![]() |
|
![]() |
|||||||
| Alevi Ozanları, Deyişler Alevi ozanlarına dair paylaşımların yapılabileceği alan. Deyiş, Deyişler. |
| Reklam Alanı |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Can |
Asıl adı Mustafa’dır. Mehmet olarak da bilinir. Doğumu, değişik yerlere bağlanmakla birlikte, kuvvetli bir ihtimalle İstanbulludur. Yüzyılın ortalarındaki mecmualarda şiirlerinin görülmesinden yola çıkan araştırmacılar doğum tarihi olarak yüzyılın ilk çeyreğinden biraz sonrasını ileri sürmektedirler. Kırımlı olduğunu ileri sürenler vardır. Şiirlerinde Anadolu ve Rumeli'yi dolaştığı anlaşılıyor. İyi bir eğitim almıştır. Mehmet Bahri Paşa ve Mustafa Paşa’nın divan katipliğini yapmıştır.
Onun, İstanbul ve Bursa'daki divan katipliklerini, imparatorluğun diğer büyük memleketlerinde de kısa aralıklarla yürüttüğüne bakılırsa medrese tahsili gördüğü anlaşılmaktadır. Aruz ile yazdığı şiirlerindeki söyleyiş de bunun başka bir delildir. Ölümü 1127/1715 'ten sonradır. Şükrü Elçin, bazı şiirlerinde geçen Hacı Bektaş adını, onun Hacı Bektaş Veli'ye intisabından çok bir Bektaşi taraftarı olmasının işareti olarak kabul eder. Aruz ile yazdığı şiirlerinde basta Fuzuli olmak üzere klasik sairlerimizin tesiri görülür. Yüzyılın baslıca adlarından biri olmasında, belki de, aruz veznini hece vezni kadar basarili bir şekilde kullanan ender sairlerden biri olmasını da rolü vardır. Usta bir aşık olması, onun sevilip örnek alınmasına vesile olmuştur. Pek az asığa nasip olan bir husus da, sadece onun şiirlerine yer veren bir mecmuanın bulunmasıdır. Şiirleri arasında çeşitli tarihi olaylara yer verenler de vardır. Avusturya'ya karşı açılan 1663 ve 1689 seferleri için söylediği şiirlerini bu arada sayabiliriz. Şairname'lerden sadece Gubari'de adi geçmektedir; Sun'i ve Hizri'de ise Cevheri adıyla kayıtlı olan sairin Gevheri olması muhakkaktır.
ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OL!!!
DERSİME SEFER OLUR; ZAFER OLMAZ (Seyit Rıza) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Can Bulunduğu yer: Bajarî Sînemil
Üye No: 17
Thanked 6016 Times in 2689 Posts REP Gücü : 27
REP Puanı : 542
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hey ağalar zaman azdı,
Düşmüşe il üşer oldu. Küllükte sürünen eşek, Cins atla yarışır oldu. Palas üstünde yatmayan, Bıyığına pala batmayan, Porsuk ardından yetmeyen, Ceylana ulaşır oldu. Evlerinin önü yazı, Yayılır turnası kazı, Yaşına yetmedik kuzu, Koç ile vuruşur oldu. GEVHERİ der işler hata, Katırlar baskındır ata, Olur olmaz maslahata, Çocuklar karışır oldu. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
REP Seviyesi :
Merhamet kıl kaşı keman
Ehl-i imana benzersin Sallanıp gezdiğin zaman Selvi revana benzersin Mah yüzünden nur saçılır Gerdanda zemzem içilir Türlü çiçekler açılır Baharistana benzersin Gevheri metheder seni Yaş yerine döker kanı Gel mahzun gönderme beni Ulu divana benzersin |
|
|
|
|
|
#4 |
|
REP Seviyesi :
Dost bağının meyveleri erişti
Ayva benim alma benim nar benim Çeşmim yaşı ummanlara karıştı Cefakarım sitemkarım var benim Yedi derya boz-bulanık selinden Halk-i alem aciz kaldı dilimden Ben bülbülüm ayrı düştüm gülümden Efgan benim matem benim zar benim Mail oldum kisvesine tacına Bend olmuşum siyah zülfü ucuna Mansur gibi asılırım saçına Kakül benim, perçem benim dar benim Gevheri der kime gönül katayım Gevherimi nadanlara satayım Dost bağında bülbül gibi öteyim Gülsen benim güller benim har benim |
|
|
|
|
|
#5 |
|
REP Seviyesi :
Şunda bir güzele gönül düşürdüm
