![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Kontrollü Üye |
Saygideger Canlar.
Saygideger Basköylü Aleviler Birligi forumunda bu baslikta bir yazi kaleme aldi. Bende konuyu Aleviler acisindan önemli buldugum icin, kendimce bir katkida bulunmak amaciyla bir ek yazi yazdim. Bu her iki yaziyida sizlerle paylasmayi uygun ve gerekli gördüm. Iste saygideger Basköylünün yazisi ve benim ek aciklamalarim. ............ Insanligin Dogusundan Beri Var Olan Alevi Yasam Felsefesine, yamamaya calisilan Hz. Ali gercekten Alevilerin inandigi, Alevilerin Alisi (Oli, Eli) midir? Hak Ali, Can Ali, Canan Ali, Coban Ali, ile, Hz. Aliyi kiyasladigimizda buyuk kusku ve celiskiye dusmuyormuyuz? İki Ali vardır, sizinki Arap Gönüllerde düştür, bizim Alimiz Sizin Ali, devri eyledi harap Mazluma yoldaştır, bizim Alimiz Sizin Ali, kana kine doymadı Bizim Ali, hiç bir cana kıymadı Sizin Ali, Hakk’ı insan saymadı Temsili insanliktir, bizim Alimiz Sizin Ali, düşman müziğe meye Bizim Ali, saki olur dünyaya Sizin Ali, yönün döndü kayaya Kıblesi güneştir, bizim Alimiz Sizin Ali, taptı ganimetlere Bizim Ali, ortak oldu dertlere Sizin Ali, ruhun verdi kurtlara Emekçi’ye baştır, bizim Alimiz Alevilerin yasaminda yarattigi ve inandigi Ali ile karsilastirdigimizda, aklin yolu ve vicdan olgusu ile hareket ettigimizde, Dogru olani kabul edecegimize inaniyorum. Alevi Yasam Felsefesinde Sakalina ve Biyigina makas vurulmazken, resimde bize yuturulmaya calisilan Ali Cami Imami kilikli Ali bizim Ali olabilirmi? Yesil sancak islamin sembolu oldugunu biliyoruz, Resimdeki Ali Yesil Pusu Takmis!! Bizim Ali KIZIL pusu takar, dolayisiyla bu Ali Islamin kilici ve ayni zamanda Imam kilikli Alidir. Bizim Alinin anlinda Zohre Yildizi var... Arap Alisinin anlinda boylesi bir olguyu gorebiliyormuyuz, Sii/Sia (Caferi) mezsebine bagli olanlarda boylesi bir soylemle karsilasabilirmiyiz? Bizim Alinin iki kasinin arasi birlesik, Iki kasin arasinin birlesik olmasinin anlami MURTAZA anlamindadir, Ali-El Murtaza buradan gelmektedir, Resimdeki Arap Alinin kaslari ayri degilmidir? Alevilerin Alisi, Eli, Oli piri fani ak sakalli Hizirdir, Arap Alisi ise kara sakalli, Islamin yayilmasi icin cana kiymis, kelle ucurmus, nice katliamlara imzasini atmistir....... Aynayı tuttum yüzüme, Ali göründü gözüme Nazar kıldım ben özüme, Ali göründü gözüme Adem baba havva ile, hem allemel'esmâ ile Carhı felek semâ ile, Ali göründü gözüme Ali evvel, Ali ahir, Ali bâtın Ali zâhir Ali tayyib, Ali tâhir, Ali göründü gözüme Ali candır, Ali canan, Ali cobandir Ali iman Ali rahim Ali rahman, Ali göründü gözüme Hazreti nuh neciyyullah, hem ibrahim halilullah Sinâ'da ki kelimullah, Ali göründü gözüme Hilmî geda hilmi kemter, gözüm görür dilim söyler Her nereye kılsam nazar, Ali göründü gözüme -Basköylü- |
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to ozan abbas For This Useful Post: | canşah (03-18-2012), |
|
|
#2 |
|
Kontrollü Üye Bulunduğu yer: Almanya
Üye No: 3493
Thanked 404 Times in 147 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 13
REP Seviyesi :
![]() |
Saygideger Basköylü,
Düsüncelerinize katilmamak elde degil. Zira su olgunun altini cizmek gerekiyor. Alevilerin östü örtük bir bicimde sahiplendigi Ali bir insan degildir. Dahasi bir varlikta, bir objede degildir. Aleviligi bilerek kasitli olarak götürüp islamin icinde eritmeye ve böylece Aleviligi eritmeye asimile etmeye calisanlar Alevilerin dilindeki Ali yi islamin imamlarindan ve militanlarindan olan arapistandaki Hz. Ali diye sunmak istiyorlar. Bunun böyle kabul edilmesi Aleviligin islamlastirilmasi olacaktir. Zira bunun böyle yorumlanmasindan sonra, Fetullah Gülen tarikatinin beslemesi olan, seriatci, Alevi düsmani basbakanin bile öne cikip, Alevilik Ali,yi sevmekse, bende Aleviyim demesine imkan verdi. Oysa Alevi Ozanlarinin tarif ve anlatimlarinda dile getirilen Ali esasta, bir insan olmadigi gibi, dünya üzerinde gözle görülen bir nesne bir varlikta degildir. Alevilerin Ali si, doga ve insan bütünlügünde var olan ve