Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevi Kültürü

Alevi Kültürü Alevilik kültürüne dair paylaşımların yapılacağı alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 04-17-2009, 14:35   #1
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Rehber - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 499
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi : Rehber is just really niceRehber is just really niceRehber is just really niceRehber is just really nice
İletişim
Standart Bostankolu Aşık Kul Sema-i Baba

DÜNDEN BUGÜNE

Canlar,
Ehlibeyte gönül verenlerin'de bileceği gibi birçok Alevi--Bektaşi şairi vardır, ancak bunlardan çok azı örnek düzeyde eserler vermiştir. Bir çoğu günümüzden en az üçyüz sene önce yaşamış bu şairler, şiirlerinde genillikle "EHLİBEYT VE EHLİBEYT SÜLALESİNİN" methi senasını yaparak, hemen hemen aynı konuları işlemişlerdir, oysa Aşık KUL SEMA-İ Alevl-Bektaşi felsefesine bağlı kalarak, birbirinden farklı konularda eser verebilen günümüz Alevl-Bektaşi şairlerindendir. Gelin bu farklılığı Aşık KUL SE-MA-İ'nln şiirlerinden örneklerle beraber görmeye çalışalım:

Bu serde, bu canda şüphem yok sensin,
İnsandan insanı hem üretensin,
Bende o canlı men hikmeti sensin,
Arif olmayan bu sırrı ne bilsin,

Sen diyorsun er kişide erlik var,
Kendin bilen her kişide varlık var,
Rahim deryasında gizli sırlık var,
Arif olmayan bu sırrı ne bilsin.

Hakla kul arası yedi kat perde,
Son perde kalkmazsa dermen yok derde,
Derler bu perdeden görenler nerde,
Bu sırdan sır vermez görenlerimiz.
dörtlükleri, Tanrı ile insan arasındaki yakınlaşmayı ifade eden 'Tasavvuf gerçekçiliği'ne",

‘‘Uçak güvercine benzer uçunca
Hünkar at kayaya örnek bininde
Cansız yürür deyip asırlar önce
Bildirendir Hacı Bektaş-ı Veli‘‘

dörtlükleri, motorlu araçlar yapılmadan çok önceleri insanın canlılara bakarak cansızları hareket ettirebileceğine inanan ve bu inanca sahip çıkan 'Tasavvuf bilimselliği'ne",

"Canım kardeş birlik beraber olak,
Allahımız birdir Kur'an'ımız bir,
İslam aleminde ikilik olmaz,
Allahımız birdir Kur'an'ımız bir."

dörtlükleri insanlar arasında ayrımcılığa karşı olan 'Tasavvuf tarafsızlığı' na",

"86 yılı barış yılıdır,
Tüm dünyada barış ister Türkiyem,
ölen öldürende insan oğludur,
Barış için yarış ister Türkiyem."

dörtlükleri dünyada ve ülkemizde barış ortamını arzulayan "Tasavvuf Barışçılığı'na",
"Gürgen çukurundan gelir,
Almus'a göl baraj olur,
Ampullere ceryan verir,
Yakar gider Yeşilırmak.

Yaz gelince yeşil yapraklar açar,
Rüzgar eser temiz havalar saçar,
Bulut ağar, yağmur ormana kaçar,
Büyük varlığımız ormanı koru."

dörtlükleri, doğanın değişimine ve doğal güzelliklere sahip çıkılması gerektiğine inanan 'Tasavvuf Tabiatçılığı'na",

"Harf devrimi kadın erkek hakları,
Düşman paylaşmıştı bu toprakları,
Birlik olup elde eden hakları,
Biri Hacı Bektaş, biri Atatürk."

dörtlükleri, insan haklarına saygı duyan ve bu konuda mücadele verildiğini anlatan 'Tasavvuf Tarihçiliği'ne",

"Hele diyem başa gelen halleri,
Doymak bilmez sömürücü keneler,
Yok eyliyor kazandığım malları,
Doymak bilmez sömürücü keneler."

dörtlükleri, olumsuzlukları eleştirmek gerektiğine inanan 'Tasavvuf Taşlaması'na",

"Turnam uçtu kanatları sızlıyor,
Gönül hasret kaldı yari özlüyor,
Görki türap şu yarimi gizliyor,
Çekti gitti yoldan dönmemesine."

dörtlükleri ise, insanın ulaşamayacağı isteklerine karşı özlem duyabileceğini gösteren 'Tasavvuf Duygusallığı'na" birer örnektir.
Bütün bu ve diğer örnekler, aşık KUL SEMA-İ'nin Alevi--Bektaşi şairliğinin dünden bu güne kadar yaşadığının somut bir örneğidir. Ayrıca şiirlerinin bir çoğunda soyutu somuta indirgeyerek gerçeklerin açıkça görünmesine yardımcı olan, Aşık KUL SE-MA-İ TASAVVUF ANLAYIŞI'nın günümüzden geleceğe bir köprü olacağı ve Alevi-Bektaşi şiir geleneğinin sonsuza kadar süreceği inancındayım.

Satırlarımı şairimizin insanlar arasındaki dostluk ve dürüstlüğün ne kadar önemli olduğunu ifade eden,
‘‘ Ele el diyemezsin eğer sadık dost ise
Namaz kılsan kılamazsın postun mundar post ise‘‘

özdeyişi ile bitirmek istiyorum.

Saygılarımla
Duran Taştan
Mayıs 1991

alıntı
Rehber isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post:
Seyfi MUXUNDİ (04-18-2009)

Alt 04-17-2009, 14:36   #2
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Rehber is just really niceRehber is just really niceRehber is just really niceRehber is just really nice
İletişim

