![]() |
|
![]() |
|||||||
| Serbest Kürsü Hiçbir alana uygun görmediğiniz paylaşımları yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Hakka Yürüdü |
Değerli canlar;
Son aylarda birçok Alevi tv kanalında ve radyolarında gerek cd. gerek klip, gerekse canlı yayınlanan müzik proğramlarında en çok istek alan, sözlerini aşağıya koyduğum, sevgili Mahsuni-ye ait olan ve Hüseyin UĞURLU isimli konservetuar mezunu sanatçımızın seslendirdiği eserdir, fakat ben bu eserin sözlerini okuduğumda, Mahsuni-nin birine çok kızdığını ve ona önemli göndermeler yaptığını görmekteyim, hafızamı zorladığımda bu kişinin kim olduğunuda bilmekteyim, buradaki önemli sorun şu, Mahsuni-nin seslendiği kişinin kimliği birde bu eseri zevkle dinleyen ve habire istekte bulunan toplum kesimi arasındaki bağın oluşturduğu tezatın gözlerden kaçıyor, kaçırılıyor olduğudur, biz Aleviler ve özellikle gençlerimiz bu eserde adı açıkça yazmayan fakat kim olduğunu sizinde anlayacağınız kişiyi severiz. bizden biri olarak kabul ederiz, özelliklede bu günlerde adı tekrardan gündeme oturmuş biridir, sevgili Mahsuni ile bir zamanlar sürtüşme yaşamış, şairde sözünü hiç esirgemeden bindirme yapmış, üzerinden bilmem kaç sene geçmiş, belliki halkımız meşhur alışkanlığı gereği unutmuş, ve şimdi karşısına yepyeni bir şekilde çıkmış olan bu eseri, hiç bir merak uyanmadan dinliyor, fakat burada önemli bir durum daha söz konusudur, birkaç satır yukarıda saydığım gerekçeler halkımız için geçerli olsada, bu eseri bu günlerde yeniden yorumlayıp gür sesiyle ve müzikal akademik kariyeriyle piyasaya süren sanatçı!!! ve kendisine Alevi kanalıyım diyen, edebiyettan bilimden dem vuran koskoca tv. ve radyo kanallarının cahilliğine ne demeli, Bir kaç sene önce söylediği bir sözden ötürü linç edilmek istenen, bu nedenle vatanını terk etmek zorunda kalan, aradan çokta fazla bir zaman geçmemesine rağmen söylediği şeyin vatan hainliği olmadığı yine vatanseverlerce!!! anlaşılan bu günlerde ise neredeyse devletin bile özür dileme durumuna geldiği, Değerli CAN anısına. Saygılarımla Kral ÇIPLAK. Bana Dönek Demiş - Aşık Mahzuni Şerif Bana dönek demiş itin birisi Açığım neymiş sor hele hele Eli çatlamamış ayı irisi Gel bizim köylerde dur hele hele Bir yığın kitabı yığmış önüne Sinek konsa korkar tatlı canına Hipi yosmasını almış yanına Pehlivanlık yapar gör hele hele Köylüden yanadır toprak görmemiş Viskiden gayriye dudak sürmemiş Ömür boyu serçe bile vurmamış Ordu yıkacakmış ker hele hele Yiğittir ölüsü dağlarda kalan Yiğittir yiğidin öcünü alan Soytarıdan yiğit olur mu ulan Sen bizim dağlara gir hele hele Bu herifin önü sonu ayandır Anlayana benim sözüm beyandır Senden korkan hayvan oğlu hayvandır Gel de Mahzuni'yi vur hele hele |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ya Kral çıplak,
Hafızamı öylesine zorladım ki, bulamadım, Aklıma bir ara, Tatlıses geldi amma, yok dedim, o deyişdeki tarife benzemiyor, hem biz onu bizden biri saymıyoruz, Sanırım bizim ozanlarımızdan da , değil, bu kişi,
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#3 |
|
Hakka Yürüdü
Üye No: 39
Thanked 1632 Times in 570 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 422
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Değerli canlar;
Bu konuyla ilgili meraklandırıcı, sorgulamaya ve araştırmaya sevk edici tutumum nedeniyle umarım bana kızmamışsınızdır, ne yapayım benimde böyle bir huyum var. Toplam beş Alevi sitesinde açtığım bu konuya henüz doğru cevabı alamadım, yapılan yorumların çoğu benzer, bu topiğin buraya kadarki bölümünde yaptığım açıklamalarda konuyu, neden gündeme getirdiğime dair açıklamalarımı yapmıştım, şimdi ise benim ve duyduklarında sevenlerinin de önemseyeceği son gerekçeyi yazıp kişiyi açıklayacağım, Sevgili Mahsuni ile kavgalı hale gelen ve bu yazıda adını kişi olarak belirtmek zorunda kaldığım, özellikle geçenlerde ölüm yıldönümünü andığımız, ve sırf bu nedenle de eseri dinlerken üzüldüğüm kişi, sevgili AHMET KAYA Üzerine yıldızlar yağsın. Saygılarımla. Kral ÇIPLAK. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12711 Times in 5986 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
ben tahmin ettim ama emin olamadım.
