![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevilik Tarihi Alevilik Tarihine dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | |
|
... |
Alinti:
Hz. Muhammed`in 2 kizi ile evli olan Halasinin Oglu olan Hz Osman`in Amcasinin oglu olan Hz. Ali`den farki ne olabilir!! Aksine daha yakin oldugunu gorebiliriz, Hz Ali sadece Hz. Muhammed`in bir kizi ile evlidir, Hz. Osman ise 2 kizi ile evlidir. Hz Ali "Zinnureyn" unvanini almamis, ama Hz Osman bu unvani alarak, Hz. Muhammedin Ailesi, Hanesi, icinde (Ehli-Beyit) yerini almis, Hz Ali`den daha onemli bir mevgi ve ovgu sahibidir.... Arap Ali`yi Alevilik icinde gormek istiyen ve gostermeye calisanlar, Akrabasi ve Enisteleri olan Hz. Ali ve Hz. Osman. Kayin Babasi olan, Hz. Ebu Bekir, Hz Omer, Hz Ebu Sufyan ve Kayin biraderi olan Hz. Muaviye ve onun gibilerini nereye sakliyabilirler, Ehli-Beyitten nasil ayirabilirler??? Hz. Ebu Bekir, Hz. Omer, Hz. Osman, Hz. Muaviye, Hz. Ebu Sufyan`a LAHNET okurken, ucu Hz. Muhammede dokunmuyormu? Hz. Osman Akrabalik ve hisim olarak Hz. Ali`den daha yakinken, Kizlarini aldigi Omer ve Ebu Bekir bunlardan daha yakin iken, Bunlari Ehli-Beyitin disina nasil itebilirsiniz veya Ehli-Beyit icinde nasil kabul edemezsiniz? Hz. Muhammedin ev hanesini ev Ahlisini, bazilari turlu oyunlarla ayrima cabasi icinde olabilir. Bu oyun Aleviler uzerinde oynanan oyunun, yani Islamin cirkin asimile politikasinin en net aciklamasidir. Yobaz islamin kendi ic catismasi, ganimet paylasimi, saltanat kavgalarindan kaynakli ayriliklari Alevi Yasam Felsefesi ile uzaktan yakindan ilgisi ve alakasinin olmadigini gormeleri gerekir. ALEVİLİK SATILIYOR DUYDUN MU? Ağızlarda pelesenk olmuş adı Alevilik satılıyor duydun mu? Yeni çıkmış allı pullu türlüsü Alevilik satılıyor duydun mu? Tarihlere çınar olmuş gövdesi Damar damar akıyor reçinesi İnsanlıktır en nadide meyvesi Alevilik satılıyor duydun mu? Dut olmuş ta sazlar vermiş ozana Tellerinde deyişleri gezine Yaprakları direniyor hazana Alevilik satılıyor duydun mu? Güller açmış girmiş insan gönlüne Yuva olmuş dertli öten bülbüle Simsar olan bu değeri ne bile Alevilik satılıyor duydun mu? Turna olmuş gök yüzüne süzülmüş Katarlanmış ardı sıra dizilmiş Düz ovada akbabaya yem olmuş Alevilik satılıyor duydun mu? Direnmiştir her türünden zalime Tarihlerce uğramıştır zulüme Hep batmıştır yönetenin gözüne Alevilik satılıyor duydun mu? Ne badirelerden gelmiş bu güne Baş eğmemiş ateş ile zincire Kafa tutmuş padişaha vezire Alevilik satılıyor duydun mu? Yavuz vermiş katlimize fermenı Şeyhül İslam tamamlamış idamı Karşı koymuş dilememiş amanı Alevilik satılıyor duydun mu? İslamda ki adı zındık ile mülhid Dinsizdir ediyor İslamı tehdit Tiz vurula boynu yok tereddüt Alevilik satılıyor duydun mu? Osmanlıdan gelmiş Cumhuriyete Sanmış ki çıkılacak keravete Kapılmış epeyce hoş rehavete Alevilik satılıyor duydun mu? Verilmiş kimliği din adı İslam Kimseler dememiş yok bunda anlam Emir yüksek yerden kesilmiş ahkam Alevilik satılıyor duydun mu? Laik devlet sulh çün kesmiş ahkamı Uygun görmüş halkına Türk İslamı Düşünmemiş Alevi-ye uyar mı? Alevilik satılıyor duydun mu? Buna ses etmemiş garip Alevim Dememiş ki dince ben İslam-mıyım Eskisinden iyidir daha neyleyim Alevilik satılıyor duydun mu? Seksen küsur sene böyle uyumuş Saz çalmış söylemiş semah yürümüş Bilmez ki kazılan derin kuyuymuş Alevilik satılıyor duydun mu? Yezide okumuş milyonca lanet Sanmış ki hep bundadır ol keramet Sövdükçe başına gelmiş melanet Alevilik satılıyor duydun mu? Dağda köyde iken inmiş şehire Yaşam savaşını vermiş habire Horlanıp itilmiş dönmüş kevgire Alevilik satılıyor duydun mu? 38 Dersim görmüş katliam Devlet böylelikle sağlamış nizam Kızılbaşlar ölmüşse kimlere gam Alevilik satılıyor duydun mu? Gitmiş mekteplere almış diploma Sağı hiç sevmemiş meyletmiş sola Hak için hizmet etmiş yüce yola Alevilik satılıyor duydun mu? CHP-ye kızmış gitmiş kır ata Sağcıymış sahip koşar şeriata Kimin aklı ersin teferruata Alevilik satılıyor duydun mu? Olmuştur dede-miz kır ata seyis Yemini yedikçe getirir geviş Çıkarı oldukça yok bunda beis Alevilik satılıyor duydun mu? Dede-mizden miras kalmış oğla Oğul prof olmuş büyük okula Gamalı haçını takmış koluna Alevilik satılıyor duydun mu? Kurmuş tezgahını pazarlar beni Azıya alınmış kıratın gemi Katile otağ Kızılbaşın cemi Alevilik satılıyor duydun mu? Devlet ile yapar her dem pazarlık Okumuştur amma bilmez yazarlık Fetullaha takacakmış nazarlık Alevilik satılıyor duydun mu? İftar sofrasında gerdan