hükmünü yürüten hakk ve hakkikat gercegidir. Elbetteki bu hakk ve hakkikat gercegini aciga cikaranda insan dogasi ve yasamidir ama bu bir izah, bu vijdan, bu bir duygsal haldir. Özetle bu hakk hakikat, hem insan yasaminda hemde dogada var olan, ileriye yeniye ve güzele dogru dönen ve gelisen, dönerkende kendisine karsi duran ve kendisini direnerek engelleyen yada engellemeye calisan, eskiye ve negative karsi isleyen doganin diyalektigidir. Yani doganin, hic bir sekilde, hic kudretin karsi koyamayacagi doganin yasasidir. Iste Alevilerin bir sir icinde dile getirip kamufle ettigi Ali budur. Ve böylesi bir Ali anlayisi, Alevi Ozanlarinin Ali üzerine dile getirdigi bütün eserlerde mevcuttur. Sizinde gösterdiginiz bir iki örnekte görüldügü gibi, Alevi Ozanlari eserlerinde Ali,yi binbir türlü bir izahla anlatmaktadirlar. Örnegin Ali bazen, yeri gögü yaratandir, örnegin bazen Ali aynaya bakan kisinin gördügü kendisidir yani insandir, örnegin Ali bazen Kurani yazmis ve Muhammedete okutmus biridir, örnegin Ali, sek süpehesiz yoksuldan, darda kalmistan yana olan Hizirdir, örnegin Ali kainat olusmadanda yani milyonlarca yil öncede var olandir gibi, yüzlerce benzetimi vardir. Bu özelliklerinin hic birinin islamin militani, imam Hz. Ali de olmadigini bütün müslümanlarin bildigi gibi bizlerde biliyoruz. Hz. Ali,nin her dogal insan gibi, ölebildigini biliyoruz. Hemde, kendisinden ama, kendisine düsman olan biri tarafindan, kallesece hancerlenerek öldügü bir gercek, oysa Alevi Ozanlari Alevilerin Ali,sini ölümsüz bir varlik olarak dile getirir ve anlatirlar. Bu yeryüzünde ölümsüz olan tek tek sey iste doganin karsi konulamaz, hükmü ve degisim- dönüsüm yasasidir. Iste Alevilerin Ali,si doganin bu gercegidir. Ve bu gercek Alevi Ozanlarinin anlatmaya ve tanimini vermeye calistigi Ali,ye tipa tip uymaktadir. Bu gercegin isiginda Alevili inancinin Marksizimle yada Marksizimin Alevi inanciyla bire bir örtüstügünü söyledigimizde kimi Aleviler nedendir bilinmez, buna karsi cikmaktadirlar. Vay Marksizimde " izim " var diyerek, onun Alevi inanciyla örtüsen gercegini red etmeye calisyorlar. Oysa yukarida dile getirdigim Alevilerin Ali,si, hakk ve hakkikati diye dile getirilen doganin diyalektigi esasta Karl Marksada ait degildir. Alevilerin bu Ali,sini yada doganin bu diyalektigini ilk kesfeden Karl Marks degildir. Bu doganin diyalektigi taa antik cagda, örnegin o dönem Yunan filizoflarindada, örnegin Heraklatostada var olup belli bir evrim gecirerek gelismesine karsilik, doganin bu diyalektigini en ileri ve en gercekci bir bicimde savunan Hegel olmustur. Karl Marks doganin bu diyalektigini Hegelden aldigi icindir ki, bu seref bana ait degil diyede Hegelin hakkini Hegele teslim eder. Hegel Alevilerin Ali,si, doganinda karsi konulamaz yasasi olan doga yasalrini en dogru bicimde tahlil etmis ve ancak bir cuval inciri maf eder cinsinden, yinede doganin olusumunu ve yaratimini götürüp bir tanriya baglamistir. Cünkü isin icinde cikamamis ve cikamayincada, böylesi bir idealist gercek disi fikre sapmistir. Karl Marks ise onun temel dogrularini oldugu kabul etmis ve bunlarin tespitinin Hegele ait oldugunu, kendisinin yaptigi tek seyin, Hegelin bas asagi duran Diyalektik anlayisini ayaklari üzerine cevirmek oldugunu söylemistir. Sunu kesinlikle kabul etmek gerekiyor. Bin yil öncesindeki Aleviler yada Alevi Dedeleri, Pirleri ve özelliklede Ozanlari öyle siradan, insanlar degildi. Onlarda tipki Hegel gibi, tipki Marks gibi, büyük düsünürlerdi. Onlarda dünya ve insan gercegi ile ilgilenen ve bu konularda ileri ve dogru fikirler üretebilen insanlardi. Bu nedenle Alevilerin diyalektiginin Markszimden ve Hegelden önce olduguda kesin bir olgudur. Dün bunu bilmiyor ve göremiyorduk ama bugün bunun böyle oldugunu rahatlikla görebiliyoruz. Saygideger Basköylü, Lenin Rusyada Carligin baskilarinin ve sansürünün dayanilmaz bir hal aldigi ve yasal alnda Bolseviklere bir cikis yolu birakmadigi bir dönemde yazilarinda Rusyayi anlatirken, bunun suc sayilacagini ve