Öpmeli kocmalı değmeli değil Aşkın deryasını boydan aşırdım Karadır gözleri sürmeli değil Dilber senin ile yiyüp içmedim Yiyüp içüp ak göğsünü açmadım Fırsat elde iken bel in koçmadım Beni öldürmeli döğmeli değil Dilber haram olup yola durmuşsun CeIlad olup cana basa kıymışsın Kuzum bu gün al hareler giymişsin Göğsü sıra sıra düğmeli değil Gevheri der yola durur varırlar Adam öldürürler kana girerler Çok güzeller gördüm zekat verirler Zekatsız dilberi sevmeli değil |
|
|
|
|
|
#6 |
|
REP Seviyesi :
Ne kaçarsın benden ey yüzü mahım,
Seni seven var mı benden ziyade, Ruzu şeb durmayıp alırsın ahım, Aşığım ağlatma bundan ziyade. Gece gündüz bir visale ermedim, Bülbül olup gonca gülün dermedim, Bu cefalar nedir ben de bilmedim, Var mı ki bir zalim senden ziyade, Söyle muradını ben de bileyim, İnsaf eyle, çok ağlattın güleyim, Kabul eyle sözüm kurban olayım, Haddim yoktur sana bundan ziyade. Hercaisin gonca gülün kokulmaz, Geçer gider hatırcığın sorulmaz, Der GEVHERİ mah yüzüne bakılmaz, Yakar hüsnün beni nardan ziyade. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
REP Seviyesi :
Ah elinden zülf-i kemendim benim
Müjen urdu sinem yaralandı gel Güzel başın içün ağlatma beni Dilber gam başımdan aralandı gel Gamdan hasar oldu mekanım yurdum İsidüp avazım dinlemez virdim Bir değil beş değil on değil derdim Yaralar baş verdi sıralandı gel Aceb gafil midir gelür mü Leyla Bu gam bu kasavet kalur mu böyle Çok tuz ekmek yedik gel helal eyle Bu garibin gönlü zarelendi gel Gevheri yar gelür haftada ayda Sevüp ayrılması vermeyor fayda Başım yastıktadır gözlerim yolda Gözümün beyazı karalandı gel |
|
|
|
|
|
#8 |
|
REP Seviyesi :
Sözün bilmez bazı nadan elinden,
Erkan ağlar, usul ağlar, yol ağlar. Bülbülün feryadı gonca gülünden, Gülşen ağlar, bülbül ağlar, gül ağlar. Her kaçan cuş edip çağlasa seller, Açılır laleler sümbüller güller, Davlumbaz çalınır çalkanır göller, Şahin ağlar, turna ağlar, tel ağlar. İyi ile konuş olasın iyi, Öter defler gibi sinemin neyi, Bu çarkın elinden el’aman deyi, Geda ağlar, sultan ağlar kul ağlar. Gevheri der dertli gönlümüz hasta, Sözünü beğendir ellere dosta, Kimi abdal olup girmiştir posta, Hırka ağlar, post ağlar çul ağlar. (ilginç halbuki bu şiir şıh ismaala ithaf edilir.. bilmiyorum artık ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
REP Seviyesi :
Bahar oldu yine güller açıldı,
Bülbül feryad eder ağlar ne güzel. Yarin dudağından dürler saçıldı, Safalar sürmeye bağlar ne güzel. Bülbülün feryadı her dem har ile, Aşıkların işi ahü zar ile, Ayrı düştüm şu gurbette yar ile, Hayali gönlümü dağlar ne güzel. Gece demem gündüz demem ağlarım, Derdime dert ile merhem bağlarım, Vefasın tutmazsan deyi ağlarım, Akar gözüm yaşı çağlar ne güzel. Gevheri der benim canü cananım, Yoluna fedadır baş ile canım, Gel çıkıp gidelim benim sultanım, Laleli sümbüllü dağlar ne güzel. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
REP Seviyesi :
Bülbül ne yatarsın yaz bahar oldu,
Çağrışıp ötmenin zamanı geldi. Söğütler yeşerdi, çiçekler doldu, Cana can katmanın zamanı geldi. Benim yarim yanakların allıdır, Ak ellerin deste deste güllüdür, Dertli olan bakışından bellidir, Her derdi atmanın zamanı geldi. Fırgatla ağlayıp, şevkle gülünce, Gözümden dökülen yaşı silince, Bir dilberin elin ele alınca, Yaylaya çıkmanın zamanı geldi. Aşık Gevheri de gider dostuna, Gidi rakiplerin bize kasti ne, Evvel bahar çayır çemen üstüne, Sarılıp yatmanın zamanı geldi. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtli üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Sponsored links
|