Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK ÖĞRETİSİ > Alevilik İnancı

Alevilik İnancı Alevilik inancına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 07-02-2008, 02:44   #1
Onurcan
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 156
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 0
REP Puanı : 575
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim
Standart Enel-Hakk

.......

Konu Onurcan tarafindan (11-08-2010 Saat 03:19 ) değistirilmistir..
Onurcan isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 11 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Aluvi-Kartal (08-27-2008), Arjin Efruz (07-02-2008), dem vakti (10-25-2008), Devrim06 (07-02-2008), Kul Seyyid (07-29-2008), Munzur (10-04-2008), NervouS! (10-04-2008), Renas (10-04-2008), umuda yolcu (10-24-2010), yolcudede (04-08-2009), İşcanbaba (07-02-2008)

Alt 07-02-2008, 02:49   #2
Onurcan
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Seviyesi : Onurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to allOnurcan is a name known to all
İletişim

......

Konu Onurcan tarafindan (11-05-2010 Saat 01:23 ) değistirilmistir..
The Following 6 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Arjin Efruz (07-02-2008), Kul Seyyid (07-29-2008), NervouS! (10-04-2008), Renas (10-04-2008), yolcudede (04-08-2009), İşcanbaba (07-02-2008)
Alt 07-02-2008, 02:52   #3
Onurcan
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

......

Konu Onurcan tarafindan (11-05-2010 Saat 01:25 ) değistirilmistir..
The Following 7 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Aluvi-Kartal (08-27-2008), Arjin Efruz (07-02-2008), Devrim06 (07-02-2008), Kul Seyyid (07-29-2008), NervouS! (10-04-2008), Renas (10-04-2008), İşcanbaba (07-02-2008)
Alt 07-02-2008, 02:53   #4
Onurcan
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

......

Konu Onurcan tarafindan (11-05-2010 Saat 01:26 ) değistirilmistir..
The Following 6 Users Say Thank You to Onurcan For This Useful Post:
Arjin Efruz (07-02-2008), Kul Seyyid (07-29-2008), NervouS! (10-04-2008), Renas (10-04-2008), yolcudede (04-08-2009), İşcanbaba (07-02-2008)
Alt 07-29-2008, 07:04   #5
Kul Seyyid
Qızılbaş
Kullanıcı Profili

Kul Seyyid - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 17
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi : Kul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of lightKul Seyyid is a glorious beacon of light
İletişim

Teşekkürler abim, emeğinize sağlık.

Madem ki Ben Bir İnsanım

Kainatın aynasıyım
Madem ki ben bir insanım
Hakkın varlık deryasıyım
Madem ki ben bir insanım

İnsan hakta hak insanda
Arıyorsan bak insanda
Hiç eksiklik yok insanda
Madem ki ben bir insanım

Bunca temenni dilekler
Vız gelir çark-ı felekler
Bana eğilsin melekler
Madem ki ben bir insanım

Tevratı yazabilirim
İncili dizebilirim
Kuranı sezebilirim
Madem ki ben bir insanım

İlim bende kelam bende
Nice nice alem bende
Yazar levh-i kalem bende
Madem ki ben bir insanım

Enel hakkım ismim ile
Hakka erdim cismim ile
Benziyorum resmim ile
Madem ki ben bir insanım

Daimi’yim harap benim
Ayaklara turap benim
Aşk ehline şarap benim

Madem ki ben bir insanım

Melekler bile secde edecek, yeter ki kamil olayım!

İslam benim neme lazım!

Sevgiler..

ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!

DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ
(Seyit Rıza)

Kul Seyyid isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following 5 Users Say Thank You to Kul Seyyid For This Useful Post:
NervouS! (10-04-2008), Onurcan (07-30-2008), Renas (10-04-2008), yolcudede (04-08-2009), İşcanbaba (07-29-2008)
Alt 10-04-2008, 16:36   #6
HasaN DAYI
Can
L^O^T^U^S
Kullanıcı Profili

HasaN DAYI - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 2
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 350
REP Seviyesi : HasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really niceHasaN DAYI is just really nice
İletişim

konu sabitlendi

NESİMİYEM
YÜZÜN BENİ
DERİM MEYDANDA
MEYDANDA

HasaN DAYI

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

ELİNE, BELİNE,
DİLİNE SAHİP OL.
HasaN DAYI isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to HasaN DAYI For This Useful Post:
Onurcan (10-05-2008)
Alt 04-02-2009, 07:02   #7
Alibaba
Gönül Dostu
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1417
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 67
REP Seviyesi : Alibaba will become famous soon enough
İletişim

Alinti:
Onurcan Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Enel-Hakk

Alevilik, akli bir inanctir, iman esasli inanclar ise, nakli inanctir.

Alevilikteki inanma, iman etme esasina dayali olmayip, tapinma usülü ile gerceklesmez. Sadece hizmet etme söz konusudur. Bu yüzden , Cem’lerde 12 hizmet yürütülür. Iman’a dayali bir inanc olmayisi ile imanin sartlariyla alakali olabilecek hic bir kaide ve kuralida kabul etmez.

Alevilikte iman degil, Us „Akil“ birinci sirada yer alir. Tasavvuf da „Akil Hak“ tir. Hak, tanrisal etkin güc dür. Aleviligin yolu hak yoludur.

Akil süzgecinden gecemeyen hic bir haksizligin ve uygulamanin kabulü söz konusu degildir.

Hey erenler pazarım var
Hal ehline hal satarım
Terazim, tartım bulunmaz
Doyumuna bal satarım

Tezgah üstü söz söylerim
Sözümü gülle peylerim
Hasmı sitemi neylerim
Ben dikensiz gül satarım

Erenler bir pazar kurdum
Hak hak dedim döndüm durdum
Aşkın mühürünü vurdum
Dost zarfına pul satarım

Ben sarrafım inci düzdüm
Gevher denizinde yüzdüm
Akıl süzgecinden süzdüm
Cevri aklı kul satarım
(Cevri)

Enell-Hakk denir.

Peki ben gelsem aranizda enal-hak benim desem benim icin ne yaparsiniz veya ne dusunursunuz ?

Benim gorusumce herkes hakka yoneltile bilir fakat enel-hak olamaz ? Cunku hak onceden vardi ama size sonradan verildi oda kendi yasaminizin sinirlari dahilinde . bir insanin enal-hak olabilmesi icin dunyadaki tum hakki kavramis olmasi lazimdir . Buda insan bunu kavrayamayacagi icin enel-hak olamaz .

Enel-hak bir sahsa mahsusdur ve diger kullarin bu kibirlige soyunmasi haktan degil sirkten olur .

Bakiniz hz ali necul belagada ne demis : Hic kimse onu hakkiyla bilemez vede kavrayamaz .

Demekki bir insanin enel-hak ola bilmesi icin sadece tum insanlara degil diger canlilar arasindaki adaletide gozetip kollamasi lazimki insan pek kibirli vede yuksek sanir kendini .

Ama bakinki Allahin enel-hakki verdigi kulu nasil konusur : Onu tanitmak icin daha once onun katindan benden baska hic kimse gelmedi !!!!!!!

Baslangic vede son benim !!!

Sorun bana beni yitirmeden !!!!

Suphesiz gogun yollarini yerin yollarindan daha iyi bilirim !!!!!!

Dunyanin son aninda bile sizinle olacagim !!!!!

Iste size enal-hak . Bu sahis birdir ve dinlerde gizlidir bunlarin disinda diger kullar enel-hak oldugunu idda ederse kibirlik yapmis hakki olmadigi halde onun hakkini gasp etmis sayilir tipki omer gibi osman gibi ebu bekir gibi .

Aman ha ben soylim gerisi vicdan isidir .