yayinlarinin toplatilacagi yada engellenecegi bildiginden, Rusya yerine hep Japonya diye yazar. Aslinda bu belli bir amac icin bas vurulmus bir taktikti. Ama Leninin makalesini okuyan herkesinde Lenin,in Japonyasindan Rusyayi anliyordu. Bana öyle geliyorki keskin zekali ve ileri görüslü olan Alevi ileri gelenleri böylesi bir taktige basvurmuslardir. Oli, Eli gibi konularda herhangi bir bilgim yok. Bu konuda saygideger Cakirözlümün ( Onurcanin ) belli bir takim arastirmalri var. Ve onlari ciddiyetle izliyorum. Dogrudur ve aklada uygun gelmektedir. Alevili düsünürleri, Ozanlari yada ileri gelenleri bu Tanri anlamina gelen Oli, Eli gercegini Ali, ye yakin bularak burada Ali deme taktigine bas vurmus olabilirler ama her halukarda, Aleviler bu taktige basvuruken, islam dünyasinin ve islam zülmünün altinda olduklarindan, kendilerine daha saglam bir kamufle olusturabilmek icin, islamin bir takim sembollerini ve motiflerini sectikleride bir gercek. Ya degilse, Alevi Ozanlarinin deyislerinde yada nefeslerindeki Allah, Muhammet, Ali üclemesini yada ahirek günü, cennet, sorgu sual gibi olgulari aciklamakta zorluk cekeriz. Alevi Ozanlarinin deyis ve nefeslerindeki motiflerin islama ait oldugunu bilmek gerekiyor. Yani orada yer alan Allah, Muhahmmet ve Ali inanci islamiyetin degerleridir ama Aleviler bunlari sadece kendilerine bir kalkan olarak almis ve o kalkanin arkasinda kendisinin sir edip sakladigi inancini korumusutur. Zira yukaridada kendimece izah etmeye calsitigim gibi, Alevilerin Ali,si islamiyetin Hz Alisiyle uzaktan yakindan hic bir alakasi yoktur. Hangi islam yada müslüman HZ. Alinin Allahtan ve Muhammetden büyük oldugunu, yaratanin Hz Ali oldugunu kabul eder. Kabul etmeleri söyle dursun bunu büyük bir kafirlik ve katli vaciplik sayarlar. Nitekim gecmiste her ne kadar Aleviler kendi inanclarini islam motifleriyle gizleselerde, islam ve islamcilar bunu görmüs ve her seye ragmen bunun icin Alevileri Put peres, kafir ve katli vacip görmüslerdir. Dolasiyla hic bir Alevi Alevilerin Ali,sinden islamin aseri komutani imam Hz. Ali,yi anlamamlidir. Böylesi bir anlayisin Alevilerin Alkevilik anlayisinda yeri yoktur. Böylesi bir anlayis bulsa bulsa Recep Tayip Erdoganin, " Ali,yi sevmekse bende Aleviyim " deyisindeki Alevilik anlayisinda kendisine yer bulur. Bu bilincin isiginda bende Ali ile ilgili söyle bir eser ürettim. Daha öncede yayinlamistim ama direk actiginiz konuyla ilgili oldugu icin bir kez daha yayinlamakta sakinca görmedim. Alinin askina düstük düseli Ask ile nefreti bir tatmayiz biz Ali atesiyle pistik piseli Cig ile pismisi bir yutmayiz biz Ali Ali diye inler telimiz Insan degil varlik degil Alimiz Ali diye hakki söyler dilimiz Üce bese kirka bir katmayiz biz Aliyle pervane olduk cemlerde Aliyle ummana daldik demlerde Ali yer bulamaz kalbi kemlerde Kem ile Kemali bir tutmayiz biz Haktan gayrisina Ali demeyiz Hakk olmayan bir nimeti yemeyiz Bilinmez bir sirdan nurdan gelmeyiz Sir ile metai bir satmayiz biz Sek süphesiz Ali bizim varimiz Bizi insan etmis sir damarimiz Ozan derki Ali ardan arimiz Ar ile arsizi bir tartmayiz biz. Saygilarimla Ozan abbas Konu ozan abbas tarafindan (05-25-2011 Saat 00:30 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to ozan abbas For This Useful Post: | canşah (03-18-2012), |
|
|
#3 | |
|
Forum Katılımcısı
Üye No: 393
Thanked 600 Times in 176 Posts REP Gücü : 2
REP Puanı : 86
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Hz Ali demeniz gerekirken Arap Ali kavramini kullanmissiniz.Dogru degil. Hz Ali ile Arap Ali arasindaki farki anlarsaniz Arap kavramini kullanmakta daha cok özen göstereceginize inaniyorum.Alinin Arap,Kürt,Türkmen olmasi önemli degildir.Arapta senin benim gibi Hakkin kulu sonucta. Dikkat ederseniz Aleviler Ali der,Hz Ali demezler.Dersimliler Eli der.Aliye Ali diyen bu insanlar Hakka neden Ali degil Eli derler arastirmacilar bunun üzerinde dursunlar bir.Bu onlara bir isik olabilir, ufuklarinin büyümesine yol acabilir. Hz. Ali Islamindir (Eli) Ali Aleviligindir.
