Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Üye Arşivi

Üye Arşivi bu konu basliğinda üyelerimizin alevilik üzerine yapmıs oldugu arastırmaları yayınlayarak bir arşiv olusturacağız. alıntılar yayınlanmayacak ve yorum yazılmayacak. üyeler yazının eklenmesini yönetimden isteyecek...

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 09-27-2008, 19:59   #1
Kul Seyyid
Can
Qızılbaş
Kullanıcı Profili

Kul Seyyid - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 17
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi : Kul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of light
İletişim
Arrow Bu Aşkın Deryası (1)

Bu Aşkın Deryası Bahr-i Ummandır (1)

Gerçek Erenler demine: HÛ ( O )

Tenden sual etme ten kuru tendir
Can onun içinde gevheri kandır
Bu ilmin deryası bahr-i umandır
Sırrı kal oldukça sırdan gelirem

Pir Kul Nesimî

Alevîlik öğretisinin bir derya olduğu, altı boş bir kabul değildir. Bunun –takdir edersiniz ki- ispatlı bir altyapısı vardır. Bu açıdan bakıldığında Alevîlik öğretisini hiçbir dinin içinde göremeyiz, görmemeliyiz. Prof. Dr. İ. Melikoff’unda dediği gibi bu öğreti dinler üstüdür.
Alevîlik öğretisi –doğal yada zorla- yüzyıllardan beri asimilasyona, tahribata; Alevîler, kıyımlara, iftiralara, horlanmalara maruz kalmıştır. İşte tüm bu olumsuzluklar içinde Alevilik öğretisini anlama, yorumlamada çaba sarf edilirken bu şartların ona zorla yüklediği misyonda dikkate alınmalıdır. Alevîlik-Alevî “yol cümleden uludur” diyerek yolu ayakta tutabilmek, gelecek nesillere aktarabilmek için çeşitli ZAHİRÎ kisvelere bürünmüştür. İslam için uyguladığı bu zahiri kisveleri, zamanında Hıristiyanlık içinde uygulamıştır.

Bahr-i Umman:

Biz aşığız ne söylesek
Sözümüzde yalan olmaz
Sır içinde sır saklarız
Hiç kimseye âyân olmaz.

Gubarî

Evet. Pirler sır içinde sır saklar ve bu sırlar kimseye açık seçik değildir. Zamanı geldiğinde ehillere devredilmeyi beklerler. Lakin akıl ise boş durmaz. Bazı ayrıntıları görebilir. Her canın bilmesi gereken şudur:
Alevîlikte görünen, yaşanılan şeyler dışında bir de görünmeyen ve sadece ehillere verilen gizli bilgiler var. Bu bilgiler canlılık, insan, evren, dünya, Aleviliğin doğuşu, evreleri, gerçek tarihi gibi sırlardır.
Bizim şeriat kapısı ehli yani bel oğlu olarak yaşadığımız tamamen bir rüyadır.Bu rüya kemalete kadar devam eder. Bu sırada da insan tekamül sürecinde kendini geliştirmeye devam eder. Bu süreçte her Alevî’nin şunu çok çok iyi bilmesi gerekir:
“Bu bir rüya, bahr-i ummanın bir damlasında meşk hali. Kemalete evrilene dek.”

Alevîlik öğretim sistemi olan 4 kapı 40 makamın ilk 20 makamı, yani şeriat ve tarikat kapıları Zahirî; son 20 makamı, yani marifet ve hakikat, ise tamamen batınî bilgilerden oluşur.Tarikat kapısında başlayan Alevîlik yavaş yavaş İslamî ilahiyattan azade olur. Marifet ve Hakikat kapılarında ise İslam tamamen terk edilir. İslam sadece şeriat kapısında yaşanır. İkrar verip yola giren Alevî direkt Tarikat kapısına geçmiş olur. Ve kısa bir süre sonra İslami kurallardan azad olur. Marifette ise tamamen bırakır. Bu erkâna göredir.
Bu tarikat kapısında başlayan bilinçsel tekamül 40. Makama kadar ortalama 30-40 yıldır.Bu anlamda düşündüğünüzde Alevîlik gerçektende bir okyanus yani ummandır. Sırlarda, bilinçlenmede bir ömür devam eder. 40. Makam ehilliğine ulaştığınızda Yunus gibi;