DESDURI PIR MUHARREM OYLUM'DAN AŞIK KUL SEMA-İ'YE

1933 yılın da Tokat ilinin Turhal ilçesine bağlı Ayranpınar köyünde dünyaya gelmişim. Doğumum Muharrem ayı içinde ol-malıki adımı Muharrem koymuşlar.
Babam Ethem Dede, annem Saliç Ana'dır. Geçmişim hakkındaki bilgiler Hz. Muhuyittin Arabi'nin Fü-susül Hikem adlı kitabında şu şekilde anlatılmaktadır.
Sulbü neslimiz Hz. Muhuyittin arabiden gelmektedir. Hz. Muhyittin Arabi 1223-1230 seneleri esnasında Anadolu'ya gelir ve Konya'da bir şeyhin dul kalmış karısı ile evlenir.
Hz. Muhuyittin Arabi'nin babası ise 1165 yılında Hicazda doğmuş olup Tay kabilesindendir ve adı Muhammet Bin Ali'dir. Hz. Muhyittin arabi 8 yaşına kadar babası Muhammet Bin Ali'nin eğitimi altında kalır.
Hz. Muhuyittin Arabi 1301 yılına kadar Endülüst çağının en geniş kültürünü, manevi sahada zengin bir irfan mertebesine edindikten sonra, hac etmek niyetiyle vatanından ayrılır. Mısır yolu ile Mekke'ye gelir, Mekke'de bir hayli kalıp ilim irfan neşrettikten sonra Selçukluların hükümran olduğu Anadolu'ya gelir. Konya'da merhum Şeyh Mecuddün İshakın dul eşiyle evlenir. Bu kadının yetim kalmış 8 yaşındaki oğlu Sadrüddün üvey babası Hz. Muhuyittinden ders alıp ilim irfan sahibi olur. Türbesi Konya'dadır. (Bu manevi kardeşimin türbesini ziyaret ettim.)
Hz. Muhuyittin Arabi Konya'da hicri 1815 ve 1816 yıllarına kadar kalır. Konya'da Padişah Alaaddin Keykubat Hz. Muhuyitti-ne bir ev verir. Sonra bu dervişe maksatlı bir sail gelerek, ya Muhuyittin Arabi Allah rızası için bu evi bana verirmisin der. Hz. Muhyittin peki deyip evden bir hırkasını ve eşini alıp evin önündeki saile evin anahtarını verdikten sonra -bu dava hak adamı- Konya'yı terk edip Kayseri'ye gelir.
Kayseri'nin Saklan Kalesi yanında Anbar Köyüne yerleşir ve orada bir müddet kalır. Hasan isminde bir oğlu olur ve yıllar sonra oğlu Hasan'ı annesiyle orada bırakıp, Tokat'a oradan da Malatya'ya gider.
Hz. Muhuyittin Malatya'da da evlenir, orada çocukları Muhammet, Sadettin, İmamüddün ve Zeynep olur. (Bostan Kollu Hasan Halifenin Konyadan aldığı kadından mı, Malatya'dan aldığı kadından mı, olduğunu bilemiyorum. Ancak, Konya'dan Kay-seri'ye geldiğine göre, Konya'daki hanımından Hasan'ın doğması lazım.)
Malatya'dan Şam'a giden Hz. Muhuyittin Arabi'nin, Samda büyük bir caminin önünde, "Sizin taptığınız benim ayaklarımın altında." demesi üzerine -onun alimliğini doğruluğunu çekemeyenler tarafından- cami önünde şehit edilir. (Bu şehit olma konusunu ileride açıklayacağız.)
(Hazreti Muhuyittin Arabi'nin nesli Ehli Beyit nesline çıkar. 12 imamın hazreti Ali'den Mehdiyi Resül'a kadar erkişi evlatlarını saysak 50 ve 60'şı bulur. İmamlık bir imamın bir oğluna tecelli etmiş o bir evlatlarıda o imamın evladıdır. İşte bu horasan pirleri denilen ocakzadeler bir ismi dedeler bunların neslide imam evlatlarıdır. 12 imamların o bir kardeşleride ocak zadelerin dedelerin neslidir.)
Hz. Muhuyittin Arabi'nin Kayseri'nin Anbar köyünde kalan oğlu Hasan bir yaz günü tarlasına bostan ekerken iki derviş gelip yol kıyısında bostan eken çiftçiden çiftçi baba sıcakladık bize . bostan verde yiyelim derler. Çiftçi ben bostanı yeni ekiyorum iste-semde veremem dediğinde, derviş derki çiftçi baba nutuflar canlıdır nutufu kırma ilk ektiğin emene yani çukura git bak dediğinde, çukura bakan çiftçi Hasan üç adet bostan görür. Bitmiş kol atmış üç adette bostan olmuş. Hayret eden çiftçi bostanları koparıp dervişlerin önüne koyar, ikisini alıp birini çiftçi Hasan'a bırakan dervişler yollarına devam ederler. Biraz sonra çiftçi kendine gelir bostan ekmekten vaz geçip bunlar ermiş kişiler di heyvah ben ne yaptım da bunların peşini bıraktım deyip efkarlanır. O bir bostanı ekmek çıkısına sarıp evinin yolunu tutar. Evinin önüne gelince hatunu düşünür durur. Hanım njye düşünüyorsun dediğinde niye düşünmeyim iki derviş geldi evde otururlar yiyecek kesat dediğinde, çiftçi Hasan aman hanım o dervişler bana uğradı onlar ermiş erler işte bostan durum böyle oldu sen bilirsin bunlara hizmet eyle dediğinde hanımı ile içeri girerler hoş geldiniz deyip niyaz ederler. Mehman derviş çiftçi Hasan bu Muhammet Ali on iki imam neslinden urum diyarına gelen Hünkar Hacı Bektaşi Velidir der. Bu sözü eşiden çiftçi ye Hacı Bektaşi Veli şöyle hitab eder; çiftçi çiftçi bundan sonra senin adın Bostan Kolu Hasan'-dır. Bizden bir isteğin varmı evlatmı devletmi himmet ve ülkemi istersin dediğinde, evladı devledi olmayan Hasan evlatda devletde yok derken eşi Hünkarım biz eşimle halleşelimde isteğimizi öyle istiyelim der: Dışarı çıkarlar bacı derki Hasan bu saflık senden gitmezini sen evlat devlet isteyecektin evlat devlet dünya çilvesidir bu hünkardan himmet ve ülke isteyelim der.
Ve içeri girerler hünkarım bize himmet ve ülke verin dediklerinde Hacı Bektaşi Veli himmet ve ülke hizmetle verilir evlat ve devlete benzemez, eylersiniz hizmet alırsınız himmet, dehgahımıza gelin hizmet edin himmet alın dediğinde ısmarlaşıp giderler. Bostan Kollu Hasan bu hünkara gönül verip dergahına giderler. Dergahta Hizmetlerine devam eylerken ay geçer yıl geçer bunların bir oğlu olur. Hünkar efendimiz bu çocuğun ismi Muhuyittin olsun bu da benim Muhuyittin Çelebim olsun der Muhuyittin Çelebi büyüdüğünde Hacı Bektaşın ilk oğlu Timurtaşla Bulgaristana gidip Dimitoka'da dergah kurarlar.
Muhuyittin Çelebi orda vefat eder Türbesi Dimitoka'dadır. Bostan Kollu Hasan baba yıllarca hizmet edip bir tutam otla dergahtaki kara kazanı kaynatır hünkar efendim ona Bostan Kollu Hasan Halife ismini verip eline İcazetini veriyor vazifesini Tokat ili Niksar Reşadiye Kolyasar'a gönderiyor Reşadiyenin Bostan Kollu köyüne yerleşiyor bu köye kendi adı veriliyor hala o köyün ismi Bostankollu köyüdür. Hasan Halifenin ilmi kerametiyle o yörede çok taliban kendisine beli bes deyip Bektaşi nazenin tarikatında insana insanca yaşamak gönül kırmamak küsülü durmamak hakkına razı olmak iki gönülü bir etmek kardeşlik olup musahip tutmak gönül İnsanı olmak yurdumuzu korumak birlik beraberlik olmak insana insanca yaşamı tarif etmek gibi çok çalışmaları olan Bostan Kollu Hasan Çelebi vefatında vasiyeti üzere ilk Bostan ektiği Kayseri'nin Anbar köyündeki tarlasına defnediliyor. Türbesi Kayseri'den Anbar köyüne gelirken eski yolun solunda yoldan 100-150 metre solda Türbesi vardır.
Bostan Kollu Hasan Çelebinin Bostan Kolu köyündeki evlatlarından bir kısmı Tınyaba-Çevrecik köyüne yerleşiyorlar. Çevrecikten Bostan Kollu evlatlarından Pala Bektaş ismindeki Bostankollu Pala Bektaş Reşadiyenin ve çevreciğin kırsal dağlık dar bir çevresi olduğundan iki oğlunu alıp Turhalın Araboren - şimdiki kayaören köyünde zengin bir hatuna hizmetkâr duruyor o ağa hatunun kömüş ineklerini güdüyor kaç sene çalıştı ise Pala Bektaş her konuda o ağa Hatuna yardımcı oluyor. Şimdiki Ayran Pınarının yeri yurtyeri imiş o Ağa Hatunun yaylalığı imiş.
İşte Pala Bektaş Hanım Ağaya bir ricada bulunup bu yurt yeri yaylalığı kendisine satmasını vermesini istiyor. Bizde bir yurt yuva kuralım diye ricada bulunuyor. Pala Bektaştan memnun olduğunu söyleyen Ağa Hatun bu yurt yeri yaylalığı anlaşıp Pala Bektaşa veriyor. Bostan Kollu Pala Bektaşa yardımcı olan Ağa Hatun Pala Bektaşın ev yapmasında da yardımcı oluyor. İki oğluyla eski ismi Vazanya -yeni ismi Ayranpınar köyü-ne ilk yerleşen Pala Bektaş kendisine komşu olsun diye talihlerinden Samsun'un Ladik Eynarca köyünden taliblerinide getirip komşu ediyor. En az iki asırdır beraber yaşayan dedeler talibler bu talihlerde Hasan Ballı ocağına mensuptur.
Bostan Kollu Ocaöına bağlıdır.?
Ama şimdi zaman neler getirdi dedeler dedeliğini talibler talibliğini yitirdi; 1938 zerzelesi de çok can götürdü.
Bostan Kollu Pala Bektaşın bu köyde aşık kul Semaiye kadar gelen nesli şöyle;
Hasan Çelebi Musa Efendi, Alim Dede, Musa Dedeyi 8 yaşımda iken biliyorum çok alim olan Musa Dedenin ilminden faydalanamadım. Musa Dede'den Ahmet Erdoğdu Atatürk Cumhuri
yetinde soy isimler değişiyor:
Ünlü Ahmet Erdoğdu'dan
Şükrü Musa Rahmi Ehsan Celal Erdoğdu
İbal Ağadan Rıza Zaban ve oğulları Abbas Mustafa Zaban
Zeynel Çelebiden Bektaş ve Dursun Celep
Bektaş Celepten Hüseyin Aşık Hulusu ve İsmail Celep
Haydar Çelebiden Halil ve Ali Gül Halil Gül Dedenin 15 sene talibe hak yoluna hizmeti vardı Ali Gül Sema-inin anneden kar deşi idi Ali Gülden Selahattln Haydarali Ekrem
Mehmet Gülden Haydar Gül Haydardan Mehmet Gül
Hacı Yusuftan Gazi Dede Şakir Cenik Gazi Dede yetkili bir Nutuflu biri idi oğulları Yusuf Bektaş Feyzullah Canik Sema-inln dedesi Ali Çelebi Babası Ethem Dede annesi Saliç Ana Ethem dededen Muharrem Sema-I Nurettin Tahsin Ali Fikret kızları Rukiye Uruf Esme Hüsnlye
İşte Muharrem oylum Kul Sema-i'nln Ayrınpınar köyündeki nesli bu yakınlarımın çokları göçtü. Göçene rahmet kalana sağlık dileriz.
Şimdi Muharrem Oylum'dan Aşık Kul Sema-I'nin oluşmasını aşıklığa uyanışını izaha ve belgeleriyle beyan edelim.
Aşık Sema-i'nin bu aşk dükkanında vazife alıp Türkiye Aşıklar yarışmalarında Konya'da Hacı Bektaş'da Malatya'da, Ankara'da yurdun çeşitli yerlerinde girdiği yarışmalarda nerelerde derece aldığını açıklıyalım. Zileli Edebiyat öğretmeni şair Mehmet Yardımcı'nın Aşık Sema-I yaptığı röportajında Sema-i'nln kısaca hayat hikayesini ve eşi Sultan Nevruza ile evlendiğini Aşıklığına nasıl başladığını Sema-i'nin açıklamasını izah edelim.
Soru: Aşık Semai Kaç doğumlusunuz?
Cevap: 1933'de doğmuşum. Eşim Nevruz hanımla evlendiğimizde İki yaş büyüttüler, 1931 doğumlu oldum.
Soru: Aşıklığa uyanmanız ne zaman başladı?
Cevap: Yaşım 7 iken bana bir korku ile bir aşk düştü. Hurşit ile Mahmehrinin, Karaca Oğlan'ın, Fehrat'ın, Kerem'in daha sonra Aşık Veysel'in kitaplarını okudum.
Soru: Bunlar nasıl aşık oldu nasıl güzel kelamlar söylüyorlar?
Cevap: Yarabbi banada bu aşıklıktan ver diye gece gündüz Allah'a yalvardım. İşte ben bu sevdada iken; Bir gece rüyamda köylü köy ortasına toplanmış, güreş meydanı gibi halka olmuşlardı. Şehir tarafından bir atlı geldi, Halkın içinden beni bulup meydana çekti, köy halkına birşeyler söyledi, ama ne dedi bilemiyorum. O atlı yine çekip gitti. İşte o rüyadan sonra kendimde bir değişiklik oldu geceleri yatınca daha uykuya varmadan üç dört metre yüksekliğinde başımda iki adet buhar halinde yuvarlak iki cisim belirmeye başladı. Korkuyordum. Annem Saliç Ana beni gece dışarı çıkardığında aynı hali görüp korkuyordum. Anneme hal böyle anne dediğimde Annem Yavrum korkma deyip beni teskin ediyordu. Bu hal birkaç sene devam ederken annem bu hali kimseye söyleme diye öğüt verdi. Yaz günü mal güderken dağlara taşlara türkü söylemeye başladım.
Cuma akşamları köyümüzün çevresindeki evliyaları ziyaret ederdim. Hele bir gün (Ali Baba) dediğimiz evliyaya kış günü aş-kam ziyarete gitmiştim. Ziyaretim kabul olsun diye ayaklanmı çıkarmıştım. Ala kar var idi. Açık yerlerde sarı dikenler var idi. Yürüdüm, ağlıyarak ayaklarıma diken batmış karda üşümüş hiç bilemiyordum. Ama aşıklama söylüyordum. Ali Baba'ya vardım, niyaz edip yalvarıyordum. İşte yalvarışa ağlamak beni Na-Hoş etmişti. Kendimden geçmişim bir ayıldımki karanlık olmuş. Ali Baha'dan aldığım ilhamı söyleyemem üstad. Genç Apdal şeyle der
The Following 2 Users Say Thank You to Rehber For This Useful Post:
Seyfi MUXUNDİ (04-18-2009), İşcanbaba (04-17-2009)
Alt 04-17-2009, 14:36   #3
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Diyen bilmez bilen demez bu hali
Bildiğini deme sözün misali
Aşıklar sakladı buldu Kemali
Sakla kulum beni saklayım seni

diyen üstatlardan öğüt bu.
İşte bu ziyaretten sonra daha da aşkım arttı. Evde maşa ile saz çalmaya başladım. Anama Saliç Anaya bana babam bir saz alsın dedim.
1945'te köyümüze Hacı Bektaş evlatlarından Ali Rıza Ulusoy efendim geldi cem yörütmeye Aşık köyümüzde yok idi. Zile'nin Kara Balçık köyünden dört Aşık getirdiler. Bunlar Çökük Osman'ın Oğulları:

Aşık Ahmet Özcan (Meşhur Eserleri vardır) Aşık İbrahim Aşık Rüstem
Aşık Mehmet Ünal (Mahmut çavuşun oğlu)

Bu Aşık Mehmet Çavuş Sema-i'nin kayın babası oldu. Bu Aşıklar Ahmet Erdoğdu Dede'nin odasında çalıp söylerlerken İşte aşık Sema-i daha aşıklığa başlamamıştı. Bu Aşıklara çok hevesliyen Semai kapının ağzında amca çocuğu Hüseyin'le bakıp dururken; Sema-i'ye şöyle bir doğuş gelir. Hüseyin Her mürşüdün uyanan Aşıkları vardır. Gel bizde Ali Rıza Pirden aşıklık alalım dedim. Nasıl alacağız dedi. Onun kolayı var dedim.
Efendim sigara içiyordu. Hizmetçi kül tabağını dökmeye dışarı çıkarken efendimin içtiği tabaktaki sigara izmaritini hemen aldım. Bir odaya çekildik. Bak Hüseyin bu Sigarayı Aşıklığa niyet edip yutalım dedim. Hüseyin bu yutulurmu dedi ben hemen yarısını bölüp niyet ettim ve sigarayı yuttum. Amca oğlu yuttu ama zorla.
Bu durumu büyük amcamız Ahmet Dede'ye bildirdik. Oda efendimize bildirdi. Efendim bizi huzura çağırttı. İçtiği doludan doldurdu bize verdi değisin için dedi ve içtik. Destur söyleyin dedi.
Hak muininiz olsun diyede dua etti. Aradan bir sene geçti 1949 yılına kadar kendi halimle aşıklığıma çalıştım. 1949 yılında eşim Nevruz köylerinden Ali Babaya kurban getirmişler idi. Çok yıllar önce dedem Ali Dede Karabalçık'tan evlenmişti. Babamlara dayı yeğen derlerdi. İşte bu yakınlıktan dolayı Annem misafirlerden Nevruz kızla baba annesi immahanı eve misafir getirmişti.
Bende 17 yaşında bir köy delikanlısıydım. Bu nevruz kızı görünce sanki Allah benim için yaratmıştı. Bu ela gözlü misket yüzlü Türkmen güzelini Daha kızı görür görmez aşık oldum ona. Benim Aşıkça bakışımdan huylanan kız o gece bizde yatmadı. Eniştesi iboya söylemiş oda aldı ablası Emine'nin yanına götürdü, ama ben çok merak ettim.
Kısmet ya bu kızın babası Aşık Mehmet Çevuş bir zatüra hastalığına tutulmuştu Turhalda babam onu hastahaneye aldırttı.
Benimle iki günde bir köyden hastaya yoğurt, süt, çörek gönderirlerdi. Hasta İyi oldu evine varınca hanımı Zülfüye Ethem Çavuşun bu iyiliğini unutamam. Yoksa ölürdüm. Hısımlığı tazeli-yelim. Kızın birini güzel bir oğlu var ona verelim demiş, kısmetya bu ben anneme söyledim Babam Ahmet Dede'yle dünür gidip yedi dünürün elinden kızı bize hak emriyle aldılar.
1949 yılında evlendik yarım düzine mahsûlümüz oldu. Babam Ethem Dede Havzaya Taliblere Gazi Dedeyle gitmişti. Eynaracalı Kara Cemal talibin evinde meyli muhabbet ederlerken aşık Cemaldan ilk sazımı hatıra olaraktan alıp bana Babam getirdi. Ali Rıza efendim tekrar köye geldiğinde Sema-i Aşık-lığnı epeyce ilerletmişti. Sema-i yazdığı eserleri Efendimin önüne koydum, ilk eser ona Aşk ilhamı veren pirine aitti. Şimdi bu eseri sunuyorum
Not: AŞIK SEMAİ çok sevdiği babası Ethem Dede ölünce ruhun ölmediğini şu DÜNYADAN göçene AH çekmeyiz eserini her ne kadar yazsada ebedi ayrılık Semai'yi çıok sarsıyor babası Ethem Dede'yi köyün güneyindeki mezarlığa defnedince mezarlığın kıyısına sorudup aşık şöyle bir bakıyorki ölenler birer birer yatıyor ve aşık o anda babasının ölüm acısıyla ölen her kalanlara birer birer eserini dile getiriyor.
Alt 04-17-2009, 14:37   #4
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

ÖLÜYORLAR BİRER BİRER
BABAM ETHEM DEDE YE İTHAF

Vadesi yeten dünyada
ölüyorlar birer birer
ölen kalan omuzlarda
Gidiyorlar birer birer

Şu tepenin güney yüzü
Birer birer alır bizi
Genç ihtiyar gelin kızı
Yatıyorlar birer birer

Yüz perçemli gelin kızlar
Delikanlı mahrur gözler
O yumuşak güzel yüzler
Çürüyorlar birer birer

Boştur bu dünyanın işi
İncitme bacı kerdeşi
ölenlere mezar taşı
Dikiyorlar birer birer

Güney tepe doymuyorki
Hiç kimseyi kovmuyorki
Başka bir şey yemiyorki
Ser yiyorlar birer birer

Bırak dünya mirasını
Bul ölümün çaresini
Ölen mezar sırasını
Tutuyorlar birer birer

Nice güzel koçyiğitler
ölen kalana dert ekler
ölenler kalanı bekler
Varıyorlar birer birer

Hasret korlar hurilere
ölüm ibret dirilere
Yemez içmez sürülere
Katıyorlar birer birer

Anlıyana söz bu kadar
Gelir gider bu insanlar
Dünyada yar mezarda yar
Sarıyorlar birer birer

Yolcettim bende pederi
SEMAİM diyem bu sırrı
Gerçek olan döner geri
Geliyorlar birer birer
Gerçek olmayan pünhanda
Kalıyorlar birer birer

ıcazet jpg

VAHDINDADIR O

Benim pirim Hasan Hüküriza Şah
Ezeli Ervahta Kayıtlidi mah
İlmi ledününde olurmu ırah
Yokladım Gönlümün tahdındadır O

Yanılıp uzakta aramayasın
Ararsan Taşrada bulamayasın
Çağır o Sultana yanılmıyorsun
Yetişir carına ahtındadır O

Bülbül güle öter daim zarınan
Muhammet Ali'nin Nuru onunan
Allah buyurmuştur hem Kur'an'inan
Doğarda dulunur vahdındadır O

Ey Semai çekme derdile hicran
Bir güzel sevdimki ol ilmi Kur'an
Sırrı hikmetiyle döner bu devran
Yeşil eli dünya çarhındadır O

İşte aşık Sema-i'nin eser söylemesi Aşıklığı günden güne ilerledi.
1968 ilk olarak Türkiye Aşıklar Bayramına katıldım. 2 daldan ödül aldım.
1972'de yine Konya'da birliğe çağrı:

Canım kardeş birlik beraber olak
Allahımız birdir Kur'an' ımız bir
İslam aleminde ikilik olmaz
Allahımız birdir Kur'an'ımız bir

Bu eserden birincilik almıştım. 1974'te Muhammet Ali ödü
lü Altın Madalya ve belge Konya Turizim Derneği jürisi tarafından almıştım. 1972'de Hacı Bektaş Veli Töreninde Hacı Bektaş'a Sesleniş dalında birincilik ödülü almıştım. Jüri üyeleri Aşık daimi Ali Ek-ber ve Hocamız Aşık Veysel idi.
Çok yerlerde yarışmalara katılıp derece aldım. Ankara'da, Almus'ta, Erbaa'da, Malatya'da, İstanbul'da arkadaşım Almus'lu Hasan Selmani ile katılmıştık. 1984'te Konya'da 1984'te Hacı Bektaş'ta da 16 Aşık yarışmaya katıldık.

Yediyüz yıl evvel dünya halkına
Yön verendir Hacı Bektaşi Veli
Ahi evrenlere Mevlanalara
Ün verendir Hacı Bektaşi Veli

eserin devamiyle birincilik almıştım. Jüri üyeleri Arif Sağ, Muhlis Akarsu ve İki Edebiyat Profösörü idi.
11.4.1986'da Niksarda Emrah şenliğine 1986 Erbaa'da barış yılı yarışmasını düzenleyen Erbaa Ortaokul Öğretmeni sayın Hocam Osman Bostancı'nın Tokat'tan Aşık Selmani, Aşık Sema-i, Kars'tan Aşık Murat Çobanoğlu, Şerep Taşlıova, Zlle'den Aşık AH De-deoğlu katılmıştık. Yarışma puanlı idi[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] .

Tüm dünyadan barış ister Türklyem
Barış İçin yarış ister Türklyem

eserine Sema-i'ye birincilik, Atışmada Çobanoğlu ve Şerefe birincilik, Selmaniye Lebdeğmezden birincilik, Ali Dedeoğluna Atışmada ikincilik ödülleri verilmişti.
1985-1986 yıllarında Serha-I Hacı Bektaş törenlerinde efendim yazar Ali Celalettin ulusoyun isteği üzere Hacı Bektaş Belediye başkanı sayın Ali Eğrin de Sema-i sen Atışma ve yarışmalarda çok dereceler aldın bu işin ustası oldun, yaşında ilerledi sen, yarışmalara girme seni yanşma jürisi olarak yerini al demeleri üzere 1985-1986'da Hacı Bektaş'ta jüri Başkanı Ali Celalettin Ulusoy, ankara Halk Ozanları Demek Başkanı Aşık Murtaza Yalçın, Bir edebiyat Profösörü ve Aşık Kul Sema-i yarışma jürisü idik.
Ondan sonra milli yarışmalara pek katılmadım.
1989'da Hacı Bektaş'ta özel program yapmıştım. Belediye Başkanı Sayın Ali öğer jüri ödülü olarak bir Hacı Bektaş Şilti vermişti.
1986'da Malatya'dan arkadaşım Selmani ve Sema-i birer Kayısı Ablemli altın şilt almıştık.
Sema-i'nin eserlerini ropartaj yapan Edebiyat Öğretmeni Şair Mehmet Yardımcı eserlerimi Erciyes Fikir ve Sanat Dergisine gönderdi. Ses Dergisinde'de yayınlandı.
Kültür Bakanlığı'nın isteği üzere bana forum geldi hocam Mehmet Yardımcı ilk bu Forumu en az 15 eserimle doldurup kültür bakanlığına gönderdik Şimdi Bakanlıkta arşivdedir.
Bu Aşkınız nerden kaynaklanıyor diyen Mehmet Yardım-cı'ya Sema-i büyük ejdadı Hazreti Muhuyittin Arabi'nin kendisine batınında ziyaret edip bir kitab verdiğini bundan sonra İlmiledün İlmi Cavidan Tasavvuf İlmine vücut ilmine mazhar olduğunu izah etmesi oldu. Hazreti Muhyuttin Arabi'nin şu hikmeti kendi eseri olan Füsusül Hikem kitabında şu hikmeti beyan etmiş:
Sin harfi Şın harfine gelince bizim hikmetimiz meydana çıkar demesinden iki yüz yıl sonra Yavuz Sultan Selim'in şamı almasında bu yazıyı görür şifreyi çözer.
Sın Selim Şın Şam der. Bu zat nerede haykırdı taptığınız ayağmın altında diye sorar bilenler şu caminin önünde derler Yavuz Selim orayı kazdırır ki bir kazan altın var.
Bu zat büyük velilerden birisi diyerek mezarını buldurur ve yaptırır bir dergah haline getirir. İkinci restoransyonunuda ikinci Abdulhamit yaptırıyor.
Gerçekleri gerçekler görür diyen Semai kendisinin aşk dükkanında sadece dezgahtar olduğunu söylüyor.
Bostan Kollu Hasan eşiyle dergaha gidiyorlar. Yıllarca hizmet ediyorlar orda birde oğulları oluyor.
Çocuklarının adını Hünkar Efendim buda benim Muhittin Çelebim olsun diyor (Atatürk Cumhuriyetine kadar bostan kollu evlatlarının soy ismi Çelebi İdi) Soy isimler değişince her biri bir soy isim aldı hala bu ocakta Çelebi soy ismi vardır) Reşadiye çevrecikte Semai'nin nesli ismail ve oğulları Muhsin Çelebi Soy ismini kullanır.
Bostan Kollu Hasan dergahta yetişip bir tutam otla müzedeki kara kazanı kaynatıp Hacı Bektaşi veliden icazetini alıp Reşadiye'nin Bostan Kollu köyüne yerleşiyor Kerametleriyle çok tali-ban elde ediyor. Vasiyeti üzere ölünce Kayseri'nin Anbar köyündeki Bostan ektiği tarlaya defnediliyor. Evlatlarının bir kısmı Tinyaba çevrecik köyüne göçüyor.
Hayli yıllar sonra bir kısmı Pala Bektaş isimli şahıs iki oğluyla çevrecikten Turhalın vazanya Ayranpınar köyüne boş yurt, yeri olarak yerleşiyor. İşte bu köyde doğan aşık kul Semai'nin ecdadının nasıl bostan bitirdiğini bir deyişinden dinleyelim.
Alt 04-17-2009, 14:37   #5
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Hünkar hızır ile seyyah ederken
Horasandan ruma gelişine bak
Bir çiftçi tarlayı bostan ekerken
Bostancı yanında duruşuna bak