Saygilarimla
Alibaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Alibaba For This Useful Post:
özgür1912 (02-01-2011)
Alt 07-14-2009, 16:33   #8
Sır_kapısı
Yeni Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1808
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 1
REP Puanı : 32
REP Seviyesi : Sır_kapısı is on a distinguished road
İletişim

Alinti:
Onurcan Nickli Üyeden Alinti Mesaji göster
Şeriat,İnsan ve Akıl
İlhan Arsel
Kaynak Yayınları

Prof. Dr. İlhan Arsel, bu kitabında,Kur'an'da geçen ayetleri akıl süzgecinden geçirerek ele alıp, İslam şeriatının, akılcılık yerine vahiyciliğe yönelik insan türü yetiştirdiği görüşünü ortaya koyuyor.Arsel, kitapta ifade ettiği "İslam tarihi, insan varlığını kölelikten, müptezellikten yukarı bir değere layık görmeyen zihniyetin, günümüze dek bitmeyen olumsuzluklarıyla doludur" görüşünü, İslam kaynaklarına dayandırarak açıklamaktadır."Allah... giydiğine aldırış etmeyen mübtezel insanları sever..." (Muhammed)"Kahrolsun insan! Ne inkarcıdır! Allah onu neden yarattı? Bir nutfeden (spermadan) yarattı da ona şekil verdi..." (Abese Suresi, ayet 17-23)"(Tanrı) insanı pişmiş çamur gibi kuru balçıktan yaratmıştır" (Rahman Suresi, ayet 14)"Biz insanı... aşağıların en aşağısı kıldık." (Tîn Suresi, ayet 4-5)"Ben Çin'leri ve insanları ancak Bana kulluk etmeleri için yaratmışımdır." (Zâriyât Suresi, ayet 56)"Ey Muhammed! De ki -'İbâdetiniz olmasa, Rabbir ne diye değer versin?-'..." (Furkan Suresi, ayet 77)

Enell Hakk ve Kur'an Ayetleri

Insani, "tanrinin ruhundan üflenmis varlik" olarak tanimlama kurnazligi.

Seriatcilar, Islamin insan varligina yücelik tanidigini iddia ederler ve bu iddialarini kanitlamak üzere derler ki; "Tanri insani kendi ruhundan üflemistir". Örnek olarak vermis olduklari Kur'an ayetleri arasinda;

"...insani ... sekillendirip ruhundan üfleyen Allah'tir (Secde Süresi, ayet 7-9)
Yada;

" Rabbin meleklere-' Ben .. bir insani yaratacagim. Onu yapip ruhumdan üfledigimde ona secdeye kapanin-'demisti.."(Hicr Süresi, ayet 28-29)

seklinde olanlari vardir. Bu ayetlerde gecen "Üfleme" deyimini bazi yorumcular "Tanrinin insanda, ve insanin Tanri'da oldugu" anlamina almak üzere " Tanri/Kisi ayniyeti'ne dönüstürürler ve insanin kutsal bir varlik oldugu sonucuna varmak isterler. Yukaridaki hükümleri biraz daha pekistirmek amaciyla;

Rabbin meleklere:-'Ben yeryüzünde bir halife(1) var edecegim'-.."demisti(Bakara Suresi 30) Ya'da.

"Biz insan ogullarini .. yarattiklarimizin cogundan üstün kildik" (Isra Suresi, ayet 70))
seklindeki ayetleride örnek verirler.

Yine bunun gibi, tanrinin insana yakinligi ile ilgili,

"..biz ona habl-i verid'den (Siyah kandamarindan / sahdamarindan) daha yakinizdir.."(Kaf suresi,ayet 16)

Bu ayetlerden bazilarini aciklarken , kendilerini alevi islam inanci olarak yorumlamaya calisanlarin da israrla sarildiklari Sah damar ile ilgili olan ayet’dir.

Biz yarattiklarimiza sah damardan daha yakiniz.Enel-hakk dedidigimiz zaman, hemen hemen heryerde bu ayet karsimiza cikar.

