![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
DERVİŞ ALİ
19. Yüzyil Alevi ozanlarındandır. İki siirinde 1856-1860 tarihlerini veriyor. Siirlerinden Orta Anadolulu, daha çok Sivas köylüsü oldugu seziliyor. Oldukça güçlü bir sanatçidir. Yeniçeriligin kaldirilisindan sonra Anadolu ve Rumeli'deki tekkelerin kapatilmasindan duydugu üzüntü üzerine yazdigi nefesten, yeniden kurulus ve kurtulus için Sah'in yollarini gözledigi anlasiliyor. Bir siirinden Haci Bektas Veli evlatlarindan, çagdasi Feyzullah Çelebiyi mürsit tanidigi anlasiliyor. Onu çok sevdigi belli. Gerçek kimligi, dogum-ölüm tarihleri bilinmeyen Dervis Ali'nin, on dokuzuncu yüzyilin son yarisina degin yasamis bir Alevi ozani oldugu biliniyor. Ancak, yine de yasami hakkinda ayrintili ve toplu bir sey bilinmemektedir. 1897'de yazmis oldugu iki siirinden zamanini çikarabiliyoruz. Son dönemlerde düzenlenmis yazma dergilerde, bir çok siirine rastlaniyor. Sosyal ve kisisel elestirilerle dolu, ögütsel kurallar içeren kosma tarzinda yazdigi siirler yaninda, din disi doga güzelliklerini yansitan siirleri de vardir. Coskulu sade bir söyleyisi var. Inançlarini ve sevgisini basite düsmeden yalin bir dille söylemistir. Çagina göre daha duru bir dil kullanir. Siirleri kitap halinde yayinlanmamistir.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) Konu Kul Seyyid tarafindan (07-15-2008 Saat 22:11 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
MEN ALİ'DEN BAŞKA TANRI GÖRMEDİM
Yeri göğü arşı kürsü yaradan, Men Ali’den başka Tanrı görmedim. Yaratıp kulunun kısmetin veren, Men Ali’den başka Tanrı görmedim. Bin bir ismi var bir ismi Allah, Eğer inanmazsan hem vallah, hem billah, Adem’i görmüşüm, elhamdülillah, Men Ali’den başka Tanrı görmedim. Cennet-i alanın altındır taşı, Her ne görür isen hikmettir işi, Yüz yirmi dört bin nebi başı, Men Ali’den başka Tanrı görmedim. Ali gibi er gelmedi cihana, Ona da buldular türlü bahana, Yedi kez uğradım ulu divana, Men Ali’den gayrı Tanrı görmedim. Derviş Ali’m bu ikrara belli dir, Dilim söyler ama, kendim delidir, Allah bir Muhammed Tanrı Ali’dir, Men Ali’den başka Tanrı görmedim. Konu Kul Seyyid tarafindan (07-15-2008 Saat 22:11 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Ta ezelden meyil verdik bu sirra
Mayasi Hak'dandir boyandik nura Arsdan yüz dört kitab inince yere Kur'an Muhammed'e inen Ali'dir Ali'm Zülfikar'i ele alinca Seriati tarikatta bulunca Kudüs-Serif cami'ine girince Temcid ezani okuyan Ali'dir Sems ü Kamer zuhur etti cihane Sofu yoktur tuttugu is bahane Yarin varilinca ulu divane Divanda suçunu soran Ali'dir Kim getürdü muvafiki cemine La'net olsun ol Yezid'in sanina Taliblik etmedi kerem Kanina Yezid'i dergahdan süren Ali'dir Dergaha akiyor pinarin basi Alninda yildizi tugradir basi Imam Hasan on iki imamlar basi Günes Hüseyn dersin veren Ali'dir Imam Zeynal kalbimizde salavat Sah imam Bakir'dan bulduk mahabbet Ca'fer'i görünce artiyor firkat Serimi sevdaya salan Ali'dir Kazim-i Musa Riza'ya varalim Taki Naki Askeri'yi görelim On iki imamlara yüzler sürelim Imamlari candan seven Ali'dir Hasan Askeri'nin açildi bahti Doksan bin erle kila hucceti Mensurun sahibi Muhammed Mehdi Kiyamda yarasin saran Ali'dir Isa peygamberim Sam'a girince Yer ve gök titredi Ali gelince Ali'm Zülfikar'i ele alinca Yezid'i bölük bölük eden Ali'dir Gel hey Dervis Ali'm Hizir üstadim Muhammed Ali'den vardir küsadim Yedi derya gibi artar feryadim Içüp serçesmeden kanan Ali'dir |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Erenler, Veliler, Kirklar, Yediler
On iki imamlar kurbaniyiz biz Okundu tekbiri, durduk kibleye On iki imamlar kurbaniyiz biz Sahim sen kimseye bulma bahane Bir zaman söylensin iki cihane Riza lokmasini ulu divane On iki imamlar kurbaniyiz biz Anamiz Meryem'dir, atamiz Cibril Nefesten zahirdir hükmüne kail Bizi saha kurban etti Azrail On iki imamlar kurbaniyiz biz Yedi kerre yüncegizim kirptilar Ibrahim'in sürüsüne kattilar Etimi de pare pare ettiler On iki imamlar kurbaniyiz biz Kurbanlik koç ile bile yikandim Feristehler çaldi, ben de sayildim Kirklar makaminda ben de doyuldum On iki imamlar kurbaniyiz biz Dervis Ali' im, kanin na-haka dökme El ne derse desin, sen ana bakma Sah yürümedikçe postundan çikma On iki imamlar kurbaniyiz biz |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Ala Gözlü Nazli Pirim
Gönül Senin Pervendedir Ben Severim Sen Kaçarsin Iman Senin Nerendedir Sultanim Ali Lokmanim Ali Rehberim Ali Yetis Ya Ali Dervis Alim Der Övdügüm Askin Hayalin Kurdugum Suç Benim Degil Sevdigim Sana Meyil Verendedir |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim,
Araya Kimseyi Alma Sevgilim. Ya Benim Kimim Var Kime Yalvarayim, Kaldir Kalbindeki Karayi Gönül. Solmazsa Dünyada Güzeller Solmaz, Bu Dünya Fanidir Kimseye Kalmaz. Yalan Dolan Ile Sofuluk Olmaz, Mümin Olan Bekler Sirayi Gönül. Dervis Ali’m Ögüt Verir Özüne, Gönül Lütfeyledi Geldi Sözüne. Azrail Konarsa Gögsün Düzüne, O Zaman Görürsün Karayi Gönül |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Nefes harceyleme salma araya Bir özün bilmeze bildiremezsin Müsteri olmadan gelip geçene Gel al demeyinen aldıramazsın Ne güzel kapıdır görünen kapı Ordan gelir geçer kulların hepi Yüzbin emek çeksen yapılmaz yapi Kumdan duvar örme kaldıramazsın Dervis Alim derki koyman hayini Herkes begenmistir kendi huyunu Dibi delik kaba hakkin suyunu Taşıyıp yorulma dolduramazsın |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post: | Fatıma (07-09-2008) |
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Şu alemde ıslah olayım dedim
Gönül muradına erdi sonradan Zamane halkına sırrımı verdim Sermayeden zarar ettim sonradan Şu Ebu Cehil'in kara yüzleri Ey - olmuyor yaramazın gözleri İki dinli her cahilin sözleri Durdukça kar etti cana sözlerin Geldin benim ile kondun konuştun Kadehi ver dedin doldurdun içtin Bir Hak lokmasıydın müşteri düştün Kalbin çürük imiş bildim sonradan Gidi münafıklar girdi kanıma Cefa etti cesedime canıma Hangi peygamber girdi deve donuna Ah ettikçe ben de bildim sonradan Yol bir olunca erkan da bir olur Yalancılar bu meydandan sürülür İpi çürük olan bir gün üzülür Sarma ile temel tutmaz sonradan Derviş Ali'm eder bir kar edelim On iki imam meclisine girelim Mülceme Muaviye'ye lanet edelim Dönme ile talib olmaz sonradan |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Değerli canlar ben 3 gündür araştırıyorum ama Derviş Ali'nin başka nefesini bulamıyorum. Lütfen olan varsa eklesin. Çok sevdiğim bir Pirimizdir. 7 tane nefesinin olduğunu düşünmüyorum.
Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Üye No: 73
Thanked 7384 Times in 2954 Posts REP Gücü : 43
REP Puanı : 1278
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Derviş Ali benim köylümdür türbeside köyümüz içindedir bende mevcut 3 tane nefesi var bulduğumda paylaşıcam ayrıca bu konu hakkında köyün yaşlılarından da yardım talebinde bulunucam
|
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Derman For This Useful Post: | Çopur (07-16-2008) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|