Çiftçi yorulmuşsun otur dediler
Gel bizimle müşkülün bitir dediler
Ektiğin bostandan getir dediler
Bu zatların emir verişine bak

Bostancı der yeni çiğit ekerim
Anda bostan yoktur boyun bükerim
Olsa idi ben kökünden sökerdim
Bostancının mahcup oluşuna bak

Hızır bostancıya eşim hak dedi
Erenlerde asla yokluk yok dedi
Nutuf canlı ilk çiğide bak dedi
Onun ilk emene varışına bak

Gördü ilk ektiği bostanı bitmiş
Yeşermiş yetişmiş hemde kol atmış
Saatler ay olmuş üç bostan yetmiş
Üçünü koparıp verişine bak

Yolcular bostanı alıp gittiler
Bostancı der bunlar ne iş ettiler
Eker ekmez bostanları bittiler
Bir düşündü böyle er işine bak

Bostancı düşündü bunlar er ola
İşin terkediben yörüdü yola
Yalvardı bunların bir dahi bula
Evine gelince buluşuna bak

Yüzün sürüp hemen duaya durdu
Hızır anda bostancıya buyurdu
Bu zat Hünkar Hacı Bektaş duyurdu
Bostancının himmet alışına bak

Bostancı Muhyittini Arabi oğlusun
Bundan sonra ismin Bostan Kollu'sun
(Kul Sema-i) kimdir sorma nolursun
Bostancı neslinden gelişine bak

Nefesler

Firen az kaldı

Ah benim efendim mazlum Hüseyin
Evliya yoluna giren az kaldı
Bu yolun sahibi üygün Hüseyin
Tabib yarayı saran az kaldı

Merhemsiz bez ile sararlar yara
Hale yaralıyı düşürür zara
O - varsın sızlasın yeterki para
Talibin halinden soran az kaldı

SULTANIM bu derdi açmasam olmaz
ERE- ER- KÖRE- KÖR- seçmesem olmaz
Biliriz her devran velisiz kalmaz
Nadana mücerret duran az kaldı

Ölmeden ölmemiş öldüm diyene
Evliya neslinden geldim diyene
Helal haram fargetmeyip yinene
Haksin diye ikrar veren az kaldı

Nefsinin peşine düşen sevilmez
Nefis kalesinden aşan sevilmez
Haşaki gerçekler rüşan sevilmez
Mekanı münezzah gören az kaldı

HÜSEYNİN yolcusu HÜSEYNİ olur
Boş ile doluyu arifler bilir Gün gelir
boş dolu bir SEÇİM olur B
u demi devranı süren az kaldı

SEMAİ 20 MİNCİ ASRIN BİR -HARABİSİ
Tabib olan olmaz can haramisi
Kurban olan HACI BEKTAŞ VARİSİ
GEL HIZINI DURDUR FİREN AZ KALDI

ERSİN KEÇECİ BABA
Ya bir dükkan senin mal senin
Bu söyleyen dil senin
Adem mekanı münezzah
Bu Semai kul senin
Turhallı bir halli

DİVAN

12- İmam Musakazim imam Rızadan gelen
Sulpten Sulbe gelen hikmet sırsın Keçeci Baba
Urum diyarına gelip halkı irşat eyleyen
Hünkar gibi hikmetin çok pirsin Keçeci Baba

Yurdumuzu korumak çun yetiştirdin oğlun Ali Haydarı
Vatan için şehit olmuş o erlerin her biri
Beş parmak dağında gören söyler Keçeci Piri
Cephelerde ordumuzla birsin Keçeci Baba

Ehli Beytin nuru baki hem doğar hem dulunur
Er olanlar don değişir kahi gider kah gelir
Kah derunü sultan kahi Kasım Pehlivan olur
Aşıklarda pehlivanda varsın Keçeci Baba

Padişahın isteğiyle sarayına varansın
Eşik altında Kur'an var deyip orda duransın
Keramet göster deyince yünü keçe serensin
Keçeci fermanın alan nursun Keçeci Baba

Fedainin sükutunun Arif oğlunun cenanı Sensin
Şah Mahmudu Veli Gönüllerin sultanı
Akıllının delilerin tabib üstü lokmanı
Semaim -Der Muratları versin Keçeci Baba

YAĞMUR DUASI

17.6.1990 tarihinde Tokat'ın Niksar'a bağlı Kuycak köyüne eşi Nevruza ana ile davet edilen Aşık Semai Baba köy halkı yağmur yağmadığından yaylaları otsuz mal davar sütsüz mahsûl susuz kalınca köylü çift kurban alıp yaylanın yanında 14 masumu pakı andıran 14 ulu ağaçlı çok kişiler tarafından hikmetlerini gördükleri Zincirli Baba denilen Evliya'ya kurban duasına çıkmıştık fakat hava çok açık çok sıcak idi o günü Ulu Ağaçların gölgesine oturmuştu Halk dedeliği Semai Baba yapıyordu taliblerine yetimler denilirdi dayılarınada sarucalar denilirdi.
Semai Baba köy halkına gelin canlar gönülleri birleyelim aramızda küsülü var ise barışsın ben bir tarikat namazı kıldırayım. Bugün yağmur yağması için bir gülbenk çekelim ben dua edeyim yediden yetmişe sizler Allah Allah diye bağrışın İşte aynı işi uygulamıştık. Kurbanları tekbirtedik kurbanlar bişene kadar Nevruz Ana çocukları toplayıp Evliya'nın üstünde tarlalar çamur istiyor tekneler hamur istiyor ver ver Allah bir suluca yağmur diyerek devam ettiler biraz cem kurmuştuk Evliya'da Zincirli Babanın üstüne orada filime geçen mendil şeklinde bir Alı bayrak yapıp Evliya'nın üzerine bir gün evvel teslim bayrağını dikmiştim. Bu teslim bayrağını tüm kuycaklılar adına dikmiştim. Kuycaklı Aşık Salih ve Aşık Behzat birer deste bağladılar sarucalardan Sabri Efendi Semai Dede hele birde sen al eline şu sazını demesi üzere yağmur duasına davet edilen Semai kendinde bir Mesulü-yet hissediyordu. Kıble tarafından normal şekilde bir yel esmeye başladı yel estikçe o teslim bayrağı dalgalanmaya başladı, (o) Bayrak dalgalandıkça Semai Baba'da dalgalanmaya başlayıp aldı sazı eline ağasına şöyle yalvardı.

YARABBİ

Ilgıt ılgıt yeller gelir Pirimden
Peşisıra Rahmet gönder Yarabbi
Kulların yalvarır ahu zarından
Kullarına Rahmet gönder Yarabbi

Zincirli Baba'ya duaya geldik
Yağmur yağsın diye çift Kurban aldık
Namaz kıldık gönülleri birledik
Kullarına Rahmet gönder yarabbi

Teslim bayrağını diktim üstüne
Yardım eyle perişana şaşkına
Rahmet gönder Şah Hüseynin Aşkına

Bizler Mühübüyüz Hazreti Pirin
Talibi olmuşuz er oğlu erin
Yağmur meleklerine bir emir verin

Erenler Evliya'nın yolu hakkı için
Muhammet Mustafa Ali hakkı için
Hünkar Hacı Bektaş Veli hakkı için

Gözlerim havada ağzım duada
Sazım zar eyliyor özüm duada
Allah diyok yokluk olmaz mevlada

Kul Sema'im imam Rıza şahımız
Mürvete gelmişiz çok günahımız
Allah Allah arşa çıkar Ahımız
Kullanna Rahmet gönder Yarabbi.

İşte Aşık Semai Dede sazıyla her dörtlüğü söyledikçe bacı kardeş çoluk çocuk Allah Allah çağrışırlarken havanın burcu değişti. Dedeyi suya basalım dediler. Semai Dede dediki ana yağmur ocağ Nevruz Anayı suya atın deyip kaçamak buldu bunu duyan Talibler ananın başından bir bidon su döktüler Hal buysaki yağmur meleklerine emir verilmişti bile. Cömert Allah biz lokmaya başlamadan Damla damla başladı.
Yağmur başlarken Allah Allah nidaları Arşa çıkıyordu Zincirli Evliya Babayı ve Yağmur Meleklerini ihdikat mecbur duttu kulları coştu Allah'ta coştu. Tam kurbanı yemeye başladık doluyla başlayan yağmur kurbanı kazanda koydu. Ekseri herkes canı derdine düştü kimi yayla evlerine kimi köyün yolunu tuttu Semai baba altındaki döşşeği vallahi başına örttü. Nevruza ana engin torunu kendilerini böyle koruduk. Bu ibreti alem inanana daha güven inanmayana gelecek nesile örnek olsun şu anlatılanda bir yalan varsa önada yuh.

Hakta yokluk yoktur ala bilene
Haktan boşkabın dolabilene
Söyleyene bakma söyletene bak
Diyen acizane kul Semai
Alt 04-17-2009, 14:38   #6
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

AHRET SERMAYEMİ TUTMAK MURADIM

Cenabi bariden kısmet olursa
İmam Hüseyin'e gitmek muradım
Hazreti hünkarda himmet verirse
Dergahını devah etmek muradım

Deşdi gerbelaya varırsam eğer
Şehitler yurdunu görürsem eğer
Eşim ile Mehman olursam eğer
Dergahında üç gün yatmak muradım

Yaşım son saatin bulmazdan evvel
Azrail yanıma gelmezden evvel
Allah amanetin almazdan evvel
Ahret sermayemi tutmak muradım

Seri hak yoluna yeldirmek için
Cana cenanını bildirmek için
Elimde boş kabım doldurmak için
Hüseyin çun göz yaş dökmek muradım

Göz yaş siler bu gönülün aynasın
Göreyidim Şah Hüseyn'in leylasın
Ali Ekberin Ali Asgarin anasın
Ah ediben yasın tutmak muradım

Abül Kasım Fadimeye varınca
Elde kandan kınasını görünce
Böylece Fadime Gelin olunca
Yezide lanet etmek muradım

Kul Semaim arzumanım gerbela
Dileğim kabul et yaradan mevla
Şehitler aşkına sen kısmet eyle
Şehitlere niyaz etmek muradım

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] Not: Bu tarihle Reşadiye'nin Çataktan Duran Dede'nin oğlu Cemalettin ve eşi Türkana ve Reşadiye tur arabasıyla arabanın kurbanını Hacı Bektaşa götürürken Sazak köyünden Hasan Ağa eşi Nazlı bacı damadı Duran eşi Tekeli Mehmet Kara Bekir eşleri Salih aşık Soğuk Pınariı Muhasebeci Cemal Efendi 35 kişi Turhala gelip Aşık Semai ve eşi Nevruza Anayı rehber olarak alıp Hünkar'a giderler. Geri dönüşte yolda Semai derki; canlar bu arabayla böylece Hz. Hüseyne gidelim der. O canlarda ikrar olsun Semai Baba derler. İşte o zaman sazını eline alan Sema-i doğmaca;
Cenabl Bariden kısmet olursa
İmam Hüseyine gitmek muradım

diye söylemeye başlar. Doğmaca sözden sonra bu eserin kaleme alınmasını isteyen canlara ve aşığın yanda kağıt olmadığından muhasebeci Cemal efendi petrolcüden kağıt alır. Eser yazılır. Cenabı Allah arzden canlara ehli beytin aşkından dergahından mahrum eylemeye aramakla Hak bulunur aramazsan yok bulunur.

AYRI DEĞİLSİN

Elesdü bezminde ruhlar alemin
Yaradan mevlamsın gayri değilsin
Şu balçıktan yarattığın ademin
Nuru vahidisin ayrı değilsin

Halkettin Ademi sat sufatınla
Gönlün Mekan ettin gezen kulunla
Güzelliği verdin kula nurunla
Başka mahlükatın nuru ne bilsin

Aşk verdin insana yürüyen kendin
Nutuf ettin ona söyleyen kendin
Söyledende sensin dinleyen kendin
Sen kuldan kul senden ayrı değilsin

Bu aşk yakın etti uzaklığını
Kuldan ayrı olmayan Hanlığını
Aşk ile duyundun Allahlığını
İnanmayanların varı değilsin

Nur sır verdin O inanan insana
İnanmayan sana dedin şeytana
Dünyayı imtihan verdin her cana
Cahil zarar ile kari ne bilsin

Bu serde bu canda şüphem yok sensin
İnsandan insanı hem üretensin
Bende o canlı men, hikmeti sensin
Arif olmayan bu sırrı ne bilsin

Sen diyorsun erkişide erlik var
Kendin bilen her kişide varlık var
Rahim Deryasında gizli sırlık var
Perdeli göz görmez eri ne bilsin

Kulların yarattın kula gizlendin
Gören görünen sen hale gizlendin
Kendin yaptın bu gönüle gizlendin
Gören görür görmeyen görü ne bilsin

Der Semai'm Hakka mekan ser sende
Hakkı görem dersen ara var sende
Hak Muhammet Kevnü mekan tur sende
Başın arş bilmeyen turu ne bilsin

Not: Bu Tasavvuf eserini yazarken şu niyetle dükkan ağanın içindeki ilim mücevherleri ağanın bendesi sadece o aşk dükkanında bir tezgahtar olarak çalıştım söyleyen diller yazan eller mekanı gönüller o dünya ve ikinci evren sahibinin hikmetidir yum gözünü uyu işte o alem aç gözünü uyan işte bu alem ölüp doğmakta böyle.

Can kardeş işte anla diyen Bostan Kollu Kul Semai
Seğ seğ sen sendekini seğ

TÖRENE HOŞ GELDİNİZ

Anma töreni var abdal Musa'nın
Var deyipte gelenler hoş geldiniz
Devahına geldik kutsal insanın
Nur deyipte gelenler hoş geldiniz

Abdal Musa nesli Muhammet Ali
Amca oğlu Hacı Bektaşi Veli
Geyiğe ok atmış gaygusuz eli
Sır deyipte gelenler hoş geldiniz

Elmalı tekkede dertler dermanı
Gelenektir abdal Musa kurbanı
Gaib erenlerinin piri yaranı
Pir deyipte gelenler hoş geldiniz.

Ufak bir kazanla 40 bin askeri
Doyuran sen idin erlerin eri
Uçar su değirmen kerametleri
Var deyipte gelenler hoşa geldiniz

Kul Semai'im naza niyaza geldik
Gaib erenleri Şah baza geldik
Abdal Musa dergahına yüz sürdük
Er deyipte gelenler hoş geldiniz.
Alt 04-17-2009, 14:38   #7
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

NİYAZ EYLE

Ehli Beyit nesli Ali abaya
Abdal Musa Şah'a bir niyaz eyle
Bizi der gahından mahrum koymaya
Bu ulu dergaha bir niyaz eyle

Abdal Musa şahın kerametleri
Batında geziyor gaib erleri
Sağdan sola dönderen değirmenleri
Böyle ulu maha bir niyaz eyle

Erler ölmez dostum çok don değişir
Darda kalsan imdadına yetişir
Aşıkları bülbül gibi ötüşür
Aşkla gel ilaha bir niyaz eyle

Ulu dergahını devah etmeye
Niyazımız Elmalı'da tekkeye
Dervişler tekkeye hacı Mekke'ye
Gönlü Beytullaha bir niyaz eyle

Abdal Musa başı turu sinayı
Arif olan anlar bu sır manayı
Hak mekanı olan gönlü binayı
Semai'm Beytullaha bir niyaz eyle

Yüce yaylalarda Erikli Tekke

Hubyar Sultan'ın nazarlaması
Muhabbet kervanının pazarlaması

Hubyar gelip mehman olup oturmuş
Bu dervişe hikmetini getirmiş
Bu er Zemheride Erik yetirmiş

Gönlüdür Ali- evi Türkmendir soyu
Tarikat evinde selamdır hüyü
Bu erin ismidir Erikli köyü

Erikli Tekkeye törene geldik
Kurbanlar kesildi niyaz bendolduk
Kul Semai'm burda birde cem kurduk
Türkmen yaylasında Erikli Tekke

Not: Bu mübarek Evliya'ya hizmet edip emeği geçen canlara sevgiyle muhabbetlerimi sunarken ettikleri hizmetin erenler dergahında kabulünü Haktan niyaz eyler gelecek nesile unutulmayacak bir anıt yapıp mubaret Erikli Tekke'nin bundan geri her sene anma Türkmen şenliğinin yapılmasını gelecek kuşaktan Devam etmesini umarım. Canlar Evliya'lar ölünmeyen bir evrende yaşarlar er ölmez kör görmez Hak erenler gümansız niyetleri ve niyazları kabul eyler İnançlı canlara sevgiler selamlar ve aşkı niyazımla.

ne fayda

Eğer ehli beyti inkar edersen
Alevi olsan mühüp olsan ne fayda
Tarigattan şeriata dönersen
Alevi olsan talip olsan ne fayda

El ele el Hakka rehber bilmezsen
Mürşüt eşşiğine yüzler sürmezsen
Hacı Bektaş dergahına varmazsan

(Şeriat dediğin şerri atmazsan
Görülüpte tarikata gitmezsen
Marifette nefsi esir etmezsen

Benliğinden geçip türap olmadan
Aynel yakın hakkı sende bulmadan
Nefsin ile sen ölmeden ölmeden

Kul Semai'm bir gerçeğe yetmeden
Mahi Muharrem'de oruç tutmadan
Ah Hüseyin deyip göz yaş dökmeden

Not: İstanbul Koca Sinan'da Zeynel Kaya'nın evinde; bir konu orta okuldan ilk okula dönen yaşı büyük aklı küçük bu dönüşü sazıyla sözüyle protesto eden Semai 15 gün muhabbet ederler. Yanılgıya düşüp yolunu şaşırtan canlar ikna olup dört kurban keserler. Yine Ehli Beyit yoluna devam ederler. Cenabı Pey-gamberimiz Muhammet Mustafa bir hadisinde yarap Ehli Beytimi seveni sev sevmeyeni sevme der. Cenabı Allah sevenleri Ehli Beytin yolundan Aşkından Dergahından mahrum eylemeye.

VELİDİR VELİ

Bunca evliyalar erlerin piri
Hünkar Hacı Bektaş Velidir Veli
Türkün kahramanı Türk düşünürü

Urum diyarına Türklüğü yayan
Hem Türkçe yazdıran Türkçe okutan
Vatan için Yeniçeri askerin kuran

Yanmış ökseğiyi kara tut yapan
Cansız yörür diye taşı at yapan
Osmanlı paşasına kılıç kuşatan

KUL SEMAİ'M YAŞAR ANMA TÖRENİ
Törenle anılır Türk kahramanı
Asırlar geçtikçe yükselen şanı
HÜNKAR HACI BEKTAŞ VELİDİR VELİ

PERİŞAN OLUR

Erkişi demekle kişi er olmaz
Gerçek er kişide bir nişan olur
Veli çoktur her velide pir olmaz
Pir olan veliler dervişan olur

Hak mevcütmü hakkı haklamayanda
Bu gönül evinde saklamayanda
Gönül odasını paklamayanda
Ol yüce mevlanın kahri şan olur

Adem hak zerresi bilmeyen kişi
Gözünden perdeyi silmeyen kişi
Kendi toplumuna uymayan kişi
EY SEMAİ BUNLAR PERİŞAN OLUR

NE ÖLMÜŞE DÖNDÜM NE ÖLMEMİŞE

Şu yalan dünyada hayli gün gördüm
Ne görmüşe döndüm ne görmemişe
Bazı acı bazı tatlı dem sürdüm
Ne sürmüşe döndüm ne sürmemişe

Dünya malı için dönderdi durdu
Mal mülk senin diye kandırdı durdu
Mal mülk onun imiş yeldirdi durdu
Ne bulmuşa döndüm ne bulmamışa

Şu dünya malından çok verdim aldım
Hayli mal kazandım benimdir sandım
Aşık oldum aşkla ummana daldım
Ne dalmışa döndüm ne dalmamışa

Aşkla aşk sazını verdiler ele
Gülmekten faydalı dediler çile
Ehlibeyit aşkıyla saz çala çala
Ne çalmışa döndüm ne çalmamışa

Kim çalışıp kim mal sahibi olmuş
Düşün şu dünyada kim baki kalmış
Gün gelirde derler Semai ölmüş
Ne ölmüşe döndüm ne ölmemişe

AH HÜSEYİN VAH HÜSEYİN

BİR AH çekip düştü yola
Yolları vardı bir çöle
Çölün ismi gerbibela
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

Haymagahları kurdular
Toprak kan olmuş gördüler
Hür şehit şehit oldular
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

Kapalı Fırat yolları
Kesildi ABBAS kolları
Vermezler içim suları
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

Susuz şehit o imamlar
ALİ EKBER ALİ ASKAR
Analar ah çekip ağlar
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

Gelin olmuş FADİME ANA
Ele yakmış kandan kına
Haber verin ŞEHRİ BANA

İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

EBUL KASIM can verince
FADİME saçın yolunca
HÜSEYİN ağlar görünce
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin
Alt 04-17-2009, 14:39   #8
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

EHLİ BEYTİ ŞEHİT ETTİLER
Haymagahları yakdılar
Başları mızrağa taktılar
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

Lanet yezidin canına
Taptı dünyanın malına
MUHAMMET koymaz yanına
İmam Hasan Şah Hüseyin

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

SEMAİ'M - bu çile bitmez
Erler dünyayı terketmez
Yalvaranı mahrum etmez
İMAM HASAN ŞAH HÜSEYİN

Ah Hüseyin vah Hüseyin
İmam Hasan Şah Hüseyin

Not: Bu eseri 12- hizmette 11- birinci hizmette Sakka suyu verilirken Postnişin veya bilenler ilahi diliyle söyleyecek.

