![]() |
|
![]() |
|||||||
| Soru ve Yanıtlarınız Alevilikle ilgili merak ettikleriniz ve tartışmalarınızı yapabileceğiniz alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
|
arkadaşlar günümüzde dedelik, dede-babalık kurumu hakkındaki fikirleriniz, kafanızdaki soru işaretleri nelerdir. sizce yeterli bilgiye ,donanıma sahiplermi, kurum olarak hiyararşisi veya oluşumu (günümüzde )doğrumudur. alevilik için pratikte eski manevi konumu gecerlimidir.
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | equlibrium (11-08-2008) |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: ankara
Üye No: 87
Thanked 2804 Times in 1552 Posts REP Gücü : 21
REP Puanı : 530
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dedelik bir kurummudur mesela benim sorum bu oalbilir
şunu söyleem gerekirdi önce sanıırm dedelikle dede-baablıkla ilgili bilgim yok hatta dede-babalığı ilkez duyuyorum
arkadaşlar! dışarda birşeyler oluyor, farkındamısınız? uykuda olanları sarsın, uyandırın. çok yakında ışıklar kesilebilir. karanlıkta ne yapacaksınız? Herkes aynı şeyi düşünüyorsa,hiç kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bizden Biri Bulunduğu yer: Erzurum
Yas: 29
Üye No: 140
Thanked 1018 Times in 473 Posts REP Gücü : 16
REP Puanı : 600
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
babalık musahip oldugun kişinin babası dede ise bizde pirlere aynı zamanda dede de denir kurum oldugunu sanmıyorum manevi bişey
SEN BENİM SARHOŞLUĞUMSUN
Sen benim sarhoşluğumsun ne ayıldım ne ayılabilirim ne ayılmak isterim başım ağır dizlerim parçalanmış üstüm başım çamur içinde yanıp sönen ışığına düşe kalka giderim. NAZIM HİKMET RAN |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12727 Times in 5991 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dedelik yazılı kuralları olmasada yasal olarak bir kurum olmasada, sözel olarak geliştirilmiş , günümüze kadar ulaşmış,oluşumu, seçimi devamı belli kriterlere bağlanmış maneviyatı önemli olan bir kurum demekte sakınca görmedim acıkcası ama önemli olan soru bu değildi, soru üzerine fikri olan yokmu.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili Devrim 06;
Alinti:
1-Dedlik farklı bir KURUMSALLIK, İnanc önderliği, 2-Dede-babalık farklı bir inanc önderlii, İkiside, Alevi/Bektaşi İnancı içinde oluşan bir (senin deyiminle) manevi önderlik, ve içsel olarak bir inisiye unvanlığı, 1-dedelik, Köy Bektaşiliği dediğimiz, KIZILBAŞ/ALEVİLerin SOYDAN gelme doğal DİN adamlarıdırlar, Bunlar OCAK sistemine bağlı olum, Babadan oğula gecen bir AİLE aidatlığıdır, 2-dedebaba ise; Kent aleviiği olan BEKTAŞİLİĞİN, Babaganlık koluna iat bir naspleme/olgunlaşma unvanıdır, Bektaşiliğe girmek isteyen kişi, Dergaha/tekke gelip, bağlanmak istediğini, Derviş olmak istediğini söyler, ve bu kişinden İKRAR alınarak, Dervişlik makamı ile TEKKE ye alınır, Bu Derviş burda uzun bir EĞİTİM sonucunda hakkettiği takdirde, BABALIK makamına, ordan ,Halifebaba, sonrada en son makam olan POSTİŞİLİK olan HALİFEBABA makamına kadar yükselir yol alır, Bu makama gelenler KAMİL İNSAN diye nitelendirdiimiz makama ulaşır, Alevilerde DEDE makamı ise, soydan geldiğinden, bilgili yada bilgisiz olması çok önemli değildir, Kırsal ALEVİLİkde, daha ziyade yol bağlılık öne çıkar, Dedelerin bilgilerinin genelde SÖZEL olduğundan, Babadan oğula, ÇIRAKLK ilişkisi içinde ritüellerin öğrenilmesi üzere yol alır, Bilgilerinin azlığı ise, MERKEZİ tönetimin baskı ve kıyımları nedenyle, köylerde olmaları, Merkez dergahlarla ilişkileriin olmaması, özellikle Cuhuriyet sonrası ise, şehirleşme ve Tekkelerin kapanması neticesinde, bilgiler cok sınırlı kalmış EZBER güncellenememiştir. Şimdilik benim bilgilerim bunlar.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Devrim06 (11-10-2008) |
|
|
#6 |
|
Bizden Biri
Üye No: 499
Thanked 745 Times in 389 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 351
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() |
birde ben soru sormak isterim canlar..
her ben dede diyene dede diye bakacakmıyız.bir insanın dede oldugunu nasıl anlamamız gerekiyor kan tahlilimi yaptırmamız lazım? |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Rehber For This Useful Post: | Devrim06 (05-23-2009) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|