Genç Aleviler  

ANASAYFA Bugünkü Mesajlar Sohbet & SohbetRadyo
Go Back   Genç Aleviler > ALEVİLİK GENEL > Alevi Edebiyatı

Alevi Edebiyatı Yazılı ya da sözlü alevi edebiyatına dair paylaşımların yapılabileceği alan.

Reklam Alanı

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 09-02-2010, 16:11   #1
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim
Standart Feyzullah çınar’ı Bir Daha öldürmeyin

FEYZULLAH ÇINAR’I BİR DAHA ÖLDÜRMEYİN

2 Temmuz 1993 Sıvas katliamından bir gün önce idi. 4. Pir Sultan Abdal etkinliklerinin ilk günü 1 Temmuz 1993 tarihinde Sivas 4 Eylül Spor Salonunda halk konseri var. Proğramdakiler arasında Halk Ozanı SEFİL SELİMİ’de vardı. Hanı şu Feyzullah Çınar’ın müziği ve güzel sesi ile insanlarla buluştuğu ve sonrasında Sabahat Akkiraz’ın güzel yorumu ile beğeniyle dinlenen türkünün sözlerini yazan Sivas’lı ozan. Ne diyordu;

Kimse Bana Yaran Olmaz Yar Olmaz
Mertlik Hırkasını Giydim Giyeli
Dünya Bomboş Olsa Bana Yer Kalmaz
İnsana Muhabbet Duydum Duyalı

İmanım Hükümdar Benliğim Esir
Ehl-İ Beyti Sevdim Dediler Kusur
Kimi Korkak Dedi Kimi De Cesur
Kurt İle Kuzuyu Yaydım Yayalı

Ardımdan Vuranlar Yüzüme Güler
Kestiği Az Gibi Parçalar Böler
Herkes Kılıcını Boynumda Biler
Başımı Meydana Koydum Koyalı

"Bu Kızılbaş Olmuş, Yunmaz" Diyorlar
"Kestiği Haramdır, Yenmez" Diyorlar
"Camiye Mescide Konmaz" Diyorlar,
İmam Şah Hüseyn'e Uydum Uyalı

Kimi Benden Kağıt Hüccet Arıyor
Hal Bilmeyen Dip Dedemi Soruyor
Dostlar Ölümüme Karar Veriyor
Sefil Selimi'yim Dedim Diyeli

Proğramın sunuculuğunu ben yapıyordum. Kendisi ile orada şahsen görüştüm. Sahneye bağlama ilemi çıkacaksınız dediğimde, hayır ben ne bağlama çalarım ne de söylerim, ben sadece yazarım demişti. Gerçektende güzel yazıyordu.

28 Ağustos 2010 tarihindeki atv’de yayınlanan Türkünü Söyle isimli yarışmada, bu türkü de okundu. Yanlız anons edilince adeta Feyzullah Çınar bir kez daha öldürülerek anoıns edildi. Söz ve Müzik: Sefil Selimi diye anons edildi. Çok üzülmüştüm. Sağlığında, sahip çıkılmadığı için parkta hayatını kaybeden Feyzullah Çınar’ın öldükten sonra da eserleri öldürülüyordu. Atv’yi aradım ve bu konudaki, düşüncemi bildirdim. Daha sonra ekipten bir arkadaşdan bu türkü Feyzullah Çınar’ın değil diye bir SMS aldım. Oysa Sefil Selimi bugün yaşıyor olsa idi inanıyorum ki, yanlış yapıyorsunuz, bu müzik Feyzullah Çınar’a aittir diyecekti.

Şöyle bir baktım bu eseri okuyanlar neler yazmışlar. Bu türküyü güzel sesi ile yorumlayan Sabahat Akkiraz albümünde Söz:Sefil Selimi, Müzik: Feyzullah Çınar yazmış. İhsan Öztürk sayfasında da Kaynak: Sefil Selimi, Derleyen: İhsan Öztürk yazıyordu. İhsan Öztürk’ün Sefil Selimi’ye eserin kayıt altına alınması ve TRT repertuarına girmesini sağlamasında yardımcı olmak amacıyla bunu derlediğini düşünüyorum. Feyzullah Çınar’ın diğer türkülerini dinleyen, bu müziğin Feyzullah Çınar’ın olduğunu az çok anlar zaten.