LÜZUM YOK

İNSANOĞLU İNSANLIĞIN ESRARINI BİLİRSEN
Bilen bilir bilmeyene bildirmene lüzum yok
Hak zerresi ademdedir can gözüyle görürsen
Gören görür görmeyene göstermene lüzum yok

İnsan hak immll Kur'an'dır harflerini görene
Ademin haklığını melekten sor sana niyaz verene
Dört kapıdan kırk makamdan lokma sofra serene
Seren serer sermeyene serdirmene lüzum yok

İnsan BEYTULLAHTIR lakin mevkisini bilecek
Erkişi ebedi ölmez güz gidip yaz gelecek
ölüm vardır nefsi ile ölmeden evvel ölecek
ölmeden ölenler ölmez öldürmene lüzum yok

ölmeden ölenler erer bu sırrın esrarına
Yörür mürşüt pazarına bakar kisbi karına
Hakka teslim olan yanmaz nemrutların narına
KÜREDE pişenler yanmaz yandırmana lüzum yok

Kaynayıp bişmeyen çiğdir sofralara gelemez
Çiğ et çirkin olur yahu yerim desen yenemez
KUL SEMAİM derdin, gizli gül desende gülemez
Goki derdine ağlasın güldürmene lüzum yok

DUVAZ DA 12 İMAM

Medet Allah ya Muhammet ya Ali
Bizi dergahından mahrum eyleme
Pirim Hünkar Hacı Bektaşi Veli

Hatıcatul Kübra yari hakkuçun
FATÜMATU ZÖHRE nuru hakkuçun
14 masumu pak seri hakkuçun

Al yeşil giyinmiş libes bildiysek
Mahi Muharremde yasa girdiysek
Şah HASAN HÜSEYİN ÇUN göz yaş döktüysek

İmam Zeynel zindanlarda inlemiş
Derdini tambura saza söylemiş
İmam Bakır aşk kazanın da kaynamış

Musai Kazimle İmam İriza
İmam Cafer ilmin nasip et bize
Şahtaki Benagi niyazım size

Hasanül Askeriden gelmiştir Mehdi
Kah doğar dulunur gelince vahdı
KUL SEMAİM HAYDAR ÖLMEZ BİR ŞAHDI

12 Hizmet

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
BEKTAŞİ NAZENİN TARİKATINDA 12 HİZMET VE HİZMET PİRLERİ

1.Hizmet Peyik - Yani Ceme Okuyucu Cebrail Emin
2.Hizmet Gözcü - Gözcü Karaca Ahmet
3.Hizmet Bekçi - Piri Hasan Hüseyin Efendimiz
4.Hizmet Salmani Faris
5.Hizmet Farraş - Seyldil Farraç
6.Hizmet Seccade - Cebrail Emin
7.Hizmet Sofra - Kanberi Gülami
8.Hizmet Zakir - Aşık Piri İmam Zeynel Abdulsemet
9.Hizmet Çırak - Cabürül Ensar
10.Hizmet Kurbana - Emür Meryem
11.Hizmet - Sakka Suyu Piri İmam Hüseyin
12.Hizmet Semah - Kırklar Semahı
(12 Hizmet Hacı Bektaş evlatlarından Ali Rıza Ulusoy dan alınmıştır.)

Not 1: Edip alan Niksar'ın Kuycak köyünden Hüseyin oğlu Sabri Yıldı-m'dan derlendi.
Not 2: Marifetle hakikat devri arasında 12 Hizmeti yürütecek bilinçli rehberler azaldı; daha da azala bilir. Amma tükenmez hizmet yürütecek zatlann on iki hizmeti dürüst yörütmeleri için pirim AiiRıza'dan alınan bu hizmet sıralamasını Ehli Bey iti sevenlere lazım olur diye kitaba koydum Mazlum Hüseyin Hünkan Enbiya Cümlemize Himmet Etsin Derken bizlerden de hizmet bekler.
(1989) Sevgilerimle Sema-i Baba

1. HİZMET: El suyu konacak.
Okunacak Dua:
Desturu Pir, Bismillahirrahmanirrahim, Ben gülani hanedanım, Etmeden adüdan hayfu pek, Çun bu hizmet bize ustazdır, Kırklar içinde Selmani Pak, Ber cemali Muhammed Kemali Hasan, Hüseyin, Ali'yi Bi-landara selavat.

2. HİZMET: Ferraş;
Hizmetçi 3 defa Ya Allah, Ya Muhammet, Ya Ali deyip meydana 3 defa çalacak ve şu duayı okuyacak.
Hamdurullah Pirimiz ol Hz. Bektaşidir, Ustamız Kırklar içinde Seyyidi Ferraşidir. Selavat verilecek.

3. HİZMET: Seccade;
Seccadeyi dürülü olarak el üstünde tutup şu duayı oku: Desturu Pir,
Seccade aldım destime,
Haktan hidayet isterim cümle Merdani Hüdadan,
Fethi nustret isterim,
Mahasıl döşenmeye,
İzni icazet isterim,
Mürşidi Rahi tarikattan İnayet isterim.

Selavat verilecek.

Not: Seccadenin 4 köşesine ve ortasına niyaz edip duaya durulacak.

4. HİZMET: Kurban Tekbiri
Dede lafeta illa Ali la Seyfe illa Zülfükar der Bir düvaz okur ve tekbire başlanır

Desturu pir bismillahlrrahmanirrahim

İsmaili Zebulullah Muhammedi Habubullah
Ali sırrıazamatullah Caferi mansupupak
Havayı Haziran Kabulü Kurban kabliyatı kurban
Tüyü cebrail ceari İsmail imanı İbrahim
Peyiği Sultan sahibi celil tekbiri bıçak

Tekbir edelim kurbana Allahu ekber Allahu ekber
Le ilaha illallahı vallahi ekber
Allahu ekber velillahı ilham

Bu tekbir üç defa tekrarlanır
Dede dua eder canlar allah allah der

Aşıklar üç düvaz okur tekrar dua olur Kurban tekbirleme işi biter
12 HİZMETİN DEVAMI GÖRÜLÜP SORULMAK
Dede görgüye geçecek canlara derki yıllık görgüye Geçeceksiniz herkes niyet etsin abdesini alsın Ve ceket çoraplar çıkarılıp seccadenin üzerine geçsin Seccadedin dört köşesine ve ortasına niyaz eyleyin der

Her can talip eşiyle peşiyle meydanda ayak üstü durur Küçükler büyüklere niyaz eder Talib bilirse şu sözlerle dile gelir

Desturu pir bismillahirrahmanirrahim

Allah Allah canı dilden geldik evliya erkanına
Hamdülillah hamdolsun el bağlayıp Durduk pirimin divanına
kusurum çoktur eleman eleman Sığınıp geldim lütfü ihsanına
Canım kurban malım tercüman bu yolda pirimin fermanına

Deyip hazır olduğunu bildirir bunu talip bilmiyorsa dede söyler

Dede derki talib salındığın mansurun darı
Geldiğin hakkın didarı
meydan Ali'nin yol oniki imamın
Dem gözlekcinin höküm pirin eşgola

der

Dardakiler secdeye iner başlarını kaldırmazlar Ve dede sorar
Geçtiğiniz mansur darındasınız
Kırklar meydanında hazreti Hüseyin Hünkar yolundasınız
Ne gördünüz ne işittiniz?
Talip şöyle cevap verir
Hak gördük hak işittik er gördük meydana geçtik Allah Allah
eyvallah
Dede şöyle der hak Taala cesedinize can verdi Kalbinize ilham verdi diliniz mürşüd çeneniz talip Dilli başlısın diz gel doğru söyle der Talip diz üstü durur dede yıllık talgununu verir

Talip elinle koymadığını alma
gözünle görmediğini söyleme
Kin kibir buğuz garez gütme
nefsine ağır geleni kimseye yapma
Doğru gel dost gönlünü incitme
gönül Kâbeyi beytullahtır

Dede dört kapı kırk makam hakmı
der talip eyvallah der Şeriat tarikat marifet hakikat
insan vücudu dört duvara benzer
Birinci kapıdan şerrini at
rehberden sattım sufatını öğren
Tarikata layık ol onyedi nefsini kendine esir et
Marifet kapısından yetiş
dördüncü makama layık ol hakikatte Muhammet Ali Kavline gir musahip tut der Eline beline diline sahib ol der

Talip üç gün medet mürvet yedi gün hıdır ellez 48 perşembe 9 gün ramazan 12 gün mahi muharrem hakmı der talip Eyvallah der dede cemata derki bu görgüdeki canlarda Alacağı olan hakkını talab etsin bu canlar görgüye layıkmı Meydana attığınız erenlerin sakladığnızın vabalı size der Hakkı olan var ise verilir küsülüsü var ise barıştırılır Dede dualarını eder sağ eliyle Ya Allah Ya Muhammet Ya Ali Deyip pençelerini vurur niyaza görgüye dua olunur görgüde biter

5. HİZMET: Çırak uyarmak;
Hizmetçi çırağı meydana kor. Bilirse Allahü nuru semavati Kur'an-ı okur. Bilmiyorsa kibriti yakar.
Selamullah Ala Nuru muhammet Mustafa, Selamullâh Ala Nuru Aliyyel Mürtaza, Selamullah Ala Nuru Zamanın İmamı Kutbül Enbiya Muhammed Feyzullah. deyip şu duayı okur. (Ayak üstü)

Allah Allah çün çırağı Fahri uyandırdık
Ol muhammed Mustafa'nın aşkına
Sakıyel Kevser Aliyyel Mürteza'nın aşkına
Hem Hatice Fatıma hayran nisanın aşkına
Şah Hasanı hem Hüseyni Kerbelanın aşkına

İmam Zeynel Ali aba hem Muhammed Bakırı
Nesli paki Mürteza Caferi sadık İmamı Rahnumanın aşkına
Musai Kazıma Rıza Şah Taki ve Naki
hem Hasanül Askeri ol Muhammed Mehdli Sahip livanın aşkına

Ey Virani Pirimiz Üstadımız Hacı Bektaşi Veli'nin aşkına
Haşredek yanıp yakılan aşıkanın aşkına

Seyyidim Saadet Mahubbin Saadet
Hulasayı Mevcudet Alemi Sırrı Velhasiyet
Muhammed Mustafa'ya salevat

Selavat verilecek. Çırağı Rüşan
Fahri devrüşan
Yetişe Şahi Merdan
Selavat verilecek. (Dede dua eder)
6. HİZMET: Sakka Suyu
Bir tas suyu alıp dedenin önüne götürülür. Dede duasını eder hizmetçi su elinde ayak üstü meydanda şu ayeti okur.
Veceenna minel mai külli şeyyin kayyum
Allahümme ecelahü şifain külli daim
Selamullah alanuri imam hüseyin ve ala imam
Hüseyin ve evladı katli imam HÜSEYİN
(Bunu söylerken bir ayak değiştirerek yer değiştirmek gerekir) ve şu mersiye okunur:

Nutfine muhtacız her dem eyle derman ya İmam Hüseyin
Derdimiz dermanı senden eyle derman ya Hüseyin
Gayrıya muhtacı gılma aşıkhanı elaman
Sen medet kıl bizlere her vakit her an ya Hüseyin
Satharan lanet olsun ol güruhu zallekin
Sen şahi susuz şehit kıldı onlara atduşan ya Hüseyin
Aşkın ile vermek için bir katre su aldım ele
Aşkın ile içene kıl abu hayat ya Hüseyin
Çaresiz koyma bizleri darında lütfine mashar et
du cihande ver muradımız derim sakka
İmam Hasan Şah HÜSEYİN
Şefatullah imam Hasan ya HÜSEYİN
(Bundan sonra dededen başlayarak)

AŞKOLSUN İÇENLERE RAHMETTİR GERÇEKLERE diyerek içilecek ve bir miktarda geride bulunan canlara eyle şefaat katresinden düşene diyerek serpilir.
(Bu arada Aşık veya Dede sazsız bir mersiye okur). Ve hizmetçi Sakka suyu elinde ayak üstü avaz ile şu duayı okur.