Insan bir bilinmezdir, çözebilene aşkolsun.
|
|
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to Mananali For This Useful Post: | δέяάρ (07-05-2011), |
|
|
#4 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili Ozan Abbas;
Bu Sizin Ali, Bizim Ali meselesini daha önce bu sayfalarda tartıştık, konuştuk, Hatta bazılarını sende takip ettin. BU yazı Alevi tarihini bilmeyenlerin ve senin karşı çıktığın; Alinti:
Bizim Ali diyen, Emekci mahlası ile bildiğimiz, SOL, Markssit değerler sahibi kişinin eseridir, Yani daha bu sözler yazılalı 5-10 seneliktir, Ve Emekci'nin de Aleviliği bence sıkıntıldır, Kendi gitmiş adı kalmıştır. Konuya dönersek, Bu Ali ne yapar, Darda kalanın darına yetişmez, Yol da kalana gelmez, Çünkü senin tanımına ve şair'in anlatımına göre, Böyle bir Ali yoktur, yok olan bir şeyden MEDET gelir mi? Hayır gelir mi? Aleviler, kendine yardım etmeyen, kendine bir faydası dokunmayacak 'YOK' olan bir şeye niye inansın, ve yok olanı nasıl gönlüne mihman yapsın. Bu Emekci'nin fantazisi, Alevileri İNANÇSIZLAŞTIRMANIN bir başka boyutu, Ne çekti ise aleviler, Devletten ve sağdan, Son 40-50 yıldır, Sol dan da çekti. Ve sende bir başka konu başlığında bunu kabul etmiştin. Ali'nin Kılıç sallaması, Peki Kılıç'ı bizim Pir Sultan, Baba İshak, Şah Kalender, Abdal Musa, Şah Kulu, Şah İsmail de kullanmıştır. VE sende bunu kabul ettin, Peki bunlara ne diyeceğiz, Ali si kılıç kullanmayanlar niye KLIÇ kullandılar, Ben hiç GÜNEŞ'e dönen Ali duymadım, görmedim, Sizin Ali Zerdüşt mü? Aşıık Ali ; Yada Sefil Ali; Kün Deyince var eyledi alemi Ömer'e yapmuru yağdıran benim dedi Burda Aşık Ali Kimi kast etmekte, Benim pirim Şahi Merdan Ali’dir Sefiller destini tutan Ali’dir Kopardı hayberin kapısın kırdı Kaldırıp arşumana atan Ali’dir Şah Hatayım Ali’m mansur darında Hü deyi cebrail serim yardıran Üç yüz yıldan sonra nergiz getiren Nergizi selmana sunan Ali’dir Hatai nin deyişinde ki Ali Kimdir, Ah Senin dertlerin İmam Hüseyin diyenler, Hangi Hüseyin'i demektedir. Sizin Ali'nin oğlu da yok sanırım, Evlenmedi, Peki Alevilikde ki, Fatıma kimdir, O da o olmayan Ali nin eşi mi, Muhammed Ali’nin Aldım Elini Hak Deyip Tuttuğum Elden Ayrılmam Oniki İmamın Tuttum Yolunu Hak Deyip Tuttuğum Yoldan Ayrılmam- Hatai O kadar çok deyiş buluruz ki, Ali ile ilgili, Fatma Ana Oturur Muhkem Yurduna Yüzün Gören Yanmaz Tamu Od’una İmamda Okunan Hutbe Adına Ben Seni Ali’nin Yoluna Saldım - Hatai Ne diyelin bede sizi Ali'nin yoluna salalım, Diyeceksini ki, Zaten demişsiniz, Aleviler, Takki'ye yaptılar, Tamam Takiiye diyelim, aklımıza takılan sorulara da yanıt bulalım, Bir kısmını yukarıda yazdım, Mesela, Takkiye yaparken niye, Cem'lerinde takkiye yapılır, Ali, 12 imam derler ve Hüseyin'e ağlarla, Niye 12 Hizmetten biri Kerbela Semahıdır. Madem Takkiye yaptılar, Niye Şah İsmail döneminde bu devam etti, Koskoca Şah ve Şeyh ti, Niye deyişlerinde 12 imam, Ehlibeyt vs dedi. Madem Takkiye yaptılar, Niye Soylarını ona bağladılar Ve Ali'yi sevdikleri halde katledildiler ve niye hala Ali yi severiz dediler, Sadist mi Aleviler, bırakırlar takkiyeyi, Bekir'i severiz derler, İşte Esas takkiye budur. Madem Takkiye idi, Niye Şah Kulu, Şah'ına gitmek için Osmanlıyı karşısına aldı, Ve Ali dedi, Madem Takkiye idi, Niye Kalender Şah Ali deyip, İstanbulu hedef aldı. Mehmet Hilmi Dede babaya gelirsek, Kendisi Bektaşi Tekke Babasıdır, Sonradan olmadır, babagan bektaşisidir, Ve sizler, ve Diğerleri,Bektaşileri Asimilasyoncu saymaktasınız, onları islamcı saymaktasınız, Niye bunun deyişlerini kullanırsınız, Onuda anlamadım, Bektaşiler, Osmanlının memuru geğil mi? Hem bu Nakşiden dönme,- Yanış bilmiyorsam- Ve o Deyişte, İslamın peygamber saydıkları kişileri bile ALİ görmekte, Oysa onlar tek tanrılı dinlerin mensupları ne olacak şimdi. Sana Ali Hilmi Dedebaba nın Erkan namesinden bir Tercuman duası atayım buraya Tercümân-ı Dâr (Dâr Duâsı) Bism-i Şâhın reyyenâ zalemnâ enfüsenâ ve in lem teğfirlenâ ve terhamnâ lenekûnenne mine’l-hâsırîn (11) Allah Allah yüzüm pîrde özüm dârda erenler meydanında Hak Muhammed ‘Alî yolunda canım kurban tenim tercümân bu fakirden ağrınmış (gücenmiş) incinmiş karındâş var ise dile gelsün bile gelsün Allah eyvallah 11- Bism-i Şâh. [Şâh’ın (Allâh’ın) adıyla. “Ey Rabbimiz! Bizler nefsimize zulmettik. Eğer bizleri bağışlamaz bizlere merhamet eylemezsen hüsrana düşenlerden oluruz.” A’râf (7): 23 Ali'nin tacına gelir isek; Sizin Ali'niz yok ki, Başında Kızıl Tacı olsun, olmayan bir şeye yükümlülük yüklemeniz garip. Senin yazına bişey demiyorum, Başka konuda tartışmıştık, orada söylediklerim gecerli, Dünya var olalı ALEVİLİK diye bir şey yoktu, Var diyorsanız o zaman o ALEVİLERİ yazacaksınız, Ve sizin asimile olmamış dediğiniz ALEVİLİĞİ buraya yazın, Onların yolu, Erkanı, duası, Semahı, İkrarı nasıldı, Ancak sizin anlatımınıza göre İKRARDA olmaması gerek, Cem'e de gerek olmamalı. neyse, Sağlıcakla.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Baba İlyas (05-24-2011), Devrim06 (05-25-2011), Hamza Aksüt (05-24-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (05-25-2011), |
|
|
#5 | ||||||
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12711 Times in 5986 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
Sayın Başköylü bu konuyu burdada açmıştı.