Derviş adın edindim
Derviş donun donandım
Yola baktım utandım
Her işim yanlış benim

Yani Dervişlik makamına ulaşınca, dervişlik elbisesini giyince yola, geçmişe, geldiğim ana baktım meğerse her işim yanlışmış, hataymış dersiniz ve sonucunda şöyle dersiniz:

Unuttum din ü diyanet kalktı benden
Bu ne mezhepdürür dinden içeru

Yani: din ile diyaneti bıraktım, unuttum artık, bu nasıl bir yoldur din içinde kendini ifade eden…. Ama aslında din ile diyanetle alakası olmayan!!!

Yunus yola geçmişe bakım utanırken, din diyaneti unuturken, Pir Sultan ise bu durumda yerinde duramaz ve şöyle der:

Coşma deli gönül coşma
Coşupta kazandan taşma
Üç yüz altmış altı çeşme
Serçeşmenin gölü benim

366 yine Aleviliğin doğuş kabulü ile ilgili bir kabuldür. Göl ve kazan bütünleri anlatılanın yardımcı öğeleridir.

Hakk-el Aşk ve Ene’l Aşk yahut Aşık ile Maşuk:

Alevîlik aşık adamın işidir. Sadece Aşık değil maşuğun arzusudur da. Alevîlik öğretisi tüm binasını aşk, sevgi, sevi, evîn üzerine kurmuştur. Bunun içinde ben-biz gibi kula mürit dememiş talip demiştir. Çünkü reşit veya sizin kendinizi reşit hissettiğiniz yaşa gelince öz ve hür iradenizle ben bu yola talibim diyerek, kuralları, erkanı uygulamaya hazırım dediğiniz ana kadar bekler. Sizi illa yola gireceksin diye zorlamaz talibini, talip olunmasını bekleyecek kadar onurludur. Talibi olacak cana baskı yapmaz. Dergahını semaya diker, bağrını, aşkını, gönlünü açar, hazinesini serer can’ını bekler. Can’ından da bir arzusu vardır:

Şimdi bizim aramıza
Yola boynun veren gelsin
İkrar ile pire varıp
Hakikatı gören gelsin

Kişi halden anlayınca
Hakikatı dinleyince
Üstüne yol uğrayınca
Ayrılmayıp duran gelsin

Pir Sultan’ım çelebiye
Eyvallahım var Veliye
Yol oğluna yol diliyle
Yolun sırrın soran gelsin
Pîr Sultan Abdal

Dedik Alevîlik aşk işidir, gönül işidir. Gönül eri talip bekler. Bunun için bekler. Kimseyi doğuştan kurallara tabi tutan bir öğreti değildir. Doğuştan gelen dogmalarda bulamazsınız kendinizi. Tüm bu yapı Ene’l Aşkın mekanı olan gönülle işlenir ve sağlam kalır.

Tüm pareler aşk ile örülüdür. 1’ den 40’a kadar, baştan sona…

Canan bizim canımızdır
Teni bizim tenimizdir
Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız

Diyen bir güruh Enel Aşkın bireyleridir. Tüm yaşam pratiklerini pirlerinin adına yaraşır biçimde sevi üzerine kurmalıdır. Bu yol ham değil olgunların, kamillerin, erenlerin yoludur. Bu yola aşk ehli olunarak sahip çıkılır. Bu evren işte o zaman kamil insandan hareketle; kamil topluma tekamül eder. Tüm bunlardan dolayı Alevî Enel Aşk yani ben AŞK’ım demelidir, bunu da pratikte yapmalı, dil ile değil.

Bu mülkün sahibi Naciye Anadır yani Kadınlardır

Talip yolu ta ezelden kardeş bacıdır

Kardeş bacı tanımayan zehirden acıdı
r

Hasan Sanî

Pir Anadır hak meydanın baş tacı
İbrikçi, meydancı, süpürgeci bacı
Gözcü, kapıcı, meydan Güruh-u Naci
Naciye’den sır geldim
nurdayım erenler
Pir Nizar Daylemî

Alevîlik öğretisi tüm dini yapılardan farklı olarak KADIN-ATA kültüne dayanır. Bu bağlamda Ata-erkil değil; Ana-erkil bir yapıdadır. Bunun için bu yol kadınlarındır. Alevîlikte yaradılış hikayesi değil doğuş kabulü vardır. Bundan dolayı da kadının önemi bir kat daha artar.

Bu kadın etrafında dönen üstün özelliği üstad Haşim Kutlu şöyle anlatıyordu:

>>>
………… doğan ve doğuran, bağışlayan ve esirgeyen, besleyen ve büyüten, söyleyen ve söyleten, EVRENSEL YARATICI KADIN-ATA’DAN söz etmiş oluyordum. KADİM Kızılbaş yolağında ne soy, ne de boy BABAYA GÖRE DEĞİLDİR… KIZILBAŞLARIN BAŞLARI ANALARINA BAĞLIDIR. BABA ANCAK İKİNCİ DOĞUMLARINDA SÖZ KONUSU EDİLİR. İKİNCİ DOĞMA İKRARDAN GEÇMEKLE OLUR.
Erkek egemenliği ve onun şiddetle ördüğü yaşam tarzı, ne kadar inkarcı ve ne kadar yok sayıcı olursa olsun, bu coğrafya üzerinde oldukça derinlere kök salmış KADIN-ATA’ya ait kültür varlığını, inanç varlığını ortadan kaldıramamıştır. O BİR BİÇİMDE KENDİSİNE YAŞAM ALANI BULMUŞTUR. BUNUN EN KÖKLÜ YAŞADIĞI İNANÇ ALANI KIZILBAŞLIKTIR……<<< (*)

(*) Haşim Kutlu, Kızılbaş Alevîlikte Yol Erkân Meydan

Evet her şey bu kadar açık ve net. Bazı canların bunu bile yeni duyduğunu biliyorum. Devriyeyi, yaradılış reddini, doğuşu, ahret yalanını, güruh-u naci…… duydukları gibi.

Evet ne demiştim? Bu bir rüya. Alevîlik kendini gizler. Sır içinde sır saklar, hiç kimseye ayan olmaz. Bakar köre ise hiç olmaz. Bu yola neçe pirler, ulu erenler göz kırpmadan can verdi.
Ne için? O kadar basit midir can vermek canlarım? Değil inanın değil. Hep derim bu yol ene’l aşk diyebilene rüyadan kalkmayı öğretir ve papucunu ters giydirtir.

Üryan büryan gir o meydana can isen
Üç ANADAN yedi âlem rağma geldi bugün
Pir Nizar Daylemî

Bakın Haşim Kutlu ne diyor:

“ Kızılbaş yolunun batın yüzünde “YOL, ANADIR” baba ise erkândır. Ve Kızılbaş erkânınca YOL CÜMLEDEN ULUDUR.”

Yol ana, cümle erkândır. Yani kurallar ve erkek, … bilen bilir bilmeyen bilmez dedikleri işte. YOL (kadın) CÜMLEDEN ULUDUR. Zahirde yol Alevîlik, cümle bizler iken; Batında Yol kadın oluyor cümle erkân oluyor. KADIN ERKÂNDAN ÖNEMLİDİR. YANİ KADIN ERKEKTEN ULUDUR.

