına teslimiyet manasına gelen, dervişlerin boyunun çıkarmadıkları taştır...Teslim taşının iç yüzü yani batını Hz. Ali’yi, dışa bakan yüzü ise zahiri yani Hz. Muhammed’i temsil eder. Teslim taşı Bektaşi dervişlerinin taşıdığı bir eşyadır; 12 köşesi 12 imama denk düşer. Yüzünü Allah’a dönmüşlerin taşı olarak tarif ederler Bektaşiler teslim taşını. teslim taşını taşımak, Pîr'e bağlılığı ifâde eder.. Pir,Yol ve erkana giren dervişe, Teslim Taşı'nı, tekbirlerle takardı. Özellikleri 1- Oniki köşelidir ki bu Alevilikteki Oniki İmam inancını simgeler. 2- Altında ve üstünde iki taş bulunur ki bu soy'un Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin'den devam ettiğini simgeler.. bektaşi Pirleri ve dedeleri tümü hz. Muhammed'in ve 12 İmam 'ın soyundandır. 3-En altındaki düğüm katl edilen Nesimi'yi simgeler 4-Bu ip kızıldır ki buda kızılbaş mantığını simgeler. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kontrollü Üye
Üye No: 1309
Thanked 64 Times in 55 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : -11
REP Seviyesi :
![]() |
Tefekkür eyledim ben kendi kendim
Mucize görmeden imana geldim Şah-ı Merdan ile Düldüle bindim Zülfikar bağladım tiğ taşıdım ben Sireta Teslim Sureta Taş Bektaşi irfan geleneği ve de yolunda teslim taşının kaynağına dair anlatılan güzel bir mesel vardır. Şöyleki; Allah, Hz.Musa´ya “Ey Musa kullarım arasındaki en alçak mahluku bana getir.” der. Hz. Musa´da -Hakk´ın, insanı yücelttiği gerçeğinden hareketle- işe kendine inananların haricindekilerle başlar. Putperest, Mecusi ve inançsızlar arasında dolaşır; her bakımdan zelil, perişan durumda olanları götürmek ister. Sonra onların, insan olarak ne kadar mükemmel bir şekilde yaratıldıklarını görür ve insanlar arasından kendinden “aşağı” bir yaratığı bulamayacağını anlar. Bu sefer işe, hayvanlar aleminden başlar. Her düşkün, bitkin, perişan, tiksindirici hayvanın boynuna bir tasma takıp götürmek ister. Bu sefer de, her hayvanın farklı bir uzvu dikkatini çeker ve vazgeçer. Çaresiz giderken, önüne herkesin tiksindiği, yara, bere içerisinde uyuz bir köpeği çıkar. “İşte buldum” der ve boynuna ip bağlayıp yola koyulur. Arkasına dönüp baktığında; köpeğin inci taneleri gibi dişleri gözüne çarpar. Bu esnada köpe k hal dili ile “Ey Musa, benim en alçak yaratık olduğumu nereden biliyorsun” diye sorar. Hz. Musa yaptığından hicap duyar “Ben ne yapıyorum; bu köpeğin bir tek tüyünü, o inci tanesi dişlerinden bir tanesini bile yaratmaktan acizken, onu Allah'ın huzuruna en aşağılık yaratık diye nasıl çıkarabilirim. Ya rabbi hata ettim. Estağfirulllah el- Azim” diyerek, kendi boynuna bir taş asıp acziyetini izhar eder. İşte Nazenin tarikatında boyna asılan teslim taşı “Acziyetimizi fehmedip teslimiyet kapısında bulunuruz” manasına remz etmektedir. Taşın kaynağından çıkıp olduğu gibi ham haliyle boyna asılmayıp bir üstadında elinde şekil verilmesi ise kişinin teslimiyet babına gelmeden evvel acziyetini fehmedecek idrake ulaşmasını sağlayan tevhidi bir tedrisata ya da “tevhid-i tedrisat” kanunu gereğince eğriyken düzeltme, kıvamına getirme manasındaki “takvim”in, “ahsen” yani en güzel şekil haline getirilmesini sembolize eder.Ahsen-i takvim olan kişi ise acziyetini mucize olmadan idrak eder. Mucize, aciz´den türetilmiş olup; meydana geldiğinde kişiyi acze düşüren şey demektir. Ahsen-i Takvim olan aşıka ise mucize gerekmez. Hani diyor ya Şiri (Bektaş Çelebi) “...Ve Yakup sabahleyin erken kalktı ve başı altına koymuş olduğu taşı aldı ve onu direk olarak dikti ve tepesine zeytin yağı döktü. Ve o yerin adını Beyt-el (Allah´ın evi) koydu...”Tevrat/ tekvin bap 28... “...Emaneti ehline veriniz...” Nisa suresinin 58 "....Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir...” Ahzab suresinin 72 Emanet ise “nefahtü fıhi min ruhi” (Sad:72) de bahsi geçen Hakk´ın kendinden Âdem´e nefhyettihi kutsal olan ruhtur. Bu ruh üflenmeden önce kişi kaskatı bir taştır. İşte Alevi- Bektaşi irfanı kişiyi bu kaskatı taş gibi bir durumundan üflenen kutsal emaneti taşıdığının idrakinde olan ama bu emaneti sadece taşımış olmanın yeterli olmadığını yanı sıra emaneti yüklenen zalim ve de cahil insandan, “emaneti ehline teslim” edecek insan-kamil fehmiyetini de kişiye kazandırmayı şiar edinir. Bu ehil olan kimse ise Beyt-el´in içindeki ehil olandır yani Ehl-i Beyt-i Mustafa´dan olandır. O ki kutsal olan emaneti yani velayet nurunu taşıyan, dünyanın kutbu-merkezi yada Âdem-i Merkez olan Kutb ul Aktab´dır. Bu kutup kişiyi tadından yenmeye doyulmayan bir kıvama yani takvim olan ahsen haline getirir.Bu ehil olan kimse ise Beyt-el´in içindeki ehil olandır yani Ehl-i Beyt-i Mustafa´dan olandır. O ki kutsal olan emaneti yani velayet nurunu taşıyan, dünyanın kutbu-merkezi yada Âdem-i Merkez olandır Taşı takan derviş, İnsan-ı Kamil olma yolunda edeb ve erkan yolu üzredir.. Kur'an emirlerine, Peygamber ve 12 İmam sünnetine tabidir.. 12 köşe 12 İmam İmanını ve islam anlayışını temsil eder.. Allah Eyvallah |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kontrollü Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Bazı Forum Konularında Bilinçli ve kasıtlı olarak bektaşi sembolleri ile ilgili saptırıcı ve yalan bilgiler verilmektedir.
Alevi bektaşi geleneği İçerisindeki başta Teslim tası olmak üzere kaynaklarımızda yer alan ve ne manaya geldiği konusunda yukarı da Açıklama yapılmıştır.. Bektaşi teslim taslarıyla ilgili Resimlerden bir kaçını ise sunuyoruz ![]() Haci Baktas –i Dergahinin birinci avlusunda bulunan ücler cesmesinin üzerinde Bulunur ![]() Yola-Pire Baglilik Mührü:Hacı Bektas Veli Dergahi müzesinde sergilenen demirbaslardan teslimiyet ve baglilik mührü. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
...
Üye No: 3
Thanked 8796 Times in 4121 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1143
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Şu düşüncelerinizi bir de böyle komik sataşmalar yapmadan paylaşsanız. Size cevap veremeyecek birini hedef alarak yaptığınız bu hareket ne kadar etik ve aleviliğe yakışıyor?
Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif
Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir Melih PEKDEMİR Anne Bak Kral Çıplak
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Çopur For This Useful Post: | karan (03-13-2010) |
|
|
#5 | |
|
Kontrollü Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Gafil ise onda dostluk düşmanlık arar Deniz, deniz olduğu için dalgalanır Çöpe sor, hep onun içindir dalgalar Ömer Hayyam İlgili mesajların neresinde somut bir kişi ismi yada adres verilmiş, sataşılmış? kaldıki verilebilir de, Şimdi konuyla ilgili yorumunuz varsa yazınız yoksa, bilgilenin okuyun, öğrenin, neyin ne olduğunu nerden geldiğini araştırın? Malesef görülüyor ki, öğrenme niyetinde değilsiniz, gerçekler önünüze serildiğinde ise, anlayış ve idrakten yoksunluk içinde konuyla alakasız zeka seviyenize uygun bir degerlendirme yapmışssınız.. Faydası olmayan bahardan yazdan Yüce dağ başının kışı makbuldür Cahilin yaptığı sohbetten sözden Âlimin hayali düşü makbuldür Hüdai Konuşur bir ince dilden Hal ehli olmayan bilir mi halden Bilgisiz görgüsüz duygusuz kuldan Ölülerin mezar taşı makbuldür. Âşık Hüdai SAKIN HA!!! İyi yürekli mi, akilli mi, yanaş korkma. Nobran mı, yetersiz mi, kaç bucak bucak. Akilli insan zehir sunsa al, iç. Nobran bal şerbeti uzatsa , sakin ha ! Ömer Hayyam |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
...
REP Seviyesi :
Alinti:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Kontrollü Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
demekki idrak ve zeka seviyeniz yanında birde önyargı, taasuf, ve bağnaz yanınız varmış özür dileyiniz, erdemli olun, bilmeden iftira atmayın! ALEVİ OLUN, AHLAK ÜZRE OLUN Konu Dede-baba tarafindan (03-13-2010 Saat 13:03 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12711 Times in 5986 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
Alinti:
5-6 forumda yazmak sanırım sizi yoruyor veya baska forumlarla karıstırıyorsunuz sanırım forumumuzu lütfen dikkatli olalım
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | DoğAcAn (03-16-2010) |
|
|
#9 | |
|
...
REP Seviyesi :
Alinti:
Evet kişiyi tanımıyorsunuz ve yazdıklarından haberiniz yok. Ama ne hikmetse o kişiyle 18,02,2010 tarihinde bu forumda bir tartışma yaşıyorsunuz ve üç gün uzaklaştırma cezası alıyorsunuz. Ya gerçekten komik duruma düşürüyorsunuz kendinizi. Oturup bir de pişkin pişkin özür dile diyebiliyorsunuz. Yukarıya linkini koydum. Gerçi üzerinden 30 gün geçmiş bu kadar kısa sürede insan unutmaz ama eğer unuttuysanız anımsatayım dedim. Neyse beni kasmaya başladı sizin bu tavrınız. Kendi hayal aleminizde gezinmeye devam edin. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Çopur For This Useful Post: | DoğAcAn (03-16-2010) |
|
|
#10 | |
|
Kontrollü Üye
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
kaldıki o forum konusunda karsı tarafın hakaretleri Küfürleri alkışlanmış, ve benim cevabıma tepki verilmiştir. Bu da Forum yöneticlerin ve moderatörlerin tarafgir ve yanlı ön yargılı olmalarıyla alakalıdır diye düşünüyorum. ve kınıyorum. ve Forum yöneticilerine Forum nedir* forum nasıl yönetilir? bir tavsiyede bulunayım? belki objektifliği, kendi fikirlerine uymasa bile nasıl hoşgörülü olunabileceği hakkında fikir sahibi olurlar! Degerli canlar.. FORUM; Tartışmaların yapıldığı, farklı düşüncelerin olduğu, doğruya ulaşmak için Tez ve Anti tezin karşı karşıya geldiği ve tartışmanın sonunda herkesin üzerinde hem fikir olduğu senteze ulaşılan yerdir. Forumu yönetenlerin görevi, kendi düşüncelerine çok aykırıda olsa, müdahale etmek ve yönlendirmek yerine, özgür tartışmanın devamını sağlamak, konuların kişiselleştirilmesini önlemek, hakaret ve ithamları engelemektir... Forum siteleri, herkesin aynı düşündüğü, bilinen şeylerin tekrarını yapıldığı yerler değildir, Bambaşka işlevleri olan, karşılıkları tezlerin yer aldığı ortamlardır, Monolok bir Web sitesi'lerinde ise, Bilgiler tek yönlüdür, alıcı (okuyucu) müdahale etmeden siteye girer, tek yönlü bilgileri okur ve gider.. Forum sitelerinde amaç, Tez ve Anti Tezleri karşı karşıya getirip, gerçeğe ve doğrulara ulaşmaktır. Bu bağlamda, düşüncelerin ve fikirlerin harp meydanıdır... fakat asla konular kişileştirilmez.. ve düşünceyi savunanın kişiliğine hakaret edilmez, Çünkü tarflar doğruya ulaşmak için bu meydandadır.. Saygı ve sevgilerimle |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links