Alinti:
Sünniler içinde Ali'nin öenmi neredeyse ömer ve Ebubekir'den farklı değildir. O önemide vermek zorunda hissettiler sanırım kendilerini. Alevilerin son dönemde ki siyasi mücadeleleri ile Ali smini kullanmaya başladılar. Alinti:
Son dörtlüğü de sayın Emekçi'ye sormak gerekir ganimetlerin ne olduğunu. Soyunda neredeyse kimsenin eceli ile ölmediği kişiden bahsediyor. Alinti:
Alinti:
Gerçi Yesevi muhabbetinden dolayı neredeyse vereceğiz. Alinti:
Bizim Alinin anlinda Zohre Yildizi var... Arap Alisinin anlinda boylesi bir olguyu gorebiliyormuyuz, Sii/Sia (Caferi) mezsebine bagli olanlarda boylesi bir soylemle karsilasabilirmiyiz? Şiiler için Ali tanrısaldır. Alnında zöhre yıldızı olmasına sanırım gerek yok. Alinti:
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
||||||
|
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | δέяάρ (07-05-2011), Baba İlyas (05-24-2011), Hamza Aksüt (05-25-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (05-25-2011), karan (05-25-2011), |
|
|
#6 |
|
GENÇALEVİLER YAZARI
Üye No: 834
Thanked 3343 Times in 903 Posts REP Gücü : 6
REP Puanı : 102
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Alıntı:
"İki Ali vardır, sizinki Arap Gönüllerde düştür, bizim Alimiz Sizin Ali, devri eyledi harap Mazluma yoldaştır, bizim Alimiz Sizin Ali, kana kine doymadı Bizim Ali, hiç bir cana kıymadı Sizin Ali, Hakk’ı insan saymadı Temsili insanliktir, bizim Alimiz Sizin Ali, düşman müziğe meye Bizim Ali, saki olur dünyaya Sizin Ali, yönün döndü kayaya Kıblesi güneştir, bizim Alimiz Sizin Ali, taptı ganimetlere Bizim Ali, ortak oldu dertlere Sizin Ali, ruhun verdi kurtlara Emekçi’ye baştır, bizim Alimiz" Bu şiirin içeriği doğruysa bize şu soruları sorarlar: Alevileri kutsadığı Fatıma, Ali'nin karısı Alevilerin kutsadığı İmam Hasan, Ali'nin oğlu Alevilerin kutsadığı İmam Hüseyin, Ali'nin oğlu İmam Zeynel Abidin onun oğlu İmam Muhammed Bakır onun oğlu İmam Cafer Sadık onun oğlu İmam Musa Kazım onun oğlu İmam Rıza onun oğlu İmam Taki onun oğlu İmam Naki onun oğlu İmam Hasan Askeri onun oğlu İmam Muhammed Mehdi onun oğlu Bu kadar rastlantı nasıl olur demezler mi? Eğer Arap Ali başka Alevilerin Ali'si başka ise Gelmiş geçmiş tüm Aleviler bunu bilmiyor muydu? NOT: Arap Ali nitelemesi ırkçı. Alevilik hiçbir ırkı aşağılamaz, hor görmez. Aleviliğin terim dili Arapça'dır. (Bu konudaki yazım bu forumda) Saygı ve sevgiyle... |
|
|
|
| The Following 10 Users Say Thank You to Hamza Aksüt For This Useful Post: | δέяάρ (07-05-2011), Alibaba (05-26-2011), Baba İlyas (05-24-2011), Batıni (05-25-2011), Devrim06 (05-24-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (05-25-2011), |
|
|
#7 | |
|
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Saygideger Mananali, Uyarinizi hakli ve yerinde görüyorum. Hz. Ali,yi direkt Hz. Ali diye tanimlamak gerekir. Arap Ali gibi bir kavram, niyetimiz öyle olmasada, bir halkin toptan ötelenmesi ve kücük görülmesi gibi anlasilabilinir. Ozan Emekcininde bu düsünceyi gözden gecirerek gerekli düzenlemeyi yapmasini umut ederiz. Buna dikkat etmek gerekir ve ayrica sizin Islamiyetin Hz.Ali,siyle Alevilerin Ali,sini ayristirmak icin dikkat cektiginiz püf noktasida kabul görecek bir yaklasimdir bana göre. Yani islamiyetin Ali,sinin Hz. Ali, Alevilerin Ali,sínin ise sadece Ali olarak adlandirmasi. Saygilarimla Ozan abbas Konu ozan abbas tarafindan (05-24-2011 Saat 15:34 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to ozan abbas For This Useful Post: |
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
Saygideger Iscanbaba,