Bu mülkün sahibi Naciye Ana’dır. Kadınlardır. Pir Analardır. Necef çöllerine, yemen ellerine gitmeye gerek yok. Kadın atanın halkı bu topraklarda yaşadı. Hala yaşıyor ve yaşamaya devam edecek, dinlere, baskıya, zora, zorbaya rağmen.

Yol cümleden Uludur (Alevilik bizden; kadın, erkekten uludur)

Yol diliyle: Ene’l Hakk

Kul Seyyid - - - - - - - Sultan Sinemil

ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!

DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ
(Seyit Rıza)

Kul Seyyid isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post:
Amistofes (10-13-2010), equlibrium (09-27-2008), kızıl_can (09-28-2008), NervouS! (09-27-2008), İşcanbaba (09-28-2008)

Alt 09-27-2008, 21:09   #2
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgli Seeyit;
Eline sağlık,
İyi bir derleme,
Ancak hızlı bri giriş,
Daha insanlara, yani kendimize tarihin unutulmuş ezberlerini anlatamadık,
Kimdi, ANA Yolu anlatacağız,
Zor biri sürec,

Peki can, sohbet tadında devam edelim,
Canlar okuyor ancak , ne yorum yapıyor nede soru soruyor,
Biz sohbet usulu yapalım bu işi,
ben soruyum sen yaz, yani konuyu acalım,
Tabi bu konuda bilgisi olan, söylecek sözü olan, sorusu olan her can, her katılımcı yazıp, çize bilir.

1-
Alinti:
Alevîlik-Alevî “yol cümleden uludur
Derken, burda kadın ve erkek ayırımı varmı ki,?
yazının devamında
Alinti:
KADIN ERKÂNDAN ÖNEMLİDİR. YANİ KADIN ERKEKTEN ULUDUR.
Bunu yazmışsın,

ERKAN YOL dur, bildiğimiz kadarı ile,
Yol ulu ise, niye CAN lar bir ayırıma girer, erkek ,dişi diye,

Oysa, Hünkar,
Erkek dişi yoktur der, ve
Devamında ,her şeyin yerli yerinde olduğunu söyler,

Bunu biraz acalım,

Diğer bir konu ise;

Alinti:
“ Batında Yol kadın oluyor cümle erkân oluyor
Nasıl YOL kadın oluyor,
Bunun manası nedir, YOL a bir cinsellik katmanın manası nedir?

Sevgilerimle.

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
Kul Seyyid (09-28-2008)
Alt 09-28-2008, 13:06   #3
HasaN DAYI
Can
L^O^T^U^S
Kullanıcı Profili

HasaN DAYI - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 350
REP Seviyesi : HasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really nice
İletişim

sevgili işcanbaba nın mesajı otomatik olarak moderatör onayı istemiş. mesajı biraz geç yayınlandı.

NESİMİYEM
YÜZÜN BENİ
DERİM MEYDANDA
MEYDANDA

HasaN DAYI

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

ELİNE, BELİNE,
DİLİNE SAHİP OL.
HasaN DAYI isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to HasaN DAYI For This Useful Post:
İşcanbaba (09-28-2008)
Alt 09-28-2008, 13:24   #4
Kul Seyyid
Can
Qızılbaş
Kullanıcı Profili

Kul Seyyid - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 17
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi : Kul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of light
İletişim

Arkadaşlar burası arşiv bölümü. Onaylanması gerek yazılanların ve böylece fikir alış-verişi yavaşlayacaktır. Arşiv olduğu için lütfen:

Bu linkten devam edelim... Yazı zaten 1 ay önce yayımlanmıştı.

Aşk ile
Kul Seyyid isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
Alt 02-06-2010, 10:39   #5
NervouS!
Transylvania
Kullanıcı Profili

NervouS! - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 89
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 55
REP Puanı : 1419
REP Seviyesi : NervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud ofNervouS! has much to be proud of
İletişim

# TeşekkürLer.

"Bıraksın peşimizi kendi yüreğinin kabuğunda yaşayanlar!"
NervouS! isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil