![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | |
|
Can |
Alinti:
Güneş doğar yeni bir gün için,
Güneş buluta, bulut yağmura Yağmur yağar çorak topraklar için Yağmur suya, su çiçeğe. Şimdi gitmek sadakattir, kalmaksa ihanet... iÇimdE öLen biRi vaR... Bu MaSKeLi BaLo Ve oNuN SahTe YüzLeRi.. |
|
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to piglet For This Useful Post: | Arjin Efruz (10-25-2008), Derman (10-25-2008) |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Üye No: 73
Thanked 7384 Times in 2954 Posts REP Gücü : 43
REP Puanı : 1278
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bana namaz kılmaz diyen
Ben kılarım namazımı Kılarısam kılmazısam Ol Hak bilir niyazımı Hak'tan ayrı kimse bilmez Kafir müselman kimdürür Ben kılarım namazımı Hak geçirdiyse nazımı Ol nazı dergahtan geçer Ma'ni şarabından içer Hicabsız can gözüm açar Kendisi siler gözümü Gizli sözü şerheyleyip Türlü nükteler söyleyip Değme arif şerhetmeye Bu benim gizli razımı Sözüm ma'nisine erin Bi-nişandan haber verin Dertli aşıklara sorun Bu benim dertli sözümü Dost isteyen gelsin bana Göstereyim dostu ona Budur sözüm önden sona Ben bilirim kendözümü Yunus şimdi söyle sözün Münkir ister istemesin Pişir kurtar kendi özün Arifler tatsın tuzunu |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Hayalin gönlümde olalı mihman
Gah uslu gezeriz gah divaneyiz Soyunup aşkından olmuşuz üryan Gah Mecnun oluruz gah efsaneyiz Cemalin göreli olduk serseri Can verip bu yolda bulduk Haydar'ı Lutf etti nuş ettik ab-ı kevseri Gah ayık gezeriz gah mestaneyiz Muhammed Ali'nin aşkına düştük Kudret kandilinden nura yetiştik İmam Hasan ile ağuyu içtik Gah tavaf-ı Kabe gah puthaneyiz İmam Hüseyin'in kemter kuluyuz Zeynel bahçesinin can bülbülüyüz Ma'rifet bağında aşkın gülüyüz Ayna-i Hüda'yı gah seyraneyiz Her dem Muhammed Bakırı zikr eyleriz Ca'feriyiz Hakk'a şükr eyleriz Gah yedi tamuyu fikir eyleriz Aşkın ateşinde gah pervaneyiz Kazım ile yedi deryaya girdik Rıza kapısından behişte yettik Ummana kavuştuk katarı kattık Naci deryasında gah dürdaneyiz Taki ile cümle canı gezeriz Naki ismin daim okur yazarız Hakipay -ı Askeri'yiz tozarız Secde -i Adem'de Sadıkaneyiz Aşıkız bekleriz bab -ı velayet Vechinde okuruz hem yedi ayet İki kaş dört kirpik zülfün tamam et Kıblegah eyledik aşıkaneyiz Noksani Mehdi-i Şah'a bendeyiz Kanda varsak Kırklar ile cemdeyiz Hakk'ı özümüzde bulduk demdeyiz Pirin eşiğinde can kurbaneyiz Noksani Baba |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Gevheri-i yektâdır bizim sözümüz
Âl-i Muhammed’dir sırr-ı özümüz Hasan-ü Hüseyin’dir göz nûrumuz Hakk, Muhammed, Alî diyenlerdeniz Dôst Muhammed, Alî diyenlerdeniz İmâmlar başıdır Zeyn-el Âbidîn Muhammed Bâkır’dır gönlüm içre dîn Mezhebim Ca’fer-i Sâdık’tır bilin Hakk, Muhammed, Alî diyenlerdeniz Dôst Muhammed, Alî diyenlerdeniz Mûsî-i Kâzım’ın hakikat şânı Alî Mûsî-i Rızâ mürüvvet kânı Tâkî bâ-Nâkî’dir merhamet kânı Hakk, Muhammed, Alî diyenlerdeniz Dôst Muhammed, Alî diyenlerdeniz Hasan-ül-Asker-î gürûh-u nâcî Dertli mü’min anda bulur ilâcı Muhammed Mehdî’dir cânlar sertâcı Hakk, Muhammed, Alî diyenlerdeniz Dôst Muhammed, Alî diyenlerdeniz Çârdeh-i mâ’sûmun yüzü hürmeti Düvâzdeh imâmın izz-ü rıf’ati Vehbî âciz senden ister himmeti Hakk, Muhammed, Alî diyenlerdeniz Dôst Muhammed, Alî diyenlerdeniz Vehbî |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Yolun eğrisine gitme İn türaba sür yüzünü Helâlına haram deme İn türaba sür yüzünü Ali güzel Veli güzel Elindeki dolu güzel İmamların yolu güzel İn türaba sür yüzünü Fatm'Ana'nın gül yüzüne Sürmeler çekmiş gözüne Şahın ayağı tozuna İn türaba sür yüzünü İmam Hasan ağu içti Uçmak kapıların açtı Şah Hüseyin şehit düştü in türaba sür yüzünü Kâzım Musa Rıza kaçür Taki Naki Asker eştir Hızır Nebi'ye yoldaştır İn türaba sür yüzünü Kul Himmet Üstadım erler Hizmet edin erler pîrler Mehdi'ye Muhammed derler İn türaba sür yüzünü |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Ben ol sâdık-ı kavlim ki Ca’ferîyim
Hakikat söylerim Hak Hayderîyim Hasan nûru Rızâ’dır cümle çeşmim Hüseyn-i Kerbelânın yâveriyim Eger gül-âb ile bin yunsa ağzım Diyübilmen ki şahın Kanberiyim Kimim ben ki olam muhibb-i evlâd Veli gerçek muhibler çâkeriyim İmâm Zeyne’l- Ibâddır ma’sûm-ı pâk Muhammed Bâkırın hâs leşkeriyim İmâmın Ca’fer-i Sâdıkdır amma Sanır münkir beni kim serseriyim Mûsâ’yı Kazımı bildim hakikat Aliyi tanıdım hoş cevheriyim Muhammeddir Taki vü Mütteki hem Naki cânım gulâm-ı Askeriyim Muhammed mehdi çün Hak huccetullâh Olanları sevmeyenlerden beriyim Nesîmîyim cihânda ne gamım var Güzîde nüshanın ser-defteriyim Nesîmîyim Yezîde la’netim var Ezelden ben Buhârî reh-beriyim Nesimi Divanı |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
VAHDETNAME
Daha Allah ile cihan yok iken Biz ani var edip ilan eyledik Hakk'a hiçbir layık mekan yok iken Hanemize aldık mihman eyledik Kendisinin ismi henüz yok idi İsmi söyle dursun cismi yok idi Hiçbir kıyafeti resmi yok idi Sekil verip tıpkı insan eyledik Allah ile burda birleştik Nokta-i amaya girdik birleştik Sirr-i Küntü kenzi orda söyleştik İsmi şerifini Rahman eyledik Aşikar olunca zat ü sıfatı Kûn dedik var ettik bu semavati Birlikte yarattık hep kâinatı Nam ü nişanını cihan eyledik Yerleri gökleri yaptık yedi kat Altı günde tamam oldu kâinat Yarattık içinde bunca mahlûkat Erzakını verdik ihsan eyledik Asilsiz fasılsız yaptık cenneti Huri gilmanlara verdik ziyneti Türlü vaidlerle her bir milleti Sevindirip sad ü handan eyledik Bir cehennem kazdık gayetle derin Laf ateşi ile eyledik tezyin Kildan gayet ince kılıçtan keskin Üstüne bir köprü mizan eyledik Gerçi Kün emriyle var oldu cihan Ars-i Kürsü gezdik durduk bir zaman Bos kalmasın diye bu kevnü mekân Ademin halkını ferman eyledik İrfan olan bilir sırrı müphemi İzhar etmek için ism-i azami Çamurdan yoğurduk yaptık âdemi Ruhumuzdan bir ruh revan eyledik Âdem ile Havva birlik idiler Ne güzek bir mekân bulduk dediler Cennetin içinde buğday yediler Sürdük bir tarafa puyan eyledik Âdem ile Havvadan geldi çok insan Nebiler Veliler oldu mümayan Yüz bin kerre doldu boşaldı cihan Nuh Naciyullah'a tufan eyledik Salihe bir deve eyledik Ihsan Kayanın içinden çıktı nagehan Pek çokları buna etmedi iman Anları hak ile yeksan eyledik Bir zaman Eshabikefhi uyuttuk Hazreti Musa’yı Tur'da okuttuk Siti çulha yaptık bezler dokuttuk İdris’e biçtirip kaftan eyledik Süleyman’ı dehre sultan eyledik Eyyub'a acıdık derman eyledik Yakup’u ağlattık nalân eyledik Musa’yı Suayb'a çoban eyledik Yusuf'u kuyuya attırmış idik Mısır’da kul diye sattırmış idik Zeliha'yi ona çattırmış idik Zellesinden bendi zindan eyledik Davut peygambere çattırdık udu Kazadan kurtardık Lût ile Hûd'u Bak ne hale koyduk nar-i Nemrud'u İbrahim’e bağ u bostan eyledik İsmail’e bedel cennetten kurban Gönderdik sad oldu Halilürrahman Balığın karnini bir hayli zaman Yunus peygambere mekân eyledik Bir mescide soktuk Meryem Anayı Pedersiz doğurttuk orda İsa’yı Bir Ağaç içinde Zekeriyya'yi Biçtirip kanına rızan eyledik Beytimukaddeste Kudüs şehrinde Nehri Seria'da Erden nehrinde Tathir etmek için günün birinde Yahya’yı 'İsa’yı 'üryan eyledik Böyle cilvelerle vakit geçirdik Bu enbiya ile çok is bitirdik Başka bir Nebiyyizisan getirdik Anin her nutkunu Kur'an eyledik Küffarı Kureysi ettik bahane Mehmet Mustafa geldi cihane Halkı davet etmek için imane Murtaza'yi ona ihvan eyledik Ana kıyas olmaz asla bir nebi Nebiler sahidir Hakk’ın habibi Biz ani Nebiyyi-ihsan eyledik Hak Muhammed Ali ile birleşti Hep beraber kabekavseyne gittik O makamda pek çok muhabbet ettik Leylerelesrayi seyran eyledik Bu sözleri sanma he insan anlar Kus dilidir bunu Süleyman anlar Bu sırrı müphemi arifan anlar Çünkü cahillerden pinhan eyledik Hak ile hak idik biz ezeliden Ta ruz-i Elestte Kalubelide Mekân-i Hüda'da bezm-i celide Cemalini gördük iman eyledik Vahdet alemini bilmeyen insan İnsan suretinde kaldı bir hayvan Bizden ayrı değil Hazreti Süphan Bunu Kur'an ile ayan eyledik Sözlerimiz bizim pek muhakkaktır Doğan ölen yapan bozan hep haktır Her nereye baksan Hakki mutlaktır Ahval-i vahdeti beyan eyledik Vahdet sarayına giren için Hakki hakk-elyakin görenler için Bu sırrı Harabi bilenler için Birlik meydanında cevlan eyledik Harabi |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Rahmet gölüne akan
Sel gibi Bektaşiyiz Selman koynundan çıkan Gül gibi Bektaşiyiz Asıl adım Alevi Lakabımız Kızılbaş Sakal-bıyık uzatır Tel gibi Bektaşiyiz Ali’yi candan severiz Tâ ezelden Hakk dedik Kanber gibi kapısında Kul gibi Bektaşiyiz Hünkar Hacı Bektaş Veli Haddesinden çekildik Kaba saba sanmayın siz Hal gibi Bektaşiyiz Yetmiş iki milletine Bir göz ile bakarız Turab olduk her ayağa Yol gibi Bektaşiyiz Acı tevek, talkı tevek Cahillerin sözüdür Lokmamızdan yiyen bilir Bal gibi Bektaşiyiz Mansur gibi dâra çıksak Söylemek sırrımızı Dilimiz bağlıdır kardaş Lâl gibi Bektaşiyiz Azrayıldan korkumuz yok Ölmeden evvel öldük biz Cenazemiz teneşirde Sal gibi Bektaşiyiz Ali İzzet şu âlemde Elsiz, dilsiz, belsiz gezer Küstük nazlı güllere Dul gibi Bektaşiyiz |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Hü Diyelim Gerçeklerin Demine
Gerçeklerin Demi Nurdan Sayılır On İki İmam Katarına Uyanlar Muhammed Ali'ye Yardan Sayılır Üç Gün İmiş Şu Dünyanın Safası Safasından Artık Olur Cefası Gerçek Erenlerin Nutku Nefesi Biri Kırktır Kırkı Birden Sayılır İhlas İle Gelen Bu Yoldan Dönmez Dost Olan Dostuna İkilik Sanmaz Eri Hak Görmeyen Hakk'ı Göremez Gözü Bakar Amma Körden Sayılır Gerçek Aşık Menzilinde Durursa Çerağ Gibi Yanıp Yağı Erirse Eksikliği Kendözünde Bulunursa O Da Erdir Yine Erden Sayılır Şah Hatayi'm Eydür Bağdad'dır Vatan İkilikten Geçip Birliğe Yeten Erenler Yanında Kıyl Ü Kal Tutan Yolu Dikenlidir Hardan Sayılır |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
MİRAÇLAMA
Geldi Cebrail buyurdu Hak Muhammed Mustafa’ya Hak seni Mirac’a okur Dâvete Kadirsin Hüdaya. Ol emanetim budur Pîr-i Rehber tutasın Daim erkâna yatıban Hem Tarık- i Mustakîme Muhamed sükuta vardı Vardı Hakk’ı zikreyledi Şimdi senden el tutayım (Cemaat el tutuşacak) Hak buyurdu ve dua. Cebrail de el tuttu, Muhammed bel bağladı (Cemaat bel bağlayacak) İki gönül bir oluben Hep yürüdüler dergâha. Vardı Dergâh kapısına Gördü orda bir arslan yatar Arslan anda hamle kıldı Korktu Muhammed Mustafa Buyurdu Sırr-ı Kâinat Korkma Yâ Habibim dedi Hatemi ağzına ver ki Arslan ister bir nişane. Hatemi ağzına verdi Arslan orda oldu sakin Muhammed’e yol veruben Arslan gitti nihane. Vardı Hakk’ı tavaf etti Evvâla bunu söyledi Ne çetin şirin varmış Hayli cevreyledi bize. Gördü bir biçare derviş Hemen yutmak diledi Ali yanımda olaydı Dayanırdım ol Şahıma. Gel benim sırr-ı devletlim Sana tabiyim ey Habibim Eğiliben secde kıldı Eşiğine Kıblegâha. Kudretten üç hon geldi Sütü elma baldan aldı Muhammed destini sundu Nuş eyledi Emrullaha. Doksan bin kelam danıştı İki gönül dost dostuna Tevhidi armağan aldı Yeryüzünde ki insana. Muhammed ayağa kalktı (Tüm cemaat ayağa kalkar) Hep ümmetini diledi Ümmetine rahmet olsun (Üç kere tekrar edilir) Anda ağladı Kibriya. Eğiliben secde kıldı (Secde kılınacak) Hoşkal Sultanım dedi Kalkıp evine giderken Yol uğrattı Kırklara. (bu dörtlük iki kere okunacak) Vardı Kırklar makamına Oturuben oldu sakin (Edeb - Erkân oturulacak) Cümlesine secde kıldı (Secde kılınacak) Eşiğine Kıblegâha. Muhammed sürdü yüzünü (Secde kılınacak) Hakka teslim etti özünü Cebrail getirdi üzümü Hasan Hüseyin ol Şaha. Canım size kimler derler Şahım bize Kırklar derler Cümleden ulu yolumuz Eldedir külli varımız. Madem size Kırklar derler Nedendir eksik biriniz Selman Şeydallaha gitti Ondandır eksik birimiz Cümleden ulu yolumuz Eldedir külli varımız Birimize neşter vursan Bir yere akar kanımız. Selman Şeydullahtan geldi Hü deyip içeri girdi Bir üzüm tanesini koydu Selmanın keşkullahına. Kudretten bir el geldi Ezdi bir engür eyledi Hatemi o elde gördü Uğradı bir müşkül hale. (Semaha kalkılır) Ol şerbetten biri içti Cümlesi de oldu hayran Mümin müslüm üryan büryan Hep girdiler Semaha. Cümlesi de el çırpıben Dediler ki Allah Allah Muhammed bile girdi Kırklar ile Semaha. Muhammed’im coşa geldi Tacı başından düştü Kemeri kırk pare oldu Hepsi Sardı Kırklara. Muhabbetler galip oldu Yol erkân yerini aldı Muhammed’e yol göründü Hatırları oldu sefa. Muhammed evine gitti Ali Hakkı tavaf etti Hatemi önüne koydu Dedi saddaksın Yâ Ali! Evveli sen ahırı sen Zahiri sen batını sen Cümle sırlar sana ayan Dedi Şah-ı Evliya Şah Hatayi’m vakıf oldum Ben bu sırrın ötesine Hakkı inandıramadım Özü çürük ervaha |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|