Ver muradımız ilahi Mustafa'nın aşkına
Sakiyel kevser aliyel mürtazanın aşkına
Geç hatamızdan medet affet günahı cürmümüz
Hem Hatice hem Fatıma hayran nisanın aşkına
Çaresiz koyma bizleri darında lütfine mashar et
Şah Hasanı Hüseyni kerbelanın aşkına
Haşri kılmalı serde Ali Ahmet iyle bizleri
İmam Zeynel, imam Bakır, İmam Cafer aşkına
Bizlere gösterme azabı duzsakın eleman
Musa kazım İmam Rıza Şah taki Benagı pir sefanın aşkına
Ya ilahi ya ilahi kılma mahrum eyle şat
Hem Hasan ol Askeri mehdiyi sahip liranın aşkına.
Ey Verami pirimiz üstazımız Hacı Bektaşi Veli
Piri piranın aşkına
Gönlünü güllü yar edip Ali abanın Aşkına
Bercemali Muhammed Kemali Hasan Hüseyin
Aliyi Bilandara Selavat
Dede dua eder. Hizmetçi şu ayeti okur.(Avazsız)
Alt 04-17-2009, 14:40   #9
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

Seyyidim Saadet Muhubbim Saadet
Hülasai mevcudet
Alemi sırrı velhasiyet

der. Zahir batın cem erenlerinin cemaline aşk olsun deyip Bercamalıyı okuyup dede dua eder. Tasta kalan Sakka suyu kurban kazanına gönderilir. (Hizmetçinin işi burada biter.)dede 2 nci namazı kıldırır.
Bu hizmetten sonra Aşık mehraçlamayı okur. Kırklar Semahi edilir. Cem birliğine dua edilir, lokma yenir. Oturan duran duası olur. 12. hizmet tamamlanır.

Cismine hayat erişti ismini zikredeli
Tahave yasin Muhammet inna fetahna Ali
Aşkıle meydana girip namusu terk edeii
Tahave yasin Muhammet inna fetahna Ali
Kutübü Devran Balım Sultan Hacı Bektaşi Veli

Erbabı Kamilden Erişen mürşütden beyatlanır
Eşşiğine yüz sürenler her cefaya katlanır
Canı dilden zikredenin imanı kuvvetlenir
Taha ve yasin Muhammet inna fetahna Ali

Cemali nuru Şahi Merdan hem oynar hem oynatır
Cemali nuru fazlı yezdan hem söyler hem söyletir
Mürşütden dersini alan hem dinler hem dinletir
Taha ve Yasin Muhammet inna fetahna Ali

Nokta! Nuru nübüvvet senden oldu aşikar
Sureyi heleta şanına endi Düldül Kanber Şahsüvar
İmam Hasan Hüseyinin atası cetdi Muhammet Haydar

İmam Zeynel Ali Eba Bakırın kurbanıyam
İmam Cafer rahinde nem döker giryanıyam
Musai Kâzım Rızanın baş açık üryanıyam

Tagi Benagi Askeri sensin Muhammet Mehdiyi Ali
Kanberisin Balım Sultan Kızıl Deli
Evel sensin ahir sensin Pir Hacı Bektaşi Veil

Not: Bu kıymetli düvaı hangi Aşığa alt olduğu bilinmemektedir. Eser İlgi çekici olduğundan kayıp olmasın diye kitaba koydum. Eser bendeniz Sema-I'ye alt değildir.
Doğruda Benlik yok Allah Eyvallah
İlim hırsızını atfetmez Allah
Bunu farkedentn gönlü Beytullah
100 blnkere devah etsen az gelir
SEMAİ

KURANIMIZ BİR

Canım kardeş birlik beraber olak
Allahımız birdir Kur'anımız bir
İslam aleminde ikilik olmaz

Evladı Resulü sever mümünler
Hilafet devası değil bu günler
Selavatı Şerifte hak birsin derler

Adem babamızdır Havva anamız
Albayrakta nişanedir İslam kanımız
SEMAİ'M der hak MUHAMMET dinimiz

KAFİLEYİZ BİZ

Biz aşıklar aşk atıyla gezeriz
Yediden yetmişe kafileyiz biz
Deyimleri kalp defterden yazarız
Bir gizli varlığız defineyiz biz

Hakikat şehrinde birliğimiz var
Güruhu Naciyle yarlığımız var
Eriz erkişiyiz erliğimiz var
İnsan fabrikası makineyiz biz

İnsan var eyliyor imalatımız
Mevlaya akraba Kemalıtımız
Aliaha benziyor sat sufatımız
Varlık Celilindir bahaneyiz biz

Adem allah değil allah ademde
Ademde değilse araki kimde
Bulursun kardeşim ara sen sende
Böyle bir varlığız daha neyiz biz

KUL SEMAİ'M sözden hisse kaparız
Rıza pazarından alır satarız
Ray ortası mezar bulur yatarız
Rahim deryasında şahaneyiz biz

Not: Değerli okuyucularım bu eserin açıklamasını bildiğimiz kadarıyla yapmassak Sema-i çok ileri gitti diyeceksiniz Esereni tasnifi ilk dörtlük aşka düşen her İnsan aşıktır gerçek erbabı kamil kişi 7 yaşında olsa bile erbabı kamildir bir insan bir alemdir gizli hazinedir İkinci 4 lük ise gürufü naclye varlığımız ruhtur erklşl İlk doğuran canlı İnsan imalatçısı fabrikadır. 3 cü, adem kalıt» nı yapmak için görev alan melekler yarap bi insan kalıbı nasıl olacak dediklerinde cenabı allah bana bakarak yapın demesi kalıba nurundan nur verip güzelleştirmesi ruhundan ruh verip konuşturması aşkından AŞK verip hareket edip yörütmesi insan varlığ, hakkındır ve insan mekanı münazahtır. Ruh cesetten çıkınca neden ürkeklik geliyor ki hak nuru hak ruhu aşkı aslına gidiyor ya anla İşte RIZA PAZARINI ray ortasındaki mekanda arifler açıklasın ŞİFRE ANLAYAN ANLATMAYANA ANLATSIN.

BOŞ GELİR GİDER

Evladı Resüla beli demeyen
İbadet evine boş gelir gider
Hakikatin küntü kenzin bilmeyen
Bir hayal peşinde düş gelir gider

Hakikatin esrarını bilmeyen
Erbabı kamilden dersin almayan
Gönlü engin olup türap olmayan
Bir gıda vermeyen taş gelir gider

MÜRŞÜT bir deryadır körlere nihan
Nefsini öldüren olur pehlivan
Anka yükseklerde uçarsa her an
Aslı didar görmez kuş gelir gider

Kırklar meclisinde engür ezenler
Seni takip eder sırda gezenler
Sürü sahibi sütsüzlerden bezerler
Sürüde olsada coş gelir gider

KUL SEMAİ'M yeter sözü uzatma
Sarrafı bulmadan mücevher satma
Hak aldanmaz sakın kendin aldatma
Bu meydanda nice BAŞ gelir gider

BÜYÜK TÜRK DÜŞÜNÜRÜ HACI BEKTAŞİ VELİ

Bektaşi Veli şenlikleri Anma Törenleri Hacı Bektaş Trizm Derneğinin Hacı Bektaş Kaymakamlığının Müze Müdürlüğünün Belediye Başkanlığının çalışmalarıyla 1965'den 1986'ya kadar yapılmakta Türk halkına özgürlüğü kadın erkek eşit hak tanımasına Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşuna büyük katkıları olan HACI BEKTAŞİ VELİ her yıl 16 Ağustosta anılmakta 1981'de bu törene AŞIK KUL SEMAİ sazıyla sözüyle davetli o tarihin Hacı Bektaş Kaymakamı sayın CEMAL ERDEM'den Semaiye gelen davetiye şöyle idi: "Sayın aşık sizi tavsiye ettiler 1981 yılı ATATÜRKÜN 100. DOĞUM yılı Hacı Bektaşi Veli ile Atatürkün devrimlerini dile getiren ikisini içerisine alan tarihi bir eserle törene davetlisin" mektubunu İhsan Ulusoy efendimiz ge tirdi iki gün hakka yalvardım. Üçüncü gece saat 2'de kalktım tecallada bulundum ya hak eser mal dükkan senin ben tezgahtarım bana bu tarihi eseri söy-letmeyi kısmet eyle diye niyazda bulundum aşıklara tavsiyem şu olsun HACI BEYTAŞİ VELİYİ sadece bir tarikat piri kerametiyle meti senasını yapmak yeterli değildir. Hacı Bektaşi Veli ileriye dönük sosyal içerikli devlet adamıdır devrimci eşitçi bir ulu zattır. Bir alim ve bir aşık güneşi met etse ziyası artmaz aleyhine söz söylese önüne bulut gelmez ermiş kişileri metetmek buna benzer.

BİRİ HACI BEKTAŞ BİRİ ATATÜRK

Türk halkına özgürlüğü getiren Biri
Hacı Bektaş biri Atatürk
Devrim yapıp özgürlüğe vetiren
Biri Hacı Bektaş biri Atatürk

Latince farsçaya karşı duranlar
Pir Sultan Yunuslar Karacaoğlanlar
Türk Halkına Türkçe okul kuranlar

Harf devrimi kadın erkek haklan
Düşman paylaşmıştı bu toprakları
Birlik olup elde eden hakları

700 yıl evvel Bektaşi Veli
Atatürkün kutlandı 100 cü yılı
Birisi MUSTAFA BİRİSİ ALİ

Samsun Tokat Sivastaki yurttaşa
KonGreler yapıp koştu dadaşa
Anadoludan geldi Hacı Bektaşa

Cemalettin Çelebiyle görüşen
Birlik olup millet meclisin açan
Zahir batın birbirine danışan
Evladı Hacı Bektaş biri Atatürk

EY SEMAİ ordu millet var olsun
Bacı kardeş kucaklaşıp yar olsun
Selam salmış Türk milleti bir olsun
BİRİ HACI BEKTAŞ BİRİ ATATÜRK
Alt 04-17-2009, 14:40   #10
Rehber
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

YÖN VERENDİR HACI BEKTAŞİ VELİ

700 yıl evvel dünya halkına
Ahi Evranlara Mevlanalara
Ün verendir Hacı Bektaşi Veli

Şemsi Mevlanaya Bektaş gönderdi
Hazreti Şems Mevlanaya ders verdi
Mevlana uyandı pervane döndü
Dönderendir Hacı Bektaşi Veli

Uçak güvencine benzer uçunca
Hünkar at kayaya örnek binince
Cansız yörür deyip asırlar önce
Bildirendir Hacı Bektaşi Veli

Koca Yunus gelmiş buğday almaya
Karar kılmış bu dergâhta kalmaya
Yunusu Taptıktan himmet almaya
Gönderendir Hacı Bektaşi Veli

Yunus Emre bu dergâhta çok kaldı
Cok hizmet eyledi çok himmet aldı
SEMAİ'M Yunusa sahip çoğaldı
Ün verendir HACI BEKTAŞİ VELİ

Not: Sayın okuyucularım bu güne dek Bektaşi şairleri eserlerinde hepten Hacı Eiektaşi Velinin bir tarikat piri olduğunu keramet alimi urum erlerine yeşil elinden kısmet verdiğini deyişlerinde hayli hünkann metni senasını yapmışlar gayet tabi ki hünkar buna layıktır derken hünkann bir Osmanlı Devletinin kurulmasında öncülük ettiğini 700 yıl evvel Türkçe okullar açtığını at kayaya binip zaman gelip bu cansız yörür güvencin donunda gelip gün gelecek bu insanlar kuş gibi uçacak diye dünya Insanlanna 700 yıl evvel yön veren Hacı Bektaşi Veliyi eserleriyle dile getirmeyen aşıktan uyarıyorum. HACI BEKTAŞİ VELİ sadece bir tarikat piri değildir bir türk filozofu Urum d'ryannm Türkçeleşmesinde öncülük eden bir türk büyüğüdür. Harf devrimi kadın erkek eşittir diyen insanlara faydalı yön veren bir DEVRİMCİDİR. İşte AŞIK SEMAİ'nin yukardaki 1984'de HACI BEKTAŞ VELİ'yi anma ma töreninde 16 aşık arasında birincilik eseri jürü tarafından takdirle örnek bir eserdir.

AHUZARA DÜŞERSİN

Piri inkar etme hakla hak isen
Bir dert gelir ahu zara düşersin
Pirlik mevkisine sakın göz dikme
Suyu kesik bir pınara düşersin

Gel aldanma bu nefisin fendine
Sular bile bak akıyor engine
Gel yaklaşma değirmenin bendine
Parçan kalmaz bir dönere düşersin

Allah Allah ol demedi kuluna
Benliğinden geçen gider yoluna
Yoksa bir gün uğrar tufan yeline
Alır gider bir kenara düşersin

Firavunda Allahlık iddia etti
Sen nesinki cennet cehennem yaptı
Hışım deryasına gargolup gitti
Sende bir gün bir hazara düşersin

Aşk ehline denmez kar gibi gibi
Yüze gülme sadık yar gibi gibi
Zehir saçıyorsun mar gibi gibi
Müşterisiz bir pazara düşersin

Nefis seni çeker çeker götürür
Dalga vurur bir deryaya batırır
Vaden yeter bir mezara yatırır
Yılan çiyan bir mezara düşersin

Zalimlik edipte mazlumum deme
HÜNKARIN neslini inkar eyleme
Hak lokması diye çiğ etler yeme
SEMAİ'M der bir gün nara düşersin

GELENLER HOŞ GELDİNİZ

Divan

İkrar verenler ezelden hem Muhammet Ali'ye
Ehli Beyte ikrarını verenler hoş geldiniz
Özgürlük temelin atan Hacı Bektaş Veliye
Bacı kardeş törenine gelenler hoş geldiniz

Yurdun dört bir yöresinden dergâhı arzulayıp
Bu dergâha yüzlerini sürenler hoş geldiniz

Çilanede delik taştan geçmeden zemzem içme
Hünkar eşit hak tanımış insansan insan seçme
Dergahı Ulu Beytullah Hünkar deybte geçme
Gönül Dergahında Hacı olanlar hoş geldiniz

Kul Sema-i'm yol olayım pire aşkla gelene
Birlik olup her konuda derde deva bulana
Hizmet edip himmet alıp boş kabını dolana
Bu sırrı esrara eren erenler hoş geldiniz
Hacı Bektaş törenine gelenler hoş geldiniz

ŞU DÜNYADAN BOŞ BOŞUNA DÖNEMEM

Hak emriyle şu dünyaya gelince
"Şu dünyadan boş boşuna dönemem
Vade yetip ömür temam olunca
Şu dünyadan boş boşuna dönemem

Aklım erdi Ehli Beyte hak dedim
Aşkın küresine batınca girdim
12 kez dergâhına yüz sürdüm

Kah Muhammet dedim gahide Ali
Gahi Balım Sultan kah Kızıl Deli
Hüvvel evvel ahir Bektaşi Veli

Aşka düştüm aşk sazın ele aldım
Eller kıza ben pire aşık oldum
Zemheride sazla dağlarda kaldım

Can gözüm açılıp cemal göreyim
Niyetim ölmeden evvel öleyim
Himmet şahım sermayeli geleyim

Asla ayırmadım ellerden eri
Gerçeğe hak dedim eyledim kari
Mecbur tutuyorum hazreti piri

Ehli Beyit için çokça ağladım
Göz yaşımla ahret yüküm tayladım
Umudumu Şah Hüseyne bağladım

Ehli Beyit seveni hiç unutmaz
Hizmet eyle dergâhtan mahrum etmez
Sevenler sevilir onlar boş gitmez

Dükkan senin dezgah senin mal senin
Ceset senin bu can senin hal senin
Mekanınya bu Sema-i Kul senin
Men beşerim yoksa razı olamam

gel gel

Adem oğlu iu dünyaya gelmişsin
Bir ulu dergaha bir didara gel
Dost gülü hoş kokar bunu duymuşsun
Gül koklayım dersen bir zare gel gel

Hünkarın bağında gül olam dersen
Haliyle halleşip HAL olam dersen
Bir zerrecik alıp göl olam dersen
Uğra ser çeşmeye pınara gel gel

Ser çeşmemiz Hacı Bektaşi Veli
124 bin nebi eveli
Hem Muhammet hem Hüseyin hem Ali
Muhatesullah olan Hünkara gel gel

İnsanlığın felsefesini veren
Cansız duvar yerli kayalar süren
Cansız vasıtaya ibret gösteren
Hikmetullah olan seddara gel gel

Denizler boya olsa avaçlar kalem
Hünkarın vasfını yazmaz vesselam
Kul Sema-i arar isen ölümsüz alem
Hacı Bektaş Veli haydara gel gel

Not: Bu gel gel deyişini aşık Sema-i 16-8- 1972'de Hacı Bektaşi Veliyi anma töreninde güzelleştirme demeği birde Hünkara sesleniş yanşması ödülü olarak programa koymuştu. Bu yarışmaya bir çok Aşık katılmıştı; Aşık Hüdai Kul Sema-i, Aşık Selmani, Aşık Söyleri, Aşık Fezai ozanlar üç gün yanşma yaptılar neticede Hacı Bektaşi Veliye sesleniş birinciliğini gel gel deyişiyle Kul Sema-iye verildi. Jüri heyeti Aşık Veysel, Aşık Daimi var iki Sema-i'nin madalyası 12 köşeli Hacı Bektaş mucizeli taşından idi. Nevşehir Valisi Sema-i'nin madalyasını takmış idi.

YİRMİNCİ ASIRDA TOKAT İLİNDE
20. asırda Tokat ilinde
Aşka gelip sazın çalan Aşıklar
1950-80 yılında
Sazı ile bize gelen Aşıklar

Şu Karabalçıklı Nuri Gülami
Hakikatde ürfaniydi Kelamı
İmam irizadan adlık ilhamı
Hizmet edip himmet alan Aşıklar

Hıcıp Taşkırandan Eyüp Bakiri
Keman çalıp savunurdu fakiri
1984'de ahiri
Gahi gidip gahi gelen Aşıklar

Yüce Pınardanda Sadık Doğanay
Bir pençe atardı görseydiniz vay
Aşık Remzaniyi şehitlerden say
Diyari gurbette ölen Aşıklar

Yenice Köydende Aşık Söyleri
Huylarıma hoş gelirdi huyları
Sazı ile çok dolandı köyleri
Leyla deyip mevla bulan aşıklar

Kervan Sarayından Aşık Nurullah
Nesli Hubuyara Allah Eyvallah
Aşıkların eserlerin inşallah
Bastıracak kıymet bilen Aşıklar

Çaylıdan çağlardı kadir sazıyla
Dergaha pirine bağlı özüyle
Koca Hubuyara naz niyazıyla
Canın serin feda kılan Aşıklar

Mustafa Fezai Turhallı idi
Çok çaldık Çağırdık bir halli idi
Bir yol Konya birde dergâha geldi
Bazı deryalara dalan Aşıklar

Hamza Gerçeğide yanıma geldi
İlk sazı dersini bizlerden aldı
Can gözü açıldı sazını çaldı
Beş kişiydi dersin alan Aşıklar

Hüseyin Hulusi aşk yoldaşımdı
Dört sene habersiz gurbette kaldı
27 sene dertle deryaya daldı
Dert içinde derman bulan Aşıklar

Şah Kalender nesli Aşık Zekai
Beytullah misali hem gönlü evi
Cemal efendimdir canda cenanı
Pirinden desturun alan Aşıklar

Hasan Turabinin yanıktı sesi
Erenler yolunda çoktu hevesi
Bir bülbül namesi yanık namasi
Mekanı münezzah olan Aşıklar

Dost Ali Dedeoğlu Hıdır Aptallı
Vücudu gemiydi gönlü kaptanlı
Sofrası açıktı bizle saz çaldı
Rahman çeşmesinden dolan aşıklar

Aşıklara Nevruza hizmet eylerdi
O da coşa gelip hemen söylerdi
Aşıklarla dergâh yolun boylardı
Onu anaları bilen aşıklar

Hasan Selmaniyle verdik başbaşa
Kars Erzurum aşıklarla yarışa
Konya'ya çok yere hep koşa koşa
Bizle yarıştılar gelen aşıklar

İkimizde özü pire bağladık
Basın yazdı birincilikler aldık
Tereteye çokta bantalar doldurduk
Şimdi oldu hepsi yalan aşıklar

Aşık Ahmet Özcan ustaydı bize
Bektaş yaylasında karıştı söze
Bektaş ise bize bekirse size
Bu sözle yaylayı alan aşıklar

Aşık Aydın Ali sözün çekmezdi
Kim olsa haksıza boyun bükmezdi
Kul Aşurda boşa göz yaş dökmezdi
Göz yaşla boş kabın dolan aşıklar

Mehmet DağdeViren hem Ali Rıza
Aşık Adil Yaman vururda saza
Üçü şairane düşerdi naza
Bazıda naz ehli olan aşıklar

Kul Sema-im 20 aşık söyledim
Aşka gelip ummanları boyladım
Hünkar dükkanında tezgahtar idim
Selam Bizden sonra gelen aşıklar

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil