![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Yeni Üye |
arkadaşlar merhaba, izninizle forumunuza üye oldum, bir caferi olarak belki benim de söyleyeceğim bir iki sözüm vardır diye düşündüm.
size anılarımdan başlayarak benzerlkiklerimizi farklılıklarımızı anlatayım ilk önce. adana da apartman da oturduğumuz yıllarda, üst kat komşumuz bir türk-alevisiydi, benim annem apartmanda o alevilerin kadını ile arkadaş olmuştu, dolayısıyle gidip gelmeye başladık, sohbetlerimiz arttı, çok iyi insanlardı. ilk tanıştığımız günlerde, evine bir kere çaya gitmiştik, evde kocaman bir 12 imam resmi, hz.alinin resmi vardı, bir anda kendimizi kendi evimizde hissettik. çok tuhaf ama o fotoğrafı gören annem trilyon farkımıza rağmen evdekileri kendinden saymıştı. çaylarımızı içip evimizie gittiğimizde anneme sordum : - anne bu aleviler bize benziyor ? bunlar da namaz kılıyor değil mi ? - annem yok dedi, sadece ehlibeytteki herkesin adını andıkları bir dansları var dedi. - öyle kabul etmişler dedi. ![]() aslında detaya girmeden, bizim inancımızı söylemeliyim, biz günde 3 kez namaz kılarız, sünnilerin 5 rekat farzı aksine, biz de 2 rekat farzdır... ayrıca bizim ramazan orucu sünnilerinkinden 12 dk. geç başlar. biz de muharrem ayı yas ayıdır, bazı aşırı caferiler, ırak caferileri gibi temsili işkence yaparlar, ama herkesi genellemek doğru değil. zaten siz ne çektiyseniz sünnilerin genellemelerinden çektiniz değil mi ? -aşırı olmadığı, makul olduğu sürece aleviliğe daha yakınız...ama caferiliği aşırı yaşamak isteyen kimi kişiler hem sünnilere hem alevilere lanet ederler. -ben bunca zamandır sünni birine sempati besleyen birini görmedim, ama sizi sevenimiz boldur. -içinizde bazı aleviler, bizi hep iran'la özdeşleştiriyor bundan son derece rahatsızız, iran yüzde 50 şeriatsa, yüzde 100 aşırı fars milliyetçisidir. orda şii-alevi-sünni farketmeden türk-kürt-arap halkları çok büyük baskı altında. -bizim içimizdekilerin çoğu irana sempati duyar, ben de severim, ama aynı atadan geldiğimiz sizleri bırakıp onlara sempatii duymak bana mantıklı gelmiyor. DEVAM EDECEK MÜSAADENİZLE BİRAZ MOLA :d
Muhammet Alî'nin kullarındanım. Ali aba nesli Haydarındanım. İmam Cafer Sadık Mezhebindenim. Selam olsun, Ezilen Halklara, Selam olsun Şia-ehlibeyt yolundakilere Selam olsun Benazir Butto'lara, Mukteda Es Sadr'lara,... . .
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Mehdi_Ordusu For This Useful Post: | İşcanbaba (10-23-2010) |
|
|
#2 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Musade senin can,
Alinti:
Sen Türkiye caferisimsin, coğrafi olarak nerelisin, Yani köken olarak neerelerden geldiniz, Bizleri bırakmaktan kasdın ne? alevileri bırakıp iran'a gidmemek mi? Yoksa, türkiye ,İran'a nisbeten daha demokrat bir ülke olduğu için mi? İranda ki,Caferi iktidarı seviyorsun amma, yönetime sıkıntılımısın, Nasıl anlayalım bunu.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Üye No: 3353
Thanked 10 Times in 7 Posts REP Gücü : 1
REP Puanı : 10
REP Seviyesi :
![]() |
merhaba
ben türk'üm, demek istediğim, kendi ırkımdan insanları (alevi-şii) bırakıp, farslı irana sempati duyamam. elbette her insan gibi ben de kendi mezhebimden bir ülkeye sempati beslerim. ama o ülke katı bir fars milliyetçiliği yapıp, bütün türkleri eziyorsa dur ! demesini bilirim. umarım anlatabilmişimdir. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Mehdi_Ordusu For This Useful Post: | Devrim06 (10-25-2010) |
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12711 Times in 5986 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dur demeniz sadece türklerin ezilmesine mi? kürtlerin yıllardır ezilmiliğne de dur dediniz mi?
alevili ve şii inancını aynı çerçevede kullanmanız manidar ikisi birden mi ırkınız? alevimisiniz, şii mi? ve innaçlar ne zamandan beri ırk olarak değerlendirilir oldu, hemde şii, alevilik olarak ????
