![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Kültürü Alevilik kültürüne dair paylaşımların yapılacağı alan. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#11 |
|
Forum Katılımcısı |
evgili işcan baba
YUkarıdada belirttiğim daha doğrusu alıntı tyaptığım gibi pagan köylü demektir. Bizanlılar, Daha doğrusu ROMALILAR Anadolya geldiklerinde onlarda PAGANDI, yani diğer adı ile PUTPERESTİ bu görüşe nerede vardınız bilemem ama bu tekelci din sisteminin yakıştırması. "Pagan inanış" saray dışında köylü daha doğrusu taşra inanç ve ritüelleridir. Her pagan dini putperstlik değil. Öyle yorumlarsak Alevilerin ziyretlere olan ibadetleride putperstlik olarak yorrumlamnak zorunda kalrız ki bu doğru bir tanımlama olmaz. ben hiç bir dönemde Alevilik eşittir Hitit veya Hattiler demedim. Sadece o eski din ritlerinin çoğu Aleviler tarafında bugüne kadar taşımışlardır dedim( Hoş kapitalizm sayesinde son yıllarda bunları da rafa kaldırdık. Yeni kuşak tamamen bıraktı) Alevilik ne kadar islamlıksa o kadar da hatti-Hitit, Şaman, Zerüşttür. Yaptığınız alıntılara katılıyorum. Hatta şunu söyleyeyim İvriz kabartmasında geçen tatlı bir tesaüf neticesi. Rahmetli Prf. Ekrem Akurgal ile tanışmam sonucu o değerli insan benim gibi nacizane birine uzun yıllar tarih aktardı. ÇOk şeylerden faydalandırdı. Sizin alıntıların hiç biri eksik değil emini isteseydini onlarcasını daha yazardınız. Anadolu kültürü ve devamını ele alırken Bunu bir kan bağı temelinde ele almak yanlış( Tabi ki siz öyle düşünmüyorsunuz eminim) demem o ki BU bir Kürt Ulusu veya Türk Ulusu ya da Arap ulusal kan bağı devamı olarak görmüyoruz Alevilik bir kültür aktarımıdır. Sahiplenmesi gereken de budur. Bizim miras olarak gördüğümüz de budur. Bence en tehlikeli olan da Aleviliği bir ulus dini şekline çekmeye çalışanlardır. tavırlar da bunlara karşı olmalı ki Aleviliğin tıpkı diğer dinler gibi değişik toplumlara aktarapilsin. Ne yazık ki sistemden faydlanan bazı dedeler (ki ben onlara fötürlü dedeler diyorum) dahi "Alevinin Kürdü olmaz Aleviler Türktür." Gibi ulusal din kavramı yaratmaya çalışmaktadırlar. çabamız bundandır. aşk niyazla SElam ve sevgiler. Konu Seyfi MUXUNDİ tarafindan (03-28-2010 Saat 18:41 ) değistirilmistir.. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Katılımcısı Bulunduğu yer: konya
Üye No: 1096
Thanked 195 Times in 77 Posts REP Gücü : 3
REP Puanı : 117
REP Seviyesi :
![]() ![]() |
Sümerce "demirci" ise SİMUG sözcüğü ile karşılanmaktadır. Hurrice SİMUGA/E Sözcüğünün karşılığı ise “Güneş"tir. Yukarıda ANİBAR'ın "Göksel Aydınlatıcısı", Gök Parlaklığı" karşılıklarının hatırlayalım. İleride göreceğiz, "Gök Tanrısı" Teşub Güneş" demekti ve etimolojisinin köklerinin tapişa/tapaş "gök, gök taşı" olduğu gibi eski Hitit tapa Hititçe tapaşa “ateş, sıcaklık” anlamına geliyordu. ( M. Tosun- K. Yalvaç. Sümer Babil Asur Kanunları ve Ammi Şaduga Fermanı TTK. Bas. Ank. 1975 s.11–12/ S.Bulut "Arkeoloji'den Demirci Kawa/ya Işık" s. 43) Mazgirt bölgesindeki Kürtçede Sımug kutsal bir terimdir. Gözünün feri veya gözünün ışığı anlamında kullanılmaktadır. Sımug ayrıca biz bir kelimeyi daha çağrıştırmaktadır. Kürtçede Eşik=Şemug olarak söylenir. Şemug(eşik) kutsallığı herkesçe bilinen bir gerçek. Ki Şemug’un bir anlamı da ışığın başladığı nokta olması kutsallık özeliğinin tarihsel gelişini ortaya koymaktadır.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Bölüm Yöneticisi Bulunduğu yer: mersin (sivas)
Üye No: 2377
Thanked 3461 Times in 1348 Posts REP Gücü : 18
REP Puanı : 572
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
işcanbaba ve Seyfi MUXUNDİ sizlerin seviyeli tartışmalarınızı takip etmek büyük bir zevk bilgimize bilgi katıyorsunuz sağ olun var olun
''SÖZ KONUSU ALEVİLİKSE İSLAM TEFERRUATTIR.''
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Can Bizden Biri Bulunduğu yer: Ankara
Yas: 49
Üye No: 134
Thanked 8349 Times in 3927 Posts REP Gücü : 49
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sevgili Babasultan;
Putperestlikden maksat, Çok tanrılı manasına kulanılmıştı, Roma yada bizanslılarında tanrıları çoktu, Alevi geleneklerinde de bunlar vardır, Kutsal dağlar, yerler, Mezarlar, bunları yok dememek gerek, Eşiğinde kutsal olmaası , direk, Erkan cubuğu ki ona niyaz eder talipler görgü ceminde, bunlar vardır, Doğru Alevilik sözlü gelenekden kültür aktarımıdır, "Hititlerde Baştanrı Fırtına tanrısıdır; Hattice ismi "TARU" Hurrice ismi ise "TEŞUP" dur,Hatti ülkesinin gögün tanrısı, Fırtına tanrısı ile isimlendirilir"W" hiyografi işertidir. Baş tanrıca yani, Güneş Tanrıcası "ARİNNA"dır. Hurruli tanrılarda Teşup ve Hebab Fırtına ve Güneş tanrıcası yani baştanrı çiftidir) Günaş, Hurrilerde, Hititlerde, Samilerde de, ( Yanılmıyorsam) Güneş tanrıcadır, yani diidir, Ay Erkektir. Aleviliğin, Zedüştlük, İslamlık,Şamalık kadar Hititlik olduğuna katılmıyorum, Aşkı nizyalarımla.
2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.
Dinimiz sevgi Kabemiz insan Iscanim ne oldum deme Siirin hakkini yeme Kafiye yok gitmis güme Kim neyi bilir bilinmez |
|
|
|
| The Following 2 Users Say Thank You to İşcanbaba For This Useful Post: | DoğAcAn (03-29-2010), Seyfi MUXUNDİ (04-12-2010) |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|
|||||||||
ankara nakliyat palyaço ankara balon ankara tabela ankara balon süsleme ankara palyaço ankara doğum günü ankara |
|||||||||