![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Haberleri Güncel alevilik haberlerinin paylaşılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
|
arkadaşlar buğün bir arkadasımdan duyduğum bir haber karşısında epey şaşırdım. şaşırmamakta elde değildi tabiki.
yaklaşık 7-8 ay kadar önce köyüme (çorum/alaca/perçemköyü) gittiğimde sabah ezan sesiyle uyanmış ve çok şaşırmıstım. köydeki tam evmizin karşısında duran hoporlörlerden ezan okunuyordu. sorduve öğrendim ,sevgili kaymakamımız alevi köyşlere ,camisi olmayan köylere merkezi ses sistemiyle ezan yayını yaptırmaya başlamış. epeyde tepki göstermiştim. köylüyle ettiğim sohbette pek önemsemediklerini ancak komsu köylerdeki cenaze duyurularının hosuna gittiğini söylemekteydiler, tehlikenin ,asıl yapılmakistenilenin farkında değildi tabi ki köyün ihtiyarları ve kücücük cocukları. (köyde orta yaşlı bulumaz ,1-2 kişi harici) onlara bunu izah etmekte tabi kolay değil, heleki ölüm korkusu yaklaştıkça... buğünkü duyumum içalışkan ve özverili kaymakamımızın köyümümüze imamın bile istememesine rağmen, camisi olmayan köyümüze, caminin alternatifi olarak bile görülmeyen cemevimize bir imam atamışlar. hem çok güldüm hemde sinirlendim acıkcası. köyde anne ve babamı aradım köylüden isteyenmi var, devlet baskısımı acaba diye, kaymakamımızın göndediğini öğrenmiş bulundum. gerçi gecenlerde şunu da duymuştum, köyümüzde dede veya cenaze işini yürütecekkimse yok bu sebeple komsu köylerden dede getirilir hatta en yakın köyden bir dede (eskiyapar köyü- hasgül dede) getirilir geelde. sevgili dedemiz cenaze için verilen 50 ytl kabul etmemiş ve 100 ytl istemiz ayrıca 7 ve 40 'ınada kesinlikle çağırmamalarını tembihlemiş. bunuda duyduktan sonra ne diyeceğimide şaşırmadım desem yalan olur. cenaze ritüelini gerçekleştirecek birini yetiştiremeyen bir toplum ve onlara dayatılan bir inanç gerimi durmalı köylü yoksa elinde olmayan bir şeyin peşinden koşmak yerine sunulana razımı olmalı. bu konuyu acmamdaki sebep bunu engellemek için ne yapılabilir bu konuda sizlerinde fikirlerini ,yardımlarını almak istiyorum. tabi diğer taraftan inanç önderi ve yolu devam ettirecek kişinin yokluğu azlığı konusunda da eler yapılmalı bu konudada fikirlerinizi almak istiyorum...
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Üye No: 89
Thanked 2449 Times in 1399 Posts REP Gücü : 55
REP Puanı : 1419
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Artık şaşırmıyoruz
![]()
"Bıraksın peşimizi kendi yüreğinin kabuğunda yaşayanlar!"
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8556 Times in 4029 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Duran ;
Bu konu ilginc, Önce Köylü toplanacak dilekce yazacak, Hoparlörlerden Ezan sesinin kaldırılması için, yoksa medyaya vereceğiz diyecek. Bu konuyu basına yansıtacak. 2- O dedeleri bir daha köye sokmayacak, diğer yörede vara en yakında bir MÜRŞİT ocağına gidecekler, olayı onlara o DEDE OCAĞINA anlatacaklar, ve yardım isteyecekler. 3-Musahipli biri, veya bu işlere ilgili birini bulup, yada birilerini, Cenaze vs. gibbi hizmetleri görmesi için onların eğitimini sağlayacaklar. Kendi sorununa sahip cıkmayan toplum, sorunsuz kalır,
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Devrim06 (11-28-2008) |
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 11
Thanked 2413 Times in 1089 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 934
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bir şey ollmaz dememk lazım herşeyden önce çünkü bunlar asimilasyon için ilk adımlar önce hopörlör gelir sonra cami, insaatı başlar sonra kuran kursları kurslarının yanınd adinci burslar imam hatip lere gençler götürülür ücretsiz parasız eğiti,m adı altında ve sonr abir bakmışsınız ne alevilik kalmış ne cem kalmış ne dem kalmış. bunalrı ben kendi köyümden çok iyi biliyorum bizim köyümüzde 30 yıl öncesine kadr cem yürütülürken simdi ise dede gören bile yok ve köyümüzde 2 adet cami var herşey ne olacak yapsınlarla başlamıştı bizim köydede simdi ise köy tabiri caizzse düşkün bir köy oldu. sistem asimilasyonda dünaynın en iyi çalışan kurumu( alevi asimilasyonu).hiç bir sünni köyünde bile olamayan bir uygulama ile bizim köyde iki adet cami ve diğer köylerden farklı oalrak en en uzun minaresi yer almaktadır devletimiz bu denli sistemli çalışmaktadır. duran sizin köyde yapılması gereken tek sey o hopörlörleri geri iade etmek kaymakamlığa yada her kim getirdiyse yoksa caminizde yakınd ayapılır....
benim köyüm ÇORUM İSKİLİP İBİK KÖYÜ asimilasyonun türkiyedeki en büyük etki alanı aimilasyonun en büyük başarısı belkide...
''İlerlemek istiyorsan küçük çevrendeki, küçük çıkarlarla zaman kaybetme. Kafa...nı kaldır, en iyilere bak; gücün yetiyorsa onlarla yarış, yetmiyorsa onları taklit et.'' İnsanda güzel olan yüzdür,yüzde güzel olan gözdür ama insanı insan yapan ağızdan çıkan sözdür..... |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|