Bu ayeti yorumlayan, "M.Cemil Kilic, Kazim Balaban, Ismail Engin, Ismail Onarli , Cemal Sener, Riza Zelyut, CEM vakfi'na bagli yazar cizer grubu, Ehlibeyt vakfi, ile bir fiil alevi islam tezini savunan arastirmaci yazarlar ve onlarin kurumlarin" can simidi gibi boyunlarina gecirip, agizlarina sakiz ettikleri bu ayetin iyice incelenmesi gerekmektedir.

Allah’in;
"..biz ona habl-i verid'den (Siyah kandamarindan / sahdamarindan) daha yakinizdir.."(Kaf suresi,ayet 16)

dedigini, bununla insan varligini kendisinden bildigini söylerler.Yada Tanri’nin heryerde "hazir ve nazir „ oldugunu belírten ayetleri öne sürerler.

Allah her seyi kusatmistir. (Nisa suresi, ayet 126)[/i]"

"Dogu da Allah'indir, Bati da Allah'indir. Nereye dönerseniz Allah'in yüzü (zati)oradadir..."

Seklinde olanlari vardir. Bu ayetlere dayanilarak, Tanrinin her canlida ve her cansizda bulundugunu kabul ederler. Bu ayetleri tarihde, Muhaiddin -i Arabi yorumlamistir.

Ayrica Muhammed’in, "Allah Adem’i kendi suretinden yaratti" gibi Buhari kaynakli hadislerede sarilirlar.(bkz.Sahih-i Buhari Muhtasari...c.IX, sayfa 76,77 ,hadis no: 1367)

Bir baska ayet'de ise söyle bir izah karsimiza cikar.

" Biz sorumlulugu göklere,yere, daglara sunmusuzdur da onlar bunu yüklenmekten cekinmislerdir.... Pek zalim ve cok cahil olan insan ise onu yüklenmistir." (Ahzap Suresi, ayet 72)

Insan'a tanrinin bictigi kiymet;"Pek zalim ve cok cahil olan insan"

Yukaridaki ayetlerde söylenmis olan sözler, insani "kutsal ve serefli" bir varlik durumuna getirme maksadi ile söylenmemistir. Muhammed'inde söylemesine göre; Tanri insani en kötü ve en asagilik malzeme ile yaratmis ve istemistir ki; bu yaratik yerlere kapanarak kendisine tapsin, kulluk etsin.

"Ben cin'leri ve insan'lari ancak bana kulluk etmeleri icin yarattim"(Zariyat suresi, ayet 56)

"...Ibadetiniz olmasa, Rabbiniz size ne diye deger versin?"(Furkan suresi ayet 77)

"Ey insanlar! Ruku edin(bas egin), secdeye varin,Rabbinize kulluk edin..de kurtulun..(Hac suresi, ayet77)

devam edecek;
Ayetleri menfi yön çizerek zorlama yorumlarda bulunarak altı doldurulmaya çalışılmış.

İnsanı kendi suretinden yaratması sadece buhari kitabında geçseydi alevi literatüründe yer bulamazdı, O na ruhundan yani özünden üflemesi daha açık nasıl yazılabilirdi ki?

Ve ruhundan üflediğine secde etmelerini istemek başka neyin göstergesi olabilirdiki. İnsan CESET ve RUH tan oluşmuştur
"Ölürse hayvan ölür
Canlar ölesi değil" Yunus

burada bile konu edilen bu durum insanın maddi yapısının cesetten veya çamurdan veya bir damla sudan yaratıldığını ifade ederi. Ama ruhunu Hakk üfürmüştür. Pis kanı örnek vermesi ise kişinin yaşam enerjisinin bir şeklidir. Yani insanın vücudunun parçaları (vücuttaki karbondioksit parçaları vs) artık o kana karışmıştır. Yani o kana karışması izafi olarak pis kan denir. Aslen içinde pislik yoktur sadece karbondioksitli kan oalrak bilimsel ifadesi mümkündür. Yazar bu ifadelerden medet umacak olmuşki pis kan örneğini vermiş. Halbu ki pis kan denilen kanda insanın vücudunun parçaları var HAKK ondan bile yakındır. Ne demiş ayette O na ruhumdan üfledim. Yani senin ruhun Hakkın Ruhunun parçası yani vahdeti Vücudu yani varlığın birliğidir.