kırıyor Hedefi hep onikiden vuruyor Bilmez ki KORAY-ın kanın içiyor Alevilik satılıyor duydun mu? Sağcıdan yanadır solun düşmanı Bileğini kessen yeşildir kanı Onun umurundamı hak divanı Alevilik satılıyor duydun mu? Bolca laf eyledik ol İzzetine Asıl bakmalı gizli İzzetine Gelmeyelim bunlarında fendine Alevilik satılıyor duydun mu? Piyasada çoktur onun karşıtı Bu yüzden yaparlar çokça lakırdı Fırsatı bulunca vurur tokatı Alevilik satılıyor duydun mu? Birisi ÖKER-dir biri de ÖZDİL İş lafa gelince papuç gibi dil Mesele koltuksa fark etmez menzil Alevilik satılıyor duydun mu? ÖKER bir zamanlar arslan gibiydi Konuşunca evde ekran titrerdi Koltuk için süt dökmüşe benzedi Alevilik satılıyor duydun mu? ÖZDİL denen şahış oldukça HAİN Çıkar gereğince oluyor şahin Onun izlerini DERİN arayın Alevilik satılıyor duydun mu? Yeni başkanımız soyadı BALKIZ Düzeni döndüren uyumlu çarkız Elhamdülillah hepten Müslümanız Alevilik satılıyor duydun mu? Başkan derki kimse tanım yapmasın Aleviyi şuna buna katmasın Pazarlık yaparken terslik olmasın Alevilik satılıyor duydun mu? Hani Alevilik İslam dışıydı Bu söyleme neden sahip çıkıldı Koltuk sallanınca kale yıkıldı Alevilik satılıyor duydun mu? İnanç tanımından korkuyor başkan Böyle biri önder olur mu şaşkın Senden daha cesur o meşhur düşkün Alevilik satılıyor duydun mu? Pazarlık uğruna doğrudan kaçtı Namert sofrasında metaın saçtı Yaptıkları çoktan boyunu aştı Alevilik satılıyor duydun mu? Yoktur bunların ufağı irisi Birisi ne ise o dur gerisi İzoş-a karşı ULUSOY efendisi Alevilik satılıyor duydun mu? Eyyyy Alevim uyan bakıver camdan Gör neler oluyor pazarlıklardan Kurtul artık şu hain simsarlardan Alevilik satılıyor duydun mu? İster içiyim de istersen dışı Sonunda buluruz elbet çıkışı Fark et artık şu topyekün satışı Alevilik satılıyor duydun mu? Kral Çıplak sözün söyledi hakça Daha söylenecek söz vardır çokça Yalanlara doyduk karnımız tokça Alevilik satılıyor duydun mu? Saygi ve Sevgilerimle. |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to baskoylu For This Useful Post: |
|
|
#2 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8566 Times in 4033 Posts REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hani bir deyim vardır,
"benim oğlum okur, döner döner yine okur "diye, daha önce kaç kez tekrar ettik, Osman Ehlibeytten sayılmaz, Muhammedin kızları ölmüştür, varisde değildir, alevi inancı yeni oluşmuş bir inanc değidlir, Ki Ali'yi oyunlarla ehlibeytten saysınlar, Ali hep Ehlibeytten di, Osman'ı kurguladın, ehlibeyte ali den daha uygun gördün, ve Ai yi ehlibeytten sayılmasınıda OYUN olarak gördük, Kurgunun temeli yok, Peki Ali'nin, yakınlığını niye yazmadın, özellikle Alevi bakış acısı ile nedir, mesela, muhammed Dedesi ölüne kimin yanında büyümüş, hangi evde yaşamıştır, Ali doğunca ve Muhammed ölene kadar kimile yakın dost ,arkadaş olmuştur, Muhammede ilk inan kimdir, Muhammed e, mekkede desdek veren onu kollayan , kimin nesidir, vs. gibi olayları saymak oldukca coktur, Muahmmede oğul verende Ali'dir, Yani öyle dul damatlar ehlibeytten olmazlar, olamazlar, Ebu süfyana, muaviye ye lanet okurken, Muhammed'e dokunurmu? dokunmazmı? onu bilemeyiz, ancak muhammed adına sen niye üzülürsün, dokunursa dokunsun boşver. Sen kafanı takma, Hani aleviilkde 7 ulu AŞIK - ozan- dediklermiz varya, Onlarda Ali'yi EHLİBEYTTEN sayarlar, acaba onlarda mı? oyuna geldiler, gördün mü, Pir Sultan'ı, Hayai'yi, Viraniyi, abdal Musayı,Nesimiyi, Bunlarda bu oyunun parçasımı ne dersin, Akılları sarmadı mı? bunların, saftılar dimi, kandılar bu ALİ oyununa, Biz aleevilerde 500-600 yıldır bu oyunu anlamadık değilmi? Osman,Bekir,Ömer vs diğerleri EHLİBEYTTEN saılmazlar, Hiç bir alevi ulusu, ozanı,aşığı, Pir'i,Mürşit'i Rehberi bunu böyle bilir böyle söylerler, Sende Pir'lerin söylemlerine, kulak ver, ocak sahşbş dedelerinin, Natık-ı Kuran ların sözüne sahip çık, Onlar Ali2yi ehlibeytin başı derler, O Ali abadır, o Haktır, O rahman,Rahimdir, Kollayan, gözleyendir. Pirlerimiz bunu söylemişler, Ömer, Osman,bekir dememişler, Sende deme olmaz mı?
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
| The Following 6 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Baba İlyas (01-21-2011), Devrim06 (01-17-2011), esonto58 (01-19-2011), HURUFİCAN-ERZİNCAN (01-17-2011), |
|
|
#3 |
|
...
Üye No: 2175
Thanked 840 Times in 368 Posts REP Gücü : 0
REP Puanı : 5
REP Seviyesi :
![]() |
Bende defalarca yazmama ragmen bildigim bildik, soyledigim soyledik, dedigim dedik ile hareket ediyorsaniz!!
