Geyikli Baba Tekkesi
Türbesi Bursa İnegöl yolu üzerinde Baba sultan köyündedir Horasan erenlerindendir.
Gaziyan-ı Rum veya Abdalan-ı Rum dervişlerinden sayılır.
İlkin Baba İlyas ve Ebul Vefa müridi olmuşsada daha sonra Hacı Bektaş Veli’ye bağlanmıştır.
Asıl adı Mehmed veya Ulvi Baba’dır. Azerbaycan’ın Hoy şehrindendir.
Bursa fethinde Orhan Gazi ile beraber bulunduktan sonra, Bursa İnegöl yolu üzerindeki, bugünkü adıyla, Baba Sultan Köyü’ne yerleşmiştir.
Fetih esnasında Geyik üzerine binip savaştığı için kendisine “Geyikli” lakabı verilmiştir.
Orhan Gazi, sağlığında onun adına bir tekke yaptırmış, Baba’nın vefatından sonra da buraya bir de türbe bina ettirmiştir.
Geyikli Baba’nın kurduğu tekke ve burada kendisinden sonra görev yapmış olanlar ile ilgili başka bilgiye ulaşılamamıştır.

Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım. Onun için kan gurubum rh negatif
Kanayan, özlemdir, kabuk tutmayan. Kanayan, inattır. Bir içim sigara dumanında asılı, soluksuz inattır. Kanayan, kanattır. Doruklarda, alıcı kuşunda gergef olmuş kanattır. Ve dahi kavlimiz, kavlimiz duman mavisinde, kavlimiz kanat gergefinde nakışlıdır. Ki söylenen henüz söylenmemiştir. Ki dinlenen henüz dinlenmemiştir. Söylenmelidir. Dinlenmelidir. Dillenmelidir
Melih PEKDEMİR Anne Bak Kral Çıplak
|