yalnız abicim burdaki asıl eleştiri noktanı tam anlamadım.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#5 | |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
Değerli can; Konuyu açış yazımda birşeyler vurgulamaya çalıştım, biraz daha açayım, biz Aleviler ve özellikle genç Aleviler genel anlamda bu iki değere de sahip çıkarlar, aralarında geçen tartışmanın yarihini tam olarak anımsamıyorum ama kim bilir belkide sen doğmadan olmuştur, buradaki tezat, bize ait olan bu iki değerin kendi aralarında başlayan ve sonrada kasetlere giren bu kavgasının, tamda Ahmet KAYA-nın ölüm yıldönümü zamanında ve yine bizim yayın organlarımız tarafından vede bizim sanatçımız ağzından bizlere sunuluyor olmasıdır, yaşadığımız derin çelişkiyi şu şekilde sıralayabiliriz; 1 : Kavga edenler bizim, 2 : Kavgayı eser yapan Mahsuni bizim, 3 : Şimdi yeni haliyle bizlere sunan sanatçı da bizim, 4 : Eseri en çok yayınlayan tv. ve radyolar da bizim 5 : Bu coşkulu eseri dinleyip alkışlayan insanlarda bizim, Sencede burada bir çelişki yokmu??? Ben aylardır bu eserin gündeme geldiği her ortamda insanlarımızın fikrini sordum, hep aynı cevapları aldım, çogunluk bilmediği gibi en çokta çatlı diyenler oldu, ozan arif dediler, peki sen bir an için kendini faşistlerin yerine koysan dönüp bize demezmisin, neyse ben yazmayayım o kısmını da sen düşün....... Saygılarımla. Kral ÇIPLAK. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to kral çıplak For This Useful Post: | Devrim06 (01-10-2009) |
|
|
#6 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12711 Times in 5986 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
türkülerin güzelliğide burda değilmi abicim. işte kendin söledin (ben bilmiyordum olayın bu oldugunu) kişiden kişiye mahsuninin sözlerinin adresi değişebiliyor. oğüniçin iki değerli sanatcının atısmasından halk türkülerinin geleneğine uygun bir sonucun çıkması güzel ir durum.. aslında çelişki gibi gelmedi bana. mahsuni sözleri yazarken bir adres göstermiş olsada o gün için sözleri günümüzde bir sürü kişiye uyarlayabiliriz. dün mahsuninin bana dönek demiş ... birisi ile baslayan cümeleleri sence buğün bir çok kişi için kullanamazmıyız.bence baska bir adres göstersen güne uygun cokmu abes kaçar ,cuk diye oturmazmı yerine... güncel haberler de bunlar mevcut , muharrem ayında gördüğümüz, sürekli bir yamama çabasında olanlara gitsin mahsuninin bu güzel sözleri...