Dolayisiyla birbirimizi dinlemek yerine, dusunceleri ve aciklamalara biraz olsun kafa yormak yerine, Cennet hevesi ile, Cehennem korkusu ile yasamayi bir tarafa birakirsaniz iyi olur sanirim.... Yok degilse, Siz Islamin temsilciligini yapmaya devam edin.... Sanirim bu sizi mutlu ediyor!! Bende suc makinasi olan yobaz islam dinini mahkum edip, Sevgi ve Insanlik yolunda verilen mucadeleye biraz olsun katkim olursa buda beni mutlu ediyor... Bunda sorun nedir?\ EHLI-BEYIT`in anlamini bir kez daha size acikliyayim, sizde islamin gercek yuzunu bir kez daha gozden gecirin, Aklin Yolu Ve Vicdan Olgusu Ile Hereket Edin Olurmu? Ehli Beyt deki, Ehl ile Ahali aynı koktendir. Cogul olarak, Kisiler demektir. Beyt ise; Ev demektir. Yani ev ahalisi manasina gelir. Savaslarla, Katliamlarla, Seriat Kanunlari ile Zorla Kabul Ettirilen Bir Inancin Lideri ve Onderi Olan, Islam Dininin Son Peygamberi Muhammed'in Ev Ahalisi Icin Kullanilan Bir Terimdir. Hz. Muhammet'in Ehli Beyt'i Kuran'da Sonradan Uydurulan Yalanlarla Yani Harun Resit Tarafindan Duzenlenen Kuran (Abbasiler donemi) Kuran'da hitap edilen Ehli Beyt ve bircok hadiste gecen Ehl-i Beyt soyle aciklar, Ehl-i Beyt'in Ali, Fatima Zehra, Hasan ve Huseyin'inden olustugu soylenmektedir. Sii/Sia, Cafferi mezsebine bagli olanlar, hic kuskusuz Kuran uzerinde 500 yillik Abbasilerin oyunlari ile degistirilen Kuran`a bakarak soyle der, Hadisler ve Azhap suresi 33. ayetin tefsiri incelendiginde Ehl-i Sunnet icinde cok az bir grubun iddia ettigi Peygamber'in hanimlarinin Ehl-i Beyt'ten oldugu dusuncesini dogru olmadigi ortaya cikmaktadir. der... Ardindan Hz Muhammedin Selman-i Farasi icin, O benim Ehli Beyitimdendir diyerek onu yuceltmistir der!!!!! Ehli Beyit sozcugun ve deyimin ortaya cikmasinin sebebini daha once yazmistim. Savas donusunde, Hz. Aise`nin genc olan biri ile munasebetsiz bir sekilde yakalanmasi sonucu, Islam kanunlarina gore, zina yapan Hz. Aise`nin oldurulmesi gerekirken, Hz. Muhammed Allah tarafindan bana vahi geldi, Aise`nin sucsuz oldugunu, Aise`ye iftira atildigini soyledi... Allahin emirlerine karsi gelmeleri halinde Allahi inkar etmeleri demek oldugundan dolayi, herkes bunu kabul etmis gorunsede. Kendi gozleri ile goren taniklarin buna tepki gostermesi, ortada dolasan dedi kodu ve soylemlerden dolayi... Hz. Muhammed sert bir sekilde; BUNDAN SONRA EHLI-BEYITIM HAKKINDA DEDI KODU YAPAN, LAF SOYLEYIP ALEHINDE PROPAGANDA YAPANLARIN SONU OLUMDUR gibi tehditlerden sonra EHLI-BEYIT olarak Hz. Muhammedin Ev Ahlisi, Ev Halki, yani ozellikle Hz. Aise icin cikarilan boyle bir cumlenin Ali, Hasan, Huseyin, Fatima ile ne ilgisi olabilir? Harun Resit Tarafindan Duzenlenen ve Emevilere yonelik olan iktidar ve ganimet kavgalarinida goz onunde bulundurursak.. Islamin Yalani, Hilesi bizleri neden bu kadar ilgilendirmektedir anlamis degilim!!!!! Yani Aise yuzunden ve Aise`den dolayi ortaya atilmis bir deyimi Aise`yi icinden cikaracaksin, Aise`nin babasini, diger kayin babalarini, enistelerini, vs vs icinden cikaracaksin!!!!! sadece ve sadece Islamin bolunup parcalanmasindan sonra, bir gurubun soylemlerini goz onunde bulunduracaksin, digerlerinede kaka kuka diyeceksin!!!!!!!!! Hz. Muhammedin EHLI-BEYIT`in icinde gordugu veya goremeye calistigi SELMAN-I FARASI Hz. Muhammedin yakini olmamasina ragmen, kendi Ailesinden biri olarak gormesi, Ehli Beyit olarak kabul ediliyorda, Ehli Beyit kelimesini kullandigi ve bu yuzden ortaya cikardigi boylesi bir kelimeyi Alevi Yasam Felsefesine yamamayi neden kendinize gorev saymissiniz yine anlamis degilim!!!! SELMAN-I FARASI KIMDIR? Nesebi, Mabeh bin Buzahşah bin Mursilan bin Behbudah bin Firüz, lakabı Selman-ül Hayr,künyesi Ebu Abdullah'tır.Selman ismi Peygamber efendimiz (saa.) tarafından kendisine verilmiştir.Selman-ı Farısi, çocukluk ve hakikati arayış yıllarını şöyle anlatır: "Ben Faris (İran)'ın, İsfahan şehrinin Cey köyündenim. Babam köyün en zengini olup, arazimiz ve malımız çoktu. Ben babamın tek çocuğu idim. Beni herkesten çok severdi. Evden çıkmama izin vermezdi. Babam Mecusi (Zerdüşt) olduğu için Mecusiliği de bana evde tam bir şekilde öğretti. Evde devamlı bir ateş yanar biz ona tapar secde ederdik. Babamın malı ve mülkü çok olduğu için beni bir ara dışarıya çıkardı ve dedi ki: "Yavrum ben öldüğüm zaman bu malların sahibi sen olacaksın, onun için git mallarını ve arazilerini tanı". Ben de "peki" deyip bahçelerimizi dolaştım. Bir gün tarlalara bakmaya gittiğimde