Ne diyorsunuz yani siz. Alevilerin Alisi, islamin komutani, seriatin militani, Hz. Muhammedin damadi Hz. Ali,nin taa kendisidirmi diyorsunuz. Eger böyle diyorsaniz, sizinde Hz. Aliyi örnek alip bir catal kilic kusanmaniz ve islamiyeti kabul etmeyenlere karsi cihat ilan etmeniz ve bikmadan usanmadan son nefesinizi verene kadar cana kiymaniz ve kelle kesmeniz gerekir. Yok kilic kalkanin devri gecti diyorsaniz o zaman silah bomba kusanip, Turan Dursunlarin, Bahriye Ücoklarin, Ugur Mumcularin katledilmesi gibi, islama inamayan, ona sirk kosan kafirleri yok etmeniz gerekir. Yada Marasta, Sivasta kullanilan yöntemlerle insanlari yakip yikacaksiniz. Diyecksiniz ki her müslüman böylemi yapiyor. Evet her müslüman böyle yapmiyor, inanci tanri ve kul arasinda gören, yari layik, aydin müslümanlarda var ama siz egerki Aleviligin nisani olarak islamin askeri komutanlarindan imam Hz.Ali,yi örnek aliyorsunuz o zaman onun hizmet ettigi amaca hizmet edeceksiniz. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz Alide Cem ve Semah nerede görülmüs. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz.Ali orucunu, namazini, niyazini, kabeyi ziyaretini hic eksik etmezken Alevilerin camiye gitttigi, namaz kildigi, onlarin orucunu tuttugu nerede görülmüstür. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz Alinin köleleri varken, bir Alevinin köle sahibi oldugu nerede görülmüstür. Sizin Alevilere yakistirmaya calistiginiz Hz.Ali cok esli bir evlilik sürdürürken Alevilerin cok esli evlilikleri savundugu nerede görülmüstür. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz. Ali islamiyet ve din ugruna yaptigi savaslar sonunda, kilictan gecirdigi insanlarin mal varligini ganimet olarak paylasirken biz Alevilerin savas sonrasi acilar icindeki magluplarin mal varliklarini ganimet olarak paylastigi nerede görülmüstür. Alevi Ozanlarinin islam sembolu isimlerin disinda tanimladigi Ali,nin, Hz Ali,ye benzer hic bir yani varmidir. Hz. Ali yaradanmidir. Hz Ali Tanrimidir. Hz. Ali gökmüdür, yermidir, günesmidir aymidir. Alevi ozanlarinin deyislerinde ve nefeslerinde bir sir var evet ama marifet bu sirra erebilmekte. Egerki orada Allah- Muhammed-Ali üclemesi bizim bildik, peygamber Hz muhammet ve Hz. Ali,yse o zaman zaten kendimizi yormamiza gerek yok, zira o zaman ortada sir diye bir seyde yoktur. Bu demektirki, Alevi Ozanlari her seyi var oldugu gibi kopye etmis ve var olan gercegi tekrar etmis demektir. Bakin size en yakin Alevi tanimini Recep Tayip Erdogan yapmaktadir. Sizde oda ayni Aliyi yani Hz. Ali yi met etmektesiniz. Buna dikkatinizi cekmek isterim. Dikkatinizi verip vermemekte sizin bileceginiz bir istir. Saygilarimla Ozan abbas Konu ozan abbas tarafindan (05-25-2011 Saat 00:01 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 5 Users Say Thank You to ozan abbas For This Useful Post: | canşah (03-18-2012), Hamza Aksüt (05-25-2011), |
|
|
#9 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
Sevgili Ozan Abbas;
Üzgünüm amma bu sözü demeliyim, Demogoji yapmaktasın, Yazımda sorularım mevcut, Rica ediyim onları yanıtla. Bu sözler benim değil, Alıntı yaptığım HATAİ, Alıntı yaptığı, Sefil Ali, Onların bize anlattığı Ali kim, Hayber'de olan Ali kim, Kün 'ol' deyince olduran kim? Alevilerin yüzlerce yıldır, ALi,Ali diye yandıkları Ali kim, Ağladıkları Hüseyin kim, Muhammed -Ali yolu dedikleri yol ne? Bunları, olmayan ALİ mi yaptı, Hak Aşıkları niye ALİ, Ali dediler, Şah İsmail niye Ali dedi, Ali deyip öldürülüyorsak, Niye hala ALİ diyoruz, Çatal, Bıcak deriz, Enerji deriz, Madem Ali yok, Enerji diyelim, Salman kim, Gölde ki, Ali kim. Tamam senin dediğini kabul edelim, Pir Sultan, nesimi, Virani, Nesimi vs bunları bielemedi mi, Elifi görse MERTEK sanan, Emekci mi? bildi, Daha liseyi zor bitiren bizler mi? bildik, Türkcemiz, Kürtcemiz yeterli değilken, Marifet makamında gelip bunları mı? bildik. Rica edeceğim, Sorularımıza yanıt ver, Kişiselleştirme, Ben demiyorum bunları, Yolun Uluları diyor, HAKK AŞIKLARI diyor, Bende size soruyorum bunları ne yapacağız. Ona yanıt verin, Yada tarihimizi atalım mı? Ulu ozanlarımızı, Hakk aşıklarımızı bizden kabul etmeyelim mi? sizin aliniz nasıl ibadet eder, Nerde eder, Olmayan bir varlık olur mu? Sağlıcakla. NOT: Klıç, kalkan ekibine 1 kişi eksik gelirmisin. |
|
|
|
| The Following 7 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | δέяάρ (07-05-2011), Alibaba (05-26-2011), Baba İlyas (05-25-2011), Batıni (05-25-2011), Hamza Aksüt (05-25-2011), |
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
![]() |
Saygideger Iscanbaba,
Yazimi tekrar alintiliyorum. Fazlasi olan ama eksik yazdigim bu gercekler, Hz. Alinin gercegi degilmi.! Sizin sorularinizada cevap vercegim tabiki, cevabinizdan kactigim yok ama söylermisiniz inandiginiz en asil degerler adina, " DEMOGOJI " bunun neresinde. Sofularin Ozanlarin elindeki sazi ve sazdan cikan ezgileri anlamayipta, " bunun icine seytan girmis, setan var bunda " demesi üzerine, Alevi Ozaninin " SEYTAN " bunun neresinde demesi gibi benimde size sormamin hakkim oldugunu düsünüyorum. " DEMOGOJI " bunun neresinde. Sizin Hz.Ali gibi, islam ugruna kelle kesmeyeceginizi, camiye degilde Ceme gideceginizi, Hz. Ali gibi cok karili bir yasam sürmeyeceginizi, köle edinmeyeceginizi, vs.vs. biliyoruz tabiki, ama " DEMOGOJI YAPMA " dereken, Hz. Alinin böylesi bir kisilige sahip olmadigini mi söylemek istiyorsunuz. Yok degilse, bunlar dogruysa, yani Hz. Ali islamin askeri komutani, islam ve din ugruna bikmadan usanmadan kelle kesmis, ve bir gün bile Cem yapmamis ama Camidende hic cikmamis biriyse benim söylediklerimi nasil " DEMOGOJI " olarak nitelendirirsiniz. Bu nedenle " DEMOGOJI " olarak nitelediginiz yazimi tekrar buraya alintiliyorum. Bunlar dogru degilse dogru degil deyin ve dogru olmadinin kanitlarini gösterin. Ve Recep Tayip Erdogan,in " ALEVILIK HZ. ALI,yi SEVMEKSE BENDE ALEVIYIM " demesi sizin aciklamanizla bir ve paralel degilmidir. ............. Ne diyorsunuz yani siz. Alevilerin Alisi, islamin komutani, seriatin militani, Hz. Muhammedin damadi Hz. Ali,nin taa kendisidirmi diyorsunuz. Eger böyle diyorsaniz, sizinde Hz. Aliyi örnek alip bir catal kilic kusanmaniz ve islamiyeti kabul etmeyenlere karsi cihat ilan etmeniz ve bikmadan usanmadan son nefesinizi verene kadar cana kiymaniz ve kelle kesmeniz gerekir. Yok kilic kalkanin devri gecti diyorsaniz o zaman silah bomba kusanip, Turan Dursun,larin, Bahriye Ücoklar,in, Ugur Mumcu,larin katledilmesi gibi, islama inanmayan, ona sirk kosan kafirleri yok etmeniz gerekir. Yada Marasta, Sivasta kullanilan yöntemleri kullanip, insanlari yakmaniz gerekir. Diyecksiniz ki her müslüman böylemi yapiyor. Evet her müslüman böyle yapmiyor, inanci tanri ve kul arasinda gören, yari layik, aydin müslümanlarda var ama siz egerki Aleviligin nisani olarak islamin askeri komutanlarindan imam Hz.Ali,yi örnek aliyorsaniz, o zaman onun gibi olacak ve onun hizmet ettigi amaca hizmet edeceksiniz. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz Alide Cem ve Semah nerede görülmüs. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz.Ali orucunu, namazini, niyazini, kabeyi ziyaretini hic eksik etmezken Alevilerin camiye gitttigi, namaz kildigi, onlarin orucunu tuttugu yada kabeyi ziyaret ettigi nerede görülmüstür. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz Alinin köleleri varken, bir Alevinin köle sahibi oldugu nerede görülmüstür. Sizin Alevilere yakistirmaya calistiginiz Hz.Ali cok esli bir evlilik sürdürürken Alevilerin cok esli evlilikleri savundugu nerede görülmüstür. Sizin Alevilere yakistirdiginiz Hz. Ali islamiyet ve din ugruna yaptigi savaslar sonunda, kilictan gecirdigi insanlarin mal varligini ganimet olarak paylasirken biz Alevilerin savas sonrasi acilar icindeki magluplarin mal varliklarini ganimet olarak paylastigi nerede görülmüstür. Alevi Ozanlarinin islam sembolu isimlerin disinda tanimladigi Ali,nin, Hz Ali,ye benzer hic bir yani varmidir. Hz. Ali yaradanmidir. Hz Ali Tanrimidir. Hz. Ali gökmüdür, yermidir, günesmidir aymidir. Alevi ozanlarinin deyislerinde ve nefeslerinde bir sir var evet ama marifet bu sirra erebilmekte. Egerki orada Allah- Muhammed-Ali üclemesi bizim bildik, peygamber Hz muhammet ve Hz. Ali,yse o zaman zaten kendimizi yormamiza gerek yok, zira o zaman ortada sir diye bir seyde yoktur. Bu demektirki, Alevi Ozanlari her seyi var oldugu gibi kopye etmis ve var olan gercegi tekrar etmis demektir. Bakin size en yakin Alevi tanimini Recep Tayip Erdogan yapmaktadir. Sizde oda ayni Aliyi yani Hz. Ali yi met etmektesiniz. Buna dikkatinizi cekmek isterim. Dikkatinizi verip vermemekte sizin bileceginiz bir istir. Saygilarimla Ozan abbas[/quote] Konu ozan abbas tarafindan (05-25-2011 Saat 15:56 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to ozan abbas For This Useful Post: | Hamza Aksüt (05-25-2011) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||