Bunların tüm sorumlusu TRT mantığıdır tabiki. TRT yıllarca türküde söz ve müzik olmaz, kaynak ve derleme vardır, türkü anonim olur diye direndi. Türkü formunda müzik yapanların, eserlerini TRT repertuarına kayıt ettirmek isteyenlerin başvurduğu yöntemdir bu. Aşık Mahzuni’nin TRT repertuarlarındaki türkülerine bakın, eğer sonradan düzltmedi ise, Aşık Mahzuni’nin ismi yazılı değildir. Başka bir kaynak ve derlemeci vardır ve Maraş yöresinden bir türkü diye kayıt edilmiştir. Bir çok Alevi ozanlarının türkülerindeki; şah, dost, can, Ali, gibi Aleviliği çağrıştıran sözcükler, yar sözcüğü ile değiştirilmiştir. Bazende sözlerin önemli bir bölümü değiştirilerek, türkü özünden uzaklaştırılmıştır. Buna rağmen bir çok halk müziği sanatçısı, ‘TRT olmasaydı halk müziği olmazdı’ der. Oysa halk var olduğu sürece halk müziği yaşayacaktır. Kaldı ki siyasi nedenlerle işine son verilen Ruhi Su, devlet bütçesi nden aldığı pay ve binlerce çalışanları ile TRT’ye göre daha doğru yöntemlerle türkü derlemiştir ve tek başına daha iyi iş becermiştir. Hemde özüne uygun, değişitirmeden, bozmadan ve devlet bütçesinden yardım almadan. Bu vesile ile Ruhi Su’yu saygıyla anıyorum.

Bir başka olayda eser sahiplerine telif ücreti ödememek isteyen kişilerin, bandrol için başvurduğunda sahipli olan eserleri anonim diye bildirmeleridir. Bu durumda eseri kullanan firma telif hakkından kurtulduğu gibi, sahibi olan eseri de anonim olarak Mesam ve Kültür Bakanlığı’na kayıt ettirmiş oluyor.

Asıl üzücü nokta; hayatını halk müziğine vermiş insanların bulunduğu Türkünü Söyle proğramında bu türkü söylenirken Feyzullah Çınar’dan bahsedilmemesi ve belkide ellerindeki yanlış bilgilere inanmayı yeğlemiş olmalarıdır.

Feyzullah Çınar severlerin bu işin takipçisi olması, atv’ye ilk yayınlanacak proğramda bu yanlışlığın düzeltmesi konusunda mail ve telefonla mesaj göndererek baskı gücü oluşturması ve bu yanlışlığın düzelttirilmesi, bir nebse olsun yüreğimizdeki sızıyı hafifletecektir.

Ali Çağan

2 Temmz Sivas yangını günümüzün KERBELA sıdır, Bu günde de yanar yüreğim, gülesim gelmez, içesim gelmez, matemdir her anım. Matemdir.

Dinimiz sevgi
Kabemiz insan

Iscanim ne oldum deme
Siirin hakkini yeme
Kafiye yok gitmis güme
Kim neyi bilir bilinmez
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
kral çıplak (09-02-2010)

Alt 09-02-2010, 16:14   #2
İşcanbaba
Can
Bizden Biri
Kullanıcı Profili

İşcanbaba - ait Kullanici Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Yas: 49
Üye No: 134
Teşekkür Grafikleri
Rep Bilgisi
REP Gücü : 50
REP Puanı : 1253
REP Seviyesi : İşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud ofİşcanbaba has much to be proud of
İletişim

Sevgili Ali Çağan

Bu yazdıklarını okuyunca, seninde bilmediğini sandığım, bu şiirin yazılışı yada doğuşuyla ilgili daha önceden yazdığım bir yazıyı bu vesile ile göndermeye dostlarla paylaşmaya karar verdim. Konuyu anlatığım yazım ektedir.

Ama ben yinede kısaca konudan söz edeyim.

Bu şiir yada türkü, Bizim Kaymak Köyünden bir kişinin, zahmeride Şarkışla'ya gelirken dağda donarak ölmesiyle ilğili olaylardan esinlenerek yazılmıştır; bir nevi böyle doğmuştur.