bir hristiyan kilisesine rastladım. Onların seslerini işittim, gidip baktım ki, içerde ibadet ediyorlar. Ben daha önce öyle bir şey görmediğim için çok hayret ettim. Zira bizlerin ibadeti bir miktar ateş yakar ve ona secde ederdik. Fakat onlar görünmeyen bir Allah'a ibadet ediyorlardı ve kendi kendime dedim ki, bunların dini haktır ve bizimki batıldır. Onun için akşama kadar onları seyrettim. Tarlalarımıza gitmedim, akşam oldu. Onlara dedim ki: "Bu dinin aslı nerededir?" Bana, "Bu dinin aslı Şam'dadır" dediler, "Peki dedim. Ben de Şam'a gitsem beni de bu dine kabul ederler mi?" "Evet kabul ederler" dediler. "Sizlerden yakında Şam'a gidecek kimseler var mıdır?" diye sordum "Bir müddet sonra bir kervanımız Şam'a gidecektir." diye cevap verdiler (Isfahan’daki bu Hristiyanlar, Isfahan’a Şam'dan gelmişlerdi ve sayılari da az idi.)". Burada hocası ölene kadar eğitim görmüştür.Son peygamberin geliş alametlerini görmek ve O'nu bulmak amacıyla Arabistan'a gittiği iddia edilir. Arabistan çöllerinde talihsiz bir olay sonucu Medine'li bir Yahudi'ye köle olarak satılmıştır. Bu talihsiz olaydan kısa bir süre sonra Muhammed'in hicret'i gerçekleşecek ve Medine'de bulunan Selman peygamberlik alametlerini Muhammed'd görecek ve İslam dinini benimseyecektir.Ancak, halen köle olan Selman'ın özgürlüğüne kavuşmasına karşılık kendisinden ödeyemeyeceği bir meblağ istenmişti. Peygamberin yardımıyla kölelikten kurtuldu. Selman-ı Farısi, asıl ününü Hendek Savaşı'nda Mekkeli putperestlerin Medine şehrini kuşatması öncesinde Muhammed'e, 'hendek kazılması' yönünde danışma yapması ve savaşın Müslümanlar lehine sonuçlanması ile kazanır. Muhammed'in devlet danışmanlığına atadığı Selman peygamberin ölümünden sonra İran Seferine katılır. Medain'de Valilik yapar.Ali'nin İslam Halifesi seçildiği yıl Medain'de hayata gözlerini yumar.(Bak. AnaBritannica Ansk., 27. cilt.) Yukarida Mekkeli Putperestler dedikleri kim olduklarini sanirim biliyorsunuz! Hani su 4 kitabinda Allah tarafindan gonderildigi, 4 kitabinda dogru oldugunu savunan iki yuzlu muslumanlar, bu PUTPERESTLERIN kim oldugunu aciklamiyorlar... Bunlar Musevi dinine bagli Yahudilerdir....... Hani 72 millete bir nazarla bakiyoruz? hani Din, Irk, Mezsep, Renk ayirimi yapmiyorduk!!! Hani haksizliklara, zulumlere, soykirimlara, herturden haksiz savaslara karsiyidik!!!! Alevi Yol Ogretisinde Sevgi ve Insanlik Yolu Oldugunu Savunuyoruz! Sonuc olarak Aklin Yolu ve Vicdan olgusunu yasama yansitirsak, Hz. Muhammedin olumunden sonra olan gercekleride goz onunde bulundurursak, butun hile ve yalanlari bosa cikarmak isten bile degil..... 7 Ulu Ozanlarimizin, Yol Onderlerimizi Hunarca Katleden Bir Mantik, Mezarlarinin Yerini Bile Aciklamaktan Korkan Bir Mantik, Onlarin Dortluklerine, Nefeslerine Ait Olan Butun Eserlerinin Uzerine Oyun Oynamasi Normal Degilmidir, Pir, Hizir kelimesini cikarir, yerine Muhammed, Imam vs vs gibi kelimeler ekler.. Islamin oynadigi butun oyunlara bakarsak 7 Ulu Ozanin soylemlerini degistirmek Cokmu Zor bunlar icin.......... Saygilarimla. Konu baskoylu tarafindan (01-18-2011 Saat 05:32 ) değistirilmistir.. |
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to baskoylu For This Useful Post: |
|
|
#4 | |
|
REP Seviyesi :
Sayın Başköylü,
Belediğim gibi yanıt verdin, şaşırmadım, Ancak Aleternatifde sunmamışsın, Ve sünni kaynaklarla yola çıkmışsın, Ulularımızı ve bizleride hafife almışsın. Yazına dönersek. Alinti:
Sağlıcakla. |
|
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: |
|
|
#5 |
|
Bizden Biri
Üye No: 226
Thanked 1066 Times in 401 Posts REP Gücü : 5
REP Puanı : 112
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sevgili Başköylü,
Ehli Beyt kavramını neden İslamiyet ve Muhammede mal ediyorsun? Bunun yerine Muhammedin Ehli Beyti diyebilirsin. Mesala Fuzuli, “Saadete Ermişlerin Bahçesi” adlı eserinde Nuhun Ehli Beyti, falanın Ehli Beyti, filanın Ehli Beyti şeklinde yazmaktadır. Demek oluyorki, Ehli Beyt denilince Muhammedin Ehli Beyti olarak anlaşılmıyor ve anlaşılmaması gerekir. Yani Dedeler biz Ehli Beyt soyundayız derken de Muhammedin Ehli Beyti olarak anlaşılmaması gerekir. Dedeler de soylu olduklarına göre mutlaka mensup oldukları bir ev vardır. Önemli olan Dedelerin mensup oldukları evi ortaya çıkarmaktır. h-alibaba
Doğru duvar yıkılmaz!
Sen doğru dur eğri belasını bulur. |
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to h-alibaba For This Useful Post: |
|
|
#6 | |
|
...