İnsanın hepsi yeryüzün gözlerinizi çevirip bakın CANLAR hepsi iyi mi?
Hepsi Kamil İnsan mı
İnsan ruhunda iyiliği ve kötülüğü
Ying ve Yangı
Cenneti ve Cehennemi
taşımaz mı? Şeytana pabucunu ters giydiren insanlar yok mu?

"Pek zalim ve cok cahil olan insan" dan kasıt bu olabilir ve bu ifade ile çıkarsamalarımıza devam edersek;

Neden 4 kapı ve 40 makam var
Neden
Şeriatın alimi, Tarikatın kafiridir deniyor. Alevilik insanlara kafir mi demek istiyor yoksa içinde batın bir ifade mi var.

İnsanı Kamil olmanın yolu vardır. Bunlardan biride Hakkı anmak anlamında olan İbadettir. Cemlerimizde yapılanlar ile 4 kapı ve 40 makamdaki nedir sizce?

"Zalim ve cahil yapılı insanı " Kamil Olmasına sağlamak değilmidir.

Bu yol sonucu Kamil İnsan olan ile zalim insan arasında ki fark nedir?
Yolumuzun Güzellikleridir sevgili canlar. İşte "İbadetiniz olmazsa ne kıymetiniz var" denilmesi zalim olanların kıymeti yok ama Hakkı anıp Enel Hak sırrına eren insanın kıymeti var denilmektedir.

Saygılarımla.
Sır_kapısı isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Sır_kapısı For This Useful Post:
seher yeli (07-14-2009)
Alt 09-19-2010, 11:33   #9
Onurcan
Kontrollü Üye
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
İletişim

........

Konu Onurcan tarafindan (11-05-2010 Saat 01:26 ) değistirilmistir..
Alt 09-20-2010, 01:11   #10
Mananali
Forum Katılımcısı
Kullanıcı Profili

Mananali - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 393
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 2
REP Puanı : 86
REP Seviyesi : Mananali will become famous soon enough
İletişim

Bir arkadas Enel Hakk bir sahsa mahsustur demis ama bu kavram ile ilgili bir bilgi eksikligi var anlasildigi kadariyla.
Kuantum fizigini biraz incelerseniz Enel Hakk kavramini dolayisiyla Aleviligin bilimsel olarak kanitlandigini da göreceksiniz.
Basit bir sekile indirgersek:Alevilikte insan,hayvan, bitki yani canli cansiz bütün varliklar birin parcasidir.Bunlarin bütünüdür Hakk.
Büyük patlama ile kainati olusturan bütün parcalar biz dahil hersey ayni kaynaktan ayrildigina göre atomsal olarak akrabadirlar.Ben, sen, o birbirimize gecmis büyük gercegin yani birin parcasidir.Tüm canlilarin vucudunda bulunan Karbon ve günesteki hidrojene kadar.
Elektron, proton, nötron, atom alti parcaciklar.Yüzyilin deneyi.Maddenin atom alti parcaciklarindan yaratilma deneyi.Kuarklar,enerjiden maddeye gecis.Big-Bang.

Bu yüzden Hallac-i Mansurun, Yunusun, benim, senin Enel Hakk demesi dogrudur ve bilimsel bir gercektir.
Hayy dan gelip Hu ya gitmek bosuna denmemistir.
Hayy nedir Hu nedir?
Hakkin varlik deryasiyim, madem ki ben bir insanim neden denmistir?
.
Tembellik yok birazda kendiniz düsünün.Simdilik yeter.

Yok Incil di, Tevratti, Kurandi, Zeburdu gececeksin.

Insan bir bilinmezdir, çözebilene aşkolsun.

Konu Mananali tarafindan (09-20-2010 Saat 01:15 ) değistirilmistir..
Mananali isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to Mananali For This Useful Post:
Onurcan (09-20-2010)

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil