![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
DADALOĞLU (VELİ )
1785-1868 Adana Kozan 1785 yılında doğmuştur. 1868’de ölmüştür. Asli adı Veli’dir. Nerede doğduğu ve mezarı nerededir bilinmiyor. Toroslarda yaşayan göçebe Türkmenlerin Avşar boyundandır. Aşık Musa’nın oğludur. Kozanoğlu aşiretine mensuptur. Bu aşiretin Adana’da isyan çıkartması üzerine 1865’te Fırka-i İslahiye adında bir ordu kurulur ve Derviş Paşa komutasında isyan bastırılır. Asiler Sivas’a doğru sürülür ve büyük bir kısmı katledilir. Bu isyana katılan ozan, Sivas, Malatya, Tokat, Yozgat diyarlarını dolaştıktan sonra Adana bölgesine tekrar gelir. Çok sevdiği dağlara çekilir, silahı bırakmış, eline sazı almıştır. Halkın duygularını bugünün türkçesiyle en güzel bir biçimde dile getirmiştir.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kalktı göç eyledi Avşar elleri,
Ağır ağır giden iller bizimdir. Arap atı yakın eder ırağı, Yüce dağlar aşan yollar bizimdir. Bir gün birimizi beşe sayarlar, Demir donla mihver külah giyerler, Kavgayı görünce figan kurarlar, Eli mızraklı ağlar bizimdir. Belimizde kılıcımız kirmani, Taşı deler mızrağımın temreni, Hakkımızda devlet etmiş fermanı, Ferman padişahın dağlar bizimdir. DADALOĞLU yarın kavga kurulur, Öter tüfek davlumbazlar vurulur, Nice koç yiğitler yere serilir, Ölen ölür kalan sağlar bizimdir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Dumanlıdır Aladağ'ın alanı
Ortasında sarı çiçek savranı Yiğitler durağı aslan yatağı Dilberlerin hep de böyle ala mı Pınarında bir yenice sağlık var Çimeninde ıstar görmüş yağlık var Kızlarında başkaca ağlık var Irmağı da şu dağların ala mı Koç yiğitler cirit oynar dölekte Geyikleri yaylım eder yaylakta Bir koku var toprağında ırmakta Gözüm yaşı davarında kalamı Dadal'm der, bin bir dağı gezerim Aladağ'da bir yapılı gözerim Hak vergisi şıvgaların ezerim Bağışla-gör mor sünbüllü ala'mı |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Aslımı sorarsan Avşar soyundan
Ayrı düştüm aşiretten beyimden Pınarbaşı'ndan da beş yüz evinen Çıkıp da cana kıyanlardanım Çekerim çileyi böyl'olsun bugün Alırım mı sandın şol Kozan Dağın Biz bir kurt idik de Bozoklu köyün Ürkütüp sürüsün yiyenlerdenim Dadaloğlum der de böyle olmazdım Gördüğüm günlerin birini görmezdim Kavga kızışınca geri durmazdım Meydanda kardaşa kıyanlardanım |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Aşağıdan Yusuf Paşa'm geliyor
Düşmanına karşı koyan merdolur Şahin kocasa da vermez avını Aslı kurt yavrusu yine kurdolur Arap atlar yağma oldu arada Fitiller işliyor azgın yarada Bana derler ne gezersin burada Ölenece yüreğimde derdolur Küheylânım yedim yedim yederler Olanca malımı talan ederler Heves güves yaptırdığım odalar Korkarım ki düşman konar yurdolur Dadaloğlu der ki göründü dağlar Aşiret kavgasın görenler ağlar Ben öldüğüme kayırmam beğler Zalim düşman üstümüze merdolur |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Bilmezliğe sevdim seni
yeter naz eyledin yeter Dillere düşürdün beni Yeter naz eyledin yeter Gönül sana düştü kaldı Gül benzim sarardı soldu Cefa ise oran oldu Yeter naz eyledin yeter Rahmeyle bendene, gülsün Derdine bir çare bulsun Dilber başın için olsun Yeter naz eyledin yeter Hatırım sora gelmezsin Derdime çare bulmazsın Merhamet nedir bilmezsin Yeter naz eyledin yeter Olsun mu Kuloğlu kulun Nedir bana olan zulum İnsafın yok mudur zalım Yeter naz eyledin yeter |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Bereket var toprağında taşında
Kırık kırık eser yelin Binboğa. Seyfilerin döner yanı başında Fariz avcı ister yerin Binboğa. Binboğa'yı dersen ünlüdür ünlü Güz ak saya giyer yaz emir donlu Sağ yanın Saraycık, solun Reyhanlı Elin avşar değil Cerit, Binboğa. Dadaloğlu’m, der ki sen seni tanı Adam arap ata vermezdi yanı Sana derim sana dağlar sultanı Sana eş olur mu Berit Binboğa |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Bir yiğit de anasından doğunca
Kur'ağaçta bir dal bitmiş gib'olur Yaşı varıp on beşine değince Yükünü kumaştan tutmuş gib'olur Aşıklar sazını eline alsa Güzeller perdesin yüzüne vursa Bir yiğit sevdiğin sesini duysa Gölde gövel ördek ötmüş gib'olur Eğlene bire de gönlüm eğlene Ay gele de orta yeri dolana Yiğidin sevdiği yanınd'olana Günde düğün bayram etmiş gib'olur Dadaloğlu'm der ki sözüm kayıran Çekip yırtıp bir yakadan ayıran Diyom muhanetten karın doyuran Eliyle ağu yutmuş gib'olur |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Bizim yaylamız otlu olur
Sütü kaymağı tatlı olur Kız gelinden kıymatlı olur Kızlar gelin yaylamıza Bizim yaylamız meşeli Dibinde güller döşeli Eli top top menevşeli Kızlar varır yaylamıza Bizim yaylamız kayalı Pınarları süt mayalı Tepesinde kar dayalı Kızlar gelir yaylamıza |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Yürü bire Pınarbaşı'm
Acap karın kalktı mola Gözü büyük ablak sunam Çığırından saptı mola Hüda sılaya niyetim Gurbete verdim kısmetim Möhür gözlümün hasretim Yüreğini yaktı mola Tez gelir Kaynar'ın yazı Ters akar Mucur'un özü Zamantı'nın tutar yüzü Garbi değip söktü mola Bülbülüm altın kafeste Yâr sılada kulak seste Usul boylum Gördeles'te Yollarıma baktı mola Bıktım usandım canımdan Ayrı düştüm vatanımdan Bizimkiler kavgasından Sağ selamet çıktı mola Eciyes gibi kuşanan Yarsıfat gibi boşanan Sümbülleri nazlı Anşa'm Zülüfüne taktı mola Dadal'ım sıladan haber Gözümde dağların tüter Koç Dağı'nda kekik biter Burcu burcu kokar mola |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|