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Amistofes (10-25-2010) |
|
|
#5 |
|
Gönül Dostu
Üye No: 3314
Thanked 742 Times in 335 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 88
REP Seviyesi :
![]() |
Alevi/Kizilbas Yol -Meydan-i -Erkan`inda dil,din, irk olmaz, Alevi/Kizilbaslik`ta temel felsefesi belirleyici asl olan unsur, INSAN`dir,o yüzden 72 millete bir nazardan bakilir.
Alevi/Kizilbas rizalik,razilik üzerine kurulmus bir RIZA kenti düsüdür, (Cem -Erkani Meyadan-i) bu düste, -derin felsefesinde yarin dudaginda gayri her sey ortak mülkiyettir,sosyal düzene dayali müsahipli bir yoldur.Verilen ikrardir.(!)... Ask-i niyazlarimla. Saygilarim Insan sevgilerimle |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Amistofes For This Useful Post: | Devrim06 (10-25-2010) |
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
REP Seviyesi :
![]() |
arkadaşlar, özellikle devrim arkadaşım, sende büyük bir takıntı var kardeşim, bana ne kürtlerden arkadaşım ? ne din bağım var ne etnik bağım var kürtlerle, bana ne ? kürtlerin biz caferileri gördüğü yerde vurduğu günleri biliyorum ben, sen neden bahsediyorsun ?
Türk olan herkes benim Dostumdur, hele mevlevi/bektaşi/alevi/kızılbaş Türkler veya veya şii/caferi olan Türkler benim kardeşimdir. Yeter ki Resûl-u Ekrem Ehlibeytine sevgi beslesin. bu benim görüşüm, kimseye beğendirmek zorunda değilim, kimseyi beğenmek zorunda değilim. Al-i beyt'in nuru üzerinizde.. Rab ile kalın. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Forum Katılımcısı
Üye No: 393
Thanked 600 Times in 176 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 86
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Siz Türk milliyeti ile övünen bir Caferisiniz.Alevilikte kisi irki ile övünmez, övünüyorsa zaten Alevilik cesmesinden icmedigindendir. Aleviler Türk-Türkmen,Kürt,Zaza,Arap,Azeri,Fars,Ermeni,Cingene,B osnak,Arnavut vs. olabilir. Aleviler milliyet, ulus ile ugrasmazlar.72 millete bir bakarlar. Soru: Caferilerin tanrisi kimdir? Caferiler tanrisina "Rab" seklinde mi hitap ederler?
Insan bir bilinmezdir, çözebilene aşkolsun.
|
|
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Mananali For This Useful Post: |
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
REP Seviyesi :
![]() |
caferilerin tanrısı, zahirdir,batındir,evveldir,sonradır,sonnadır,allah tır,rabtır,muhsindir,hakktır, cenaptır,
bak güzel kardeşim. ben orta şartlarda ne inancımı tamamen elden bırakan, ne de aşırı yapışıp dünyadan kopan biri değilim. sizlerin tabiriyle ''yoz'' değilim. evet türk halkına büyük sevgi beslerim, sünni özbekle caferi azerinin, alevi oğuzla, mevlevi türkmenin benim gözümde farkı yoktur. Ne derseniz diyin, Etnik kimlik önemlidir, Ülke dışına çıktığınızda hemen aynı ''dili'' konuştuğunuz, aynı kandan geldiğiniz birini ararsınız. Etnik kimlikler sakıncalılık değil, ayrıcalıktır, hitlervarice bir ırkın diğer ırktan üstün olduğunu söylemek elbette kör cehallettir, Ali Divanına hakarettir. ama Bütün etnik kimlikleri eşit görüp, kendi kimliğimi ve mensuplarını seviyorum o kadar. ayrıca ben de herkes saf türktür demiyorum, veya diğer ırklar. ama bugün bu kültür içindeysem, geçmişi silebilirim. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|