![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
| Anketimiz: Cemde bağlamadan başka müzik aleti çalınılabilirmi ? | |||
| Evet çalınabilinir |
|
2 | 33,33% |
| Hayır Çalınamaz |
|
4 | 66,67% |
| Kararsızım |
|
0 | 0% |
| Katilimci sayisi: 6. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor | |||
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#11 | |
|
Bizden Biri |
Alinti:
İyide zaten barlarda deyişler semahlar normalmidirki ? En anormal olan şeydir, barda semah dönmek Herşeyin yerinde olanı güzeldir, sen kalk içki iç, türküler söyle, halaylar çek, peşinede semah dön Bu çocuk oyuncağımı ?
Hak nasip eylese dergaha varsam, Bir dem divanına dursam ya Ali. Eğilsem eşiğine niyaz eylesem, Yüzüm tabanına sürsem ya Ali. Ruh Semah Eylemedikten Sonra, Beden Dönse Ne Fayda !!! Allah'ın aşkına geldim kapına,
Muhammed aşkına durdum tapına, Yüzüm sürdüm eşiğine yapına, Derdimin dermanı sensin ya Ali. |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to - Esengül - For This Useful Post: | Kul Seyyid (06-28-2008) |
|
|
#12 |
|
Can Ayın Şairi Bulunduğu yer: İstanbul // Kocaeli
Yas: 24
Üye No: 54
Thanked 4418 Times in 2129 Posts REP Gücü : 30
REP Puanı : 838
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bende onu diyorum zaten.. sen bağlama kutsal dedin ya ona hitaben sööyledim
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to EyLem For This Useful Post: | - Esengül - (06-28-2008) |
|
|
#13 |
|
REP Seviyesi :
Ayrıca - Rep puanı verirken adınıda yazarsan sevnirim
Cesaret Cesaret daha fazla cesaret |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Bizden Biri
Üye No: 151
Thanked 425 Times in 237 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 19
REP Seviyesi :
![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
REP Seviyesi :
oo ne güzel..
gıpta ettim.. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to EyLem For This Useful Post: | Kul Seyyid (06-29-2008) |
|
|
#16 |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aleviler cemlerinde saz (bağlama) ve kemane dışında müzik aletlerine itibar etmezler.
Tambur vb. gibi farklı müzik aletleri duyduğum kadariyle Bektaşilerde kullanılmaktadır. Tabi ki tarih boyunca yerleşim biçimi, çevre koşulları bu konuyu da etkilemiştir fakat bağlama, saz olarak adlandırdığımız müzik aleti inançlarımızın "bilim kapısı"dır. Onca kıyıma, katliama ve baskıya rağmen Aleviliğin çağımıza ulaşmasındaki en büyük etkenlerden birisi saz'ın, bağlama'nın varlığıdır. Bugün Aleviyiz diyebiliyorsak eğer, bunu telli turna'ya benzeyen bağlama'ya, saz'a borçluyuz. Onlara eşlik eden deyişlere, nefeslere borçluyuz. Deyiş, deme; nefes..bunlar insan ürünüdür. İnsan söyler, yani der. Ve insan nefes alır. Tüm canlıların nefes alması için göğüse ihtiyacı vardır ve sazda da göğüs vardır. İşte o göğüsten çıkan nefesler Aleviliği yaşatmıştır. Saz, bağlama inançlarımızın en yaşlı bilgesidir. Bu yüzden kutsaldır ve bu yüzden bizim başka Kur'a ihtiyacımız yok çünkü inançlarımızı bize anlatan, hem de sesi ile avazı ile anlatan bir varlığa sahibiz.
Akarsu'yum bir anadan doğmadım
Aşkımdan gayrıya boyun eğmedim Koskocaman şu dünyaya sığmadım Bir fındık içine sığmış gibiyim Konu Arjin Efruz tarafindan (06-29-2008 Saat 12:14 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Balıkesir
Üye No: 163
Thanked 1393 Times in 571 Posts REP Gücü : 12
REP Puanı : 437
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alinti:
Ayrıca merak ettim. Aranızda geçmesi gereken konuşmaları neden özel mesaj yolu ile halletmiyorsunuz da, forumlara yorum yapılmış şekilde yazıyorsunuz? Konu Arjin Efruz tarafindan (06-29-2008 Saat 12:16 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|