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: |
|
|
#7 |
|
Can Bulunduğu yer: Yaşamın Kıyısında
Yas: 24
Üye No: 390
Thanked 3420 Times in 1882 Posts REP Gücü : 37
REP Puanı : 900
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kral ÇIPLAK benim sizin düşüncelerinize sonsuz saygım var.
ama şahsi düşüncem ben burada bir anormallik göremedim. Neden? çünkü bu güne kadar bu topraklarda onlarca insan onlarca kişiyle kavga edip onlarca şarkı türkü yazmıştır ve onlarcası bu şarkı türküyü dinlemiştir. anlatabildimmi?
sen şimdi cok uzaktasın
aşılmaz dağların arkasında sen şimdi cok yakındasın bir soluk kadar yanı başımda Saklımda sevdan saklımda sevdan saklımda en solumda bir uzak kenti yüreğim yağmalanmışım terk edilmişim yağmursuz nisan gibiyim mavi bir bulut bekler gözlerim Saklımda sevdan saklımda sevdan saklımda en solumda Konu Deniz tarafindan (01-10-2009 Saat 17:19 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Deniz For This Useful Post: |
|
|
#8 | |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Alinti:
Sevgili kardeşim; Sizin ifadeleriniz oldukça net anlaşılmayacak bir durum yok, bu durumda sorun siz(ler)de değil bende oluyor, yani ne demek istediğini anlatamayan ben oluyorum, Aslında bu konuda yazılacak çok şey var, fakat ben size şu soruları sormakla yetineyim, 1 : Ahmet KAYA ve MAHSUNİ hayatta olsaydı ne olurdu? 2 : MAHSUNİ bu eserini kimseye verirmiydi? 3 : Şimdi ise Ailesi bu eseri içeriğini bildiği hakde neden piyasaya sürüyor? 4 : Eseri seslendiren sanatçı müzikal akademik kariyerine rağmen bilerek veya bilmeyerek böyle bir şeyi neden yapmıştır? 5 : Alevi tv. ve radyolar bu durumu neden bimezler, veya biliyorlarsa nasıl yayınlıyorlar? 6 : Acaba bu sıralarda Gülten KAYA neler hissediyordur? 7 : Kendisine yönelik bestelenmiş bu eserin, yine kendi sevenlerince coşkuyla karşılanması KAYA-nın kemiklerini sızlatmıyormudur? Sevgilerimle. Kral ÇIPLAK. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
Sevgili Kral Çıplak,,
Yazının sonuda ki başlıktan AHMET KAYA olduğu net, Ancak ben bu Mahsuni, Ahmet Kaya kavgasına ait olduğunu hiç düşünmedim, daha doğrusu böyle bir durum olduğunu hiç duymadım, (eksiklik bende diyeyim), Ve bu iki sanatcımızın, OZANIMIZIN diyeyim, Muhabbetli olduklarını, bir birlerini çok sevdiklerini ve birlikte DEM aldıklarını, Muhabbet ettiklerini biliyorum, Ve Mahsuni babanın , Ahmet Kaya yaDöne Ahmetim diye bir besteside var, Şaşırdım, |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#10 |
|
Hakka Yürüdü
REP Seviyesi :
Sevgili İşcanbaba;
Bu konuyu toplam beş sitede tartışmaya açtım, sitelerden ikisinde hiçbir tepki gelmedi, diğer üçünden gelenler ise birbirinin aynı, aşağıya aldığım yazının birinci yani maviyle yazılmış bölümü bir büyük sitenin yöneticisinin konuyla ilgili açıklama va bana yönelik eleştirisini okuyacaksınız, ikinci bölümünde benim cevabımı göreceksiniz. Arkadaşlar fikir belirtmek; tartışmak, beyin jimnastiği yapmak güzel de, sırf "farklı bir şey söylemek için" yaptığımız spekülatif yorumlar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ahmet Kaya'ya Mahzuni Şerif tarafından yazılmış "tek" türkü aşağıda. 1999 yılında Ahmet Kaya Fransa'dayken yazılmış, ancak Ahmet Kaya öldükten sonra kaydedilebilmiştir Mahzuni tarafından: Kaynak: [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] Bana dönek demiş veya bir diğer adıyla Rest türküsü için yazılmış onlarca hikaye var. Buyrun bir de Ekşi Sözlük'teki hikayeye bakalım: Yukarıdaki tarihin, hikayenin doğruluk payı nedir o da bilinmez. Ancak böyle şarkının sözlerine bakıp ortaya ilginç bir teori atıyoruz. Ondan sonra etrafımızdakileri bu teoriye inandırmaya çalışırken bakıyoruz bir de kendimiz inanmışız. Eğer yukarıdaki türkü Ahmet Kaya'ya yazılmış olsaydı; Mahzuni gibi değerli bir ozan, halkının sesi olmuş bir insan Ahmet Kaya'ya yukarıdaki şarkıyı yazmazdı. Ölümünden sonra kaydedip yorumlamazdı (şarkının yorumu Youtube'da mevcut). Fransa'da Ahmet Kaya'yı ziyaret edip aşağıdaki fotoğrafı çektirmezdi: Biraz daha titiz, biraz daha özenli, biraz daha duyarlı davranmak çok zor olmasa gerek. Bahsettiklerimiz bu ülkenin tarihine geçmiş insanlar. Sevgili xxxxxxxxx; Özellikle bu konuda yanılmış olmayı çok istediğimi blmeni isterim, verdiğin bilgiler için de ayrıca teşekkürler, fakat yine de son noktayı koyduğunu düşünme. Bu konuyu gündeme getirirken ve hatta şimdi bile yanılmış olmam ihtimalini hiçbir şekilde göz ardı etmedim, elimde hiçbir belge de yok, fakat her nedense bilinç altıma yerleşmiş ufak tefek anılar ve özellikle eserde geçen tanımlamalar, bana kişinin ısrarla Ahmet KAYA olduğunu söyletiyor, Ben bu konuyu toplam beş Alevi formunda tartışmaya açtım, bu ortamın haricinde ise yani dışarıdaki hayatta da aynı tartışmayı yeri geldikçe yapıyorum, bu güne kadar elde ettiğim görüşlerin toplamının özeti halkımızın çok büyük oranda bilgisiz olduğu ve bundan da önemlisi konuyu özellikle hiçbir şekilde ilgi ve alakası olmayan veya olmayacak şahıslara bağlıyor olmalarıdır, halkımızın ve özelliklede gençlerimizin çok büyük bölümü şöyle diyor, bu kişi çatlı, Bazıları diyorki Sedat Bozkurt, bazıları diyor ki ozan arif, çok az sayıda da olsa, Arif SAĞ, ve Yavuz TOP diyenler de oldu. İşte yazımın tamda bu noktasında şunu demek istiyorum, bu konunun gündeme getiriliş nedenini doğru tahlil etmek yerine direkmen spekülasyon olarak değerlendirmen hiçte uygun kaçmamış, bu tartışmanın en azından şu ana kadarki bölümünün getirdiği fayda şudur ki en azından Mahsuni-nin kastettiği kişinin kesinlikle ve özellikle çatlı ve ozan arif ve s. bozkurt olamayacağının anlaşılmış olmasıdır, bu bile çok önemli bir kazanımdır, çünkü umudumuzu bağladığımız Alevi gençliğimizin bu gibi konulara daha fazla özen göstermesi, sol ve alevi tanımlamaları daha iyi kavramaları gerekmektedir, Hele hele bu meşhur eserde ve daha ilk satırda durumun anlaşılmış olması gerekmektedir, çünkü " dönek " tabiri bizim literatürümüzde yalnızca aynı saflarda olanların birbirine söyleyebileceği şeydir, yani bir Alevi ve aynı zamanda solcu insan bir faşiste " dönek " demez.zira bu meselenin özüne aykırıdır, zaten eser incelendiğinde bu durum yani seslenilen kişininde aynı safta olduğu fazlasıyla gürülecektir, mesela siz hiç ordu yıkmak isteyen bir faşiste rastladınız mı??? ( bu konuyu siz böyle düşünüyorsunuz diye değil özellikle bu yazıyı okuyan ve çatlıdır, çatlıdır diye ısrar edip, insanı sinirden ortadan çatlı-yanlar için yazıyorum ) buraya kadar yazdıklarım meselenin sadece bir tarafıdır, fajat bu konuda ayrıca ve özellikle tartışılması gereken başka taraflarda var ki, işte o kısımlar insanın midesini ve kafasını bulandırıyor, Şimdi bizler bir an için benim doğru söylediğimi ( şu an itibariyle düşüncemde ısrarlıyım )yani bu eserde adı verilmeyen kişinin AHMET KAYA olduğunu kabul edelim ve bunun üzerinden düşünelim, ve aklımıza gelebilecek şu soruların cevabını arayalım. 1 : Siz bu günlerde ve özellikle ölüm yıldönümü anılan bu günlerde, KAYA-nın sevgili eşi ve dolayısıyla eserde kendisine de kırıcı şekilde gönderme yapılan Sevgili Gülten KAYA-nın yerinde olsanız ne hissedersiniz, ( Ayrıca meselenin gözden kaçan birde bu yönü var, Mahsuni BABA aynı zamanda kişinin yani sevgili KAYA-nın eşine de gönderme yapıyor, benim hatırladığım Gülten hanım giyiniş tarzı itibariyle tamda halkımızın hippi diye tabir ettiği tarza sahipti, bu nedenle de olsa, olay biraz daha açıklığa kavuşuyor, bu durum yani giyim kuşam konusu bizler için asla sorun ve suçlanma nedeni sayılmasa da, yıllar öncesini düşündüğümüzde, halk gibi düşünen MAHSUNİ tarafından eleştiri konusu edilmesi gayet normal olsa gerekir.) 2 : Uzun yıllar önce iki değerimiz arasında geçen ve aynı zamanda ikiside hak-ka yürümüş olan canımızdan birinin, diğerine atfen kaleme aldığı ve o anki duygularını yansıttığı ve görüldüğü üzre sonradan aralarında doğan bir barış ortamı nadeniyle ve o andan itibaren bir daha gündeme gelmeyecek olan bu eser, hangi gerekçeyle yeniden piyasaya sürülmüştür? 4 : MAHSUNİ sağ olsaydı bunu yaparmıydı? 5 : Olayı yakından biliyor olması gereken ve telif haklarını elinde tutan aile, niçin bu eseri bir başkasına satmıştır? 6 : Eseri bu günlerde yeni versiyonuyla piyasaya süren ve büyük sükse yapan sanatçı da yabancı değildir, bizdendir ve aynı zamanda akademisyendir, bu vasıfları nedeniylede olsa ve özellikle eser seçerken o eserin özünü bilmesi gereken bu derece bilgili ve bilinçli birisi, bu işi bilerek mi yapmıştır? bilmeyerek mi yapmıştır? 7 : Yine bu eseri yayınlayan ve bizim kanalımız dediğimiz ve aynı zamanda bu işi biliçli yaptığını iddia eden Alevi tv. kanalları ve radyoları nasıl böyle bir tarihi hataya imza atmışlardır? 8 : yine bu meselenin geçmişini yakından bildiklerine inanacağımız ve aynı zamanda ozanımızla aynı dönemi ve ortamı paylaşan ve kendileri de ozan sayılan ve hala hayatta olan büyüklerimiz neden duruma müdahale etmezler? 9 : Bu eser bizim birbirimizi kötülediğimiz bir eserse, biz bunu dinleyerek nasıl coşabiliyoruz? bunda derin bir çelişki yok mu? trajikomik bir duruma düşmüş olmazmıyız? bize faşistler bile gülmez mi? Yani değerli kardeşim Cxxxxxxxxxx; Ben bu konuda yanılmış olmayı, en az KİMLİK davamda yanılmış olmamak derecesinde istiyor ve diliyorum, ve fakat üzülerek söylerimki, şu an itibariyle ve güvendiğim duygularım nedeniyle yanıldığımı zannetmiyorum. Aslında bunun çözümü senin açından o kadar da zor olmasa gerek, elindeki imkanlar ve ilişkilerin nedeniyle, birilerine ulaşıp bu işin doğru ve kesin cevabını alabileceğine inanıyorum. LÜTFEN YANILT BENİ Saygılarımla Kral ÇIPLAK. Konu kral çıplak tarafindan (01-12-2009 Saat 20:41 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|