REP Seviyesi :
![]() |
Alinti:
Konu Hz. Muhammed ve onun Ev Ahalisi ve Halki, Sayin Iscanbaba`nin savundugu Islamin Mezseplerinden biri olan Cafferi Mezsebini savunmaya calismasi, Arap Ali sanki Muhammed`den, Omer`den, Osman`dan Muaviye`den cok farkli ozelliklere sahipmis gibi, Alevi Yasam Felsefesine golge dusurmek istiyen islamin takipcilerine verilmis olan cevaptir, Savaslarla, Katliamlarla Cinayetlerle, Zorlamalarla ve Barbarliklarla Kendisini Kabul Ettirmis, Boylesi Suc Makinasi olan Islam`i, Alevi Yasam Felsefesinin icinde gormeye calisanlara verilen cevaptir. Dolayisiyla Arap Muhammed, Ebu Bekir, Osman, Omer, Ali, Muaviye, Ebu Sufyan, Halit Bin Velid, Aise, Hasan vs vs olusan Hz. Muhammedin Sozde Ehli-Beyitinin Alevilikle ilgisinin olmadigi tartismasidir, Yani farkli topluluklarda, farkli zamanlarda olan Ehli-Beyitin konusu degildir. Ozunde Islamin takipcileri, sozde karsitlari olanlar, Cennnet Hevesi, Cehennem Korksunu goz onune alarak, ozunde Islama karsi gelmeme politikasini secerken, Islerine gelen kaynaklari kabul eder, islerine gelmiyen kaynaklara ise Sunni kaynaklari der, kendisini Sunni degilde Sia/Sii ve Cafferi Mezsebinde Gormeye calisir!!!! Bunlar yeri geldiginde Pirlerimiz ENEL-HAQ diyerek nice bedeller vermistir diyerek yol onderlerin cizdikleri guzergahtan onurlu durus ile mucadele verdiklerini savunmaya calisirlar. Yeri geldiginde, Cehennem korkusu ile, 40 tane Huri Meleklerle olma hevesi ile Yobaz Islamin en buyuk savunuculari gorunurler, Hz. Ali`nin bacanagi, Muhammedin iki kizi ile Evli olan Osman`a Hz. Muhammed Eger Baska Kizim Olsaydi Osman`a Verirdim demesi, Kayin babalari Ebu Bekir, ve Omer`e olan sadakatlari Ali`ye olmamasina regmen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali`yi Sevgi ve Insanlik yolunda gormeleri hem urkutucu hemde vahim olarak algilanmalidir. Ikiside Insanlik Sucu Islemis, Birer Insanlik Dusmanlaridir. Alevi Yasam Felsefesi Insanligin Dogusundan Beri Var Olan Bir Yasam Bicimidir... Dinlerle, Irklarla ve Mezseplerle ilgisi olmiyan. Okunacak En Buyuk Kitabin, Incil, Tevrat, Kuran gibi kitaplarin olmadigini, Okunacak En Buyuk Kitabin INSAN OLDUGUNU soyliyen bir felsefede, Islam gibi Yobaz bir dinin boylesi bir olusumda aranmasi veya yamamaya calisilmasi insanlik sucu degilmdir? Alevi Yasam Felsefesine Baktigimizda, Eline Beline ve Diline Sahip Ol. Dunya Malina ve Hayali Olan Olusumlara Tapma, Tapilmasi Gereken Bir Sey Varsa, O`da Insanligin Kendisidir. Dogruluktan Ayrilma, Gordugune Bin Katma, Gormedigine Kulp Takma, Yokusta Yorgunu Yorma, Duzlukte Canlari Darda Koyma, 72 Millete Bir Nazarla Bak. Kendi Esinden (Hayat Arkadasindan) Baskasina hayat arkadasina ve esine baktigin Gozle Bakma, Herkesi Baci gozu ile bakma zorunlulugu oldugunu unutma. Aksisini yapacak olursan!!! kendi uvey kizi ile evlenen, 68 es sahibi olan Hz. Muhammedin dustugu ve icinde buludugu duskunlukten farkin olmaz... Zalimin, Zulumun, Guclunun ve Haksizin Yaninda Yer Alip, Yoksulu Ezenlerden Olma. Bilimi ve Ilimi Kendine Klavuz Secen, Karanliklari Aydinliga Cikaran, Yilmadan ve Usanmadan Aydinliga ve Isiga Kosan... Bir Yasam Felsefesine Sahip Olan, Alevi Halkina. Dinleri, Irklari, Mezsepleri ve farkli gericilikleri Alevi Yasam Felsefesine yamamaya calismak!!! Sevgi ve Insanlik yoluna Saygisizlik degilmidir? Yapilan en buyuk haksizlik ve verilen en buyuk zararlar degilmidir? Alevilikte, Bilim, Ilim, Aydin, Yenilikci, Devrimci ve benzeri toplumsal degerleri ayakta tutarak, Butun Guzelliklerin Insanlara ait olmasi gerektigini, Insanliktan Daha Degerli Bir Varligin Olmadigi, Kendisini gelistiren ve yeniliyen bir durusa sahiptir.... Alevilikte; Aklin Yolu ve Vicdan olgusunu yasama yansitarak kendisini diger canlilardan farkli oldugunu gosterme zorunlulugu var... Alevilike; Inanc ozgurlugu sorgulanamaz ve yargilanamaz, Saygi, Sevgi ve Hosgoru bu felsefenin en onemli temel taslaridir.... Bu Yasam Felsefesine uyan ve benzerligi olan her toplumdaki EHLI-BEYIT bizim EHLI-BEYITIMIZDIR. yok degilse, hic kimse insanlik suc makinasini aklamaya calismasin...... Kuranin Harun Resit tarafindan cikarilan Mezsepler tarihin Kuranin orta sayfalarindan yer alamasi, Kuranin degistirildigini gostermezmi? Harun Resit tarafindan ortaya atilan Mezsepler tarihi Kuran degistirilmemisse, son sayfalarinda olmasi gerekemezmi? Bazilari Cennet hevesi ile Cehennem korksu ile yasasin dursun, Insanlik suc makinasini savunmaya calissinlar. Bizlerde Alevi Yasam Felsefesine yakisir bir durusla ENEL-HAQ diyerek olumsuzleselim........... Saygi ve Sevgilerimle. Konu baskoylu tarafindan (01-20-2011 Saat 05:20 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Gönül Dostu
Üye No: 3314
Thanked 742 Times in 335 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 88
REP Seviyesi :
![]() |
can olgıl can içinde, kalma gülman içinde
İstediğin bulasın yakın zaman içinde Rükü sücüda kalma, ameline dayanma İlm-ü amel gark olur, naz-u niyaz içinde İkiliği terketgil, birlik makamın tutagil Canlar canın bulasın iş bu dirlik içinde Oruç namaz zekat hac cürmü-ü cinayetdudur Fakir bundan azaltır hass-ı heves içinde şeriat koruyucudur hakikat ordusunda senin içün korunur hasıl ordu içinde Aynel-yakıyn görüptür, Yunus mecnun oluptur bir ile bir oluptur hakkal yakıyn içinde YUNUS EMRE |
|
|
| The Following 3 Users Say Thank You to Amistofes For This Useful Post: |
|
|
#8 | |||||||
|
Yas: 30
Üye No: 14
Thanked 12727 Times in 5991 Posts REP Gücü : 10
REP Puanı : 1264
REP Seviyesi :
Alinti:
Arap Ali'nin saydığınız diğer kimselerden çok farklı olduğunu (bu farklılığın nedenlerini çok iyi araştırmasakta -ki bence bu araştırılmalı- tam kavrayamasakta) deyişlerimize ve büyüklerimizin konuşmasına baktığımızda net olarak görüyoruz. Bunlara yok dediğimizde görüyoruz ki Alevilerin çoğuna hitap edemiyoruz. Cemlerimize ,deyişlerimizin geneline uymuyoruz. Alinti:
Alinti:
Alinti:
Alevileri öncelikle yazıştığınız kişilere tatmin edici tanımlamalar yazın ki diğerinin yanlışlığı ortaya çıksın. Genel olarak (bende) yaptığımız şey "yok"lardan ibaret Alevilikte bu yoktur, Alevilik bunu kabul etmez ve alevilikte insan vurgusu. Bunun ötesine gidebilmişliğimiz pek yok. Bu yöntemle de kafa karışıklığından başka bir şey veremiyoruz gençlerimize. Ateistlikten başka.. Alinti:
Alevilerin Şah dediği. Uzun süre hüküm süren Safevi devleti lideri Şah İsmail içinde aynı şeyi söyleyebilirmiyiz bu düşünceyle? İktidar savaşlarını görmezden gelmek mümkün mü? Korunma ve güçlenme (dolayısıyla büyüme) içgüdüsünü başka nasıl sağlayabiliriz. Sadece kişilerin elinde midir bu? Başka ifade ile Komünist ekonomi(ne kadar iyi bir sistem olursa olsun) kapitalist ve liberal ekonomi ile içiçeyken(insan egolarını da ekleyebiliriz) ne kadar savaşabilir başarabilir? Alinti:
Alinti:
![]() ![]() Ali'nin Şah İsmail'den fazlaca yaptığı (olumsuz anlamda) edir? Suç makinası Ünvanını kazanmasına hangi yaptıkları vesile olmuştur?
Hakk'ı görmek diler isen
Suret-i insana bak Arayıp gezme bu halkı Cismin içre câna bak. Noksani Baba |
|||||||
|
|
| The Following 4 Users Say Thank You to Devrim06 For This Useful Post: | Baba İlyas (01-21-2011), ...baskoylu... (01-19-2011), Hamza Aksüt (01-20-2011), |
|
|
#9 | |
|
...
REP Seviyesi :
![]() |
Saygideger Devrim06 Can
Tepkilerini saygi ile karsiliyor, verdiginiz cevaplardan dolayi tsk ediyorum. Ozellikle Alinti:
Elestirim ve tepkilerim bazi canlar tarafindan SIFAT takma olarak algilanabilir, Sifat takmanin anlami; Yalanci, Uckagitci, Hirsiz, Dolandirici vs vs gibi kisiye direk soylenen kelimelere Sifat olarak acikliyabiliriz, Forumda duyarli, saygin, bilgili ve birikimli canlara icin boylesi bir yaklasim saygisizliktan baska bir aciklamasi olmaz. Saygideger Iscanbaba`ya verdigim cevap, Kendisine, Genele ve Yol duskunlerine verilen cevaplari bir birinden ayirabiliriz Forumda kiliktan kiliga girip, kendisine Aleviyim diyen veya Alevi gorunmek istiyen, ama MHP ve Islam gibi Irkci, Milliyetci ve Dinciligi savunan kisi ve kisilere belirli bir asamadan sonra, Etkilerden dolayi tepkinin boyutu yukselebilir, Bazilari hak ettikleri sekilde cavalarini almalidirlar diye dusunuyorum. Dolayisiyla Saygideger Iscanbaba ve onun gibi degerli canlari elestirebilirim, gereken tepkilerimi gosterebilirim, ama asla onlara sifat takarak saygisizlik edemiyecegimi hem onlar tarafindan, hemde sizin tarafindan bilinmesini isterim. Farkliliklarimiz Zenginliklerimizdir diyoruz teoride bir sorun yok, ama Pratige geldigi zaman sinifta kaldigimizi kabul etmek zorundayiz. Gelebilecek elestirileri, dusmanca bir saldiri olarak algilmak, Gelebilecek elestirlere karsi, kin, nefret, intikam ve oc alma duygulari ile yaklasitigimiz zaman!! Ne Farkliliklarimiz kalir, Nede Zenginliklerimiz. Ornek verirsek; Ben Ataist, Kominist, Sosyalist ve Devrimci bir dusunceye sahipsem, bunlari bana soylemeniz... bana Sifat takmakmi oluyor? Elebette hayir. Dinci yani agir basan, Aleviligi Islamin bir kolu olarak goren veya Islamin ozu olarak goren, Boyle bir Aleviligi kabul edip savunan birine, Dinci demek sifatmi oluyor? Tabiki hayir. Kemalist Dusunceye sahip olan, Kemalizmi irkci ve Milliyetci gormiyen, Demokrasinin kalesi, ozgurlugun simgesi, Laikligin savunucusu oldugunu soyliyen ve oyle algiliyan kisi ve kisilere, Kemalist demek Sifatmi oluyor? Birbirimizi daha iyi anliyabilmek icin, hem fikir oldugumuz gercek ve dogru olan ARASTIRMAK VE DOGRULARI OLDUGU GIBI SAVUNMAKTIR. Alevilikte Yol Cumleden Uludur, ozune baktigimizda, gecmiste yasanmis olumsuluklar kim tarafindan yapilirsa yapilsin, YOL; butun olumsuzluklari mahkum etmesini bilen bir durusa sahiptir, Bu Mursit olabilir, Pir olabilir, Rayber olabilir veya Talip olabilir. Gunumuze kadar sure gelen Ocaklar ve Asiretler Islamin asimile politikalari ile tabulastirmaya goturuldugunu gormemek mumkunmudur. Insan-i Kamil olmak bu yolun en son asamasidir, Insan-i Kamil mertebesine erisen her birey, her asiretten kisi ve kisiler Mursit ve Pir olma mertebesine eristiklerini kabul etmek zorundayiz. Yok degilse Islamin asimile politikalarina alet olmaktan ve islamin kiskacinda oldugumuzu gormek zorunda oldugumuzu dusunuyorum. Ben Kuresan Asiretindenim, hic kimseden ustunlugum yok, herkesi kendimden ustun gorme aliskanligim var, karsimdaki siradan bilincsiz biride olsa, Sadece ondan bir kac kitap fazla okumusum, birazda olsa ondan fazla bilgi sahibi oldugumu goruyorum, ama bazen onda olan guzellikleri kendimde goremiyorum... Bunun adi "Benciligi" azda olsa yikmak denir. Teoride, Aleviligin Kadim Bir Yol Oldugunu Savunuyoruz, Pratikte yine sinifta kaliyoruz. "Kadim" Alevilikte; Akildir, Aklin Yuceligi, Aklin yolu ile herseyi cozecegi anlamdir. Gecmiste Herkes Hallac-i Mansur, Pir Sultan Abdal, Nesimi olamamistir, kimisi teslilmiyetciligi soyle veya boyle kabul etmis olabilir, Baskilara, Zulumlere ve Her turden haksiziklara boyun egmis olabilirler, Dortlukler degistirilmis olabilir, baskasinin dortlukleri Yol onderlerine mal edilmiste olabilir. Buna ornek olarak Ali Baba`yi verebiliriz. Sah Ismail konusuna gelince, Sah Ismail`in Sah Hatayi ile ayini kisi olduklarina inananmak oldukca zor, Kaldiki Sah cok eskiden var olan bir deyimdir, bu sadece Sah Ismaile ait bir deyim degildir. Sah`lar Sah Ismailden once olduklari gibi, " Ali" Hz. Ali`den once nice Ali`lerin oldugu goz onunde bulundurdugumuzda. Bizim Ali, kelle ucuran ali degildir, Bizim Ali islami zorla kabul ettirmek icin zulfukarla binlerce cana kiyan Ali degildir. Bizim Ali, 9 yasindaki cocuga tecavuz eden, Bilinmiyenler haric bilinen 68 esi olan birine biat eden Ali degildir. Bizim Ali, Kendi uvey kizi ile evlenen birine biat eden Ali hic degildir. Bizim Ali, Kendi Misayibinin kizini alan Ali hic olamaz, oyle olsa Ikrarin kizini alan duskun goruldugunu goz onunde bulundurdugumuzda, Yol Cumleden Uludur yerine, Cumle Yoldan Uludur gercegi ile karsi karsiya gelmis olmazmiyiz? Arap Ali`nin Alevi Yol Ogretisi icinde gormemek ve kabul etmemek icin daha yiginlarca gerekceler ve deliller gosterebiliriz..... Bizim Yuregimizdeki, Kalbimizdeki, Gonlumuzdeki ALI Insan-i Kamil Olan Ali`dir...... Zaman sorunundan dolayi cikmam gerekir, daha sonra gorusmek uzere. Saygi ve Sevgilerimle. |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
REP Seviyesi :
Sn.Başköylü,
Seninle konuşmak inan bir zulum, Devrimo6 nında dediği gibi, ilk etapta insanlara bir şeyler yaftalamaktasın, Etiketcilikik yapmaktasın, Gerçi seninle tartışmaya başlarken veya senin yazdıklarına bir yanıt yazarken, başıma gelecekleri bilerek yazdım, 2-3 mesaj sonra bu başlar dedim amma, sen yanıt verdiğin ilk mesajda başladın yaftalamaya, benim cehennemden kortuma falan vs. sonraki iikinci yazında, h-alibabaya yönelik yazında da , kim tutar seni havasında dörtnala kaptırmış gitmişsin, Burada tekrar etmekte fayda görüyorum, Ben ALEVİYİM, TALİBİM, ALANDAYIM, VE HER YIL CEM GÖRÜRÜM, GÖRÜNÜRÜM, Burada sana ve diğerlerine verdiğim yanıtlarda doğru bildiklerimi yazmaya özen göstermekteyim, hayale, halktan ve gerçeklerden kopuk uyduruk söylemlere karşı söz söylemem gerektiğini düşünmekteyim, Çünkü, burada bizi okuyan canlar, yazılanları dopru sanıp, başkaları ile sonbet ederken bu bilgileri kullanacaklarıdır ve karşısındakiler bu bilgilerin yanlışlığını, yalanlığını, eksikliğini yüzlerine vurduklarında kötü duruma düşmemeleri için, Aleviliğin böyle yalanlar üzerine kurulmadığını bilmeleri ve öz güven kazanmaları için yapmaktayım, Yoksa sizleri yalan , yanlış düşüncelerinizle başbaşa bırakırım, ki zaten siz benim itirazlarıma ve karşı iddalarıma karşı halen o yanlışları savunmaktasınız. Karşı delil getiremesenizde. 1-Ehlibyet hakkındaki görüşünüz yanlıştır, Alevi öüretisinde Ehlibeyt Pence-i Al-i Aba dediğimiz Ehlibeytti, Bu ,Muhammed- Ali-FAtıma-Hasan-Hüseyindir- Bunu tüm aşıklarımız, ulu aşıklarımız, Pir, Mürşitlerimiz böyle ifade etmiştir. Eğer bunu demek Caferiliği savunmaksa, Pir Sultan, Nesimi, Virani, Kul Himmet, Dedemoğlu, Hasan Dede, Abdal Musa, Aşık Ali, Turabı vs. bir çok HAK AŞIMIZIM, Şİİ dir, CAFERİDİR, 2- Kur'an2ı Harun Reşit değiştirdi demiştin, Hangi kaynakta buldun bunu bi yaz dedik, bu severde, Alinti:
Sn.Başköylü, Bİlginize arz edeyim, Bugünkü Kur'an'ın diyaznı, Ayetlerin iniş sırasına göre değildir, Sureler dediğimiz sıralama, Kur'an iki kapak arasına alınırken, yani KİTAPLAŞTIRILIRKEN sıralanmış halidir, yani, sureler tarih olarak indikleri sırada değildir, Yine bilgine, Sureler; indikleri tarihde tamamlanmamıştır, bir surenin başı a yılında indi ise, b yılında devmı inmiş, o arada başka süreler nezil olmuştur (İslam anlayışına göre) Senin bu MEZHEPLERİN dizaynıda KUR'AN da yoktur. Şimdi senin bu söylediklerini bir alevi genci , bir sünni ile tartışsa, madara olacak, 3- BU iddalarıma yanıt vemek yerine UZUN-UZUN yazmışssın ve içinde yanıt yok, ve yazında , sevgiden , hoş görüden, 72 millete bir bakmaktan dem vurmuşsun amma, -Arap Ali diyerek IRKCILIK yapmışsın -Bir milleti karalarmışssın, 72 millete bir gözle bakmamışsın -alevikte her inancada saygı ve hoş görü vardır, onu da es geçmişsin -Benim düşünceme hoşgörü göstermemişsin -Farkı düşüneni yaftalamaktasın, Çelişkilerin o kadar çok ki, 4- Deyişlerimize söz etmiştin, Hızır-Pir sözü yerine Muhammed ehlibyet yerleştirildi demiştin, Senden örnek istedik veremedin, bunu kim yapmış dedik, onda yanıt veremedin, sizin köyde Kureyşanlarda böyle bir olay olmuş mu? Atıyorum, Çemişkezek kadısı gelip, ey Kureyşanlılar, toplanun köy meydanına,Bre KIZILBAŞLAR, RAFUZİLER Hadun hepiniz aklunuzda ki şiirleri söyleyin bakuyum, Sen Şeyh Haso, saz çalarsın de bakuyum, O da Başlar deyişe, orda hızır geçer, dur bre MUNAFIK, HIZIR demiyeceeeeen, orda MUAHMMED diyeceeeen tamam mı? dedi, Böyle bir olay yaşandımı, diye sorduk, yanıt yok Alinti:
Ben tekrar etmekteyim, amma bilemem ki, sen onlardan daha akıılı, bilgili çıkıp, onların asimileliğini görüp, yanlışlarını biz aktardığını, ben daha o seviyeye gelmedim, Pir sultan'ın biz kandırdığına inanmıyorum henüz, Atalarımızın deyişlerine sahip çıkmadıklarına inanmıyorum, Ancak sen delillendirirsen kaynak gösterisen kabul ederim, şimdilik sana güvenmiyorum. Sahi sen, her hangi bir dergahd ayetiştin mi? Arapca, Farsca bilirmisin, kac cem gördün, hiç cem bağladın mı? hakladın mı?hangi pri'den el etek tuttun, Musahiplimisin, Cidden merak ettim, alevilik knusunda eğitimin ne? Ganimetlere gelirsek; Sen tarihden bize örnek ver, Ganimet yapmayan, Mesela, Şah Kulu, Mesela Şah Kalender, Mesela Pir sultan, Mesela Nur Halife, Mesela Şah İsmail,meslea Dedemoğlu, Mesela Otman Baba, Mesela Celali Veli, vs ve Anadoluda egemene başkaldıran savaş açan alevi topluluklarından kimler ganimet almamıştır, Şeyh Bedrettini saymıyorum, O Batın öğreti sahii idi, ancak o Celebi Musa'nın KADISI idi, ve o da ganimet almadı mı? Şimdi bunların hepsi, İNSANLIK düşmanı mı? Gelin Canlar bir olalım Münkire kılıç çalalım " dieyn Pir sultan neyin düşmanı, Bizim, Ali'ye gelelim, Bu bizim Ali'yi bir türlü bulamadık, Bu bizim ALİ ne ise yayrar, Emekci'nin dediği bizim Ali kimdir, nerdedir, ne zaman yaşamıştır, Ne yapar bu Ali, Kılıç çalmaz, Evlenmez, oturmaz, yemez, içmez, Bizim bu ali ile ne ilişkimiz var, Gel dediğimizde cengimize gelmez ise, yetiş dediğimizde yetişmez ise, naapalım bu Ali'yi, Aşığında dediği gibi, "tutup zülfükarın kırarım Ali" hesabı, ben ona niye inanıyım, ona niye yalvarayım, çağrdığımda gelmeyene ne deyim, Bunlara ciddi,ciddi yanıt ver Sn Başköylü, Bizde ki Ali kimdir, ehlibyet kimdir, 7 Ulu ve diğer aşıklarımız niye ALi demiş, Hünkar bektaşi Veli demiş, bunları bir bilgiyle donat ki, inandırıcı olsun, Ehlibeyt'te gelince, Sn. h -alibaba da sormuş, Hangi hane dekiler diye, ben size diyeyim, Ankara- Cankırı yolu üzerinde ki, Yahya Dede türbesini biraz geçince sağa döneceksiniz ilerisinde bir kulube var, o hanenin sahibi, oranın ehli, Tamam, Ali bir semboldür, Tarihi Ali ile bedebselleşmiştir, Batın öğretiler ile de yüklenmiş, HAKK olmuştur, Aynaya bakılınca görünen Ali olmuştur, Kün deyince alemi var eden olmuştur, eğer bunlara inanmıyorsanız, Sizin Ali'niz kimdir, Ne iş yapar, Ehlibeytiiz kimdir, 12 imamınız kimdir, Kaynağınız nedir, bu teziniz nerden beslenmektedir. benim ne olduğumun tahlilini yapmayın, bildiğiniz Aleviliği anlatın, geçin, Ben şii/cateri/isamcı/Kemelist/ vs olurum, önemli değil, önemli olan doğru bilgilerin buraya yazılması, kişilerin tahlilini yaparak zayfa ve zaman israfında bulunmayalım. Sağlıcakla. |
||
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | Baba İlyas (01-21-2011), |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
![]() |
|||||||||