Bademici savaşta yaralandığı için tahayüte ayrılmış, devlet işlerini bilen oralarda konuşan biridir. Bu yüzden köyde mahkemelik bir iş olursa tanık yazdırılır. Bademiçi yine böyle bir tanıklık için mahkemeye gelmek için zehmeride Şarkışla'ya giderken dağda yolunu kaybedip donarak ölür. (Bademici diye bilinen şahıstır şimdi PSAKD genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün büyük büyük dedesidir.) Köylüler Badem içini aramaya çıkarlar sonunda dağda donarak ölmüş cenazeyi bulurlar.

Bademicinin cenazesi bulunup Şarkışlaya getirilir. Cenaze Şarkışla'ya getirildiğinde karanlık basmak üzeredir, devlet daireleri kapanmıştır. Bademicinin kaybolduğu candarmayada bildirildiği için, savcunun cenazeyi görüp acılan dosyayı kapatması gerekir. Bu yüzdende cenazenin o gece Şarkışla'da kalması gerekiyordur yani köylüler cenazelerini alıp köylerine gelemezler. O tarihlerde yıl 1956, -benim doğduğum yıl- Şarkışla'da cenazeyi koyacak bir yer yoktur, köylüler cenazeyi Şarkışla'daki büyük camı diye bilinen camiye koyarlar. Sanırım o tarihlerde Şarkışlada bir cami vardır, bu cami aynı zamanda da Kaymaklıların köye gelip giderken kullandığı yolun üzerindedir.

Şarkışla'da Kaymaklı bir Kızılbaşın ölüsünün (cenazesinin) caminin avlusuna konduğu duyulunca infial olur; adeta halk ayaklanır. Şarkışla halkı yada belirli bir çogunluk camiyi basıp cenazeyi cami havlusundan dışarı atarlar; bu kelimeyi kullanmama fevzi alınmasın çünkü o günler o anlar kötü yaşanılır. Şarkışla'da bunu yapanlar sağlığında camiye ayak atmamış bir Kızılbaşın ölünce camide ne işi var derlermiş. Bunları hatılamak bile yaşayanlar için acıydı.

Ben bu olaylar olurken yaşamış camiden cenazeleri dışarı atılan insanlarla duygularını konuşmuştum.

"Sefil Selimi" mahlasıyla şiirler yazan ozanımız Şarkışla'nın Sünni nufusunun bir ferdidir, ama o sıralar Kevenlikli Çoban Babanın çevresine katılıp Aleviliğe meylettiği için Alevileri, Alevi ulularını, imam Üseyni sevmekte, onaları meyletmektedir. İşte Sefil selimi bu duygularla bu şiiri söyler, yada yazar. Şiirin doğmasına neden olan atmosfer budur.

Bu şiirin türkü olarak asıl tanınması Arif SAĞ, Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu gilin başlartığı Muhabbet kasetleri serileriyle oldu. Ancak bu kasetlerde şiire asıl özünü veren iki kıta söylenmiyordu. Bizim evlerdeki muhabbette de bu konu oluyordu.

Şarkışlaya bir gidişimde Sefil Selimin kitabını bulup kitabında o dizeler varmı diye baktığımda bu dizelerin olduğunu görmüştüm. İşte ekteki yazı böyle doğmuştu.

Hikayenin kalan kısmını merak edenler ekteki yazımı okusunlar derim.

Bu vesile ilede sevgili Ali Çağana bu duyarlığından dolayı icten şgelen şükranlarımı sunarım.

Akş ile
A.R. A

NOT: Sevg,ili Canlar bu yazılar, Sevgili Rıza Aydın abimizin bana mail ile gönderdiği yazılardır,
Rıza Aydın'ın köşesinde bu kou ile ilgili başka bir yza bulunmaktadır,
Bence faydalı olacağını düşüncüğüm için buraya aktardım
.
İşcanbaba isimli Üye simdilik offline konumundadir   Alinti ile Cevapla
The Following User Says Thank You to İşcanbaba For This Useful Post:
kral çıplak (09-02-2010)

Bookmarks

Etiketler
bir, çinarand#8217i, daha, feyzullah, öldürmeyin

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil